Ne čita moje postove u integralnom obliku, jer ih uopće i ne vidi, ali ih komentira i ocjenjuje gledajući izvučenu jednu rečenicu koji ti citiraš. Divota od ozbiljnosti i korektnosti.
Takvo se ponašanje i moglo očekivati od adventista. Oni tako i Bibliju kasape.
Točno. Neistinu se i ne može braniti osim pljuvanjem. Pljuvanjem po istini ili pljuvanjem po onome tko neistinu raskrinkava. Hvala Bogu, koliko god i kako god neistinu branili, obraniti je u konačnici nije moguće.
Ne samo da je ne mogu odbraniti, nego je uzaludno i to što pokušavaju da je odbrane. Naravno, pitanje je zašto to rade, a odgovor na to se sam nameće, tačnije vidljiv je iz nekoliko činjenica.
1.Države iz koje kult potiče
2. Mentaliteta stanovnika države porekla
3. Etike
Ako se u obzir uzme da je poreklo kulta SAD, u kojima je moguće osnovati "crkvu" bez ikakvih ograničenja, i ako se na to doda mentalitet stanovništva, koje je u velikoj većini naivno i povodljivo, jer u suprotnom, ne bi osnivanje "crkava" moglo ni da funkcioniše, kao i etika za koju znamo da je u suštini protestanstka, onda nam je lako da zaključimo da je osnov za sve
Dolar. Tačnije prihodi od desetka, prodaje "zdrave hrane", patenata tipa pahuljica na osnovama žitarica, abortusa koje njihove klinike pružaju, prodaje literature i tome slično. SDA funkcioniše kao korporacija, a u poslovnom miljeu SAD postoji pravilo, da ukoliko znaš da si nešto ukrao, tužakaš koga stigneš sklanjajući tako sa sebe eventualnu sumnju.
Primer za ovo ti je Apple koji je doslovno ukrao dizajn GUI-ja Xerox radnih stanica, a koji će da bi sklonio sumnju sa sebe, tužakati koga stigne čak i za malu sličnost sa Macintosh GUI-jem.
Naravno, Apple je to mogao da radi jer Xerox nije stavio copyright na GUI. Da jeste,stvar bi išla drugim tokom.
Prenesemo li ovo na adventiste, u stvari na sve sledbenike Sola Scriptura, onda će nam postati jasnije zašto pljuju po Crkvi. Cilj nije samo oduzimanje vernika, nego borba za oduzimanje autorskog prava.
I tu imaju problem, jer sama Biblija, a o njoj se radi, ne daje za pravo ikome osim Crkvi da je tumači, niti je moguće patentirati istu na svoje ime. Otud proizilazi i ono da Pismo samo sebe tumači, i ostale neologističke mudrolije kojima Sola Scriptura i njeni otpaci pokušavaju da autoru, kompilatoru i kanonizatoru, oduzmu pravo.
Rušenjem, tačnije pokušavanjem rušenja autoriteta, moralnog i svakog drugog, Crkve, oni pokušavaju da joj negiraju pravo koje je ona dobila od svog osnivača.
Otuda i ona fantazmagorija o padu Crkve u II stoleću, cilj je blefom ubediti potencijalne "kupce" spasenja "sa zadrškom" da su oni (Adventisti, i ostali ) posednici originala.
To što oni menjaju tekst, dodaju mu ili stavljaju u istu ravan ljudske umotvorine, to njima nije važno, sve dok mogu da pred naivnima, kako to reče Mire, mlataraju ukradenim tekstom.
Zato sam u jednom svom ranijem postu i napisao, da samo Bogu mogu da zahvale što mi nismo kao oni.
U protivnom, Crkva bi sa punim pravom, mogla da stavi copyright na Bibliju i naplati sa svim kamatama, sva ova stoleća bespravnog korišćenja, menjanja i izvrtanja teksta koji je ona inspirisana i vođena Svetim Duhom, sastavila, pripremila i kanonizovala.
Na taj način bi se njihova etika, njihov sistem vrednosti okrenuo protiv njih samih.
Ali, mi hvala Bogu, nismo kao oni. Nikada to nismo ni bili, niti ćemo ikada i biti. Nama je Pečat Boga Živoga, Sveti Duh, a njima dan. Mi sledimo Isusa, Njegovu poruku, Njegovu Crkvu, svesni da smo grešnici koje samo On može izlečiti. Ne busamo se u grudi, ponosni na "pravednost" od dana u sedmici, ne jurimo za produženjem života po svojoj volji jedenjem trava jer nam je tako rekla "prosvetljena" koja ne samo da je bila u kontradikciji sa Bogom i Biblijom, nego i sa samom sobom.