Adventisti i Elen Vajt

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Jovan Prezviter je napisao(la):
Ima različitih stavova i među adventistima po ovim pitanjima ....

A koji je stav ispravan od svih njih, po tebi? Jesu li u pravu Adventisti koji kažu kako se Mojsiju na brdu Horeb riječima - "Ja sam koji jesam" - obratio sam Krist, ili oni Adventisti koji ovo ne prihvaćaju??? Znam, ti si među ovim drugima, ali čime i kako svoj niječući stav argumentiraš? Čime dokazuješ da nije bio Isus taj koji se iz plamtećeg grma objavio Mojsiju riječima: "Ja sam koji jesam"???

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Čime dokazuješ da nije bio Isus taj koji se iz plamtećeg grma objavio Mojsiju riječima: "Ja sam koji jesam"???

Što misliš čime to dokazuje? Pa uvodom u događaj, gde se spominje Anđeo Gospodnji. A onda se koriste apokrifnim (nastao stolećima, ako ne i milenijum čak, nakon knjige Izlaska, Enohom, gde se spominje Metatron kako drugi YHWH, pa uz malo mentalne gimnastike, kojoj su Mileritski bezumnici i te kako skloni, i spominjanja, opet apokrifnih, Mihaela kao "zaštitinika" Israela, spajaju entitet koji se obratio Mojsiju (obraćao se taj Entitet i Hagari i Abrahamu) s Metatronom, te dobijaju Puritanističku blasfemiju o Isusu kao utelotvorenom anđelu....

A sve verovanjem, koje je identično verovanju muhamedanaca u vezi njihove knjige laži (kurana) da je Bog lično pisao "Holly Bible", da je ista nastala u celosti, te da je ljudima objavljivana na parče.

Isto je "verovanje" i iza mantre o tome da je Crkva iskvarila Pisma, te da postoji nekakav Q koji, po ovim "veleumnicima" sadrži izvorni original, a koji je naravno različit od onoga što se Biblijo0m naziva.

Različit posebno u odnosu na Krista i Njegovo Božanstvo.

Ps. Čak ni Lutheru, tom kurvaru i egomanijaku nije na pamet padalo da svoje Sole brani na način muhamedanaca i tako tretira Bibliju. To je nastalo u Engleskoj, a kao pandemija se proširilo upravo po domaji subotarske sinagoge satane.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
stvarnoslap je napisao(la):
A zašto si proročici Jeleni okrenuo leđa? Ona kaže da je Isus Bog, baš onaj isti koji se Mojsiju objavio iz plamtećeg grma?

I da jeste, opet vidimo da samo to verovanje nikoga ne čini pravednikom samo po sebi.

Potrebna ti je promena života kao i Nikodimu. Valja nam se nanovo roditi

Kako sad odjednom "i da jeste", a do jučer si se ponašao kao da si zamjenio Miroljuba Petrovića na mjestu "generalnog zastupnika EGW za Balkan i Transilvaniju", i k'o kakav junac ovdje tvrdio kako si ti jedini koji znaš i razumiješ što je EGW vjerovala i pisala. E vidiš, osim što si se pokazao kao "nadobudni junac", još jednom si se pokazao kao notorni neznalica, čak notorni neznalica po pitanjima učenja i pisanja 'proročice' Ellen White koja je tvoj idol i subjekt tvoje idolatrije. Evo, najprije ću te kratko podsjetiti na našu diskusiju o ovome prije par dana:

stvarnoslap je napisao(la):
Ako Isus nije pravi Bog, kako ćeš potkrijepiti i opravdati učenje Adventista sedmog dana, kako se Mojsiju na brdu Horeb riječima - "Ja sam koji jesam" - obratio sam Krist???

Ok, kada smo utvrdili da preko Elen Vajt ne dolazimo do dogme o Hristovoj Božanskoj prirodi, a pre svega preko Biblije, da li ja imam šta da kod drugih opravdavam?

A sada ću ti pokazati kakav si ti notorni neznalica o svojoj 'proročici alkoholičarki'. Upravo je suprotno od ovoga što gore tvrdiš. :bfghb: Baš ti je proročica napisala i ustvrdila ovo od čega se ti ograđuješ "k'o kurva od nepoštenja". Evo ti pa čitaj :):

Hristos je bio taj koji je iz grma na brdu Horiv progovorio Mojsiju govoreći: »JA SAM ONAJ KOJI JESTE… tako ćeš kazati sinovima Izrailjevim: koji JEST, on me posla k vama.« (2. Mojsijeva 3,14) (Ellen White, Čežnja vjekova)

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Eno ti čak i proročica kaže da je Isus Bog.

Čini mi se da ne. Za razumevanje ovih stvari iz Pisma potrebno je razumeti Piimo. Pa tek onda razumeti kontekst reči EGW i u ovom citatu.

Isus kaže suprotno od tebe.

Zaista to Isus nije rekao niti si Njegove reči razumeo. Jer znamo da su milijarde onih koji veruju u Božanstvo i dalje daleko od Hrista i posvećenog života. Da je ta dogma presudna svi koji veruju Božanstvo bili bi promenjeni i uzorni hrišćani. Ali to nije tako. Pa samim tim Isusove reči moraš razumeti kako treba. Ovo je promašaj u razumevanju.

Već sam ti na ovu glupost sugerirao

To su činjenice. Ili mi pokaži da upravu. Pokaži da ni jedan koji veruje u Božanstvo nije nikada ubio, nikada ukrao itd. Takođe pokaži da su svi uzorni hrišćani i da su svi promenjeni. Nemoj napamet pričati i posle ne znaš šta da kažeš kada se susretneš sa činjenicom.

Dakle, to verovanje u tu dogmu, i da je tačna, opet nije presudna u spasenju jer milijarde koji su verovali u Božansku prirodu Hrista će biti izgubljeni a takođe i milijarde koji sada veruju to nisu verni niti su uzorni hrišćani. Ako pokažeš da su svi koji to veruju, pravi hrišćani, i da su svi zbog toga promenjeni(ne bezgrešni..nemoj se vaditi to nisam rekao..nego promenjeni, blagi u duhu, puni ljubavi, Božija deca po karakteru) onda bismo mogli da razmišljamo o tome da zaista baš ta dogma spasava.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Čini mi se da ne.

I slijepom magarcu se činilo da nema ograde.

Dakle, to verovanje u tu dogmu,

To su Isusove riječi, kako da im kršćanin ne vjeruje? OK, tebi se gadi Krist, tebi se gadi Kristova crkva, tebi se gadi Kristova majka, ali mi kršćani Krista volimo, i trudimo se živjeti onako kako nas on poučava. A Krist preko svojih spostola poručuje čitavom svijetu i za sva vremena - Ako mene ne priznate i ne prihvatite Bogom, umrijet će te u grijesima svojim.

Hristos je bio taj koji je iz grma na brdu Horiv progovorio Mojsiju govoreći: »JA SAM ONAJ KOJI JESTE…
tako ćeš kazati sinovima Izrailjevim: koji JEST, on me posla k vama.« (2. Mojsijeva 3,14) (Ellen White, Čežnja vjekova)

Šta kažeš na ovu 'herezu' svoje 'proročice'?

Čovek Isus Hristos nije bio Gospod Bog Svemoćni- E. G. White, Manuscript 140, 1903

Onda ti ni Jahve nije Bog. Krist se Mojsiju objavio iz plamtećeg grma, a ti kažeš taj Krist nije Bog, onda dakle starozavjetni Jahve nije Bog, po tebi. Treće nema. Baš krasno. Zato ti okolo i nudiš Muhameda, kad ti je Isus ništarija.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
To su Isusove riječi, kako da im kršćanin ne vjeruje

Samo te reči ti iskrivljuješ jer ih stavljaš u kontekst koji ne postoji. Po tebi upravo, po tvom tumačenju, ti bi pokazao da Hristos nije upravu. Nisi svestan da svojim tumačenjem reči Hristovih, zapravo štetiš samoj veri koju predstavljaš jer pogrešno tumačiš reči Hristove.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Onda ti ni Jahve nije Bog. Krist se Mojsiju objavio iz plamtećeg grma, a ti kažeš taj Krist nije Bog, onda dakle starozavjetni Jahve nije Bog, po tebi. Treće nema. Baš krasno. Zato ti okolo i nudiš Muhameda, kad ti je Isus ništarija.

Hahahahahahahahahahahahahahahahaha.... pa zar on (Jovan) ne zna da Jahve (jedan od izgovora YHWH) znači upravo "JA SAM KOJI JESAM" (Ego Eimi - Ja Jesam)?

Ili se opet radi o gnostičarsko apokriftičarskom mantranju po kome nema jednog i jedinog YHWH (Jahve-a) nego postoji još neko ko se tako zove? Napisao sam ranije (danas sam to ponovio) da se radi o apokrifnom Enohu i u istom spomenutom anđelu Metatronu (pazi, radi se o grčkom imenu koje se nalazi u navodno hebrejskom Enohu, a koje znači "Onaj iza prestolja) kojeg u kabalističkoj (zapadnoj - protestantsko Engleskoj okultističkoj verziji iste. Židovima na pamet ne pada da Tetragramaton pripišu ikome drugome) nazivaju "drugi YHWH"

Ako na to dodamo ono što je osnova američkog protestantskog ludila (da o ludilu se radi), verovanje da je Sveto Pismo nastalo odjednom i da ga je lično pisao Bog (isto za kuran tvrde muhamedanci), a u istom se, u knjizi Postanja (koju ovu "veleumnici" nazivaju I Mojsijeva, iako je sasvim sigurno da Mojsije nije PISAO NI JEDNU OD KNJIGA KOJE MU SE PRIPISUJU) u 2 glavi nalazi (u pojedinim prevodima) ili Gospodin Bog ili Jahve Bog, oni verujući da je Sveto PIsmo nastalo odjednom ne videći kontradikciju između toga i samih Božijih reči u knjizi Izlaska (njihova II Mojsijeva) gde Bog doslovno kaže da nikome pre Mojsija se NIJE IMENOVAO KAO "JA SAM KOJI JESAM" (YHWH - JAHVE), a kako u nečemu što je jelte Bog lično "piso", ne sme biti kontradikcija, onda se u njihovim umovima rađa "spasonosno rešenje" po kome Mojsije jeste dobio "poruku" od Boga, ali koju je preneo "anđeo" koji se isto tako "zove" YHWH....

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Citirah ti Elen Vajt jer se na nju pozivaš. Eto ona je ovde jasna. Zato moraš i Elen Vajt razumeti u kontekstu.

Ne ja, braća subotari ti se pozivaju na 'proročicu' i njezinim spisima dokazuju da je Isus Bog koji se Mojsiju objavio iz plamtećeg grma riječima - "Ja jesam". Dokazuj njima i uvjeravaj njih da su heretičari.

Samo te reči ti iskrivljuješ jer ih stavljaš u kontekst koji ne postoji. Po tebi upravo, po tvom tumačenju, ti bi pokazao da Hristos nije upravu. Nisi svestan da svojim tumačenjem reči Hristovih, zapravo štetiš samoj veri koju predstavljaš jer pogrešno tumačiš reči Hristove.

Hristos je bio taj koji je iz grma na brdu Horiv progovorio Mojsiju govoreći: »JA SAM ONAJ KOJI JESTE… tako ćeš kazati sinovima Izrailjevim: koji JEST, on me posla k vama.« (2. Mojsijeva 3,14) (Ellen White, Čežnja vjekova)

Dakle, ako ti Krist nije Bog, onda ni Jahve koji se objavio Mojsiju nije Bog. Lijepa ti je ,vjera', taman za muhamedance.

Natrag