Adventisti i Elen Vajt

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Jos jedna jasno vidljiva neistina koja se ovde cula je ta - daje Bog odbacio one koji nisu prihvatili Jelenina trabunjanja.
Pitanje je kako neko moze da se naziva Hriscanin a da ujedno pise ovakve stvari.

Odbaceni su oni koji su odbacili Isusovu posredni;ku sluzbu u Svetinji nad Svetinjama,jer su jedino mogli biti spaseni Isusovim posrednistvom, ali oni su ga odbacili i onemogucili Isusu da za njih posreduje.

Ovo nema veze sa Ellen White - vec sa onim sto je Isus ucinio nakon 2300 prorockih godina, usavsi u drugi odeljak nebeske Svetinje kako bi obavio ociscenje,odnosno - zavrsno delo posredovanja u korist coveka.

Stvarnoslap - letnji odmor izgleda nije ni malo pozitivno delovao na tebe, vec ti nastavljas po starom, iznoseci ponovo iste gnusne neistine.
Pustimaloi druge da diskutuju o drugim temama, jer nisi jedini na forumu,a i nije on tvoje privatno vlasnistvo da ga uzurpiras.

Jedan od prvih znakova ucrkvi da li služi Bogu jeste poglavarstvo koje je postavljeno u početku da je čovek glava ženi i Pavle se u svojim poslanicama poziva baš na taj zakon pišući da žene ne mogu biti učitelji u skupštinama.
Jedan od prvih buntovnika i borac za izjednačavanje polova te time i ukidanje poglavarstva je veštica po imenu E G Vajt.
Po njenoj preporuci generalna konferencija uvodi u praksu da žene postaju starešine i učitelji.
Sledbenici veštice idanas služe u Korejevoj buni gde sami uzeše d obavljaju nešto što im nije dato..

Odgovorje dat.

Kao prvo - Ellen White nije odobrila ukidanje poglavarstva, ona nigde to nije pisala niti učila.

Drugo, Ellen White jeste pozvana direktno od Boga za službu vesnika i proroka Božjeg, i to je u potpunom skladu sa biblijom i onim što ona najavljuje da će se dogoditi u poslednje vreme, i u vezi toga već sam dao odgovor koji glasi:

"Slažem se da žene ne treba da budu proizvedene u propovednike ili pastore u crkvi, ali u biblijskom kontekstu u bibliji postoje žene proroci.
Biblija jasno kaže u odnosu na duhovne darove i proročki dar - da će ovi duhovni darovi biti dati podjednako i muškarcima i ženama:

"I posle ću izliti duh svoj na svako telo, i proricaće sinovi vaši i kćeri vaše,starci će vaši sanjati sne, mladići će vaši viđati utvare.
I na sluge ćui na
sluškinjeu one dane izliti duh svoj;
I učiniću čudesa na nebu i na zemlji, krv i oganj i pušenje dima.

Sunce će se pretvoriti u tamu i mesec u krv pre nego dođe veliki i strašni dan Gospodnji" ( knjiga proroka Joila 2. 28 - 31 )

Što se tiče crkve - iz ovog biblijskog navoda se vidi da žena može kroz duhovne darove koji joj mogu biti dati - imati zapaženu ulogu u misiji objave jevanđelja"
Dakle - u ovom kontekstu služba Ellen White je u potpunom skladu sa biblijom.

Treće, Ellen White nije bila osnivač Adventne crkve, niti je ikada obavljala službu predsednika, starešine, pastora... ili bilo koju drugu službu unutar Adventne crkve.

Četvrto, Njen stav po pitanju porodice i uloga koje muž i žena imaju u braku je u potpunosti biblijski, i zasniva se na hijerarhiji uloga i bračnih dužnosti koje je Bog dao ženi i muškarcu.
Ona nigde nije izjednačila muškarca i ženu, ili pak ženu postavila kao glavu porodice ili nad muškarcem čak i u crkvenim poslovima i vođenju crkve.

Što se tiče današnjih odluka koje crkva donosi - one nemaju veze sa Ellen White ni pionirima Adventizma, a ja sam odgovor u vezi toga već dao koji smatram konačnim odgovorom na tvoje opaske:

http://serbianforum.org/threads/boziji-zakoni.615375/page-18#post-1715051

I na kraju - nisi odgovorio na pitanje koje glasi:
Kao prvo - kakve to ima veze sa tobom, jer ti trebaš da se isključivo baviš poslovima u svojoj crkvi, a ne da zaviruješ iza tuđih vrata - osim ako na to nisi direktno pozvan da ukoravaš i pozivaš ljude na reformu u drugim crkvama, ali za to trebaš imati odobrenje od Gospoda koje se daje direktnim otkrivenjem koje Bog upućuje čoveku koga bira za ovu vrstu službe?

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Jedan od prvih znakova ucrkvi da li služi Bogu jeste poglavarstvo koje je postavljeno u početku da je čovek glava ženi i Pavle se u svojim poslanicama poziva baš na taj zakon pišući da žene ne mogu biti učitelji u skupštinama.
Jedan od prvih buntovnika i borac za izjednačavanje polova te time i ukidanje poglavarstva je veštica po imenu E G Vajt.
Po njenoj preporuci generalna konferencija uvodi u praksu da žene postaju starešine i učitelji.
Sledbenici veštice idanas služe u Korejevoj buni gde sami uzeše d obavljaju nešto što im nije dato.

Tamo decenijama tačnije od vešticine pobede jer masoni zastupaju tu ideju anarhije gde Bog nije glava čoveku niti čovek glava ženi dobija podršku određenog broja žena i stižu desetci koji izmamiše osmeh generalima te se blagonaklonogledalo na pobunu.Božja reč je zakon i ona se ne menja jer se ni Bog ne menja.
Oni će vam natovariti kamen koji niko nije izneoda ga vi iznesete i padnete pod službu smrti umesto da vam nude jevanđelje i tako vas tovare a sami beže od podčinjavanja zakonu ostajući u Korejevoj buni samovolje.

Tako je, to je ''zakon o poglavarstvu'' i ja se slazem sa Pavlom.
Lepo si ovo elaborirao.
Sada moras i dokazati citatima da je to tako kako si ti izneo u adventizmu i postaviti ''vesticine'' reci gde je ona podrzavala tu ideju da se zene postavljaju za pastore sto je suprotno ''zakonu poglavarstva''.

Davno bese i jednom prilikom sam posetio adv. crkvu, i rodjaka mi rece ''ova zena je zavrsila teologiju, ali posto zene ne mogu da sluze dali su joj da radi u biblioteci.'' Jos uvek se secam tih reci, i znam da zene nikada nisu sluzile kao pastori, staresine i ucitelji..
To je tako bilo u to vreme, zene su imale pravo govoriti za govornicom i propovedati, ali sluziti kao rukopolozeni pastori nikada. Kako je sada, ja ne znam, ali u ono vreme zene nisu mogle vrsiti sluzbu muskarca..
Nemojmo ovde predstavljati stvari kakve nisu tamo, i neko ko ne zna nista o adv. moze zakljuciti da tamo reda uopste nema i da zene vladaju crkvom, sto je u potpunosti netacno..

Dakle o ''zakonu poglavarstva'', gde je i ko i kada ucio protiv njega u adv. crkvi molim odgovor od poznavaoca sa citatima i navodima?
Ja ne nadjoh da je to EGW.

*I opet mislim da ni ovo nije u skladu sa temom iako je o ''zakonu poglavarstva'', pa neka Jurivaka prebaci ako tako zakljuci..

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Alo Slape, jel ti mislis da smo mi naivni, da smo mala deca i da niko od nas ovo nije citao?
Licno sam procitao ove reci, sve sa zadnjim boldovanim, i niko nije izbacio te reci kada sam ih ja citao upravo u adventistickoj nekoj knjizi, kao sto ti tvrdis da su izbacene. Znaci i ovo je tvoja laz kada kazes da je neko izbacio.

Pustimo mi priču o tome jesu li adventisti naivni, jesu li mala djeca i što su čitali. Ja sam tvrdio i dalje tvrdim da je u svim izdanjima "Ranih spisa" nakon 1851. godine izbačen onaj crveni dio teksta iz poglavlja "Moje prvo viđenje". Ti još jednom ponavljaš kako ja lažem, iako sam kažeš kako si to čitao u "nekoj adventističkoj knjizi". Ako si ti to čitao u "nekoj adventističkoj knjizi" (ne znaš točno kojoj), kako možeš ustvrditi da ja lažem kada tvrdim da je to izbačeno u knjizi "Rani spisi"? Spasonosnije bi ti bilo da istinu djelotvorno pronosiš, nego što se istinoljubivošću hvališ.

Sada, gde se ovde kaze da je ''Bog odbacio sve gresnike''?
Nigde! Ona govori o onima koji su otpali od istine i kaze: ''Drugi su se nepromišljeno odrekli svjetla iza sebe i rekli da to nije Bog koji ih vodi tako daleko'' , tu dakle govori o onima koji su ''odbacili adventnu poruku''.
I onda idu ove zadnje reci upucene njima: ''Nije im bilo moguće vratiti se ponovo na put i poći u grad''

Koga je Bog odacio ovde? One koji su i sami ''odbacili adventnu poruku''.

I na kraju, ova vizija se ''odnosi na daleku buducnost'', i doseze sve do vremena ''Hristovog dolaska'' pa onda idu i reci da je Bog ''odbacio sav pokvareni svet'' to ce se zaista i desiti na kraju: ''kao i čitavom pokvarenom svijetu kojeg je Bog odbacio.".

Kad su "vrata zatvorena"? Kako to nisi pročitao u "babinoj knjizi"? Evo još jednom pa vidi:

"Uzbuđenja i lažne reformacije ne mogu nas danas pokolebati, jer znamo da je gospodar kuće ustao 1844. i zatvorio vrata prvog stana nebeskog Šatora, i sada mi dakako očekujemo da će oni ići sa svojim ovcama tražiti Gospodina, ali ga neće naći; on se sam povukao (iza zavjese) od njih. Gospodin mi je pokazao da je snaga koja je s njima puka ljudska moć, a ne Božja." (Ellen White, Present Truth, 1850. god.)

"Tada sam vidjela da je Isus molio za svoje neprijatelje. Ali to nije obvezivalo nas da se molimo za pokvareni svijet, kojeg je Bog odbacio. Kad je on molio za svoje neprijatelje postojala je nada za njih, i oni su mogli biti opravdani i spašeni njegovim molitvama, i u vrijeme nakon što je bio posrednik u vanjskom boravištu za cijeli svijet. Ali sada, njegov duh i naklonost napustili su svijet, i naša naklonost mora biti s Isusom, i mora biti povučena od bezbožnih... Vidjela sam da pokvareni svijet više ne može biti opravdan našim molitvama." (Ellen White, viđenje u Camden-u, New York, 29. lipnja 1851. god.)

Vidi što uči Ellen White:

- gospodar kuće ustao 1844. i zatvorio vrata prvog stana nebeskog Šatora
- pokvareni svijet više ne može biti opravdan našim molitvama
- nije nas obvezivalo da se molimo za pokvareni svijet, kojeg je Bog odbacio
- Isusov duh i naklonost napustili su svijet

Hoćeš li još citate da vidiš kako su joj "pajdaši" naučavali?

Znaci ove reci ne dokazuju apsolutno nista. Trebace ti nesto bolje.

Slijepcu ne dokazuju ništa.

Ti mislis da si ti pronasao ne znam sta tajno i sakriveno, skladistis gluposti po hardu, misleci da to niko od adventista ne zna, pa moja baba ovo zna bolje od tebe, mozda nju da posaljem na forum da te isprasi, u njenoj knjizi sam ovo i procitao :)

Samo ti čitaj "babine knjige", tamo ćeš pronaći carstvo gluposti.

Ne razdvaja nikog Slape, zato sto vizija ''ide u daleku buducnost'' i govori o ''Hristovom drugom dolasku'' o ''putovanju u grad jerusalim''. Svi oni koji nisu na tom putu su ''svet koga je Bog odbacio''.

Pustimo mi daleku budućnost. "Zatvaranje vrata" i "Isusovo napuštanje svijeta" Ellen White datira u 1844. godinu.

Tacno tako, ''sav pokvareni svet je odbacen'' u vreme Hristovog drugog dolaska, odnosno na kraju sveta, jer ova vizija ''doseze u daleku buducnost''. Ali ona tu ne zeli reci, da je ''u njeno vreme Bog odbacio sav pokvareni svet'', to ce se tek desiti u vreme Hristovog drugog dolaska. Treba biti slep pa ne videti da ona tu govori o ''PUTOVANJU ADVENTISTA U SVETI GRAD JERUSALIM'' - A kada ljudi putuju u Jerusalim? Simbolicno za zivota svi mi putujemo, ali fizicki i realno to se desava u vreme Hristovog drugog dolaska. Dakle ona ovde govori o simbolicnom duhovnom putovanju, ali i o kraju sveta..

Neće ići, mire. "Babina knjiga" kaže da su "vrata zatvorena" i da su "Isusov duh i naklonost napustili svijet" 1844. god.

Jos mi nista nisi dao i opet ponavljas stare citate koje svi znamo.
Zar je moguce Slape da nemas drugih!?

Nastavi ti čitati "babinu knjigu", možda sam nešto nađeš.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Svako ko je proucavao Ellen White mora da poznaje ove osnovne istine - o cemu je ona pisala a o cemu ne.

Zatopreporucujem knjige "Svedocanstvo za propovednike"i "temelji srecnoga doma" koja govore o propovednickoj sluzbi i porodici i ulogama zene u porodici.

Ko ove stvari ne poznaje - moze i da poveruje ( nazalost slepo )onome sto pojedini iznose - loveci naivne i neupucene.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Svakokoje proucavao Ellen White morada poznaje ove osnovne istine - o cemu je ona pisala a ocemu ne.

Zatopreporucujem knjigu "Svedocanstvo za propovednike"i "temelji srecnoga doma" koja govori o propovednickoj sluzbi i porodici i ulogama zene u porodici.

Ko ove stvarine poznaje - moze i da poveruje ( nazalost slepo )onome sto pojedini iznose - loveci naivne ineupucene.

O da,ponovo iz vecine kuhinje stižu razni začini i potvrđuje se ono što davno rekoh da je plagijatorica imala na svaku temu kontricu sama sebi pa možemo u jednom naslovu čitati jedno o nečemu a u drugom naslovu o istom pitanju čitati suprotno i tad me je to čudilo ko je podmetao proročici takve stvari i bio kivan na đenerale sa kojima je skoro uvek bila u sukobu ali kasnije sam video da se pilence uplelo u svoje zamke jer kao prvo trebao je razum da bi se to uvidelo a tu je imala debeli deficit,dalje trebalo je i neka vijuga gde se oskudevala i konačno trebalo je poštenje da bi priznala plagijatorstvo ali nije znala šta je to tako nakupi one koji vole mile reči te im prodade subotu kao pečat da služe smrti i osudi dok veca šetka iz kuće u kuću te i Boga peče seliti a upražnjene sobe davati satani....dok god ima ovaca biće i generala koji imaju makaze.

Pokret masonki je u 19-om veku ustao da se izbori za JEDNAKOST te i veca u svom okruženju doprinese slobodi od zakona poglavarstva jer ko je Bog da On njoj određuje ko će biti kome glava.Princip dvojnog-glumačkog nastupa je prvi satana pokazao u Edemu tako i sledbenici govore jedno na jednom mestu a drugo na drugom živeći po pobuni.
Dkle,piše se jedno a živi drugo.Jadničak vecin muž je svakodnevno bio izložen diktatu proročice i njena je uvek bila uvodna i završna.

Ona je bila inicijator svake akcije i njene ideje kako unutar porodice tako i unutar zajednice su bile glas Isusov.Idanas nevernici njen glas izjednačavaju sa Isusovim glasom te nazivaju reči veštice ,,Duh proroštva,, to je hula.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Svako ko je proucavao Ellen White mora da poznaje ove osnovne istine - o cemu je ona pisala a o cemu ne.

A je li Ellen White negdje pisala i spominjala "pokvareni svijet kojeg je Bog odbacio"? Eno mire priznade da je te njene riječi ipak pronašao u "nekoj babinoj adventističkoj knjizi".

Ko ove stvari ne poznaje - moze i da poveruje ( nazalost slepo )onome sto pojedini iznose - loveci naivne i neupucene.

Zato i ja svima, posebno adventistima, sugeriram i preporučam da čitaju "babine knjige", kako ih netko ne bi ulovio naivne i neupućene.

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Ne postoji plagijatorstvo u spisima Ellen White.

Elen Vajt - plagijator
EG-White.gif

Knjiga "Velika Borba" (1886.) E.G.Vajt sadrži skoro doslovan prepis iz knjige "Istorija Protestantizma" (1876.) g-dina J.A.Vajlija, LL.D. Nisu preuzete samo reči, već i ilustracije, dok je ona tvrdila da je otkrivenje dobila od Boga.

arrow.gif
"The History of Protestantism", James A. Wylie, 1876. (svih 24 knjiga).

arrow.gif
"Great controversy", Ellen G. White, 1886.

arrow.gif
"The White Lie", Walter T. Rea (bivši adventistički propovednik)

(ISBN-0-9607-424-1-7)

Izdavac: M&R Publications Box 2056,

Turlock, CA 95381. USA

Fotokopija originalnog izdanja "Velike Borbe" E.G.Vajt (Izdanje iz 1886. strane 76-77)

arrow.gif
"The Waldenses" (Poglavlje 4) str. 70-71

Prepisani delovi teksta su podvučeni

[kvalitetnija slika 109KB]

Fotokopija originalnog izdanja "Istorije protestantizma" J. A. Vajli, LL.D. (Izdanje 1876.)

arrow.gif
"The Waldenses - Their Missions And Martyrdoms" (Poglavlje 7)

Prepisani delovi teksta su podvučeni

[kvalitetnija slika 115KB]

Ovo je knjiga iz koje je Elen Vajt prepisivala, tvrdeći da je otkrivenje dobila od Boga

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
To je vesto smisljena laz protivnika Adventizma.

Nigde Ellen White nije tvrdila da je sve sto je pisala dobila kao otkrivenja od Boga, posebno ne tamo gde je opisivala istoriju crkve kao u velikoj borbi, a kao dokaz su upravo pojedina dela poput velike borbe - gde na kraju knjige postoje reference istorijskih dela onoga vremena iz kojih je uzimala pojedine istorijske informacije, kao sto danas razliciti pisci citiraju dela drugih pisaca.

Dakle, to samo tako zele da prikazu protivnici Adventizma - namecuci Ellen Wajt nesto sto ne postoji, i pogresne pobude iz kojih je citirala pojedina dela drugih pisaca.

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
To je vesto smisljena laz protivnika Adventizma.

Nigde Ellen White nije tvrdila da je sve sto je pisala dobila kao otkrivenja od Boga, posebno ne tamo gde je opisivala istoriju crkve kao u velikoj borbi, a kao dokaz su upravo pojedina dela poput velike borbe - gde na kraju knjige postoje reference istorijskih dela onoga vremena iz kojih je uzimala pojedine istorijske informacije, kao sto danas razliciti pisci citiraju dela drugih pisaca.

Dakle, to samo tako zele da prikazu protivnici Adventizma - namecuci Ellen Wajt nesto sto ne postoji, i pogresne pobude iz kojih je citirala pojedina dela drugih pisaca.

Uloviše te đenerali.
Posle vekikog potresa u crkvi bilo je zasedano šta da se radi raspusti crkva ili ostavi tako kako je i zelembaći omileše pa odlučiše neka ostanu laži te će oni ,,objasniti,, fus-notama šta je zapravo pesnikinja htela reći iako je napisala suprotno...ni decu time ne možeš prevariti jer ni ona nisu toliko naivna.
Prvo se malo upoznaj sa crkvom u kojoj si pa se onda javi.
Čudi me,ti jednom braniš Jelenu jednom generalnu a onda kažeš kako su svi pogrešivi misleći na Jelenu a zageneralnu kažeš da ne smatraš da su ispravni kao što i veštica reče jednom da generalna konf.nije glas Božji kad se nisu složilisa njenom mantrom a kad su SVI generali bili na njenoj strani ista izjvljuje kako je generalna konf. Božji glas.

Slaviša da li su slike iste i da li je tekst isti u te dve knjige kod veštice i autora koji je deceniju pre nje svoju knjigu izdao?

Ti me podsećaš na lopova kojeg uhvati policija a on kaže: ,,zašto me mrzite,,?

Lakiću zar si ti čuo da negde dete nije moglo upisati četvrti razred osnovne škole zato što je imalo posetokinu na licu???
Dalje školovanje nesprečava posekotina već mozak,koma koja dugo traje i za posledicu imamo slaborazumnu osobu e takva ne može nastaviti školovanje ali je dobra za zavođenje naivnih.

Tako maloumna osoba napiše 20 naslova dok akademski obrazovani ljudi to teško u savremenom komuniciranju teško uspevaju.Sa 3 razreda ona piše 20 knjiga...znaš li ti koliko puta treba umočiti u mastonicu pero i koliko godina treba bez prestanka pisati....zašto ideš za plagijatorom i praviš parodiju na Božje proroke kao maloumna Jelena?

Poslednja izmena:
Natrag