Zvezde u mracnoj noci

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Da obori naš kontinuitet ne može. Može samo da kao i Zakir Naik ponavlja gluposti.

Shodno tome, ne da nije dokazao, nego je stvar još i zakomplikovao, u već poznatom maniru adventista koji kada se nađu suočeni sa razotkrivanjem, počinju da napadaju druge većom žestinom nego što to uobičajeno rade.

Mire, SDA, Džehovisti, sve ispalo iz Milerovog datumarenja nema veze sa Crkvom, nema veze sa doktrinom, dogmom, kontinuitetom, niti ima veze sa Istinom.

Gde je Isus anđeo? Gde se u Bibliji pominje da je 1811 godina navodno čekao u "svetinji"? Gde je dualizam koji Satani daje moć druge sile? Gde je zapovest o shabatu pre Sinaja? Gde je navodno čišćenje "nebeske svetinje"? Gde je "istražni postupak"? Gde je u opisu Hristovog uzašašća u Slavu opis nekakvih vatrenih kola? Gde je? Gde je kafa, duhan, sva mesa osim svinjskog?Gde je? Gde se u Novom Zavetu novo pridošli obavezuju da prate Mojsijev zakon? Gde je u Bibliji navođenje shabata kao Pečata Božijeg? Nema toga nigde. Dakle, ko nema kontinuitet? Adventisti, eto ko.

Shodno tome, ne da nisu Crkva, nego nisu ni "Crkva", para crkva su, inverzija crkve, odraz i ogledalu. Sinagoga Satane.
Ni Laodikeja ni Marko dakle ne mogu dokazati da su protestanti imali "identicnu odrzivu dogmu 2000 godina unazad" a tvrde da su Hristova crkva?

Kakva je to crkva bez "odrzive dogme" i kontinuiteta? Zar Bog propoveda neistine i lazi svo vreme? Gde jedan propovednik odbacuje ucenja prethodnih i iznosi nova vidjenja nazivajuci ih "novim svetlom"??? Kako ce se ljudi onda spasti slusajuci to?

Kakva je to crkva koja vekovima "analizira bibliju" i "traga za istinom"? I nikako da je pronadje ni 2000 godina kasnije? Oni jos uvek "napreduju i tragaju"!

I zasto bi "dolazili do istine ako su je nasledili od apostola"? Zar ne tvrde da su oni "nastavljaci ucenja dvanaestorice" a da smo mi otpali od njih!

I zar ne bi trebalo da su odrzali tu dogmu i opstali do danas!

A ako ih je neprijatelj "pobedio" i "unistio", pa kako su onda crkva za koju je receno da je ni "vrata paklena nece nadvladati"???

I ne samo to, nego su se podelili na 50 000 denominacija, svaka suprotna jedna drugoj a opet tvrde da im je isti temelj - "biblija".

Jedino u cemu se sve one slazu je "protivljenje katolickoj crkvi"! A sve ostalo im je sukob i podela.

Ja tu ne vidim nikakvog kontinuiteta, nikakve dogme, nicega, ja ne vidim crkvu za koju je Hristos obecao da ce je cuvati!

Nazalost svo ovo protivljenje, razdor i mrznja koja je usmerena prema nasoj crkvi (crkvi koja je opstala) moze biti samo jedno - "otpad"!

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Misli se na ikonoklastički, heretički sinod koji je sazvao Kponstantin IV Kopronim. Slape, heretici će koristiti sve načine da "dokazuju svoju tvrdnju", pa tako i ovo. Na tom saboru održanom u Konstantinopolju, prisustvovalo je 340 biskupa - episkopa, ali ni jedan jedini iz ostalih četiri patrijarhata. Na tom "saboru" veštaca i demona, jer drugačije se ne može nazvati, uzdignuta je na ravan dozvoljenog učenja Pavlikijanska hereza. Hrišćani su progonjeni, samostani, monasi, redovnci i redovnice progonjeni i mučeni. Bilo je to vreme na radost ovim današnjim "Biblio mlatiteljima"

Darth mnogo ti hvala na ovakvim izjavama, ja to volim.
Vec si maa rekao a je papa kada je izglasna dogma o njegovoj nepogresivosti izjavio: Ako vam sledeci papa pocne govoriti protiv crkva ne slusajte ga, cak ako to i u Svetom pimsu pise.
Za mene je to veoma vazno, a to nigde nisam procitao pa mi je drago da si i to izneo.
To znaci da "nepogresivi" nije dugo ostao nepogresiv, cime je ljudsko misljenje uzdigao iznad Bozje reci.

A sada spominjes sabor od 754. godine , koji je ustao protiv ikonopoklonstva.
Cas ga nazivas sinodom, a cas saborom, i tvrdis da je bio sabor, vestica i demona.
Mene samo jos zanima,
da li i sabore ubrajate u kontinuitet?????

Kao odgovor na to, preostale četiri Patrijaršije: Rim, Ant
iohija, Jerusalem, Aleksandrija, prekidaju jedinstvo i isključuju Patrijaršiju Konstantinopolja, i sve pod njenom jurisdikcijom iz Crkve.[/QUOTE]

Divota! i tako su odbranili idolopoklonstvo!

Do pomirenja će doći tek na II Nicejskom Koncilu, kada je jednoglasno osuđena Ikonklastička uz Pavlikijansku herezu-[/QUOTE]

Znaci tada je dovrsen prva vaza otpada!

Pitanje se samo čega. Shabatarizma, poznatijeg kao baštinika svih mogućih i nemogućih hereza.[/QUOTE]

Znaci za Dartha su oni koji sluze ispravno Bogu i postuju Njegove zapovesti kao i zapovest o Suboti koji je Bog licno uspostavio, posvetio i blagoslovi, bastinci svih mogucih jeresi.
Bravo Darth! Sad se nisi suprotstavio ljudima, nego Bogu i Njegovom zakonu. Pa onda razmisli ceka si ti bastinik?

Njima je spasenje u senkama.[/QUOTE]
To je cista Darthova LAZ! Mi se spasavamo verom u Gospoda Isusa Hrista, koga su samo predstavljale senke, a posledice primanja Hrista verom je poslusnost Njegovom zakon. Ako nema poslusnosti, to je dokaz da nema ni vere.
Darth, spada li i ta tvoja "mudrost" u vas kontinuitet?

Mire:
Ni Laodikeja ni Marko dakle ne mogu dokazati da su protestanti imali "identicnu odrzivu dogmu 2000 godina unazad" a tvrde da su Hristova crkva?[/QUOTE]

Mire, priznajem da si u pravu! Samo ti jos nisi uspeo da shvatis, da mi tako nesto ni ne dokazujem, jer dobro poznajemo istoriju Crkve.
Pazi dobro, onaj kontinuitet koje nam ti nudis, sa mnogobrojnim promasajima, krivoverjima i odvajanjem od apostolskog ucenja, nas ne zanima. Ako je za tebe znacajan, cuvaj ga, niko ti ga nece oteti, ali za nas je bezvredan.
Da li si zapamtio, koliko dogmi je usvojila "crkva" koje su u direktnoj suprotnosti sa apostolskim ucenjem? Zato nama taj kontinuitet nije potrebno.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Kakva je to crkva bez "odrzive dogme" i kontinuiteta? Zar Bog propoveda neistine i lazi svo vreme? Gde jedan propovednik odbacuje ucenja prethodnih i iznosi nova vidjenja nazivajuci ih "novim svetlom"??? Kako ce se ljudi onda spasti slusajuci to?

Dobro ti jutro Mire, nisam stigao da sinoć odgovorim izvini. Pitao si se kakva je to crkva bez održive dogme? Hajde da pojasnim šta je to, i sa kakvim opasnim mišljenjem imamo posla, i odakle oni, sledbenici takvih mišljenja izvlače svoje "umotvorine".

Isus, Bog je večan, nepromenjiv, Put je Istina i Život, isti juče, danas i sutra. Shodno tome i Njegova Crkva je večna, ista, juče, danas i sutra, što znači da su osnovi vere nepromenjivi. Poruka je uvek ista. Kao i izvor i ona prosto JESTE.

Problem nastaje u nama, mi ljudi smo promenljivi, nestalni, i grešni. Posebno ovo poslednje, imajući u sebi taj neporecivi dar Slobodne Volje, kao i uma, mi sebi dajemo za pravo da prosuđujemo šta je dobro a šta zlo, i to ne po Večnim, Božanskim terminima, nego po našim. Tu, baš tu dolazi onaj koji se stalno vrti oko nas, i zavodi, tiho šapuće i hrani naš ego. Tada dolazi do pada, svaki put iznova.

Istim principom vođeni su i osnivači mirijada protestantskih sekti, kvazi crkava i kultova. Kušač ih je prevario, a da oni toga nisu ni svesni, jer su uvereni da čine ispravno. Ali ne po Bogu ispravno, nego po sebi. Otuda i Sola Scriptura, otuda i "Pisma tumače sama sebe". Bez zajednice, jer Crkva jeste zajednica, jedno Telo, oni se oslanjaju samo i isključivo na Bibliju.

Ako bi smo poverovali njihovom ponavljanju da je Biblija sve, i da je u stvari u samoj Knjizi sačuvana dogma i kontinuitet, našli bi smo se, brate moj, pred kontradikcijom. Jer, ako je, a jeste Biblija jedna, zašto toliko različitih tumačenja, ne retko poptuno suprotstavljenih? Bog je jedan, večan i nepromenljiv, Istina je istina, kako god da se posmatra.

Baš ta kontradikcija, rađa druge kontradikcije, u spirali kontradikcija koje se množe geometrijskom projekcijom. Da bi to opravdali, sledbenici ovakvih ideja, izmišljaju evolutivnu teologiju, zajedno sa njom dodaju iu Hulu, tvrdnjom da je Sveti Duh, zatvoren u Bibliji. Jedna hula dovodi do druge, jer to je kao i kod greha, prvi prekršaj vodi ka drugom, a sve pod sataninim "a što ne bi moglo". Ta druga hula, proizašla iz prve je fantazmagorija o "duhu proroštva", za koju opet "nalaze" opravdanje i "dokaz" u Pismima. Pazi, sledbenici Sola Scriptura, posebno oni koji pripadaju onome što Slap naziva "otpadom" od otpadna, a oni sebe "ostatkom", ne čitaju Bibliju onako kako tvrde da čitaju, nego je čitaju da bi našli potvrdu za svoje zamili. Što se u slengu nazova "cherry picking" ili biranje redaka, bez obraćanja pažnje na ostatak teksta. Pri takvom čitanju, sve može da bude proročanstvo, bitno je samo da se slaže sa onim što je u nečijoj glavi nastalo.

Sve to nije nikakva doktrina, dogma, kontinuitet Istine. Jer svako može da tumači kako hoće, a sve što je potrebno je da se redak koji barem jednom jedinom rečju potvrđuje umotvorinu, nalazi u Bibliji. Kontekst, ostatak teksta, utvrđena vera, sve to je nevažno.

Da li je to otpad?

Da, i to konstantni. Jer predstavlja realtivizaciju, i Boga koji je isti juče, danas, sutra, predstavlja kao nekoga ko laže, ne zna šta govori.

Da li je to Hula na Svetoga Duiha?

Da, jer izvrće Božansko obećanje o Duhu Istine, paraklitosu, koji je da se ne zaboravi sišao nad Crkvu (apostole).

Dakle, niti imaju kontinuitet dogme, niti imaju kontinuitet verovanja.

Naravno, sada će, ako već nije, slediti haranga o tome kako smo mi uradili slične stvari, i kako je došlo do rakola - šizme, i kako ovo i kako ono.

Predvildjivi su u svojoj zluradosti, ali neka ih, treba da postoje kao primer onoga šta samovolja i aroigancija čine ljudima.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Mire, priznajem da si u pravu! Samo ti jos nisi uspeo da shvatis, da mi tako nesto ni ne dokazujem, jer dobro poznajemo istoriju Crkve

Naravno i ne mozete ni dokazati! Ne mozete potvrditi da ste postojali od iskona i da ste odrzali svoju crkvu i dogmu do danas.

A Hristova crkva mora postojati kroz sva vremena na zemlj pa tako i njena "nepromenljiva dogma"! Jer ne moze biti vremena kada ce ljudi biti prepusteni sami sebi da lutaju i tragaju za istinom, a te istine ni crkve nema..

To Hristos nije rekao, niti je igde nagovestio da ce crkva "nestati sa lica zemlje" ili da ce ona biti "dezorganizovana", pa prema tome ona je morala postojati i postoji kao organizacija! Jedino organizacija moze "krstavati i sprovoditi misiju propovedanja evandjelja na zemlji"!

Ako ste vi ta crkva, to bi se jasno videlo po kontinuitetu i zakonu odrzivosti, po "odrzivosti dogme" - jer je Hristos rekao za svoju crkvu da je "nece ni vrata paklena nadvladati" tj. "da nece nikad nestati"!

Pazi dobro, onaj kontinuitet koje nam ti nudis, sa mnogobrojnim promasajima, krivoverjima i odvajanjem od apostolskog ucenja, nas ne zanima

Ne nudim ti ja svoju crkvu, sve si pogresno razumeo!

Ja hocu da mi ti dokazes da ste vi crkva i da ste odrzali kontinuitet dogme i postojanja, jer crkva Hristova nije ni bez jednog ni bez drugog. Ona postoji kroz sve vekove i propoveda "istinu i samo istinu"! Ona "ne traga za istinom" niti "vrsi analizu biblije da bi saznala istinu" - ONA PROSTO IMA ISTINU KOJU JE NASLEDILA OD APOSTOLA I TU ISTU ISTINU PROPOVEDA OD POCETKA!

A ako ti ovaj kontinuitet "dogme i postojanja crkve kroz sve vekove" nemas i ne mozes ga dokazati, onda vi uopste niste crkva, nevezano od toga sto mozda nismo ni mi. Uopste mi nismo tema da ti kreces u napad na nas!

Tvoja duznost je dakle, da dokazes da ste vi ta crkva Hristova a ne da nas napadas i tvrdis kako eto nismo ni mi!

Bas me briga da li smo mi crkva ili ne, dokazi da vi jeste!

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
A ako ti ovaj kontinuitet "dogme i postojanja crkve kroz sve vekove" nemas i ne mozes ga dokazati, onda vi uopste niste crkva, nevezano od toga sto mozda nismo ni mi. Uopste mi nismo tema da ti kreces u napad na nas!

Tvoja duznost je dakle, da dokazes da ste vi ta crkva Hristova a ne da nas napadas i tvrdis kako eto nismo ni mi!

Bas me briga da li smo mi crkva ili ne, dokazi da vi jeste!

On, tačnije ono čemu pripada, i u čemu je "uronjen" u vodu od strane ne rukopoloženog, bez apostolskog nasleđa, nema kontinuitet dogme i postojanja, nastalo je 1865, nakon skoro 21 godinu lutanja i "viđenja" zavedenih Milerovih sledbenika. Niti je Sveti Duh sišao nad njih, niti imaju ikakvih darova Duha. Tačka. Dokaza da su oni crkva, nema niti ih ikakda može biti. Da bi bili crkva moraju imati apostolsko nasleđe, tradiciju, magisterijum, dogmu i veru istovetnu kroz vekove, kroz decenije, i kroz sva vremena.

Ponoviću, Treća osoba, ipostaza Onoga Koji Jeste, Boga, Sveti Duh, nije zatočen u Bibliji. Shodno tome, bez Crkve koja je Njegova, nema ni ispravnog tumačenja teksta.

Duh naime ne otkriva postepeno, i svaki put različito. Sveti Duh nije u kontradikciji sa samim sobom i sa Biblijom koju je inspirisao. Učenje "ostatka" jeste u kontradikciji, kako sa Svetim Duhom, tako i sa Biblijom, a osnivačica im je neretko bila u kontradikciji sa samom sobom..

Dakle, nema Duha Svetoga na njima.

Mire, njegova dužnost, onako kako je on shvata, kako ga uči "ostatak" nije da dokazuje nešto, nego da nameće "ostatak" i njegove relativističke, evolutivne teologije drugima kao istinu. Pošto nemaju Svetog Duha, nemaju apostolsko nasleđe, nemaju kontinuitet, dokazati ni ovo što ti tražiš, ni nametnuti svoje ne mogu. Zato i reaguju tako što napadaju sve ostale da su otpali. Lažu da bi sebe pred drugima, ne pred Bogom, jer Bog zna ko su i od koga su, predstavili kao "izvornu crkvu". Kod naivnih im to i uspeva, ali kod onih koji slede Bogom dana uputstva, kod njih ovo što oni rade, ne prolazi.

Baš te briga? Mire, jesi li kršten? Jesi li primio svetu tajnu miropomazanja-krizme? Znam da se oba sakramenta dele kod Crkve Istoka pri krštenju. Ako jesi, a nemam razloga da mislim da nisi, onda ne može da te bude baš briga za ono čemu pripadaš i da dozvoljavaš da se Mistično telo Hristovo, blati i omalovažava od strane onih koji pripadaju nečemu što se može samo nazvati Sinagogom Satane.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Baš te briga? Mire, jesi li kršten? Jesi li primio svetu tajnu miropomazanja-krizme? Znam da se oba sakramenta dele kod Crkve Istoka pri krštenju. Ako jesi, a nemam razloga da mislim da nisi, onda ne može da te bude baš briga za ono čemu pripadaš i da dozvoljavaš da se Mistično telo Hristovo, blati i omalovažava od strane onih koji pripadaju nečemu što se može samo nazvati Sinagogom Satane.
Naravno da me je briga i naravno da verujem da je moja crkva Hristovo telo.
Ali rekao sam da ne zelim da slusam njegove napade i njegove prigovore, znam ih napamet a znaju ih i drugi.
Ono sto svi zelimo da cujemo jeste dokaz njihovog kontinutieta kroz istoriju, ako ga imaju, ako ne, neka priznaju lepo da nemaju nikakav kontinuitet.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Naravno da me je briga i naravno da verujem da je moja crkva Hristovo telo.
Ali rekao sam da ne zelim da slusam njegove napade i njegove prigovore, znam ih napamet a znaju ih i drugi.
Ono sto svi zelimo da cujemo jeste dokaz njihovog kontinutieta kroz istoriju, ako ga imaju, ako ne, neka priznaju lepo da nemaju nikakav kontinuitet.

Nisam Mire imao nameru da te prozivam. Izvini ako je tako izgledalo.

Naravno da te je briga, ali to nije poenta. Poenta je da oni zaista nemaju dokaze za svoje tvrdnje. Problem je što neće nikada priznati da nisu u pravu. To je problem.

Video si i sam. Još te je optužio da namećeš svoju crkvu, iako to niko od nas ne radi. Oni to rade. Zato i jeste došlo do ovakvih rasprava.

Pitam se samo da li mi idemo kod njih i napadamo pastore? Da li shabatom idemo ispred njihovh "crkava" da delimo Blagovest ili Pravoslavlje? Ne. A njihovi to rade. Zato i onaj slučaj u Rusiji, koji je ovde njima služio kao primer kako ih mi napadamo i kako je to "naš" duh.

Ne, brate moj. mi se ne ponašamo kao oni, mi ne misionarimo kod onih koji su primili Evanđelje, nego misionarimo tamo gde za Hrista čuli nisu. To nam je zadatak, Jer rekao je: "Idite i učinite sve narode mojim učenicima, krsteći ih u Ime Oca, Sina i Svetoga Duha". Nije rekao idite i učinite sve narode posmatračima shabata. napadajte svoju braću, mene činite anđelom, negirajte da Ja Jesam, računajte datum kada ću doći u Slavi, nije im rekao evo idem Ocu, samo da stignu vatrena kola. Nije im rekao da će sedeti u svetinji 1811 godina, i onda naprasno da se preseli u Svetinju Nad Svetinjama. Nije im rekao ne ženite se i ne udajte se jer teška su vremena. Nije im rekao da će slati nekakve proroke kojima navodno daje krila da lete na Saturn. Nije im rekao da im spasenje zavisi od jela, pića, shabata, i "proroka".

Vidiš, sve ovo je ono što oni rade. Gde je tu kontinuitet? Nema ga.

Uzgred, evo opet onog trola, i dalje mlati Biblijom i njegovim shabatarenjem.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Isus, Bog je večan, nepromenjiv, Put je Istina i Život, isti juče, danas i sutra.

Odlicno Darth, sa tim se potpuno slazem!

Shodno tome i Njegova Crkva je večna, ista, juče, danas i sutra, što znači da su osnovi vere nepromenjivi.[/QUOTE]

I sa tim se slazem da je Hristova Crkva vecna i ista i da su osnovi vere nepromenljivi.

Medjutim, sta je sa verovanjima i dogmama koje su uvedene posle apostola, a koje se cesto suprote apostolskom ucenju?
Da li u tom slucaju dolaze do izraza papina izjava sto nam ti rece da je rekao "Ako vam buduce pape budu govorile protiv Crkva ne slusajte ihe caka ako to i u Pismu pise?"

Zao mi je Darth ako je tako, ja to ne mogu da prihvatim, jer je u suprotnosti sa Novim zavetom. Isus nije rekao: "Blago onome koji me veruje kako crkva klaze, nego: "Kao sto Pismo rece za mene."

Problem nastaje u nama, mi ljudi smo promenljivi, nestalni, i grešni. Posebno ovo poslednje, imajući u sebi taj neporecivi dar Slobodne Volje, kao i uma, mi sebi dajemo za pravo da prosuđujemo šta je dobro a šta zlo, i to ne po Večnim, Božanskim terminima, nego po našim. Tu, baš tu dolazi onaj koji se stalno vrti oko nas, i zavodi, tiho šapuće i hrani naš ego. Tada dolazi do pada, svaki put iznova.[/QUOTE]

Darth, dobra ti je ovo misao. U pravu si. Bog nam je dao slobodnu volju da birama izmedju dobra i zla. spasenja i propasti:"Gle iznesoh danas preda te zivot i dobro, smrt i zlo... Zato izaberi zivot da budes ziv ti i potomstvo tvoje." 5. Mojsijeva 30,15,19.
Bog nam je dao prao izbora, ali ono sto izaberemo, to cemo i dobiti.

Istim principom vođeni su i osnivači mirijada protestantskih sekti, kvazi crkava i kultova. Kušač ih je prevario, a da oni toga nisu ni svesni, jer su uvereni da čine ispravno. Ali ne po Bogu ispravno, nego po sebi. Otuda i Sola Scriptura, otuda i "Pisma tumače sama sebe". Bez zajednice, jer Crkva jeste zajednica, jedno Telo, oni se oslanjaju samo i isključivo na Bibliju.[/QUOTE]

E Darth, u tome gresis. Jer ja znam to bolje od tebe. Svi protestanti oslanjaju se na Hrista i Njegove zasluge, a Biblija im sluzi samo da im kaze sta je istina, a sta zabluda. A neke druge crkve oslanjaju se na misljenje Crkve i to im je najvisa vlast, to je pogubno za postavljanje doktrine i dogmi, jer kao sto si rekao misljenja ljudi variraju, a cesto znaju i prevariti.

Ako bi smo poverovali njihovom ponavljanju da je Biblija sve. [/QUOTE]
Ponovo gresis. Biblija protestantima nije sve, nego sve je Hristos, a Biblija je posle Njega.

Baš ta kontradikcija, rađa druge kontradikcije, u spirali kontradikcija koje se množe geometrijskom projekcijom. Da bi to opravdali, sledbenici ovakvih ideja, izmišljaju evolutivnu teologiju, zajedno sa njom dodaju iu Hulu, tvrdnjom da je Sveti Duh, zatvoren u Bibliji.[/QUOTE]

Izvini Darth, ali to nije istina. To nijedan protestant ne veruje. Oni veruju da je Sveti Duh nadahnuo pisce Biblije, ali ne da je Sveti Duh zatvoren u Bibliji. Darth dobio si keca i moreces se javiti na popravni ispit.

sledbenici Sola Scriptura, posebno oni koji pripadaju onome što Slap naziva "otpadom" od otpadna, a oni sebe "ostatkom", ne čitaju Bibliju onako kako tvrde da čitaju, nego je čitaju da bi našli potvrdu za svoje zamili.[/QUOTE]

Darth, ima i takvih koji tako i citaju Bibliju, ali ne mozes reci ta tako Bibliju citaju svi protestanti. I ti ponekad upravo tako predstavljas pojedine delove Biblije.

Pri takvom čitanju, sve može da bude proročanstvo, bitno je samo da se slaže sa onim što je u nečijoj glavi nastalo.[/QUOTE]

Potpuno pogresno! Zna se u Bibliji sta su prorocanstva, a njih je malo, a to se ni u kom slucaju ne odnosi na celu Bibliju. Darth, dobro napredojes, dobio si jos jednog keca i svakako moreces se javiti na popravni.

Sve to nije nikakva doktrina, dogma, kontinuitet Istine. Jer svako može da tumači kako hoće.[/QUOTE]
Darth, pa to upravo i ti radis. Tumacis Bibiju kako ti hoces, iako znas da je pogresno.

Da li je to otpad? Da, Da li je to Hula na Svetoga Duiha?Da,[/QUOTE]

Vidis darth, ovim si javno prizanoa da si otpad i da hulis na Svetog Duha.

Naravno, sada će, ako već nije, slediti haranga o tome kako smo mi uradili slične stvari, i kako je došlo do rakola - šizme, i kako ovo i kako ono.
Predvildjivi su u svojoj zluradosti, ali neka ih, treba da postoje kao primer onoga šta samovolja i aroigancija čine ljudima.[/QUOTE]

Izvini Darth, ali sam vidis da si lazni prorok, jer svi vide da nisam ni spomenuio vasa krivoverja, proklinjanja jedni drugih i iskljucivanja, niti sam spomenuo tvoj sizmu. To si totalno promasio. Sve u svemu, ipak diskusija je zanimljiva.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Otkud u Bibliji 50.000 suprotstavljenih istina?

Suprotstavljenih istina? Slape, pa zar nije Biblija čuvar i zalog istine? ;)

Tako nas barem ubeđuju ovde ali i van ovoga foruma. Govore nam : "Ne kajte se za grehe, ne ispovedajte se, ne nikako!" Po njima, sve što je potrebno je držati se doslvno svakog retka, sveog slova, i svakog znaka interpukcije Biblije, posmatrati shabat, davati desetak, ne jesti meso, ne pušiti duhan, ne piti alkohol, kavu, koka kolu....

Sada ozbiljnije. Nema u Bibliji 50.000 istina. Razlog tolikog broja "istina" je samostalno, tumačenje ili Pisma tumače sama sebe.

Natrag