Adventisti i Elen Vajt

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Stvarnoslap, Milerovci i Ellen White su sedam godina nakon 1844 godine, verovali da Isus dolazi na zemlju, a koliko godina su Rimokatolici ubijali sve one koji se nisu slagali sa zvaničnom dogmom Rima, i ko je nadahnuo Rim da promeni učenje Hrista i apostola i uvede mnogoboštvo u crkvu, iz kojih novina je Rim to pročitao ' da li možda iz "Zone sumraka ili trećeg oka"

Mire ti je dao savet da priložiš citate pa da ljudi sami iznesu svoje zaključke, a ti činiš suprotno - daješ svoje tumačenje i to potpuno pogrešno, vadeći iz literarnog i istorijskog konteksta i predstavljajući stvari u potpuno pogrešnom svetlu, namećući svoje lične želje kako su događaji tekli po volji čoveka - a ne Božjoj volji.
To su samo tvoje želje koje namećeš Ellen White i Adventistima, i ti slobodno i dalje živi u njima, realnost je onakva kakva jeste i ona nema veze sa tobom i tvojim željama.

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Stvarnoslap, Milerovci i Ellen White su sedam godina nakon 1844 godine, verovali da Isus dolazi na zemlju, a koliko godina su Rimokatolici ubijali sve one koji se nisu slagali sa zvaničnom dogmom Rima, i ko je nadahnuo Rim da promeni učenje Hrista i apostola i uvede mnogoboštvo u crkvu, iz kojih novina je Rim to pročitao ' da li možda iz "Zone sumraka ili trećeg oka"

Mire ti je dao savet da priložiš citate pa da ljudi sami iznesu svoje zaključke, a ti činiš suprotno - daješ svoje tumačenje i to potpuno pogrešno, vadeći iz literarnog i istorijskog konteksta i predstavljajući stvari u potpuno pogrešnom svetlu, namećući svoje lične želje kako su događaji tekli po volji čoveka - a ne Božjoj volji.
To su samo tvoje želje koje namećeš Ellen White i Adventistima, i ti slobodno i dalje živi u njima, realnost je onakva kakva jeste i ona nema veze sa tobom i tvojim željama.

Tema jeovde o Jeleni ane o Katolicima.
Nije istinadasu sledbenici Milera ostali uveri još sedam godina kao Jelena buntovnica već su odmah priznali grešku. Veštica je iskoristila deo tih osoba izadržal ih drugim mamcem koji je pnudio jedan uglađeni čika o korziranju nebom i neuka a pritom mentalno bolesna ulovila se islagala kako joj to Bog lično objavio.
A šta je to RELANOST Laodikeja?

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Tema jeovde o Jeleni ane o Katolicima.
Nije istinadasu sledbenici Milera ostali uveri još sedam godina kao Jelena buntovnica već su odmah priznali grešku. Veštica je iskoristila deo tih osoba izadržal ih drugim mamcem koji je pnudio jedan uglađeni čika o korziranju nebom i neuka a pritom mentalno bolesna ulovila se islagala kako joj to Bog lično objavio.
A šta je to RELANOST Laodikeja?

Kazes da je ''neuka i mentalno bolesna'' a onda je jos i ''mason koji je lovio mamcem''?

Prvo, mentalno bolestan -ne laze! Vec je od bolesti umislio.

Ako je bila '''bolesna'' - ''nije lagala vec iskreno u to verovala'', a ako je bila ''mason''(za sta nema dokaza, jer je ona GOVORILA PROTIV MASONA) onda je ''vestica''.
Njen zivot svedoci da nije bila ''zla'' osoba, mogla je biti samo ''bolesna''.
Neka ljudi sami procene...

Mire ti je dao savet da priložiš citate pa da ljudi sami iznesu svoje zaključke, a ti činiš suprotno - daješ svoje tumačenje i to potpuno pogrešno, vadeći iz literarnog i istorijskog konteksta i predstavljajući stvari u potpuno pogrešnom svetlu

Tacno, zasto se ne mogu postavljati citati bez komentara, tako da ljudi sami zakljuce da li je EGW lagala?
Otvoricu posebnu temu za to , a ovde pisite sta hocete...

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Realnost su događaji onakvi kakvi su se stvarno odigrali i sve što je u tom smislu izneseno u spisima Ellen White i što se u sagledavanju celog konteksta dobija prava slika o događajima i pravom smislu napisanog.

Za razliku od toga - vi vadite iz konteksta i prikazujete događaje i smisao napisanog kakvi oni nisu, namećući svoja lična tumačenja događaja i onoga što je napisano.

Ja sam ovo razotkrio, a da li će drugi, to je individualna stvar lične mudrosti i pronicljivosti.

Hvala Bogu što ništa ne stoji na istini od onoga što iznosite i što si ti izneo upućujući uvrede na tuđ račun, i još hvaleći se takvim stanjem svog ličnog Duha.
Ja bih se lično postideo - ali razumem ovakvo stanje, jer čovek koji poruši sve moralne ograde, on u stvari i nema savesti koja bi ga ukorila za takve reči i ponašanje.

U tom smislu - hvala ti za sve uvrede upućene na moj račun, i račun Ellen White i Adventista, jer one jasno svedoče o tebi i tvom posvećenju ' odnosno ne posvećenju.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Da, pisala je ''pokvareni svet'', i priznala da je nakon 1844. ''verovala da se gresnici vise ne mogu obratiti'' zajedno sa bracom,

A ti i Laodikeja polomili se ponavljajući k'o papagaji kako to nakon 22.10.1844. nije vjerovala Ellen White, nego "neki okupljeni oko Millera". Šta ima veze šta ste vi prije tvrdili, jel'da? Vi ćete ponovo, i sada kad ste morali ovo priznati, nastaviti tvrditi da je Ellen White Božja proročica. Ako je što i pogriješila, nije kriva ona nego Bog.

i onda nakon 1849, nakon 7 godina, ona kaze da joj je Bog otkrio ''da je to pogresno''.

Citiraj mi njene riječi gdje ona piše "da joj je Bog otkrio da je ona nešto pogrešno vjerovala". Mire, zašto izmišljaš? Ne možeš je više braniti izvrtanjem njenih riječi, pa si počeo i izmišljati ne bi li obranio bogohulstvo i bogohulnicu. Strašno i sramotno.

Svejedno, ''njeno licno verovanje ne utice na ono sto je ona primila od Boga u vizijama''.

Hoćeš reći da vjerovanje Božjeg proroka ne mora biti u skladu s onim što mu Bog daje? Bravo, sad si na pravom tragu da otkriješ tko je Ellen White.

''Proroci imaju slobodu da svojim recima opisu vidjenje'' , i ona je to svakako cinila.

Još jednom bravo! Tako Jelena, opisujući jedno svoje viđenje za koje kaže da je dobila od Boga, govori o "pokvarenom svijetu kojeg je Bog odbacio". Je li ovo njeno "viđenje" bilo od Boga, što ti misliš? Ako je od Boga, kakav je to bog koji joj u viđenju pokaže da je "pokvareni svijet odbačen"? Pogotovo, kakav je to bog koji joj nakon nekoliko godina "otkrije da joj je dao pogrešno viđenje"? Ako nije od Boga, tko je onda Ellen White koja se ovako sramotno i skandalozno izruguje Bogu i miješa Boga u svoje prljave rabote?

Dok je to radila, izrazavala je i ''svoja vlastita verovanja'' i to povezivala, objasnjavajuci vidjenje.

Zar ti je Jelena toliko pri srcu da više nemaš mjere ni u sramoćenju samog sebe. Vidi šta gore kažeš: ''njeno licno verovanje ne utice na ono sto je ona primila od Boga u vizijama'', a sada kažeš: izrazava i ''svoja vlastita verovanja'' i to povezuje, objasnjavajuci vidjenje"!? Povezuje li Jelena svoje vjerovanje i viđenje, ili jedno na drugo ne utiču?

Ipak u tim ''vidjenjima'' nigde joj ''sam Bog nije rekao da se gresnici vise ne mogu obratiti'', nego je to ''ona sama zakljucila''.

Nije njoj Bog ništa rekao, a kamoli takvo što bogohulno. Tu bogohulnost je sama iznjedrila. Najmanji je problem što je ona bila bogohulnik, nego je strahota koliko je drugih ljudi uvukla da vjeruju toj bogohulnosti, a još je strašnije što je u sve to umiješala Boga i izmislila kako joj je to Bog u viđenjima potvrdio.

Nadji mi gde joj je to Bog licno u viziji rekao (da se gresnici vise ne mogu obratiti)?

Kako misliš "Bog joj rekao"? Hoćeš iz njenog teksta Božje riječi pod navodnicima, na primjer: Bog mi je rekao "Ja sam 22.10.1844. odbacio pokvareni svijet"? Mire, Jelena piše svoje viđenje, za koje kaže da je od Boga, i tako u jednom viđenju kaže:

"Tada sam vidjela da je Isus molio za svoje neprijatelje. Ali to nije obvezivalo nas da se molimo za pokvareni svijet, kojeg je Bog odbacio. ... Vidjela sam da pokvareni svijet više ne može biti opravdan našim molitvama." (Ellen White, viđenje u Camden-u, New York, 29. lipnja 1851. god.)

Vidi mire, Jelena ne kaže da je "zaključila", nego kaže da je "vidjela" u onome što joj je Bog pokazao. Dakle, Jelena sve ove svoje bogohulne izjave pripisuje Bogu. Kaže Jelena da joj je Bog u viđenju pokazao i da je ona vidjela - "da adventiste ne obvezuje da se mole za pokvareni svijet kojeg je Bog odbacio" i "da se pokvareni svijet više ne može opravdati". Nije joj bilo dosta što je naučavala bogohulnost, nego je još išla Boga optužiti da je on autor bogohulnosti.

Upravo se EGW brani na taj nacin:

''U strahu od Boga, ovime svjedočim da optužbe Grant-a Miles-a, gospođe Burdick i drugih objavljene u "Crisis" nisu istinite. Izjave u odnosu na moje stavove u četrdeset i četvrtoj su lažne. S braćom i sestrama, nakon što je prošlo vrijeme četrdeset i četvrte, ja sam vjerovala da se grešnici više ne mogu obratiti, ali ja nikada nisam imala viziju da se grešnici više neće moći obratiti. Jasno i slobodno izjavljujem da nitko nikada nije čuo da kažem ili pročitao iz mojih pisanih izjava nešto što bi opravdalo ove optužbe koje su izrečene protiv mene po ovom pitanju.''

Zašto si izostavio onaj dio njene izjave u kojoj kaže da takvo nešto nije nikada ni napisala, a vidjeli smo da je napisala na mnoštvu mjesta? Dakle, laže, u lice ljudima laže. A što drugo i očekivati od nekoga tko bogohuli i još tu bogohulu Bogu pripiše.

Laodikeja je ove problematicne stihove objasnio tvrdeci ''da ona tu ne misli na sve gresnike''(i ja mislim da je u pravu).

A po kojem ključu bi to Bog podijelio grešnike kada ih je 22.10.1844. odbacivao? Koje je odbacio a koje nije? :roll::roll: Osim toga, i Laodikeja i ti ste tvrdili kako Jelena ne piše da je ona tako vjerovala, nego da su tako vjerovali "neki okupljeni oko Millera". :roll::roll::roll:

Opet moze biti slucaj da je EGW ''zaboravila na te stihove'', i da je nesto takvo rekla, u svakom slucaju joj se ne moze zameriti i reci da ona ''laze''.

Ne "ne može", nego se Jeleni ne smije ništa zamjeriti. Pa ona je "Božja vjesnica".

Da je kojim slucajem to ''licno'' izgovorio ''Bog'' i da je on sam u viziji rekao: ''spasenja za gresnike vise nema'' a da se potom ''predomislio'' , to bi bio dokaz njene lazi,

Ne, to bi bio dokaz Božje laži i prevrtljivosti. Upravo to Jelena i čini. Jelena Boga pokazuje lažljivcem i prevrtljivcem. Strašno.

Gde je dokaz da je ''izbacila''?

Evo ga:

The light behind them went out leaving their feet in perfect darkness, and they stumbled and got their eyes off the mark and lost sight of Jesus, and fell off the path down in the dark and wicked world below. It was just as impossible for them to get on the path again and go to the City, as all the wicked world which God had rejected. They fell all the way along the path one after another, until we heard the voice of God like many waters, (c) which gave us the day and hour of Jesus' coming. (d) The living saints, 144,000 in number, knew and understood the voice, while the wicked thought it was thunder and an earthquake. (e) When God spake the time, he poured on us the Holy Ghost, and our faces began to light up and shine with the glory of God as Moses' did when he came down from Mount Sinai. (f) (Ellen White, "A Word to the Little Flock", 1847.)

The light behind them went out, leaving their feet in perfect darkness, and they stumbled and lost sight of the mark and of Jesus, and fell off the path down into the dark and wicked world below. Soon we heard the voice of God like many waters, which gave us the day and hour of Jesus' coming. The living saints, 144,000 in number, knew and understood the voice, while the wicked thought it was thunder and an earthquake. When God spoke the time, He poured upon us the Holy Ghost, and our faces began to light up and shine with the glory of God, as Moses' did when he came down from Mount Sinai. (Ellen White, Early Writings, 1882., 1847.)

Ovdje je riječ o istom viđenju Ellen White. Prvi put je objavljeno 1847. u časopisu "A Word to the Little Flock", a kasnije je objavljivano u svim izdanjima "Ranih spisa" (Early Writings). Vidiš li ovaj crveni tekst u izdanju iz 1847.? A vidiš li ga u izdanju "Ranih spisa"? Zašto ga nema? Što uopće piše u onoj crvenoj rečenici? Pogledajmo prijevod:

"Njima je tako bilo nemoguće vratiti se ponovo na put i poći u grad, kao i čitavom pokvarenom svijetu kojeg je Bog odbacio. Padali su uzduž čitavog puta jedan za drugim".

Možda je sada "malkice" jasnije.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Realnost su događaji onakvi kakvi su se stvarno odigrali i sve što je u tom smislu izneseno u spisima Ellen White i što se u sagledavanju celog konteksta dobija prava slika o događajima i pravom smislu napisanog.

Laodikeja pored ostalog svrati malo i pročitaj Veltmanov izveštaj i još neke Jevrejske demante praznika koje Jelena nudi pa se potom javi a dotle odmori još su vrućine.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Tu je sve cisto i kristalni jasno, kao sto sam vec napisao - Ellen White je 1844 godine i jedno vreme nakon nje zajedno sa onima okupljenim oko Milera verovala da Isus dolazi na zemlju i da prestaje vreme milosti za gresnike jer Isus tada dolazi, kako je Miler i objavljivao, i ona o tome otvoreno pise.

"S braćom i sestrama, nakon što je prošlo vrijeme četrdeset i četvrte, ja sam vjerovala da se grešnici više ne mogu obratiti, ..... (Ellen White, Letter 24, 1874, cited in MR, vol. 8, p. 229.)

ALI kada je Bog nakon velikog razocarenja otkrio Milerovu pogresku i dao Adventistima svetlost o ociscenju nebeske Svetinje - ona i grupa koja je ostala nakon velikog razocarenja vise nisu u to verovali, i Bog je kasnije i otkrivenjem razjasnio u cemu je bila Milerova pogreska, kao i to sta je Svetinja, i sta se stvarno dogodilo 1844 godine, i ona o tome svedoci, da nikada nije imala viziju o onome sto je verovala ranije, vec da je to samo bila njena vera u ono sto je Miler objavljivao, a kasnije kada je Bog otkrio svetlost o ociscenju nebeske Svetinje, i Ellen White i ostali nisu vise u to verovali, vec su prihvatili svetlost koju je Bog dao.

''U strahu od Boga, ovime svjedočim da optužbe Grant-a Miles-a, gospođe Burdick i drugih objavljene u "Crisis" nisu istinite. Izjave u odnosu na moje stavove u četrdeset i četvrtoj su lažne. S braćom i sestrama, nakon što je prošlo vrijeme četrdeset i četvrte, ja sam vjerovala da se grešnici više ne mogu obratiti, ali ja nikada nisam imala viziju da se grešnici više neće moći obratiti. Jasno i slobodno izjavljujem da nitko nikada nije čuo da kažem ili pročitao iz mojih pisanih izjava nešto što bi opravdalo ove optužbe koje su izrečene protiv mene po ovom pitanju.''

Hvala Bogu na ovoj istini i obelodanjivanju protivnika i njihovih namera da izvrnu smisao citata Ellen White.. Amin!

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Tu je sve cisto i kristalni jasno, kao sto sam vec napisao - Ellen White je 1844 godine i jedno vreme nakon nje zajedno sa onima okupljenim oko Milera verovala da Isus dolazi na zemlju i da prestaje vreme milosti za gresnike jer Isus tada dolazi, kako je Miler i objavljivao, i ona o tome otvoreno pise.

"S braćom i sestrama, nakon što je prošlo vrijeme četrdeset i četvrte, ja sam vjerovala da se grešnici više ne mogu obratiti, ..... (Ellen White, Letter 24, 1874, cited in MR, vol. 8, p. 229.)

ALI kada je Bog nakon velikog razocarenja otkrio Milerovu pogresku i dao Adventistima svetlost o ociscenju nebeske Svetinje - ona i grupa koja je ostala nakon velikog razocarenja vise nisu u to verovali, i Bog je kasnije i otkrivenjem razjasnio u cemu je bila Milerova pogreska, kao i to sta je Svetinja, i sta se stvarno dogodilo 1844 godine, i ona o tome svedoci, da nikada nije imala viziju o onome sto je verovala ranije, vec da je to samo bila njena vera u ono sto je Miler objavljivao, a kasnije kada je Bog otkrio svetlost o ociscenju nebeske Svetinje, i Ellen White i ostali nisu vise u to verovali, vec su prihvatili svetlost koju je Bog dao.

Hvala Bogu na ovoj istini i obelodanjivanju protivnika i njihovih namera da izvrnu smisao citata Ellen White.. Amin!

Izvini,jel sve ove izjave Jelena napisala?

"S braćom i sestrama, nakon što je prošlo vrijeme četrdeset i četvrte, ja sam vjerovala da se grešnici više ne mogu obratiti, ...... (Ellen White, Letter 24, 1874, cited in MR, vol. 8, p. 229.)

"Tada sam vidjela da je Isus molio za svoje neprijatelje. Ali to nije obvezivalo nas da se molimo za pokvareni svijet, kojeg je Bog odbacio. Kad je on molio za svoje neprijatelje postojala je nada za njih, i oni su mogli biti opravdani i spašeni njegovim molitvama, i u vrijeme nakon što je bio posrednik u vanjskom boravištu za cijeli svijet. Ali sada, njegov duh i naklonost napustili su svijet, i naša naklonost mora biti s Isusom, i mora biti povučena od bezbožnih... Vidjela sam da pokvareni svijet više ne može biti opravdan našim molitvama." (Ellen White, viđenje u Camden-u, New York, 29. lipnja 1851. god.)

"Neki su se činili istinski obraćeni, kako bi zaveli Božji narod, ali kad bi se mogla vidjeti njihova srca pokazala bi se crna kao i uvijek. Moj anđeo pratitelj pozvao me je da pogledam muke duše griješnika, kako je to bilo. Pogledala sam, ali nisam to mogla vidjeti, jer je vrijeme za njihovo spasenje bilo prošlo." (Ellen White, Present Truth, 1849.)

Nikada nisam izjavila ili napisala da je svijet bio osuđen ili odbačen. Nikada nisam ni u kojem slučaju koristila taj jezik prema bilo kome, koliko god bio grešan. Uvijek sam opominjala one koji su koristili ove oštre izraze." (Ellen White, Letter 24, 1874, cited in MR, vol. 8, p. 229.)

Obrati pažnju kojih godina šta govori.

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Ona to govori, ali ti si sve pogrešno predstavio i istumbao:

Evo kompletnog odgovora.

"S braćom i sestrama, nakon što je prošlo vrijeme četrdeset i četvrte,ja sam vjerovala da se grešnici više ne mogu obratiti, ......(Ellen White, Letter 24, 1874, cited in MR, vol. 8, p. 229.)

Ellen White je 1844 godine i jedno vreme nakon nje zajedno sa onima okupljenim oko Milera verovala da Isus dolazi na zemlju i da prestaje vreme milosti za gresnike jer Isus tada dolazi, kako je Miler i objavljivao, i ona o toj svojoj veri u vreme dok je još bila mlada devojka i dok je bila u grupi okupljenoj oko Milera - kasnije otvoreno pise.

Ovaj drugi citat objašnjava i nadovezuje se na prvi pomenuti, i jasno govori - da Ellen white nije imala otkrivenje u vezi svoje vere u vreme dok je bila u grupi okupljenoj oko Milera, jer tada još nije bila pozvana za vesnika Božjeg niti je postojala organizovana Adventistička crkva, već je to bila njena vera zasnovana na Milerovom tumačenju proročanstva iz knjige proroka Danila 8 i 9 poglavlje da se tada treba dogoditi Hristov drugi dolazak i da prestaje vreme milosti za grešnike.

"Tada sam vidjela da je Isus molio za svoje neprijatelje. Ali to nije obvezivalo nas da se molimo za pokvareni svijet, kojeg je Bog odbacio. Kad je on molio za svoje neprijatelje postojala je nada za njih, i oni su mogli biti opravdani i spašeni njegovim molitvama, i u vrijeme nakon što je bio posrednik u vanjskom boravištu za cijeli svijet. Ali sada, njegov duh i naklonost napustili su svijet, i naša naklonost mora biti s Isusom, i mora biti povučena od bezbožnih... Vidjela sam da pokvareni svijet više ne može biti opravdan našim molitvama." (Ellen White, viđenje u Camden-u, New York, 29. lipnja 1851. god.)

Ovaj citat govori o vremenu nakon velikog razočarenja kada je Bog nakon 1844 godine dao svetlost Adventistima o očišćenju nebeske Svetinje i Isusovom preseljenju iz prvog odeljka čija je vrata zatvorio, u drugi odeljak čija je vrata otvorio, i time razjasnio Milerovu pogrešku.
Oni koji su odbacili ovu svetlost koju je Bog dao Adventistima - oni su ostali iza zatvorenih vrata prvog odeljka Svetinje i Isus za njih nije mogao da posreduje jer su oni odbacili njegovu posredničku službu u drugom odeljku - u Svetinji nad Svetinjama, i time bili odbačeni, i molitve Adventista nisu ništa mogle da učine za te ljude.
Za njih je jedina nada u spasenje bila da prihvate Isusa kao posrednika u nebeskoj Svetinji nad Svetinjama i da pristupe u taj drugi odeljak kako bi on obavio službu očišćenja.

Da se ovde radi isključivo o događajima nakon nakon 1844 godine kada je Bog dao svetlost Adventistima o očišćenju nebeske Svetinje i Isusovom preseljenju iz prvog odeljka čija je vrata zatvorio, u drugi odeljak čija je vrata otvorio, i time razjasnio Milerovu pogrešku - vidi se iz istorijskog konteksta i izjava Ellen White, jer ona u prethodnim citatima kaže da je sa braćom i sestrama, nakon što je prošlo vrijeme četrdeset i četvrte, ona samo verovala da se grešnici više ne mogu obratiti, ali da nije imala nikakvu viziju ili viđenje o tome.

Za razliku od toga - ona ovde pominje da je Bog dao u viđenju da je Isus prešao iz jednog odeljka Svetinje u drugi, i da oni koji su odbacili ovu svetlost - oni su bili odbačeni, kako sam i objasnio.

Svuda gde ona pominje Svetinju i Isus prelazak i zatvaranju i otvaranju vrata - ona tu piše o odbacivanju onih koji su odbacili ovu svetlost - oni su bili odbačeni, a ne cela planeta i navodni prestanak Božje milosti za celu planetu.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Neispunjena proročanstva.

Možda jedini, ali ipak markantni primjer neispunjenog proročanstva, koji kritičari Elen G. Vajt navode jeste jedno njeno proročanstvo iz 1856. godine. Na jednom saboru 27. maja 1856., Elen G. Vajt je dobila viziju koja je bila vezana za taj sabor. Evo kako ono glasi:
Bilo su mi pokazani oni koji su bili prisutni na saboru. Anđeo je rekao: “Neki će biti hrana za crve, neki objekat poslednjih sedam zala, a neki će biti živi i ostati na zemlji da budu preobraženi prilikom Isusovog dolaska.”[1]

Da bi se razumilo ovo proročanstvo, neophodno je biti svjestan da postoje uslovna proročanstva. Ona su uslovna zbog ljudskog faktora koji na različite načine može odgovoriti na Božju poruku.[2] Prorok Jona je izrekao jedno vrlo jasno i izričito proročanstvo o propasti grada Ninevije. “I Jona poče ići po gradu jedan dan hoda, i propovijeda i reče: jošte četrdeset dana, pa će Ninevija propasti.”[3] Zanimljivo je da nigdje u ovoj poruci ne postoji „ako“ ili „ali,” da se ukaže da je to jedno uslovno proročanstvo. Pa ipak, kada je isteklo četrdeset dana, ništa se nije desilo. Ali, Ninevljani su vrlo iskreno i ponizno prihvatili poruku proroka Jone. Oni su se pokajali i promijenili način života, uzdajući se u Božju milost.[4] I zato se ovo proročanstvo, proročanstvo jednog pravog proroka, ipak nije ispunilo.
Na sličan način treba razumjeti i ovo proročanstvo Elen G. Vajt. Godine 1903. ona je ukazala na činjenicu da je Božji narod već mogao biti u nebeskom Hananu, da je bio poslušan Bogu.[5]

izvor: optuzbe. blogspot. com

Izvini,jel sve ove izjave Jelena napisala?

"S braćom i sestrama, nakon što je prošlo vrijeme četrdeset i četvrte, ja sam vjerovala da se grešnici više ne mogu obratiti, ...... (Ellen White, Letter 24, 1874, cited in MR, vol. 8, p. 229.)

"Neki su se činili istinski obraćeni, kako bi zaveli Božji narod, ali kad bi se mogla vidjeti njihova srca pokazala bi se crna kao i uvijek. Moj anđeo pratitelj pozvao me je da pogledam muke duše griješnika, kako je to bilo. Pogledala sam, ali nisam to mogla vidjeti, jer je vrijeme za njihovo spasenje bilo prošlo." (Ellen White, Present Truth, 1849.)

Nikada nisam izjavila ili napisala da je svijet bio osuđen ili odbačen. Nikada nisam ni u kojem slučaju koristila taj jezik prema bilo kome, koliko god bio grešan. Uvijek sam opominjala one koji su koristili ove oštre izraze." (Ellen White, Letter 24, 1874, cited in MR, vol. 8, p. 229.)
Obrati pažnju kojih godina šta govori.

Uslovna prorocanstva?
Kako god okrenes EGW mozes opravdati ako hoces :)

Natrag