Sola Scriptura- da li je dovoljno

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.398
I ovde u Srbiji je zavladao istorijski revizionizam.

Kao prvo, progonstvo Hrišćana od strane Rimokatolicizma nije odpočelo sa Luterovim vremenom, već od prvog veka, i to prvo od Jevreja, pa potom tu i tamo od pojedinih Rimskih careva, a polovinom drugog veka kada je nastao opšti progon Jevreja zbog ustanka Barkohbe protiv Rimskog jarma, to progonstvo je zahvatilo i Hrišćane.
Od tog vremena Rimska crkva se udružila sa Rimom u progonu Hrišćana, i to sve do Lutera, kada je Bog pokrenuo globalnu reformaciju u tadašnjoj Evropi preko Lutera, Kalvina, Cvinglija, Noksa, Husa i Jeronima...

Dragi brate Laodikeja, nisam dugo na forumu. Evo malo pogledah pisanje...ne zameri moram jednu malu kritiku na tekst. Ne zato da tebi oponiram već samo da ti ukažem na mali propust u ovom istorijskom prikazu upravo zbog istine koju želiš da izneseš..da bi je svakako malo pojasnili i učinili istorijski relevantnijom jer ovako kako si napisao prosto daješ prostor da se kompromituje i hvati pogrešno ono što želiš reći. Izvini, bratksi savet.

Evo ovo crveno podvučeno moraš malo preblikovati. Jednostavno ne možeš reći da je progonstvo rimokatolicizma počelo od prvog veka i to od Jevreja??? pa kasnije "tu i tamo od pojedih rimskih careva". Laodikeja brate, oni snisu bili rimokatolici:). Hrišane su progonili prvo Jevreji, pa Rimski carevi a kasnije tek od prihvatanja hrišćanstva od strane Rima i davanja episkopima na zapadu civilnu vlast može se govoriti o progonu neistomišljenika od strane zvaničnih crkvenih vlasti. Ali pre toga rimska crkva nije mogla progoniti. Molim te bratski preformuliši ovo da bi se istorijski moglo bolje razumeti. Ovako zaista daješ povoda da se kompromituje ono što želiš reći i u čemu jeste istina ali samo da baratamo ispravno istorijskim činjenicama.

Svako dobro.
 
Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Mire, Mire, opet su te iznervirali, a to im i jeste cilj, da u afektu kažemo ili uradimo nešto pa da oni mogu da govore kako je takav naš duh.

Što se tiče biblije, ona nija bila zabranjivana, zabranjivan je bio samo prevod koji bi unosio drugačija tumačenja od Crkvenih. Protestanti, i "protestanti" često tu činjenicu prikrivaju da bi zaštitili svoj "argument" o "zloj" i "otpaloj" Crkvi i njihovu navodnu ispravnost. Čitava ta priča o zabranjivanju biblije, i navodnoj borbi za nju, pada u vodu ako se uzme u obzir činjenica da je veoma malo ljudi bilo pismeno, da su i oni pismeni bili slabi u Latinskom, o Grčkom,Aramejskom i Hebrejskom da i ne govorim, te da je bilo kakav pokušaj prevođenja koji bi za rezultat imao ortodoksnu bibliju bio osuđen na neuspeh. Uostalom koliko prevoda Biblije danas imamo? Na hiljade. Koliko je njih kanonski ispravno? Samo oni koje prihvata Crkva, ostali su upitni, što zbog "osavremenjivanja" jezika same knjige, što zbog tumačenja kojih su prepuni pojedini prevodi. Sama knjiga, tačnije knjige iako je imala veći broj autora, pisana je jasnim jezikom i pravo je čudo da je onih koji samo njoj pridaju autoritet toliki broj, još veće je čudo da se svako od njih razlikuje u tumačenjima iste. Da ne kažem da me to podseća na Vavilon, ili tačnije na BaabEl, što u prevodu znači bog zbrke, tačnije brbljanja. Uz sve ovo, jedna mala digresija, sloveni, tačnije slavjani radom Ćirila i Metodija imali Sveto Pismo, pa i pismenost na svom jeziku, daleko pre nego što je germanima palo na pamet da prevode Bibliju na svoje jezike. Taj prevod je Crkveno kanonski ispravan, i uz manje prekide je koriušćen u liturgiji kako Istoka, gde se još i danas koristi, tako i Zapada, gde se naziva Glagoljaškom misom. Naravfno, sada će dežurni akoliti anti evanđelja da se pobune i da kažu kako to nije istina, ali argumentacija im je sigurna kao vrbov klin, dakle nikakva. Naime, u Crkvenoj liturgiici, svaka Služba Božija - Liturgija - Misa, sadrži već 2000 godina, dva dela, prvi, čitanje Božije reči, i drugi Euharistiju. U prvom se čitalo, i danas se čita Stari Zavet, Psalmi, i Novi zavet, koji započinje poslanicama ili delima Apostolskim, da bi. kruna čitanja bilo samo Evanđelje. I tako svakog dana kroz čitavu godinu.pročita se cela Biblija. I pri tome se ne čita niti na Grčkom, niti na Latinskom, niti na Hebrejskom, niti Aramejskom, nego na narodnom jeziku (u Crkvi zapada je to slučaj tek nakon II Vatikanskog Koncila, dok je na Istoku umesto savremenog narodnog u upotrebi Crkveno Slovenski, tačnije isti onaj jezik na koji su Bibliju uz blagoslov Petrove i Andrijine katedre preveli Ćirilo i Metodije).

Scriptulatori, posebno oni čiji akoliti ovde napadaju i iznose laži, ne misle na to kada govore o prevodima Biblije, nego na mogućnost da je svaki vernik, bez duhovnog vođstva Crkve proučava i tumači pismo. I tu, i leži uzrok Vavilona, tj zbrke od 50.000 zajednica tumača.
Dakle, da li je Pismo samo sebi dovoljno? Zavisi od toga kakav utisak na nekoga Biblija ostavlja i pre svega za šta mu služi. Ako mu je, a većinom jeste cilj da tumači kako mu je drago, stvarajući pri tome sledbenike, onda pismo i jeste više nego dovoljno. Ali, ako se neko odluči da se prepusti Bogu, ako oseti poziv da pripada Njemu i samo Njemu, onda pismo ne samo da je nedovoljno, nego je i svako tumačenje istog bez Duhovnog vođstva One koja je čuvar i garant Istine delom zapisane u tom istom pismu pogubno. Naime, Crkva je starija od Pisma, jer ono u ovom obliku, ili obliku na koji se sledbenici Vavilona tumačenja pozivaju, postoji samo zahvaljujući tome što je Crkva ispunjavala i ispunjava zadatak koji joj je zadala Njena Glava, Sam Bog. Autoritet Onoga Koji Jeste nije prenesen na mrtva slova ljudskom rukom pisana, nego na Apostole, tačnije na Crkvu, koja je svojim autoritetom, Bogom danim, posvetila Bibliju.

Bez Crkve, ali ne onih 50.000 koji sebe tako nazivaju nema ni BIBLIJE, nema ni Svetosti pisma.

O tome da delo Crkve, njeni neprijatelji, sledbenici Vavilona tumačenja, i to ne svi, koriste protiv nje, već je mnogo redaka ovde napisano.
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Pa ne mozes ti nepismenom narodu dati bibliju! Sta je tebi?

Zato ih i jesu držali nepismenima da im ne bi dali Bibliju, to ide zajedno.

I sami tvrdite da su "protestanti opismenili narod", shvatas li ti paradoks?

To je fakat.

A sto se tice surovanja sa vlastima, zaboravljas da je Martin Luter uz podrsku vlasti (kralja) sproveo reformaciju. Dakle ako je neko surovao sa vlastima uz pomoc maca sirio evandjelje to je bio Luter koji je izjavio da "evandjelje treba nametnuti i macem"!

Izmišljotina da su protest. širili vjeru uz pomoć mača.

Vec sam dokazao da niko nikome nije zabranjivao bibliju,

A validni dokumenti KC govore suprotno.

Luter je zapravo hitler pre hitlera, obican krvnik i zlocinac, koji je bio zeljan vlasti! A ako je on bio od Boga onda je i Bog ubica a ne dobrocinitelj i vesnik evandjelja (dobre vesti).

Jesi se dobro ispraznio. Sada ti je lakše psihološki.

Takvi ste vi protestanti, obicni ste prevaranti, namerno izvrcete i podmecete, skrecete temu i vrtite u krug da zbunite ljude, vidimo to na ovom forumu, kako ignorisete istoriju i cinjenice i optuzujete ljude i crkvu lazno!

Ko je prevarant vidimo po djelima haosa, beznađa, korupcije.
 
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.349
Ne zato da tebi oponiram već samo da ti ukažem na mali propust u ovom istorijskom prikazu upravo zbog istine koju želiš da izneseš..

Koje istine? :) Možete ti i Laodikeja te "istine" na glavu okretati i one opet s istinom nikakve veze neće imati. Najbolje je da vi sve svoje "istine" umotate u ambalažu "tripina pražnjenja", i neka to Tripo nosi odavde i časti pajdaše na FB-u.
 
Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Koje istine? :) Možete ti i Laodikeja te "istine" na glavu okretati i one opet s istinom nikakve veze neće imati. Najbolje je da vi sve svoje "istine" umotate u ambalažu "tripina pražnjenja", i neka to Tripo nosi odavde i časti pajdaše na FB-u.

Istine? Nema među njihovim tvrdnjama ni subatomski deo istine. Ima nečeg drugog uvijenog u šareni i primamljivi papir, koji suštinu onoga umotanog ne menja. To ostaje to, ma kako da je upakovano.
 
UPLOADER
Učlanjen(a)
19.10.2010
Poruka
3.325
I ovde u Srbiji je zavladao istorijski revizionizam.

Kao prvo, progonstvo Hrišćana od strane Rimokatolicizma nije odpočelo sa Luterovim vremenom, već od prvog veka, i to prvo od Jevreja, pa potom tu i tamo od pojedinih Rimskih careva, a polovinom drugog veka kada je nastao opšti progon Jevreja zbog ustanka Barkohbe protiv Rimskog jarma, to progonstvo je zahvatilo i Hrišćane.
Od tog vremena Rimska crkva se udružila sa Rimom u progonu Hrišćana, i to sve do Lutera, kada je Bog pokrenuo globalnu reformaciju u tadašnjoj Evropi preko Lutera, Kalvina, Cvinglija, Noksa, Husa i Jeronima...

To je kratka istorijka progonstva.

Što se tiče tvojih tvrdnji, u svakoj stvari ima i zloupotreba, ali je bitno naglasiti "da je revolt Protestanata bio u vekovnoj tiraniji Rimokatolicizma, pa su i sve posledice tog revolta prizvod te tiranije.



Lutera i ostale reformatore jeste podigao Bog, da svetu vrate slobodu, i da slobodno ispovedaju svoju veru i čitaju bibliju, koje im je Rim zabranjivao pod pretnjom smrću.

Vi veličate i nazivate svecima pape i svetovne careva koji su sa njima šurovali u progonstvu Hrišćana, koji su učinili najveće zločine u istoriji, i ujedno bili najveći preljubočinci i kurvari.

Mi nikada Lutera niti bilo kog drugog reformatora nismo nazvali svecem, klanjali im se, i vršili službu u crkvi u njihovu čast, a vi to činite posvećujući papama i carevima dane, moleći im se, i klanjajući, smatrajući ih i većim od Isusa jer im je dodeljena posrednička služba pred Bogom, i ako reč Božja jasno kaže "JER JE JEDAN POSREDNIK PRED BOGOM ČOVEK ISUS HRISTOS"

To je moj Mire paradoks.

Ti ništa neznaš , znaš samo da lažeš , tvoj paradoks je ludilo , i mržnja
Ušto ti vjeruješ pošto u boga neveruješ
 
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Naime, Crkva je starija od Pisma,

Misliš otpala vavilonska?

jer ono u ovom obliku, ili obliku na koji se sledbenici Vavilona tumačenja pozivaju, postoji samo zahvaljujući tome što je Crkva ispunjavala i ispunjava zadatak koji joj je zadala Njena Glava, Sam Bog.

Obožavanje crkve i ljudi, ljudi su po tebi zaslužni što imamo Pismo.

Duh Vavilona kod vas.

Autoritet Onoga Koji Jeste nije prenesen na mrtva slova ljudskom rukom pisana, nego na Apostole, tačnije na Crkvu, koja je svojim autoritetom, Bogom danim, posvetila Bibliju.

U baš su je lijepo posvetili zabranom,a vidimo da imate istu nauku kao u Pismu.

Kratak pregled toga.

Da je Crkva mijenjala Pismo onda se u Pismu nikada ne bi zadržali ovi zahtjevi:

“A vi se ne zovite ravi; jer je u vas jedan ravi Hristos, a vi ste svi braća. I ocem ne zovite nikoga na zemlji; jer je u vas jedan otac koji je na nebesima. Niti se zovite učitelji; jer je u vas jedan učitelj Hristos. A najveći između vas da vam bude sluga...” “Da je proklet čovek koji se uzda u čoveka.” “Kupljeni ste skupo, ne budite robovi ljudima.” (Matej 23,8-11; Priče 17,5; 1 Korinćanima 7,23)

Kult ličnosti je jasno osporen sledećim primerom ― kada je Kornelije kleknuo da se pokloni apostolu Petru, bio je zbog toga ukoren:

“A kad Petar šćaše da uđe, srete ga Kornelije, i padnuvši na noge njegove pokloni se. I Petar ga podiže govoreći: Ustani, i ja sam samo čovek.” (Dela 10,26)

Obožavanje ikona i kipova je osporeno:

“Ne gradi sebi lika rezana niti kakve slike od onoga što je gore na nebu, ili dole na zemlji, ili u vodi ispod zemlje. Nemoj im se klanjati niti im služiti;” (2.Mojsijeva 20,4-5)

“I dojučerašnjeg mrtvaca sad već kao Boga poštuje i odredi svojim podanicima tajne obrede i žrtve. One koje ljudi nisu mogli u osobi njihovoj poštovati, jer su predaleko od njih prebivali, približavahu sebi njihovo daleko obličje, te je svetina, ponesena lepotom dela počela pridavati božanske počasti onome koga je nedavno slavila kao čoveka. ... Nas nije zaveo nikakav izum opakih ljudskih sposobnosti, ni jalovo slikarsko delo, ukrašeni likovi koji u budalama potiču žudnju te žude za neživim obličjem mrtvoga lika. Ljubitelji su zla i dostojni takvih nada oni koji ih čine ili žele ili poštuju.” (Mudrosti Solomunove 15,4-6)

“Usta imaju a ne govore, oči imaju a ne vide, uši imaju a ne čuju, ... Kakvi su oni, onaki su i oni koji ih grade, i svi koji se uzdaju u njih.” (Psalam 135,15-18)

Takodje Pismo je u sukobu sa učenjem crkve da čovek može da zasluži spasenje:

“Jer ste vi milošću spaseni, po veri. I to ne dolazi od vas. Dar je to Božji, i ne po delima da se niko ne bi pohvalio.” “Jer se delima zakona ni jedno telo nece opravdati pred Njim.” “A kada se javi dobrota i čovekoljublje Boga, Spasitelja našega, ne za dela pravedna koja mi učinismo, nego po svojoj milosti spase nas banjom novoga rođenja i obnovljenja Duhom Svetim.” (Efescima 2,8-9; Rimljanima 3,20; Titu 3,4-5)

Crkva ljude plaši Bogom, a Sveto pismo uči suprotno:

“Strah kojim me se boje zapovest je ljudska kojoj su naučeni.” “U ljubavi nema straha, nego savršena ljubav izgoni strah napolje; jer je u strahu mučenje, a ko se boji nije se usavršio u ljubavi.” “Jer nam Bog ne dade duha straha, nego sile i ljubavi i čistote.” (Isaija 29,13; 1.Jovanova 4,18; 2.Timotiju 1,7)
 
Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Misliš otpala vavilonska?



Obožavanje crkve i ljudi, ljudi su po tebi zaslužni što imamo Pismo.

Duh Vavilona kod vas.



U baš su je lijepo posvetili zabranom,a vidimo da imate istu nauku kao u Pismu.

Kratak pregled toga.

Da je Crkva mijenjala Pismo onda se u Pismu nikada ne bi zadržali ovi zahtjevi:

“A vi se ne zovite ravi; jer je u vas jedan ravi Hristos, a vi ste svi braća. I ocem ne zovite nikoga na zemlji; jer je u vas jedan otac koji je na nebesima. Niti se zovite učitelji; jer je u vas jedan učitelj Hristos. A najveći između vas da vam bude sluga...” “Da je proklet čovek koji se uzda u čoveka.” “Kupljeni ste skupo, ne budite robovi ljudima.” (Matej 23,8-11; Priče 17,5; 1 Korinćanima 7,23)

Kult ličnosti je jasno osporen sledećim primerom ― kada je Kornelije kleknuo da se pokloni apostolu Petru, bio je zbog toga ukoren:

“A kad Petar šćaše da uđe, srete ga Kornelije, i padnuvši na noge njegove pokloni se. I Petar ga podiže govoreći: Ustani, i ja sam samo čovek.” (Dela 10,26)

Obožavanje ikona i kipova je osporeno:

“Ne gradi sebi lika rezana niti kakve slike od onoga što je gore na nebu, ili dole na zemlji, ili u vodi ispod zemlje. Nemoj im se klanjati niti im služiti;” (2.Mojsijeva 20,4-5)

“I dojučerašnjeg mrtvaca sad već kao Boga poštuje i odredi svojim podanicima tajne obrede i žrtve. One koje ljudi nisu mogli u osobi njihovoj poštovati, jer su predaleko od njih prebivali, približavahu sebi njihovo daleko obličje, te je svetina, ponesena lepotom dela počela pridavati božanske počasti onome koga je nedavno slavila kao čoveka. ... Nas nije zaveo nikakav izum opakih ljudskih sposobnosti, ni jalovo slikarsko delo, ukrašeni likovi koji u budalama potiču žudnju te žude za neživim obličjem mrtvoga lika. Ljubitelji su zla i dostojni takvih nada oni koji ih čine ili žele ili poštuju.” (Mudrosti Solomunove 15,4-6)

“Usta imaju a ne govore, oči imaju a ne vide, uši imaju a ne čuju, ... Kakvi su oni, onaki su i oni koji ih grade, i svi koji se uzdaju u njih.” (Psalam 135,15-18)

Takodje Pismo je u sukobu sa učenjem crkve da čovek može da zasluži spasenje:

“Jer ste vi milošću spaseni, po veri. I to ne dolazi od vas. Dar je to Božji, i ne po delima da se niko ne bi pohvalio.” “Jer se delima zakona ni jedno telo nece opravdati pred Njim.” “A kada se javi dobrota i čovekoljublje Boga, Spasitelja našega, ne za dela pravedna koja mi učinismo, nego po svojoj milosti spase nas banjom novoga rođenja i obnovljenja Duhom Svetim.” (Efescima 2,8-9; Rimljanima 3,20; Titu 3,4-5)

Crkva ljude plaši Bogom, a Sveto pismo uči suprotno:

“Strah kojim me se boje zapovest je ljudska kojoj su naučeni.” “U ljubavi nema straha, nego savršena ljubav izgoni strah napolje; jer je u strahu mučenje, a ko se boji nije se usavršio u ljubavi.” “Jer nam Bog ne dade duha straha, nego sile i ljubavi i čistote.” (Isaija 29,13; 1.Jovanova 4,18; 2.Timotiju 1,7)

I Sotona je citirao pismo. a vama ide ono "beži od mene sotono", ili tačnije apage satanas

Bez Crkve, koju iz dna svoje nepostojeće duše mrzite, to pismo koje je vaša "vesnica" koristila za stvari neprimerene istom, ne bi ste ni imali.
 
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Natrag
Top