"S braćom i sestrama, nakon što je prošlo vrijeme četrdeset i četvrte, ja sam vjerovala da se grešnici više ne mogu obratiti, ..... (Ellen White, Letter 24, 1874, cited in MR, vol. 8, p. 229.)
Tacno, Ellen White je 1844 godine i jedno vreme nakon nje zajedno sa onima okupljenim oko Milera verovala da Isus dolazi na zemlju i da prestaje vreme milosti za gresnike jer Isus tada dolazi.
"
Jedno vrijeme nakon"!? Što ti to znači, koliko je to vremena?
Sedam godina, Laodikeja, punih sedam godina nakon 1844. Ellen White je vjerovala i naučavala kako je 22.10.1844. završilo vrijeme za obraćenje i spasenje grešnika. I drugo, što ti znači "
okupljeni oko Millera"? Do 22.10.1844.
svi su bili okupljeni oko Millera, i svi su naučavali kako 22.10.1844. dolazi Isus na Zemlju, i kako se 22.10.1844. "zatvaraju vrata" i kako 22.10.1844. "završava vrijeme obraćenja i spasenja grešnika". Ako Isus dolazi na Zemlju 22.10.1844., onda je ovakav stav potpuno logičan. Međutim, što se dogodilo? Isus nije došao na Zemlju, a posljedica toga bila je
podjela Milerita na dvije skupine. Prvu skupinu činili su Miller i oni koji su prihvatili Millerovo
priznanje da je sve zajedno
bila velika pogreška. Priznali su da je pogreška i samo objašnjenje proročanstva i računanje datuma Isusova dolaska na Zemlju. Priznajući sve ovo pogreškom, ova skupina praktički je već 23.10.1844. pogreškom priznala i odbacila i naučavanje kako 22.10.1844. završava vrijeme obraćenja i spasenja grešnika. Opet sasvim logičan stav. A druga skupina, tko su oni? Drugu skupinu činili su "
okupljeni oko Ellen White", i upravo je ta skupina
nastavila vjerovati i naučavati da je 22.10.1844. završilo vrijeme obraćenja i spasenja grešnika.
Nitko drugi nakon 22.10.1844. nije vjerovao i naučavao kako je završilo vrijeme spasenja za grešnike
osim Ellen White i onih okupljenih oko nje. Dakle, nitko drugi nakon 22.10.1844. to nije vjerovao osim "utemeljitelja ASD". Jelena je jasna da ne može biti jasnija:
"S braćom i sestrama, nakon što je prošlo vrijeme četrdeset i četvrte, ja sam vjerovala da se grešnici više ne mogu obratiti, ....
"S braćom i sestrama, nakon što je prošlo vrijeme četrdeset i četvrte, ja sam vjerovala da se grešnici više ne mogu obratiti, ..... (Ellen White, Letter 24, 1874, cited in MR, vol. 8, p. 229.)
Tacno, Ellen White je 1844 godine i jedno vreme nakon nje zajedno sa onima okupljenim oko Milera verovala da Isus dolazi na zemlju i da prestaje vreme milosti za gresnike jer Isus tada dolazi.
ALI kada je Bog otkrio Milerovu pogresku i dao svetlost o ociscenju nebeske Svetinje - ona i grupa koja je ostala nakon velikog razocarenja vise nisu u to verovali.
Ništa Bog njima nije ni otkrio ni dao. Te adventističke besmislice je Crosier objavio u novinama, a slijedeće godine Jelena to pročitala. Taman posla da Bog daje nešto bogohulnicima koji su naučavali da je Bog odbacio pokvareni svijet i da je 22.10.1844. završilo vrijeme obraćenja i spasenja grešnika.
Slape, jedan citat pa u krug.
S tobom se zaista nešto misteriozno događa. Primjećuješ "citat u krug", a nikako da primjetiš što u tom citatu piše. Evo još jednom, možda progledaš:
"S braćom i sestrama, nakon što je prošlo vrijeme četrdeset i četvrte, ja sam vjerovala da se grešnici više ne mogu obratiti, ..... (
Ellen White, Letter 24, 1874, cited in MR, vol. 8, p. 229.)
Dakle, mire,
tko je nakon 22.10.1844. vjerovao da se grešnici više ne mogu obratiti? Jeli to vjerovao Miller i "neki oko njega", ili
netko drugi i "neki okupljeni oko tog drugog"?
Pa ocigledno su neki zakljucili kao i ti, da je ona ucila da "vise nema spasenja za gresnike",
Pustimo sada što je tko zaključio. Sad nam važno samo ono što je
ona (Ellen White) napisala. I, mire? Što je Jelena napisala? Tko je nakon 22.10.1844. vjerovao da se grešnici više ne mogu obratiti? Što piše Jelena?
a ona ih nakon toga gleda u oci i izjavljuje da "to nigde nije tvrdila". Cak sta vise "da ih je ukoravala zbog takvog stava".
Baš tako. Vidjeli smo da je tako vjerovala i naučavala. Vidjeli smo da je sama priznala da je tako vjerovala, i na kraju vidjeli smo njeno poricanje očitih činjenica.
Treba biti lud pa izjaviti takvo nesto, posebno kada u to vreme ljudi sakupljaju njene spise kao "nadahnute" i cuvaju u svojoj kolekciji.
Zar je razumno toliko rizikovati?
Ne znam ja je li ona bila luda, ali baš je napravila sve ovo što ti kažeš da može napraviti samo lud čovjek. Priznala je da je vjerovala da je 22.10.1844. završilo vrijeme obraćenja i spasenja grešnika. Pisala je da je "Bog odbacio pokvareni svijet", vidjeli smo njene citate, i vidjesmo da je to zanijekala. Luda ili nešto drugo, opet je problem samo vas adventista.
I da li je stvarno "sakrila" pa onda strepela da ne otkriju? Ili je istina da to nije ni izjavila niti mislila?
Vidjeli smo da je to pisala prije 1851. godine, i vidjeli smo da je to izbacila iz izdanja nakon 1851. Luda ili nešto drugo, ponovo nije moj problem.
Sve stihove gde ona navodno tvrdi da "vise nema spasenja za gresnike" Laodikeja je objasnio a onda i EGW tvrdi da na tim mestima ne pise "protiv spasenja gresnika"..
Ništa Laodikeja nije objasnio. Laodikeja je k'o papagaj ponavljao da da su tako vjerovali "
neki okupljeni oko Millera", a ne Ellen White. A Jelena "pritisnuta" ipak priznade:
"S braćom i sestrama, nakon što je prošlo vrijeme četrdeset i četvrte, ja sam vjerovala da se grešnici više ne mogu obratiti, ....." (
Ellen White, Letter 24, 1874, cited in MR, vol. 8, p. 229.)
Neka ljudi sami prosude da li ih je lagala, ili stvarno na tim mestima tvrdi nesto drugo...
Da, neka prosude.