Da li ce covek koji je poverovao u Hrista i njemu se predao gresiti kroz ceo zivot ili ne?

Učlanjen(a)
14.01.2018
Poruka
518
Bog nam svakom pomogao i ne odustao od nas!

Potoje i oni stihovi, rečenice upozorenja svakome od nas, strašne same po sebi, iz poslanice Jevrejima:

"Nemogućno je one koji su jednom prosvećeni i koji su okusili nebeski dar postavši učesnici Duha Svetoga,
koji su okusili dobru reč Božiju i sile budućeg sveta, pa ipak otpali,
opet obnoviti za pokajanje, pošto oni ponovo sebi raspinju i sramote Sina Božijeg.

Zemlja, naime, koja se napila kiše što često na nju pada i koja rađa korisno povrće onima radi kojih se i obrađuje,
prima blagoslov od Boga; koja pak donosi trnje i čkalj ništa ne vredi i blizu je kletve, njen kraj je u spaljivanju."

brat Toma
 
Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Pozdrav Marko1932.
I meni je pravo zadovoljstvo diskutovati i razmenjivati mišljenja sa Vama bez obzira slagala se i podudarala ona ili ne.
Tako i u vezi ove, veoma bitne teme, koja je i inače poznata po tome da joj mnogi pristupaju i objašnjavaju na različite načine.

A književnici koji behu sišli iz Jerusalima govorahu: U njemu je Veelzevul. On pomoću kneza đavolskog izgoni đavole.
I dozvavši ih govoraše im u pričama: Kako može sotona sotonu izgoniti?
I ako se carstvo samo po sebi razdeli, ne može ostati carstvo ono;
I ako se dom sam po sebi razdeli, ne može ostati dom onaj;
I ako sotona ustane sam na se i razdeli se, ne može ostati, nego će propasti.
Niko ne može pokućstvo jakoga, ušavši u kuću njegovu, oteti ako najpre jakoga ne sveže: i onda će kuću njegovu opleniti.
Zaista vam kažem: svi gresi oprostiće se sinovima čovečjim, i huljenja na Boga, makar kakva bila:
Jer govorahu: U njemu je nečisti duh.
Marko, glava 3

Drago mi je da smo vrlo blizu. U svakom slucaju da onaj koji pohuli na Svetog Duha, nema samo tj greh, nego ima ih vise. Svakako da njegova vera je slaba ili je nema nikako.


A koji se odreče mene pred ljudima njega će se odreći pred anđelima Božijim.
I svaki koji reče reč na Sina čovečijeg oprostiće mu se, a koji huli na Svetog Duha neće mu se oprostiti.Luka, glava 12
Veoma je bitan ovaj stih jer ako obratite pažnju Gospod kaže koji huli u sadašnjem vremenu...[/QUOTE]


U Marku 3, 29 pise: "A koji POHULI na Duha Svetoga, nem oprostenja."
Dakle. kao sto vidis glagol nije u sadasnjem vremenu. Ne kaze da HULI, nego POHULIO. To moze da bude jedan akt ili da se ponavlja vise puta.

Zbog cega je to neoprostivi greh? To nije zbog toga sto je prestupnika Bog osudio i tako morta da bude. Nego onaj koji je Bozije delo pripisao sotoni,( sto si jasno naveo u slucaju farise) taj je prekinuo moguicnost da vise na Njega deluje Sveti Duh, a bez pomoci Svetog Duha niko se ne moze pokajati niti pak takav ima ikakvu zelju da sluzi Bogu. Dakle HULOM na Svetoga Duh potpuno se odvojio od Boga i stavio se pod demonsku silu dobrovoljno, i takvome se vise ne moze pomoci, zauvek je izgumljen.
Kao sto sam raniuje naveo, to ne znaci, ako neko jos nije prihvatio uputstvo Svetoga Duha, ali jos uvek Sveti Duh deluje na njega i uvek moze se pokajati i poverovati. Medjutim, onaj koji je POHULIO na Svetog Duha izgubio je tu prednos i svojim izborom stavio se u polozaj u kome nema pomoci. Zato je to neoprostivi greh!
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.249
Medjutim, onaj koji je primio dar Bozje milosti, on vise ne ostaje u grehu, nego zivi u skladu sa Bozjojm voljom. Secas se sta je Isus rekao onoj zeni koju su navodno uhvatili u preljubi: "IDI I NE GRESI VISE!" A zakoniku je reka: "To cini i bces ziv."

A gde sam ja rekao da onaj koji se obratio "nastavlja da gresi"???

Vidis Mire, da je pogresno govoriti samo o Bozjoj milosti i daru vecnog zivota, a odbacivati ono sto se od onoga ko je poverovao trazi i ocekuje, da zivi u skladu sa svojom verum. Dobra dela su plod prave vere

A gde sam ja rekao da onaj koji se obratio "ne zivi u skladu sa verom" i da mu nisu potrebna dela???

Ti ocigledno nisi pazljivo citao!

Prema tome nameran greh, NIJE HULA NA SVETOGA DUJA, jer se prestupnik jos uvek moze pokajati i vratiti na pravi put.

Brate, hula na Duh Sveti je "namerni greh":

"Jer kad mi grešimo namerno pošto smo primili poznanje istine, nema više žrtve za greh.” (Jevrejima 10,26)

Zato onaj koji "namerno cini greh" nakon sto je upoznao Hrista, nece biti spasen. I zato ti ne mozes reci da sam ja izjavio da onaj koji se obrati "moze nastaviti slobodno da gresi"!

Ja sam samo rekao da je spasenje "dar Bozji" i da ne zavisi od nasih dela. On zaista i ne zavisi vec od Hristovih dela zavisi, jer se nama "uracunava njegova pravda". Nije zavisilo ni od dela razbojnika na krstu, vec mu Hristos uracunava svoju pravdu, pa ne zavisi ni od nasih dela!

Ipak, Laodikeja tvrdi da "spasenje zavisi od nasih dela" i da "onaj koji nije postao bezgresan u ovom zivotu, nece dobiti nebo"! A ne kaze li biblija - "koji govori nisam sagresio lazov je"? To prosto nije tacno, jer niko nije postao bezgresan, i mi ne mozemo ni postici savrsenost u ovom zivotu ma koliko se trudili, jer nam je "priroda gresna" i telo nam je slabo, a Bog ne menja nase telo i ne cini ga savrsenim da bismo mogli postici savrsenost, i stoga mi gresimo i dalje, premda se trudimo da to ne cinimo. Zato je i Pavle pisao da oseca "drugi zakon u svojim udovima" - kako ga telo vuce na greh, a on ne zeli da cini greh. Umom je zeleo biti poslusan Hristu a telo ga je vuklo! On se borio, ali nikako nije uspevao da se izbori. I na kraju je rekao - "Ko ce me izbaviti od tela smrti ove??? Hvala Godpodu mojemu preko Isusa Hrista". Hteo je reci, iako on nije uspevao da pobedi greh, njemu Bog uracunava "Hristovu pravdu" i zato ga i spasava! Ne znas li taj deo pisma???

Znaci brate moj, nemoguce je nama pobediti greh u potpunosti u ovom zivotu (uvek ce ostati minimum greha), jer mi imamo "palo gresno telo", ali se mi trudimo i pozvani smo da vodimo borbu protiv greha. Jer svaki onaj koji se ne bori sam sa sobom, taj ne postupa po ljubavi, jer on iznova razapinje Sina Bozjeg i gresi telu i krvi Gospodnjoj!

To je neoprostivi greh!

To moze da bude jedan akt ili da se ponavlja vise puta.
Ovde si verovatno u pravu, hula nije "jedan cin namernog prestupa" vec nesto sto se iznova ponavlja. I tada se desava da covek postane neosetljiv na glas Svetoga Duha pa vise ne moze ni da se pokaje, jer ga savest vise ne ukorava.

I ovde je glagol u "trajnom" obliku ne kaze "koji sagresi" (jednom) nego koji "gresi" (nastavlja neprestano da se suprotstavlja Bogu).

Bog je ipak konacni sudija, i on ce proceniti ko je preterao a ko nije..

Po Miretu covek nakon obracenja moze slobodno da gresi, i Bog mu te grehe nece uracunati kao greh.

Citiraj gde sam ja to rekao? Gde sam ja rekao da "mozes slobodno da nastavis da gresis"? Zasto ti stalno izmisljas da sam ja rekao nesto sto nisam???

Procitaj gore sta sam napisao Marku ako ne razumes, nemoj da izmisljas i krivo interpretiras moje reci!

Jer ovo sto ja govorim, isto tako uce i tvoji adventisti, a ti imas suprotnu nauku!
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Ne, nego hula na Duh Sveti je "namerni greh":
"Jer kad mi grešimo namerno pošto smo primili poznanje istine, nema više žrtve za greh.” (Jevrejima 10,26)
Zato onaj koji "namerno cini greh" nakon sto je upoznao Hrista, nece biti spasen.

Mire, drago mi je da si tu. Mozes li nam objasniti sta je namerno gresiti, a sta gresiti nenamerno?
Sve sto svesno cinimo trajno je namerno, zato sam ja napravio razliku izmedju gresiti i pogresiti. Svaki vernik moze pogresiti, ali onaj koji ostaje u grehu je gresnik i sam je seb odvojio od sopasenja.


Ja sam samo rekao da je spasenje "dar Bozji" i da ne zavisi od nasih dela. [/QUOTE]

Mire, mislim da nisi dobro proucio Pismo. Spasenje jeste Bozji dar, ali ako mi i posle upoznavanja istene ostenemo u grehu, znaci zivimo u bezakonju, bez dobrih dela to pokazuje da jos nismo primili dar Bozje milosti, jer je receno, "po delima njihovim poznacete ih."
Skori sma napisao ono sto apostol Jakov kaze, "Pokazimi veru svoju bez dela svojih!. NEMA je! "A jacu tebi pokazati veru iz dela svojih.
Slazem se da bez vere nasa dela nemau vrednosti, ali ni vera nema vrednosti ako je bez dela. Prema tome ipk vera i dela idu zajedno.


On zaista i ne zavisi vec od Hristovih dela zavisi, jer se nama "uracunava njegova pravda". Nije zavisilo ni od dela razbojnika na krstu, vec mu Hristos uracunava svoju pravdu, pa ne zavisi ni od nasih dela!
Znaci brate moj, nemoguce je nama pobediti greh u potpunosti u ovom zivotu (uvek ce ostati minimum greha), jer mi imamo "palo gresno telo", ali se mi trudimo i pozvani smo da vodimo borbu protiv greha. Jer svaki onaj koji se ne bori sam sa sobom, taj ne postupa po ljubavi, jer on iznova razapinje Sina Bozjeg i gresi telu i krvi Gospodnjoj![/QUOTE]

Mire, pa to je ono sto sam ja lepo formilisao. Svi mi ponekad POGRESIMA, zato ja smatram da nema nijednoga koji ne poigresi.
Medjutimm, ako neko nastavi da cini isti greh i posle obracenja, dokazuje da jos nije doziveo obracenje.
Bog ne trazi od nas nesto sto je nemoguce, nego ono sto je uz pomoc Svetog Duha moguce ostvariti, On to i ocekuje od nas..


Ovde si verovatno u pravu, hula nije "jedan cin namernog prestupa" vec nesto sto se iznova ponavlja.
[/QUOTE]

Mire, ako si tako razumeo, onda ja nisam upravu. Hula na Svetog Duha moze biti jedan cin ili trajni.
U Marku 3, 29 pise: "A koji POHULI na Duha Svetoga, nem oprostenja."


I ovde je glagol u "trajnom" obliku ne kaze "koji sagresi" (jednom) nego koji "gresi" [/QUOTE]

"A koji POHULI na Duha Svetoga, nem oprostenja."
Znaci hula na Svetog Duha moze biti samo jedan akt, a moze i da se ponavlaj.







 
Učlanjen(a)
01.05.2019
Poruka
668
Pozdrav svima.

Drago mi je videti da se tema razvija i usmerava ka bitnom, biblijskom i hrišćanskom a ne razvodnjava se trivijalnim i svetovnim problemima.
Uz neka moja mala dodavanja citiraću Sv. Ignjatija Brjančaninova jer mislim da je dobro sagledao i sažeo izneo neka razmišljanja i zapažanja o onome čega smo se i mi delom dotakli tokom rasprave tj. stavova koji su odraz sagrešenja i pogrešenja što i dalje predstavljaju vodenični kamen oko vrata kod mnogih hrišćana i kojeg se veoma, veoma teško osloboditi - ovo kažem iz ličnog iskustva.

Onaj ko je zarazen bolescu farisejstva lisava se duhovnog napredovanja. Pretvrdo je tlo njive njegovog srca, i nema na njemu zetve: za duhovno donosenje ploda neophodno je srce obradjeno pokajanjem, omeksano, ovlazeno duhom milosti i suzama. Lisiti se napredovanja – to vec znaci naneti sebi najvecu stetu! No steta koju nanosi farisejstvo ne ogranicava se na besplodnost duse: smrtonosna zaraza farisejstvom najcesce ima veoma pogubne posledice. Farisejstvo cini covekova dobra dela neplodnim, i, sto je jos gore, usmerava ih ka tome da upravo ona donesu zlo njegovoj dusi i osudu pred Bogom. Gospod je to izlozio u prici o fariseju i cariniku, koji su se zajedno molili u hramu Bozijem.
Dva čovjeka uđoše u crkvu da se mole Bogu, jedan farisej i drugi carinik.
Farisej stade i moljaše se u sebi ovako: Bože! hvalim te što ja nijesam kao ostali ljudi: hajduci, nepravednici, preljubočinci ili kao ovaj carinik.
Postim dvaput u nedjelji; dajem desetak od svega što imam.
A carinik izdaleka stajaše, i ne šćaše ni očiju podignuti na nebo, nego bijaše prsi svoje govoreći: Bože! milostiv budi meni grješnome.
Kažem vam da ovaj otide opravdan kući svojoj, a ne onaj. Jer svaki koji se sam podiže poniziće se; a koji se sam ponižuje podignuće se.
Luka gl. 18.

Procenjujuci sebe, farisej nije nalazio razloga za pokajanje, za osecanje iskrene skrusenosti, vec je, suprotno ovome, nalazio razloga da bude zadovoljan sobom, da se divi sebi. On je video u sebi post, davanje milostinje, ali nije video one poroke koje je video, ili je nameravao da vidi kod drugih, i o koje se sablaznio. Kazem nameravao da vidi, zato sto su kod sablazni oci velike; on vidi u bliznjem i takve grehove kojih u tom bliznjem uopste nema, koje je pronasla farisejska masta, vodjena lukavstvom. U svojoj samoobmani farisej prinosi za svoje dusevno stanje hvalu Bogu. On skriva svoje preuznosenje, i ono se skriva od njega, pod maskom blagodarenja Bogu. Pri povrsnom pogledu na Zakon, njemu se ucinilo da je on Bogu ugodni izvrsilac Zakona. On je zaboravio da je zapovest Gospodnja, po recima psalmiste, veoma siroka
Iz tjeskobe povikah ka Gospodu i usliši me, izvede me na prostrano mjesto Gospod.
Psalm 118

da pred Bogom ni nebesa nisu cista,
Gle, ne vjeruje svecima svojim, i nebesa nijesu čista pred očima njegovijem
Jov 15

da Bogu nisu po volji zrtve, cak ni svespaljenice, ako ih ne prati skrusenost i unizenost duha,
Pravo me štuje onaj koji prinosi žrtvu zahvalnu: i onomu koji hodi stazama pravim - njemu ću pokazati spasenje svoje.
Psalm 50

da Zakon Boziji treba usaditi u samo srce radi dostizanja istinske, blazene, duhovne pravednosti. Ta pravednost pocinje da se pojavljuje u coveku sa osecanjem siromastva duhom
Ti kaznama popravljaš čovjeka i sve mu najdraže kao moljac rastačeš: tek dašak je svaki čovjek
Psalm 39

i
Blago siromašnima duhom, jer je njihovo carstvo nebesko
Matej gl. 5

Slavoljubivi farisej misli da blagodari, da proslavlja Boga: Boze, hvala ti – govori on – sto nisam kao ostali ljudi: grabljivci, nepravednici, preljubnici.
Farisej stade i moljaše se u sebi ovako: Bože! hvalim te što ja nijesam kao ostali ljudi: hajduci, nepravednici, preljubočinci ili kao ovaj carinik.
Luka gl. 18.

On nabraja neskrivena sagresenja, koja mogu da vide svi; ali o dusevnim strastima, o gordosti, lukavstvu, mrznji, zavisti, licemerju, ne govori ni reci. A upravo one cine fariseja! Upravo one pomracuju, umrtvljuju dusu, cine je nesposobnom za pokajanje! Upravo one unistavaju ljubav prema bliznjem, i radjaju sablazan, punu hladnoce, gordosti i mrznje! Slavoljubivi farisej misli da blagodari Bogu za svoja dobra dela, no Bog se okrece od njega, Bog iznosi protiv njega strasnu osudu: Svaki koji sebe uzvisuje ponizice se.
Kažem vam da ovaj otide opravdan kući svojoj, a ne onaj. Jer svaki koji se sam podiže poniziće se; a koji se sam ponižuje podignuće se.
Luka gl. 18.


Svako dobro.
 
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.249
Mire, drago mi je da si tu. Mozes li nam objasniti sta je namerno gresiti, a sta gresiti nenamerno?

Namerno gresiti znaci "namerno prkositi Bogu"! I to je potpuno drugacije od "slucajno pogresiti" zbog nesavrsenosti ili slabosti ili nekih drugih okolnosti. Covek moze cak i ne znajuci sagresiti.

Ovo prvo "namerno prskositi Bogu" to je "neoprostivi greh"! sotona je ucinio bas taj greh, i zato njemu nema oprostaja. A nama ljudima je ponudjen oprostaj jer mi nismo namerno isli protiv Boga, vec iz neznanja.

Sve sto svesno cinimo trajno je namerno, zato sam ja napravio razliku izmedju gresiti i pogresiti. Svaki vernik moze pogresiti

Jeste, svaki vernik moze "slucajno ili nenamerno pogresiti" ali nije zato hulnik i nije pocinio neoprostivi greh. Bitno je da se on trudi da bude Bogu ugodan, a ako nenamerno pogresi Bog mu tada ukazuje sta da ispravi a a ako ne stigne u toku ovog zivota da se popravi bitno je da se trudio, i Bog ce tada primeniti vrednost Hristove otkupne zrtve i pokriti taj greh, odnosno opravdace ga ako nije namerno gresio ili popustao gresima. Bitno je zeleti biti Bogu po volji, a on ce nam pomoci koliko je moguce coveku da se sacuva od greha.

ali onaj koji ostaje u grehu je gresnik i sam je seb odvojio od sopasenja.

Naravno, ako neko istrajava i neprestano gresi nakon sto je primio tacno poznanje istine, on je hulnik. I on tim svojim cinom "nanovo raspinje sina Bozjeg" kao sto je Pavle i objasnio. Za takvog vise "nema zrtve za grehe"!

Mire, mislim da nisi dobro proucio Pismo. Spasenje jeste Bozji dar, ali ako mi i posle upoznavanja istene ostenemo u grehu, znaci zivimo u bezakonju

Nisam rekao nista suprotno tome. Moras ceo moj post procitati kompletno da bi razumeo receno. Nemoj ga razdvajati na delove i onda odgovarati, vec ga posmatraj kao celinu pa ce ti biti jasno da imamo isti stav.

Mire, pa to je ono sto sam ja lepo formilisao. Svi mi ponekad POGRESIMA, zato ja smatram da nema nijednoga koji ne poigresi.

Ovo svo vreme govorim i to je sustina mog posta. Zapravo ja odgovaram Laodikeji koji tvrdi da u ovom zivotu "moramo postati bezgresni" da bismo nasledili nebo , to biblija ne uci.

Mi ne smemo "nastaviti da gresimo nikako", ali ne mozemo ni "postati savrseni" u potpunosti kako on tvrdi, jer smo mi rodjeni sa palim telom. I bas zato nam Bog uracunava Hristovu pravdu, jer mi nismo dovoljno sveti ma koliko se trudili, nasa dela ne vrede nista pred Bogom, i ne donose nam spasenje..

To sto Laodikeja uci je antievandjelje, zato sto po Laodikeji covek mora "postati bezgresan", a takav ce zahvaljivati Bogu u molitvi kao i farisej i govoriti - "Boze hvala ti sto ja nisam kao drugi ljudi ili kao ovaj carinik, postim dva puta u nedelji, dajem desetak od svega sto steknem.."! Takav covek vise ne moli za pobedu nad grehom jer misli da je "postao svetac", i on zato gubi zivot, jer se odrice Svetoga Duha koji u greh osvedocava. To je jako opasno i to je na neki nacin i hula, jer ne dozvoljava vise Bogu da deluje na coveka, to je satanska prevara! Tako su i fariseji mislili da su 'postali sveci' i da vise ne trebaju da se trude!

Znaci hula na Svetog Duha moze biti samo jedan akt, a moze i da se ponavlaj.

Moze biti oba, jedan akt je ako kazes "ja mrzim Boga, hocu da mu se osvetim, bas cu namerno da idem protiv njega" i ako dises mrznjom protiv Boga! To je cinio sotona i to cine neki ljudi. To je neoprostivi greh. Ako si se ikada pitao zasto sotoni nema spasenja a ljudima ima, to je zato sto je on ucinio neoprostivi greh - "namerni pretup"! A moze biti i "neprestano ponavljanje greha" kada covek gresi, pa ga Sveti Duh opominje, a on ga tera od sebe i namerno nastavlja isto da radi, na primer kao sto su fariseji "zatiskivali usi i skrgutali zubima na Hrista" jer ih je pogadjalo sto je Hristos otkrivao o njima, vremenom se Sveti Duh povlaci od takvih i ostavlja ih same. Takve je onda nemoguce ponovo obnoviti na pokajanje.

Ali sve to zavisi od okolnosti. Ono sto je kljucno je da Bog nece odbaciti nikoga koji se kaje, dakle ako se neko iskreno kaje, i zeli biti bolji, njemu jos nije odzvonilo. sotona i hulnici, oni se uopste ni ne kaju, i ako se i kaju to je zbog posledica. Takvima ne moze biti oprosteno.
 
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
A gde sam ja rekao da onaj koji se obratio "nastavlja da gresi"???

Citiraj gde sam ja to rekao? Gde sam ja rekao da "mozes slobodno da nastavis da gresis"? Zasto ti stalno izmisljas da sam ja rekao nesto sto nisam???

Procitaj gore sta sam napisao Marku ako ne razumes, nemoj da izmisljas i krivo interpretiras moje reci!

Jer ovo sto ja govorim, isto tako uce i tvoji adventisti, a ti imas suprotnu nauku!

Kao prvo, ti si ekstremno kontradiktoran u svojim izjavama.

Kao drugo, zaboravljas sta si izjavljivao ranije pa tvrdis da nisi.

Da vidimo tvoju kontradiktornost i zaboravnost.

Prvo si izjavio sledece:

Ne postoji citat da je neki apostol za sebe rekao da je "pobedio greh"..

To znaci da ti tvrdis da su apostoli gresili kroz ceo zivot, jer nisu pobedili greh u svom srcu, i ako apostol Pavle kaze " "Dobar rat ratovah, trku svrših, veru održah.
Dalje, dakle, meni je pripravljen venac pravde" ( 1 Timotijeva 4. 7 - 8 )

To znaci da je apostol "ODRZAO VERU" i "POSTIGAO SAVRSENU PRAVEDNOST"

Potom ovoj izjavi dajes kontradikciju i pobijas samog sebe jer kazes:

Nego onaj "ciji je zivot sakriven u Hristu" ne gresi u tom smislu sto mu "Bog ne uracunava buduce grehe" kao sto je David napisao "blago onom coveku kome Bog ne uracunava greha
Njemu je "darovana Hristova pravda" i zato on vise ne gresi, jer mu Bog ne uracunava buducih greha. Njegov zivot je "sakriven sa Hristom u Bogu"!
".

Dakle, ti prvo kazes "APOSTOLI NISU POBEDILI GREH"

Potom u nastavku kazes "NEGO ONAJ CIJI JE ZIVOT SAKRIVEN U HRISTU NE GRESI JER MU BOG NE URACUNAVA BUDUCE GREHE"

Potom sledi treca tvoja kontradikcija svemu oom sto tvrdis jer kazes:

A ti uzmes ovo pa kazes da su apostoli tvrdili da onaj koji je u Hristu "vise ni ne moze pociniti greh".

To je manipulacija.

Ovde tvrdis da su apostoli ucili da ce covek ipak gresiti i ako su u Hristu.

Ovo je potpuni promasaj, i tvoja liccna kontradiktornost.

Biblija uci da onaj koji se predao Bogu i nastava u Hristu "NE GRESI"

On moze sagresiti jer ima slobodnu volju, ali to ne mora i nije dato kao pravilo.

Biblijsko pravilo je da covek u trenutku kada se predao Bogu treba da vise ni ne pomislja na greh niti da ga cini, vec da verom gleda u Hrista i da se svakotrenutacno njemu predaje, cime dozivljava potpuno ociscenje od greha, i raste u milosti u savrsenog coveka u visini mere rasta Hristova.

Hajde da vidimo sta biblija govori o tome, razlazuci svaki stih iz 1 Jovanove poslanice 3. 2 - 10:

1. DECA BOZJA SU SAVRSENA I SVETA KAO HRISTOS


"Ljubazni! Sad smo deca Božija, i još se ne pokaza šta ćemo biti; nego znamo da kad se pokaže, bićemo kao i On, jer ćemo Ga videti kao što jeste.

2. SVAKI KOJI IMA OVU NADU CISTI SE KAO STO JE CIST HRIST:

I svaki koji ovu nadu ima na Njega, čisti se, kao i On što je čist.


3. SVAKI KOJI GRESI CINI BEZAKONJE ( krsi Bozje zapovesti ):

Svaki koji čini greh i bezakonje čini: i greh je bezakonje.


4. HRIST JE UZEO NASE GREHE I GREHA U NJEMU NEMA STO ZNACI NI U ONIMA CIJE GREHE UZME:

I znate da se On javi da grehe naše uzme; i greha u Njemu nema.

5. KOJI JE U HRISTU NE GRESI, KOJI GRESI NE POZNAJE HRISTA I NEMA SA NJIM ZAJEDNICU:

Koji god u Njemu stoji ne greši; koji god greši ne vide Ga niti Ga pozna.



6. KO GOVORI DA SE NE MOZE BITI PRAVEDAN I SVET KAO HRISTOS ON VARA LJUDE:

Dečice! Niko da vas ne vara: koji pravdu tvori pravednik je, kao što je On pravedan;


7. KOJI CINI GREH ON JE DJAVOLJI SLUGA KOJI GRESI OD POCETKA, ISUS SE JAVIO DA SRUSI DELA DJAVOLA:

Koji tvori greh od đavola je, jer đavo greši od početka. Zato se javi Sin Božji da raskopa dela đavolja.

8. KOJI JE DOZIVEO NOVORODJENJE OD BOGA ON NE GRESI I NE MOZE GRESITI, JER HRISTOS STOJI U NJEMU:

Koji je god rođen od Boga ne čini greha, jer Njegovo seme stoji u njemu, i ne može grešiti, jer je rođen od Boga.


PO TOME SE RAZLIKUJU DECA BOZJA I DJAVOLJA, KOJI NE TVORI PRAVDU I NE LJUBI BRATA, A JOS VISE KOJI GOVORUI DA CE COVEK GRESITI KROZ CEO ZIVOT:

Po tome se poznaju deca Božija i deca đavolja: koji god ne tvori pravde, nije od Boga, i koji ne ljubi brata svog.

---------------------------------------------------------------------------------

Sada samo treba doneti odluku koga poslusati, Mireta i njegove kontradikcije kojima propagira gresenje kroz ceo zivot, ili bibliju koja uci da gresnik moze ako zeli da se preda Bogu, i da on u njemu izvrsi promenu da vise ne gresi.
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.249
Potom sledi treca tvoja kontradikcija
Nisam ja ni u cemu kontradiktoran nego ti zelis da se opravdas nekom mojom navodnom kontradikcijom. Ako sam ja kontradiktoran, onda je i tvoja crkva kontradiktorna, jer uci isto! Necu da se ponavljam, procitaj ponovo, shvatices ako zelis!

Kakav je to Hristos i crkva kada nema moc da svojim vernicima da pobedu nad grehom, kada biblija govori da je to svrha i cilj covekovog zivota.

Ne moze nijedan covek pobediti greh u potpunosti! Ili postati "bezgresan", jer pismo kaze:

"Ako kažemo da nemamo greha, sami sebe varamo i istine nema u nama. Ako ispovedamo svoje grehe, on je veran i pravedan - da nam oprosti grehe i očisti nas od svake nepravednosti. Ako kažemo da nismo zgrešili, pravimo ga lažom i njegove reči nema u nama." (1. Jovanova 1:8)

Tako i ti, "sam sebe varas" i pokazujes se lazovom, jer govoris da se zahteva "bezgresnost" da bi usli na nebo! A to biblija nigde ne uci! To je ponos i oholost govoriti za sebe da si ti "bezgresan"! To je farisejska nauka jer i oni su mislili da "trebaju postati bezgresni" da bi nasledili zivot! I zato se farisej uvek trudio da postigne "bezgresnost"! Na kraju svaki farisej je sebe smatrao "svecem"! A Hristos kaze narodu - "ako pravda vasa ne bude veca nego knjizevnika i fariseja, necete uci u zivot!" A oni su govorili - "ko se onda covek moze spasiti!". Zato im je rekao to da pokaze da je "ljudska pravda sva nistavana" i da se covek ne moze spasiti nikakvim svojim delima! Covek se spasava jedino "miloscu Bozjom" jer spasenje je "Bozji dar"!

Dzabe ti upinjanje i trud! Dela te nece opravdati a ti bezgresan neces postati! Dela se uopste ni ne traze za spasenje, vec nas Hristos opravdava "svojim delima" koja nam uracunava! DOK MI IZ ZAHVALNOSTI DRZIMO ZAKON, A NE IZ MORANJA! DAKLE MI GA DRZIMO IZ LJUBAVI. JER NE ZELIMO STALNO IZNOVA DA VREDJAMO HRISTA. JER ONOLIKO PUTA KOLIKO SMO ZGRESILI TOLIKO JE PUTA I HRISTOS PROPATIO ZA NAS! PA NECEMO MI IZNOVA OPET VREDJATI HRISTA I NANOSITI MU BOL NA DRVETU!!! ZATO DRZIMO ZAKON JER HRISTA VOLIMO, A NE IZ MORANJA! I AKO GA VOLIMO, NECEMO MU NANOSITI DODATNU BOL. AKO DAKLE NASTAVLJAMO DA GRESIMO, NECEMO SE NI SPASITI, JER ONDA MI NE VOLIMO HRISTA. A STA GOD NIJE PO LJUBAVI GREH JE!

Ti dakle, selektivno biras stihove koji ti najvise odgovaraju a zanemarujes one koji su druga strana medalje! One koji govore da nijedan covek nije savrsen i da "niko nikada nije postao savrsen"!

Biblija kaze:

'Doista, nema coveka pravednog na zemlji, da zivi a da nikada ne gresi' (Propovednik 7:20)

Ni tvoja crkva ne uci "da covek moze postati bezgresan", vec ima isti stav kao i mi, da je "bezgresnost neostvarljiva"! Jedino tebi slicni fariseji su umislili da su "bezgresni sveci"! Nazalost biblija vas kategoricki pobija!
 
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Sada neka svako sagleda ucenje pisma i tvoje reci, pa neka sam zakljuci za sebe.

A sto se tice drugog.

Ti Mire zivis u svesnoj samoobmani.
Dakle, kada se ovaj tekst izvadi iz konteksta kao sto si ti sada ucinio, to moze tako da izgleda.

Da vidimo sta kaze ceo kontekst:

"I ovo je obećanje koje čusmo od Njega i javljamo vama, da je Bog videlo, i tame u Njemu nema nikakve.
Ako kažemo da imamo zajednicu s Njim a u tami hodimo, lažemo i ne tvorimo istine.
Ako li u videlu hodimo, kao što je On sam u videlu, imamo zajednicu jedan s drugim, i krv Isusa Hrista, Sina Njegovog,
očišćava nas od svakog greha.
Ako kažemo da greha nemamo, sebe varamo, i istine nema u nama.
Ako priznajemo grehe svoje, veran je i pravedan da nam oprosti grehe naše, i očisti nas od svake nepravde" ( 1 Jovanova 1. 5 - 9 )

Ovaj tekst govori o DVA ljudska stanja.

1. O STANJU U GREHIU PRE OBRACENJA GDE MI GRESIMO I NE MOZEMO RECI DA NISMO GRESNI JER TADA LAZEMO.

2. O STANJU NAKON OBRACENJA U KOME MI PRIZNAJEMO GREHE I BOG NAM PRASTA I CISTI NAS OD SVAKOG GREHA I CINI DA VISE NE GRESIMO POD USLOVOM DA OSTANEMO U ZAJEDNICI SA NJIM.
 
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.249
Sada neka svako sagleda ucenje pisma i tvoje reci, pa neka sam zakljuci za sebe.

A sto se tice drugog.

Ti Mire zivis u svesnoj samoobmani.
Dakle, kada se ovaj tekst izvadi iz konteksta kao sto si ti sada ucinio, to moze tako da izgleda.

Da vidimo sta kaze ceo kontekst:

"I ovo je obećanje koje čusmo od Njega i javljamo vama, da je Bog videlo, i tame u Njemu nema nikakve.
Ako kažemo da imamo zajednicu s Njim a u tami hodimo, lažemo i ne tvorimo istine.
Ako li u videlu hodimo, kao što je On sam u videlu, imamo zajednicu jedan s drugim, i krv Isusa Hrista, Sina Njegovog,
očišćava nas od svakog greha.
Ako kažemo da greha nemamo, sebe varamo, i istine nema u nama.
Ako priznajemo grehe svoje, veran je i pravedan da nam oprosti grehe naše, i očisti nas od svake nepravde" ( 1 Jovanova 1. 5 - 9 )

Ovaj tekst govori o DVA ljudska stanja.

1. O STANJU U GREHIU PRE OBRACENJA GDE MI GRESIMO I NE MOZEMO RECI DA NISMO GRESNI JER TADA LAZEMO.

2. O STANJU NAKON OBRACENJA U KOME MI PRIZNAJEMO GREHE I BOG NAM PRASTA I CISTI NAS OD SVAKOG GREHA I CINI DA VISE NE GRESIMO POD USLOVOM DA OSTANEMO U ZAJEDNICI SA NJIM.

Tvoje izvrtanje me ne zanima!
Ja mogu objasniti svo tvoje izvrtanje stihova, a cemu to? Ti odgovaras samo na one stihove koje mozes i izvrnuti.

Najgore je, sto se ovim suprotis i svojoj crkvi, pa ako kazes da ja lazem, onda laze i tvoja crkva!

Kako onda moze tvoja crkva pomoci ljudima da savladaju greh kad uci isto sto i ja? Zar nije onda tvoja crkva "grehu sluga"?

Ti i ne vidis u kojoj si kontradikciji prvo sa samim sobom, a onda i sa Svetim Pismom!

Zasto lepo nisi odgovorio na ceo moj post redom, ni prosli ni ovaj sada? Vec cepkas sta ti se svidja da odgovoris?

Necu ni ja tebi odgovoriti na tvoj!
 
Natrag
Top