Adventisti i Elen Vajt

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ti Slape stvarno nemas pojma niti o adventistima, niti o EGW.

Ne muči tebe moje neznanje, nego ono što je naučavala Jelena. Zato ćemo mi o Jeleni i njenom naučavanju.

Trazio sam od tebe da mi das "citat", gde pise da su oni "promenili ucenje"??? I sta si mi ti dao? Nista! Citavih 7 godina ucili su da "je Bog odbacio gresnike i zatvorio vrata" a ti nemas ni jedan citat da su posle toga promenili ucenje i da je "Bog otvorio vrata".

Točno, čitavih sedam godina Jelena je, zajedno sa drugim pionirima ASD, učila da je Bog odbacio grešnike, a onda su svi zajedno to bogohulno naučavanje zamijenili drugim bogohulnim naučavanjem. Tražiš citat da su učili jedno a onda drugo!? Ima Jelena u "svom dućanu" baš sve, i ostadoše za njom najprljaviji tragovi. Vidi kako Jelena ostavi trag i o zatvorenim i otvorenim vratima:

"Razumijevanje otvorenih i zatvorenih vrata, na stranicama 34-37, dobila sam 1849. godine. Primjena Otk. 3,7-8 na nebesko svetište i Kristovu službu za mene je bilo potpuno novo. Nikada nisam čula da je bilo tko iznio ovakvu ideju." (dodatak na" Experience and Views", str 2)

Vidi kako Jelena ipak nešto zna i o otvorenim i o zatvorenim vratima. Pogledaj, još se hvali i ponosi s tim kako se takve bogohulnosti nije nitko sjetio prije nje. Na zdravlje!

A zasto nemas? Zato sto "AD CRKVA TO NIJE UCILA"( kazem crkva, jer postoji razlika izmedju crkve i milerita koji su se nazivali adventisti). Ti si obe spojio u isto, i predstavio AD crkvu i njihovo ucenje tako da su sve to oni tvrdili o "zatvorenim vratima" i "odbacivanju grešnika " a nisu, vec oni oko Milera.

A vidi što je učila:

Pogledala sam, ali nisam to mogla vidjeti, jer je vrijeme za njihovo spasenje bilo prošlo." (Ellen White, Present Truth Kolovoz 1849.)

"Tada sam vidjela da je Isus molio za svoje neprijatelje. Ali to nije obvezivalo nas da se molimo za pokvareni svijet, kojeg je Bog odbacio. ... Vidjela sam da pokvareni svijet više ne može biti opravdan našim molitvama." (Ellen White, viđenje u Camden-u, New York, 29. lipnja 1851. god.)

"Uzbuđenja i lažne reformacije ne mogu nas danas pokolebati, jer znamo da je gospodar kuće ustao 1844. i zatvorio vrata prvog stana nebeskog Šatora, i sada mi dakako očekujemo da će oni ići sa svojim ovcama tražiti Gospodina, ali ga neće naći; on se sam povukao (iza zavjese) od njih. Gospodin mi je pokazao da je snaga koja je s njima puka ljudska moć, a ne Božja." (Ellen White)

Vidi što naučava još 1851. godine!? "Vrijeme spasenja prošlo", "Bog odbacio pokvareni svijet", "zatvorio vrata 1844.". Hoćeš li još citata da vidiš kako su joj učili i "pajdaši", James White i Joseph Bates?

Besomučno izmisljas.

Ja samo citiram. Tebi se u tvom očaju ovo može činiti i bjesomučnim, ali što ja mogu kad su Jelena, James White, Joseph Bates i još neki pioniri ASD bjesomučno pisali kako je 22.10.1844. završilo Isusovo posredovanje za grešnike i kako je Bog tada odbacio pokvareni svijet. Zato su ih u žargonu i nazivali "Zatvarači vrata" - "Door Shutters".

EGW cak i da je u to verovala kao sledbenik Milera, ona je tada bila dete, i prosto je nemoguce, da je ona ucila za nadahnuto to o "odbacivanju gresnika i zatvaranju vrata", ona pise "nakon razocarenja".. I kad piše o tome, ona pise "sta su Mileriti verovali a ne AD crkva", adventisticka crkva "menja pravac verovanja", EGW ga menja..

Jelena piše i iznosi svoje stavove, vidio si gore. I ne piše to samo "nakon razočaranja", nego tako vjeruje, piše i naučava još 1851. godine.

Zato su svi ovi citati i ono sto si ti do sada postavljao ciste lazi, i tako su iskonstruisani da daju pogresnu sliku o istoriji. Sve je izvuceno iz konteksta.. Ovo je neki manipulator na nekom sajtu ili knjizi sastavio, a ti si našao za pogodno stivo, i pises da bi diskreditivao adventiste..

Nekoliko puta si ponavljao kako su "svi tvoji" adventisti. Možda je tvoj bjesomučni očaj posljedica straha za njihovu sudbinu, ali ako ti je stalo do njih, onda im pokušaj otvoriti oči i suoči ih sa bogohulnostima koje je naučavala Jelena.

Ti nikada nisi citao EGW dragi moj i nemaš pojma o njoj, samo ponavljas jedno isto kao papagaj...

Provjeri sam ono što sam ja citirao.

A ono gore sto si napisao je opet izvuceno iz konteksta i ne dokazuje nista, ali posto pisem sa mobilnog i ne mogu da citiram, odgovoricu drugom prilikom..

Dokazuje baš ono što u tim citatima piše. A piše da je "Vrijeme spasenja prošlo", "Bog odbacio pokvareni svijet", "zatvorio vrata 1844.".

A dotle daj mi citat o promeni ucenja o "otvaranju vrata"???

:roll::roll::roll: Eno ti ga gore.

A ako nemas(a nemas), tu ce se videti da si lazov.

Zašto sam ti ja specijalno mrzak? Nerijetko se hvališ kako ti nikoga ne bi nazvao lažovom, a onda ti se "omakne" baš kad se meni obraćaš. Je li i to posljedica bjesomučnog očaja zbog "razgolićenja proročice" i njenih bogohulnih naučavanja?

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Jao Slape Slape :) , necu komentarisati ovo, sam sebi si kontradiktoran, prepustam Laodikeji da ti odgovori, dovoljno je samo uporediti datume...
Lepo sam rekao da nije mogla pisati o ''zatvorenim vratima'' 1849 i 1851 jer joj je tada vec bilo jasno da je to pogresno, a ti postavljas citate iz te godine.. Znaci postavljas citate, u kojima ona uopste ne govori o tome, vec o onome sta su mileriti nekad verovali (kako je Laodikeja i objasnio), ti nemas pojma sa pojmom, izvini ali to je tako.
Sam sebe si razotkrio ovim postom, pa neka ljudi procitaju...

Evo citat naglaseno od mene i od tebe:

"Razumijevanje otvorenih i zatvorenih vrata, na stranicama 34-37, dobila sam 1849. godine. Primjena Otk. 3,7-8 na nebesko svetište i Kristovu službu za mene je bilo potpuno novo. Nikada nisam čula da je bilo tko iznio ovakvu ideju." (dodatak na" Experience and Views", str 2)

Znaci ona 1849 iznosi drugacije tumacenje, a to je ''da je Hristos usao u NEBESKO SVETILISTE I ZATVORIO VRATA''.
Lazes Slape Lazes!
Naglasio si suprotan deo namerno, da bi ukazao kako je ona znala i za ''otvorena i zatvorena vrata'' , ali nisi naglasio ovaj drugi gde ona kaze, da joj je Bog otkrio drugacije razumevanje.
Svi citati koje si ti navodio su nakon te godine, a ona vise nakon toga nije mogla pisati ''o zatvorenim vratima'' jer u to nije vise verovala''. Lazov si veliki!

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Lepo sam rekao da nije mogla pisati o ''zatvorenim vratima'' 1849 i 1851 jer joj je tada vec bilo jasno da je to pogresno, a ti postavljas citate iz te godine..

Veliš, nije mogla pisati? A vidi da je ipak mogla:

Pogledala sam, ali nisam to mogla vidjeti, jer je vrijeme za njihovo spasenje bilo prošlo." (Ellen White, Present Truth Kolovoz 1849.)

"Tada sam vidjela da je Isus molio za svoje neprijatelje. Ali to nije obvezivalo nas da se molimo za pokvareni svijet, kojeg je Bog odbacio. ... Vidjela sam da pokvareni svijet više ne može biti opravdan našim molitvama." (Ellen White, viđenje u Camden-u, New York, 29. lipnja 1851. god.)

"Uzbuđenja i lažne reformacije ne mogu nas danas pokolebati, jer znamo da je gospodar kuće ustao 1844. i zatvorio vrataprvog stana nebeskog Šatora, i sada mi dakako očekujemo da će oni ići sa svojim ovcama tražiti Gospodina, ali ga neće naći; on se sam povukao (iza zavjese) od njih. Gospodin mi je pokazao da je snaga koja je s njima puka ljudska moć, a ne Božja."(Ellen White)

Znaci postavljas citate, u kojima ona uopste ne govori o tome, vec o onome sta su mileriti nekad verovali (kako je Laodikeja i objasnio),

Ne, Jelena piše ono što su vjerovali i naučavali ona i ostali pioniri ASD.

ti nemas pojma sa pojmom, izvini ali to je tako.

Neka ja nemam pojma, ali je očito kakvu je bogohulnost Jelena naučavala.

UPLOADER
Učlanjen(a)
19.10.2010
Poruka
3.322
Taramana nas plaši sa vješticama ,Slap mu sad priskače u pomoć ,i budu nas skupa pokušali _
- Odgoj Na Balkanu
[raw]<iframe width="1080" height="480" src="https://www.youtube.com/embed/BfQVsXlrGso" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>[/raw]

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Veliš, nije mogla pisati? A vidi da je ipak mogla:

Zasto lazes?
Hiljadu puta je odgovoreno i ovi citati nemaju veze sa onim kako ih ti predstavljas, ja sam ih licno citao, ali naravno ne secam se tacno gde jer davno bese.. Jedno mogu posvedociti, a to je da nemaju veze sa ''zatvorenim vratima'' u smislu ''da vise nema spasenja za gresnike''!

Zasto lepo ne postavis u kontekst nego trgas citate nasumice?
Zasto lazes?

Evo konteksta:

''Sotona se trudi svim mogućim lukavstvima da ih zadrži tu gde se
nalaze dok ne prođe vreme
zapečaćenja, dok se sav Božji narod ne nađe pod zaštitnim pokri
vačem, a oni ostanu nezaštićeni od
gnjeva Božjeg u vreme sedam poslednjih zala. Bog je već počeo d
a pruža zaštitu svom narodu i uskoro
će se pod Njegovim okriljem naći
svi oni koji treba da budu poš
teđeni u dan pogibli. Bog će silno raditi za
svoj narod, ali će i sotoni biti dozvoljeno da radi. Videla sam

da će tajanstveni znaci, čuda i lažne
reformacije biti sve brojniji. Te reformacije koje su mi bile p
okazane nisu predstavljale korenitu promenu
koja vodi od zablude istini. Moj anđeo pratilac mi je naložio d
a pogledam da li se i sad oseća teret za
duše grepšika kao nekada. Pogledala sam, ali nisam mogla to da
zapazim; jer je vreme njihovog
izbavljenja prošlo.
''

A kako sama EGW objasnjava ove svoje navode? Evo:

Ovde pomenute ‘lažne reformacije’ tek će se kasnije potpunije
sagledati.
Viđenje se osobito odnosi na one koji su
čuli i odbacili svetlost adventne nauke.
Takvi su se predali si
li prevare i ne osećaju „teret za duše grešnika“ kao
nekada. Pošto su odbacili vest o dolasku i dozvolili da ih soto
na obmane, „vreme njihovog izbavljenja je isteklo“.
Ovo se, međutim, ne odnosi na one koji nisu čuli pa ni odbacili nauku o drugom Hristovom dolasku“.

Ne treba ti da nam tumacis tudje spise, eto ona nam je sama protumacila!
I ovde jasno vidimo kako je Laodikejino tumacenje ispravno, a da ti LAZES!

Ona nigde nije rekla da je ''vreme izbavljenja gresnika proslo, i sama je nastavila da obraca ljude u adv. veru''

Ostale citate ne bih objasnjavao, mrzi me da trazim i postavljam..
Svakom bi iz ovog trebalo biti jasno sta je ona na svim ovim mestima mislila.

Slavko,ti prvo tražiš citat ali navodiš da bude onakav kakvog ti želiš da čuješ jer baš takav citat ne postoji isto kao što ne postoji citat gde Isus kaže: ,,JA SAM BOG,, već to jasno govori u drugačijoj forulaciji.
Pošto Isus to nereče na način kakav tebi treba onda ti On nije Bog ista stvar je i kod veštice.
A lukavstvo je tražiti diktiran tekst po tvojoj želji umesto saslušati i sagledati šta je učila.

Nisam ja tebi nigde trazio ''tacne reci'', trazio sam da bude na prvi pogled jasno, kao sto je izmedju ostalog jasno i da je ''Isus Bog''. a ti ni to ne mozes dokazati na takav nacin. Nisam ja lukav, niti namerno imam zelju da nesto izvrcem.
A ova pitanja sto mi postavljas, posmatram kao skretanje paznje i nista vise, to je lukavo od tebe, a ne ovo sto ja radim, ja samo zelim odgovore.
Zasto se bojis da postavis citat? Zato sto dobro znas da ona tamo to nije tvrdila, nemas nista, nego si iskonstruisao i protumacio kako se tebi svidja..

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Ti se predstavljas kao bivsi advenbtista, prema tvojim izjavama, sam sebe demantujes, jer nijedan bivsi adventista se tako ne ponasa.

Pa đesi ti Marčelo nema te?

Jesam bivši i jesam pročitao nedela vešticeza razliku od tebe.

Sa iskerenim ucesniucima u doiskusiji uvek zelim da izmenim misljelja o bilo kojoj temi, ali sa sagovrnikom koji u svakoj recenici izrazava svoj bes i neodolujivu mrznju, ja nemam sta da diskutiujem.

Kud ćeš iskrenije nego postaviti proroštvo veštice i postaviti Božjih proroka i uporediti da vidimo ko od njih govori istinu pošto su im izjave različite.Vaša visosti moja malekost je smatrala da nema prečeg posla od Božje rečiali vidim da za vas ima.Azašto bi uostalom pomogao da se vidi da je Jelena Bela veštica i plagijator a vi nevernici lakše je otresti obuću na onog kome je Božja reč najpreča.

Ti nisi procitao spese Eelen Vajt i zsato i neznas sta onbu pise i sta je ucila, a predstavljas se na forumu kao neko ko poznaje sustinu njenih spisa.

Ti mora da si neki vidovit ili pajac zar ne,pa ti sve znaš kao da ti jeveštica lider.

Ipak, zelim ti sve najbolje

Super,i ja tebi ne samoda želim najbolje već želim praktično da te izvučem iz jame u koju te veštica odvukla a ti bežiš dole umesto da pružiš ruku i izađeš gore.
Mnogo puta sam oslovio EGVajt imenom ali Bogu hvala sad je zovem onako kakva jeste jer je ono njena maska adelo i reč je otkrivaju kao i Božji glas,zato znajući ko je ne mogu je oslovljavati nao nevernici koji nju slede te ostaje veštica sa kristalnim zubima koja uči o kraju sveta.
Eno te čekaju onih 10 pitanja u prvom setuda stavimo na tas gde je veštica a gd Istina.Slušam Mačelo:

usput za tebe jedno pitanje jer Mire to nezna reci nam koje ženče se borilo duže vreme za RAVNOPRAVNOST-JEDNAKOST polova gde više nema poglavarstva,da ti malo pomognem,masonka je,imala je povredu glave i bila epileptičarka oddevete godine,postala svojom voljom lider nevernika i dostigla rang vešice ostalo ti reci.

Mireti ili neželiš ili imaš ozbiljan problem za čuti i razumeti....šta je sa tobom?
Hajdemo zajeno čitati i PAMTITI ŠTA ČUJEMO:

Evo konteksta:

gnjeva Božjeg u vreme sedam poslednjih zala.

Satana setrudida zadrži pale dok ne istekne vreme pečaćenja jel tako?

Dotle se sav Božji narod zaštitioBožjim pokrivačemd ih sedam zala nebi pogodilo jel tako čitamo?
Pamti to,idemo dalje:

Bog je već počeo d
svoj narod, ali će i sotoni biti dozvoljeno da radi.

Zaštita je već bila na Božjima kao i svi verni što će biti zaštićeni jer is
Videla samtovremeno obojica deluju,Bog pečati svete dok satana drži neverne do isteka vremena pečaćenja piše li tako?

koja vodi od zablude istini.

Krenula je sa opisom BUDUĆNOSTI sedamzala a prešla naopis novih pokreta reformacije kojiće se PRE zala pojaviti i biće lažni jer nisu korenito izmenjeni tu i Lakija pominje.

Moj anđeo pratilac mi je naložio d
izbavljenja prošlo. ''

Po opisu novih pokreta pita je da li SAD osećateret za duše i pored onihreformatora što to i nisu ona reče NE,njihovo izbavljenje tih reformatora je PROŠLO.
Nije reč o vremenu posle sedam zala niti za vreme zala već PRE TOGA izbavljenje je prošlo.

Sad radi konteksta i celovitosti poruke treba čuti šta je veštica učilada je datum do kog su mogli da se zapečate ido kad je po njoj trajalovreme milosti,ovde se misli navreme pisanja ovh reči i njeno ubeđenje te godinea kasnije se MENJALO jer je videla laž pa je držala narod pod stalnom pretnjom kako će Isus svakog dana doći.

Dakle,nigde nije rečeno u vremenu sedam zala neće imati zaštitu već u vreme reformatora a oni su baš biliaktivni u njeno vreme gde je ona sebe predstavljala pravim reformatorom a svedruge proglašavala lažnim reformama.Čitaj njene nogopise i bićeš obvešten šta se sve tih decenija dešavalo ne mogu ja sad opisivati celu istoriju da bishvatio šta se sve taddešavalo i ko se sa kime nije slagao i šta se na koga odnosilo.

Vreme zapečaćenja je PRE zala.A njoj pečaćenje počinje1844.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Taramana je izjavio:

" Mire to nezna reci nam koje
ženče se borilo duže vreme za
RAVNOPRAVNOST-JEDNAKOST
polova gde više nema
poglavarstva"

Zna, zna Mire i vec je odgovorio na prvo pitanje.
"Da Jelena nigde nije rusila poglavarstvo", jel tako Taramana da nije? Jel tako da nemas citat koji te navode potvrdjuje?

Au, pa ti ko da smo mi u skoli, ispitujes nas ko neki profesor?
Polako pa necemo valjda na sva pitanja odjednom da ti odgovaramo? Gde je tu zabava?
Nego polako, da se vidi jedno po jedno pitanje gde izmisljate.

A ovo sto si mi odgovorio, ja cu verovati EGW, jer ona je sama dala objasnjenje tog citata i sta je mislila, a vi drugome namećete: "sta je morao da misli". To radi i Slap i ti.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Zatvorena su vrata prvog odeljka - odnosno Svetnje iz koje je Isus 1844 godine izašao i ušao u drugi odeljak - odnosno u Svetinju nad Svetinjama da obavi završno delo posredovanja za čoveka i otvorio vrata ovog odeljenja.

Oni koji su odbacili ovu svetlost o Isusovom ulasku u drugi odeljak - odnosno u Svetinju nad Svetinjama - oni su ostali iza zatvorenih vrata prvog odeljka - odnosno Svetinje, i onemogućili su Isusu da za njih posreduje, i time bili odbačeni jer su oni prethodno odbacili ovu svetlost.

Daklem radi se isključivo o grupi koja je nakon velikog razočarenja odbacila Svetlost o očišćenju nebeske Svetinje i Isusovoj posredničkoj službi u drugom odeljku - takozvanoj Svetinji.

U tome je cela suština.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Zatvorena su vrata prvog odeljka - odnosno Svetnje iz koje je Isus 1844 godine izašao i ušao u drugi odeljak - odnosno u Svetinju nad Svetinjama da obavi završno delo posredovanja za čoveka i otvorio vrata ovog odeljenja.

Oni koji su odbacili ovu svetlost o Isusovom ulasku u drugi odeljak - odnosno u Svetinju nad Svetinjama - oni su ostali iza zatvorenih vrata prvog odeljka - odnosno Svetinje, i onemogućili su Isusu da za njih posreduje, i time bili odbačeni jer su oni prethodno odbacili ovu svetlost.

Daklem radi se isključivo o grupi koja je nakon velikog razočarenja odbacila Svetlost o očišćenju nebeske Svetinje i Isusovoj posredničkoj službi u drugom odeljku - takozvanoj Svetinji.

U tome je cela suština.

Jeste, tako je i ona objasnila svoje reci, a ne ''da vise nema nade za gresnike'', cista izvrtanja i to namerna.
Namecati piscu da je on mislio nesto sto nije je cisti bezobrazluk po meni, a to Slap radi ne samo sa EGW, neko i sa svim svojim sagovornicima, imali smo prilike to da vidimo milion puta..

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400

:roll::roll::roll::roll::mig: Ja lažem!? Idemo provjeriti.

Hiljadu puta je odgovoreno i ovi citati nemaju veze sa onim kako ih ti predstavljas,

Nije hiljadu puta odgovoreno, nego ste hiljadu puta besmislice ponovili.

ja sam ih licno citao, ali naravno ne secam se tacno gde jer davno bese..

Jesi li ti što čitao ja ne znam, ali ako si i čitao ti očito pojma nemaš ni što si čitao ni gdje si čitao.

Jedno mogu posvedociti, a to je da nemaju veze sa ''zatvorenim vratima'' u smislu ''da vise nema spasenja za gresnike''!

Vidiš da pojma nemaš ni što si čitao ni gdje si čitao. Baš se odnosi i u najdirektnijoj je vezi sa "zatvorenim vratima" i "završetkom vremena spasenja za grešnike".

Zasto lepo ne postavis u kontekst nego trgas citate nasumice?
Zasto lazes?

Evo konteksta:

gnjeva Božjeg u vreme sedam poslednjih zala. Bog je već počeo d
svoj narod, ali će i sotoni biti dozvoljeno da radi. Videla sam

koja vodi od zablude istini. [???????] Moj anđeo pratilac mi je naložio d
izbavljenja prošlo.
''

Mene optužuješ da ja "trgam citate nasumice", a ti uopće ne navedeš ni što si citirao. Zašto gore nisi naveo što si to točno citirao? Da ljudi mogu točno pratiti o čemu je riječ, ja ću im navesti kako si ti citirao "Rane spise" Ellen White, i to dio teksta iz poglavlja "Otvorena i zatvorena vrata". Isto ovo viđenje Ellen White prvi put je objavljeno u časopisu "Present Truth" - kolovoz 1849., str. 21 i 22. Pogledajmo kako je tamo izgledao ovaj dio koji si ti citirao:

"Sotona je pokušavao sve moguće da ih zadrži tamo gdje su bili dok zapečaćenje ne prođe, dok zaštitničko pokrivalo
ne pokrije Božji narod, a oni za vrijeme sedam posljednjih zala ostanu bez zaklona od strašne Božje srdžbe. Bog je počeo svoj narod prekrivati ovim pokrivalom i ono će uskoro pokriti sve koji će imati zaklon u dan pogibli. Bog će silno djelovati u prilog svojem narodu, a i Sotoni će biti dopušteno da djeluje.
Vidjela sam kako bi se čudesni znakovi i čuda i lažne reformacije, mogli pojačati i proširiti. Reformacije, kako mi je pokazano, nisu bile reformacije od pogreške do istine, nego od lošeg prema gorem, one koje su prividno pokazivale promjenu srca a bile su samo zaodjenute religioznom vanjštinom, koja je prikrila bezakonje opakih srca. Neki su se činili istinski obraćeni, kako bi zaveli Božji narod, ali kad bi se mogla vidjeti njihova srca pokazala bi se crna kao i uvijek. Moj anđeo pratitelj pozvao me je da pogledam muke duše griješnika, kako je to bilo. Pogledala sam, ali nisam to mogla vidjeti, jer je vrijeme za njihovo spasenje bilo prošlo."
(Ellen White, Present Truth Kolovoz 1849.)

Vidiš li ovo zeleno što sam boldao? Što misliš zašto su Jelena i James White izbacili ove retke iz svih kasnijih izdanja "Ranih spisa"??? Možda ti "koprenu s očiju" skine ono što će Jelena napisati sedam mjeseci kasnije, u ožujku 1850. godine ponovo u časopisu "Present Truth", pogledajmo:

"Uzbuđenja i lažne reformacije danas nas ne mogu pokolebati, jer znamo da je gospodar kuće ustao 1844. i zatvorio vrata prvog stana nebeskog Šatora, i sada mi dakako očekujemo da će oni ići sa svojim ovcama tražiti Gospodina, ali ga neće naći; on se sam povukao (iza zavjese) od njih. Gospodin mi je pokazao da je snaga koja je s njima puka ljudska moć, a ne Božja." (Ellen White, Present Truth ožujak 1850.)

Vidi kako proročica još 1850. uči da je "gospodar kuće ustao 1844. i zatvorio vrata". "Bog se povukao" i "zatvorio vrata 1844." za sve koji ne prihvaćaju Jelenina snoviđenja i stranjanja. I ovo su Jelena i James White izbacili iz svih kasnijih izdanja "Ranih spisa". Što misliš zašto? Možeš li bar malo proviriti iza koprene? Možda ti pomogne podsjećanje na ono što su joj pisali "pajdaši po bogohulnosti", James White i Joseph Bates, o istom pitanju i u isto vrijeme, pa pogledajmo:

"Od završetka našeg rada za svijet, listopada 1844." (Joseph Bates, A Word to the Little Flock", 1847. god.)

"Mi razumijemo da je on (Krist) bio posrednik za sve na svijetu, služeći u Svetinji (Hebrejima 9,26), u Šatoru nazvanom Svetište, od dana Pedesetnice (31. godine) do određenog vremena, kraja 2300 dana, odnosno godina - jeseni 1844. godine. U tom vremenskom trenutku dakle, zatvorena su vrata za odbačenu Crkvu i pokvareni svijet." (Joseph Bates, The Review and Herald, 19. 1851. god.)

"Od uzašašća do zatvaranja vrata, u listopadu 1844., Isus je stajao raširenih ruku punih ljubavi i milosti; spreman primiti, i zastupati u parnici svakog griješnika koji bi došao pred Boga po njegu. Na deseti dan sedmoga mjeseca 1844., On je prešao u Svetinju nad svetinjama, gdje je odonda milosrdni veliki svećenik nad domom Božjim. ... Ja mislim da se slijedeće proročanstvo ispunilo listopada 1844. (James White, A Word to the Little Flock", 1847. god.)

"Mislim da ćemo jasno vidjeti kako ne postoji ni jedno drugo vrijeme za zatvaranje vrata, osim u jesen 1844. god. .... Kad smo došli do te točke vremena sve naše suosjećanje, odgovornost i molitve za grešnike su prestale, i naš jednodušni osjećaj i svjedočanstvo bilo je da je naš rad za svijet bio zauvijek završen. ..... Razlog da su žive grane osjećale da je njihov posao obavljen, bilo je to što je 2300 dana ispunjeno, te je došlo vrijeme da Isus zatvori vrata Svetinje i pređe u Svetinju nad svetinjama, primiti kraljevstvo i očistiti svetište. ... Isus je još uvijek milosrdan prema svojim svetima i uvijek će biti, i On je još uvijek njihov zagovornik i Veliki svećenik. Ali griješnik, kojemu je Isus ispružao ruke čitavo vrijeme, a koji je odbacio tu ponudu spasenja, ostao je bez zagovornika kad je Isus prešao iz Svetinje i zatvorio vrata 1844. god. Lažna crkva koja je odbacila istinu također je odbačena, kažnjena sljepoćom, i sada sa svojim ovcama i govedima idu tražiti Gospodina, kao da je još uvijek zagovornik griješnika. Ali, kaže prorok (Hs 5,6-7): 'Ali ga naći neće - povukao se od njih! Jahvu su iznevjerili: rodili su kopilad.' (James White, Present Truth, 1850. god.)

Vidi kako se "sveti trojac" do u jotu slaže. "Vrata su zatvorena u listopadu 1844.", "grešnik ostao bez zagovornika", "Lažna crkva također je odbačena".

A kako sama EGW objasnjava ove svoje navode? Evo:

Ovde pomenute ‘lažne reformacije’ tek će se kasnije potpunije
sagledati.
Viđenje se osobito odnosi na one koji su
čuli i odbacili svetlost adventne nauke.
Takvi su se predali si
li prevare i ne osećaju „teret za duše grešnika“ kao
nekada. Pošto su odbacili vest o dolasku i dozvolili da ih soto
na obmane, „vreme njihovog izbavljenja je isteklo“.
Ovo se, međutim, ne odnosi na one koji nisu čuli pa ni odbacili nauku o drugom Hristovom dolasku“.

:roll::roll::roll::roll::roll::roll::roll::roll::roll::roll::roll::roll::roll::roll::roll:

Mire, pa nije ovo napisala Jelena. Ovo su fusnote koje su dodavali kasniji izdavači "Ranih spisa". A da ih je bila dodala i sama Jelena nakon 1851., to bi značilo da sama "pljuje po svojim ranijim riječima".

Ne treba ti da nam tumacis tudje spise, eto ona nam je sama protumacila!
I ovde jasno vidimo kako je Laodikejino tumacenje ispravno, a da ti LAZES!

Ne, sada je jasno da je Jelena lagala i bogohulila, a da Laodikeja i ti lažete jednako kao i Jelena.

Natrag