Stvarnoslap.
Žao mi je -odgovori se nalaze u samim citatima koje si postavio, ja sam u mom odgovoru samo izveo zaključke koji su navedeni i u samim citatima,
OK, idemo onda sve staviti na svoje mjesto, i
konačno rezimirati ovaj naš prijepor. Ja sam tebe u više navrata pitao, "
Tko su oni za koje gore Ellen White, James White i Joseph Bates jednoglasno tvrde da im je Bog "
zatvorio vrata" i "
da ih je odbacio" u listopadu 1844. godine?" Ti si također u više navrata odgovarao, pa ćemo u nastavku vidjeti koliko su ti tvoji odgovori valjani i točni.
ali očigledno da je u tebi jača tvoja nezaustavljiva želja da po svaku cenu diskredituješ Ellen White i Adventiste, od činjenica koje su ovde iznesene, jer tebe nikakvi kontraargumenti ili jasno vidljive činjenice ustvari i ne zanimaju, i sve što se iznese - ti ćeš reći da nije istina, već da je istina u onome što ti iznosiš, a stvar je sasvim suprotna,
Provjerimo onda argumente i činjenice koje si ti iznio odgovarajući na ono moje pitanje. "
Tko su oni za koje gore Ellen White, James White i Joseph Bates jednoglasno tvrde da im je Bog "
zatvorio vrata" i "
da ih je odbacio" u listopadu 1844. godine?", pitam ja, a ti odgovaraš:
Ovaj drugi tekst govori o grupi onih koji su bili okupljeni oko Milera i nakon velikog razočarenja odbacili svetlost o očišćenju nebeske Svetinje nad Svetinjama.
Ovaj treći tekst je upravo potvrda onoga što sam izneo gore, da je Isus 1844 godine ustao i zatvorio vrata prvog odeljka Svetinje i ušao u drugi da obavi završno delo posredovanja za ljude.
Oni koji su odbacili ovu svetlost ostali su iza ovih vrata ili zavese, .... ali oni su to odbacili i desilo se šta se desilo.
Isus je završio službu u prvom odeljku Svetinje, izašao i zatvorio vrata, i PREŠAO u drugi odeljak.
Oni koji su odbacili ovu svetlost (crkve i pojedinci), bili su odbačeni jer su oni sami prethodno odbacili Isusa i njegovu posredničku službu u Svetinji nad Svetinjama.
Dakle, ovde vidimo da ona govori da je Isus do 1844 godine pružao ruku spasenja ljudima, tada je prešao u drugi odeljak Svetinje - Svetinju nad Svetinjama, i zatvorio vrata prvog odeljka.
Oni koji su odbacili ovu istinu - ostali su napolje i Isus nije mogao za njih da posreduje u Svetinji nad Svetinjama, jer su ga oni odbacili, odbacili su njegovu posredničku službu u drugom odeljku i onemogućili Isusu da posreduje za njih.
Dakle, tvoja teza i tvoj odgovor je da su Ellen White, James White i Joseph Bates mislili na adventiste koji su tada (1844.) odbacili "
istinu o očišćenju Svetinje i Isusovom prelasku iz Svetinje u Svetinju nad svetinjama". Ja sam ustvrdio, i dalje tvrdim, da je ova tvoja teza toliko šuplja, da je slobodno možeš u vodu ili u vatru baciti. Teza ti je šuplja iz jednog vrlo prostog i banalnog razloga. Naime, adventisti naprosto nisu mogli 1844. odbaciti "
istinu o očišćenju Svetinje i Isusovom prelasku iz Svetinje u Svetinju nad svetinjama", jer je
1844. nisu uopće razumijeli i imali. A ti meni odgovaraš:
kada bi postojali kontraargumenti i suprotne činjenice od onih koje ti znosiš, onda propada tvoj plan da se diskredituje Ellen White i Adventisti, i zato treba izvrnuti sve što može, i negirati svaki kontraargument i svaku činjenicu prikazati lažnom, i čak optužiti Ellen White i Adventiste da lažu.
Pogledajmo onda je li moja teza baš ovakva kakvom je ti pokazuješ. Ako ne vjeruješ meni
vjeruješ li proročici"? Evo što ti "proročica" piše:
Pitanje svetinje bio je ključ koji je otvorio tajnu razočaranja 1844. godine. On je otvorio pogled na niz istina, povezanih i skladnih, koje su pokazivale da je Božja ruka vodila veliki adventni pokret i, objasnivši položaj i zadatak Božjeg naroda, odredila mu njegove sadašnje dužnosti.
U službi zemaljske svetinje, koja je, kako smo videli, simbol službe u nebeskoj svetinji, završila se služba u prvome odeljenju kada je poglavar sveštenički na Dan očišćenja ušao u svetinju nad svetinjama. Bog je zapovedio: »A niko ne da bude ne izađe.« ***3. Mojsijeva 16, 17. Tako je Hrist, kada je ušao u svetinju nad svetinjama da izvrši poslednje delo pomirenja, prestao sa službom u prvom odeljenju. Ali kada se svršila služba u prvome odeljenju, otpočela je služba u drugom odeljenju.
Ovo pitanje adventisti nisu razumeli 1844. godine. Pošto je prošlo vreme u koje je Spasitelj bio očekivan, oni su i dalje verovali da je njegov dolazak blizu; smatrali su da je za njih nastupio kritičan momenat i da je pred Bogom završeno Hristovo posredovanje za čoveka. (Ellen White, Velika borba, poglavlje "U Svetinji nad svetinjama")
Jeli ti sada
konačno jasno da oni koje je „
Bog odbacio i zatvorio im vrata u listopadu 1844.", nemaju
baš nikakve veze sa onima koji su „
najprije primili a onda odbacili istinu o očišćenju Svetinje“, kako to ti tvrdiš. Vidi što ti sama proročica piše -
Ovo pitanje adventisti nisu razumeli 1844. godine. Vidi, "proročica" ti sama ovdje priznaje da su oni zaista vjerovali kako je 22.10.1844. "
završeno Kristovo posredovanje za čovjeka"!? Kako su onda mogli odbaciti nešto što nisu
ni imali ni razumijeli 1844.? Hoćeš li sada i "proročicu" optužiti, kao i mene, da vam podmeće i da vas pokušava prikazati lažovima? Vidi, "proročica" vam ovdje piše
točno ono što sam i ja tvrdio - Adventisti nisu razumijeli pitanje Svetinje 1844., pa ga nisu mogli ni odbaciti, pa slijedom toga ni "
pokvareni i odbačeni svijet", o kojima pišu Ellen, James i Joseph, ne mogu biti adventisti koji su "
odbacili istinu o očišćenju Svetinje". Dakle, tvoja teza je zaista šuplja, i zaista je možeš baciti u vodu, ili "mačku o rep".
Dakle, ipak su "
pokvareni svijet" svi oni koji se nisu pridružili Jeleni i pionirima ASD, prema Ellen White, James-u White-u i Joseph-u Bates-u.
Bog ih je odbacio i zatvorio im vrata u listopadu 1844. Da, upravo su ovu bogohulnu nauku širili
punih sedam godina. I sami će odustati od ove svoje bogohulne nauke koncem 1851. godine, ali neće priznati grešku. Ne samo da neće priznati grešku, nego će Ellen White i James White, uz znanje vodstva crkve, početi „klistirati“ Jelenine spise i izbacivati iz njih sve dijelove koji govore o ovoj njenoj i adventističkoj bogohulnoj nauci.
Ja sam sve ovo razotkrio još u početku, i mene nisi prevario.
Meni se svidjelo da se sve ipak razotkrije
na kraju. Kao u filmu ili romanu.