Adventisti i Elen Vajt

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400

Elen Vajt - plagijator

Ovo je knjiga iz koje je Elen Vajt prepisivala, tvrdeći da je otkrivenje dobila od Boga

Kad su ASD na Generalnoj konferenciji 1919. diskutirali o Jeleninom plagiranju drugih autora, donijeli su odluku da na 50 godina zapečate i nedostupnim učine sve što je tada iznešeno.

To je vesto smisljena laz protivnika Adventizma.

Nije laž nego činjenica koju su i sami adventisti na koncu morali priznati.

Nigde Ellen White nije tvrdila da je sve sto je pisala dobila kao otkrivenja od Boga, posebno ne tamo gde je opisivala istoriju crkve kao u velikoj borbi, a kao dokaz su upravo pojedina dela poput velike borbe - gde na kraju knjige postoje reference istorijskih dela onoga vremena iz kojih je uzimala pojedine istorijske informacije, kao sto danas razliciti pisci citiraju dela drugih pisaca.

Reference na druge autore počeli su postavljati urednici kasnijih izdanja i tiskanja njenih knjiga. Jelena nikada nije stavljala reference na autore od kojih je prepisivala. Jelena je najveći "literarni kradljivac" u povijesti čovječanstva.

Dakle, to samo tako zele da prikazu protivnici Adventizma - namecuci Ellen Wajt nesto sto ne postoji, i pogresne pobude iz kojih je citirala pojedina dela drugih pisaca.

Nebitno je što tko želi, činjenice ostaju činjenice, a činjenica je da je Ellen White najveći "literarni kradljivac" u povijesti čovječanstva.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
To su gnusne lazi protivnika koji ulaze u pobude iz kojih se nesto cini.

Ako postoje dela iz kojih su pojedini citati uzimani i reference tih dela ( bilo da ih je ona postavila ili da su postavljene kasnije ) onda tu nema govora o plagijatorstvu, vec samo tako zeli da se prikaze, ulazeci u same pobude i lazno ih prikazujuci.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ako postoje dela iz kojih su pojedini citati uzimani i reference tih dela ( bilo da ih je ona postavila ili da su postavljene kasnije ) onda tu nema govora o plagijatorstvu, vec samo tako zeli da se prikaze, ulazeci u same pobude i lazno ih prikazujuci.

:roll::roll::roll::roll: Ako Jelena nije stavljala reference, a nije, onda je to krađa. Dakle, nije samo lagala i bogohulila, nego je i krala.

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Kad su ASD na Generalnoj konferenciji 1919. diskutirali o Jeleninom plagiranju drugih autora, donijeli su odluku da na 50 godina zapečate i nedostupnim učine sve što je tada iznešeno.

Tačno,ne iznosim svaku pojedinost jer ni osnovne stvari neznaju o svojoj zajednici.
Znači sramota trajala pola veka i više lagati i krasti nije sramota...jel to zakonici možda učiniše :oopss:

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Znači sramota trajala pola veka i više lagati i krasti nije sramota...jel to zakonici možda učiniše :oopss:

Adventisti sedmog dana ne vjeruju u jednog Boga, nego u "jednu Jelenu". Svjedočanstvo da je to tako imamo i na ovom forumu. Mogu oni biti nominalni (Laodikeja i Marko), ili alternativni (Mire i kainos), ali i jedni i drugi se pozivaju na Ellen White, i jedni i drugi ispravnost svog vjerovanja ne dokazuju Svetim Pismom nego onim što je učila Jelena.

P.S. Laodikeja, ne odgovori ti meni na pitanje. Evo ga ponovo: Je li Ellen White negdje pisala i spominjala "pokvareni svijet kojeg je Bog odbacio"?

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Adventisti sedmog dana ne vjeruju u jednog Boga, nego u "jednu Jelenu". Svjedočanstvo da je to tako imamo i na ovom forumu. Mogu oni biti nominalni (Laodikeja i Marko), ili alternativni (Mire i kainos), ali i jedni i drugi se pozivaju na Ellen White, i jedni i drugi ispravnost svog vjerovanja ne dokazuju Svetim Pismom nego onim što je učila Jelena.

P.S. Laodikeja, ne odgovori ti meni na pitanje. Evo ga ponovo: Je li Ellen White negdje pisala i spominjala "pokvareni svijet kojeg je Bog odbacio"?

U pravu si,samo ja tu nebih Kainosa mešao on je NEUPOREDIVO pošteniji bez obzira na razliku mišljenja njegovog i mog.
Bog ne razvaljuje vrata već kuca i čeka ni ti Slape nećeš moći otvoriti jer zaključaše Jelenu unutra po svom izboru i koće im je oteti? Ko da im pokaže i dokaže da zmija u njedrima nije dobra kad je oni žele?

Ipak psihijatrija u uređenoj državi tu može mnogo pomoći i onda nebi sa slobode neko mogao tvrditi da krve lete i da ljudi postaju knjige te da se proroštvo obrnuto ispunjava.

Sećam se u početku mog izučavanje te crkve uvek mi je sugerisano da se prvo treba prihvatiri MANJA SVETLOST tj.Jeleline njige kako bi se tek potom mogla razmeti VEĆA SVETLOST Biblija i tu je opasna igra jer se tako Biblija pretvara u sredstvo za manipulaciju i da potkrepi istrgnutim citatima hipotezu bezmlja koju veštica sa kristalnim zubima KOJA UČI O KRAJUSVETA plasira umesto da se prvo sluša Božja reč u celosti a potom ispita manja svetlost po većoj ono se radi obrnuto i to je taj ključ za usisavanje ljudi gde se teško može izaći jer svaka glupost biva potkrepljena Biblijskim citatima i ako čovek ne ode i u širi kontekst te sagleda stih koji je izvađen postaje lak plena, ako istražuje pošteno Bog će mu otvoriti i shvatiće da se ta žena služila perfidnim sredstvom uzmajući Božju reč kao svedoka da je njena laž istina...veoma opasna igra.

SVAKI put bi izvadila stih iz konteksta i ZLOUPOTREBILA isti ubacujući ga u svoju priču da potvrdi nešto sa čime Biblijski tekst nema ništa zajedničko. Naprimer,upisujući da će zemlja-kugla biti pusta u milenijumu veštica vadi kao nepismena što i jeste citate iz istorije Jevreja gde Bog obećava preko proroka da će Izrailj ostati pust a da će Egipatski car doći i porobiti ih ako ne poslušaju i to obećanje pustog Izraela ona precajuje ka obećanje puste kugle u vreme milenijuma.
To laicima nije jasno i otuda ovolika tvrdoglavost i neznanje.

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Sami zakljucite iz ovakvog nacina pisanja ko je za Taramaninu pomenutu psihijatriju, da li oni koje oni salju tamo, ili je sasvim suprotno..

Pozdrav!

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
"Tada sam vidjela da je Isus molio za svoje neprijatelje. Ali to nije obvezivalo nas da se molimo za pokvareni svijet, kojeg je Bog odbacio. Kad je on molio za svoje neprijatelje postojala je nada za njih, i oni su mogli biti opravdani i spašeni njegovim molitvama, i u vrijeme nakon što je bio posrednik u vanjskom boravištu za cijeli svijet. Ali sada, njegov duh i naklonost napustili su svijet, i naša naklonost mora biti s Isusom, i mora biti povučena od bezbožnih... Vidjela sam da pokvareni svijet više ne može biti opravdan našim molitvama." (Ellen White, viđenje u Camden-u, New York, 29. lipnja 1851. god.)

Vidi što uči Ellen White:

- gospodar kuće ustao 1844. i zatvorio vrata prvog stana nebeskog Šatora
- pokvareni svijet više ne može biti opravdan našim molitvama
- nije nas obvezivalo da se molimo za pokvareni svijet, kojeg je Bog odbacio
- Isusov duh i naklonost napustili su svijet

Napisao sam odgovor(gde sam pokusao da opravdam ovo), ali cu ipak modifikovati i reci da je ovo nemoguce objasniti na nacin da bi se opravdale njene reci..
Koji god odgovor uzeli ostaje cinjenica da je ona rekla da ''su se gresnici mogli opravdati dok je on bio posrednik u spoljnom delu svetinje, ali nakon sto je usao u drugi deo svetinje , njegova naklonost i duh napustili su ovaj svet''
Mozda Laodikeja ima odgovor, ja nemam...

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Tu se podrazumevaju moji prethodni odgovori o Isusovom preseljenju iz Svetinje u Svetinju nad Svetinjama.

Isus je dakle presao iz prvog odeljka iz Svetinje i zatvorio vrata, i usao u drugi odeljak u Svetinju nad Svetinjama i otvorio vrata da bi verni mogli da pristupe i dopustiti da on obavi zavrsno delo posredovanja i ciscenja Svetinje i vernih od greha.

Oni koji su odbacili ovu svetlost nakon 1844 godine - Bozja naklonost i njegov Duh su te ljude napustili, jer zatvorivsi vrata prvog odeljka njegova slava i njegov Duh su se povukli od njih, i verni nisu nista mogli da ucine svojim molitvama za te ljude, i jedina nada je za njih bila u tome - da pristupe u drugi odeljak u Svetinju nad Svetinjama sa Isusom kao i verni - kako bi on posredovao za njih, ali oni su ga odbacili i ostali u tami iza zatvorenih vrata.

To je potpuni odgovor.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Tu se podrazumevaju moji prethodni odgovori o Isusovom preseljenju iz Svetinje u Svetinju nad Svetinjama.

Isus je dakle presao iz prvog odeljka iz Svetinje i zatvorio vrata, i usao u drugi odeljak u Svetinju nad Svetinjama i otvorio vrata da bi verni mogli da pristupe i dopustiti da on obavi zavrsno delo posredovanja i ciscenja Svetinje i vernih od greha.

Oni koji su odbacili ovu svetlost nakon 1844 godine - Bozja naklonost i njegov Duh su te ljude napustili, jer zatvorivsi vrata prvog odeljka njegova slava i njegov Duh su se povukli od njih, i verni nisu nista mogli da ucine svojim molitvama za te ljude, i jedina nada je za njih bila u tome - da pristupe u drugi odeljak u Svetinju nad Svetinjama sa Isusom kao i verni - kako bi on posredovao za njih, ali oni su ga odbacili i ostali u tami iza zatvorenih vrata.

To je potpuni odgovor.

Ima smisla, jer ovo je doktrinarno tacno. Ali ja jos nisam siguran da je ona na to mislila. Posto je ovo pisano nakon 1849. bilo bi nerazumno misliti da se ona suprotstavljala svojim ranijim recima, kada je izjavila da "vreme milosti za gresnike jos nije zavrseno". Zato cu uzeti ovo tvoje objasnjenje za tacno.

Natrag