Izvini Mire, moja teza uopste nije da spasenje treba da trazimo SAMO u Bibliji. Spasenje je SAMO U HRISTU, a Biblija nam sluzi kao putokaz i vodi nas ka Hrisatu.Da je tvoja teza tacna i da mi spasenje trebamo taziti samo u bibliji a ne u crkvi, onda bi crkva bila korporacija koja stampa biblije a ne organizacija koja je tumaci!!!
Pavle te pobija govoreci:
"kako će verovati za koga nisu čuli? Kako će pak čuti bez propovednika? I kako će propovedati, ako nisu poslani?" (rimljanima poslanica).
Nije Pavle samo "delio knjige", on je "tumacio iste"! Jer crkva je na to pozvana da tumaci ljudima ono sto je napisano![/QUOTE]
Gde si ti nasao TUMACENJE u Pavlovoj izjavi? Nigde, nego si je izmislio. Pavle govori o potrebi i ulozi misionsara medju kojima je i on bio, a to Adventisticka crkve veoma uzdize, jer ima hiljade misionara koji propovedaju tacno kako Pavle pise.
Apostoli su dakle bili "tumaci biblije" oni su bili "poslanici". Hristos im je zapovedio - "idite i nacinite sve narode mojim ucenicima, krsteci ih. I ko poveruje i krsti se bice spasen"! [/QUOTE]
Hristos nije poslao svoj ucenike samo da tumace Bibliju, nego ih je poslao da PROPOVEDAJU, tj da iznaose istine ljudima.
Mire, ne mogu da te razumem, ti si uvrtio u glavu tumacenje pa silom zelis da ga ubacis i u Bibliju. Sledi Bibliju, a nemoj je primoravati da sledi tvoje ideje.
Kako ce se krstiti bez crkve, ako nema organizacije, jel on sam sebe krstava???[/QUOTE]
Mire, smesan si. Koja je crkva poslala Jovana Krstitellja koji je i Hrista krstio? NIJEDNA!
Drugo, Mire, znas valjda da ja nisam protivnik Crkve ni organizacije u Crkvi. Organizacija je potrebna, ali ako je po Bozijoj, a ne ljudkoj volji.
Inace, crkva je ta koja raspolaze biblijom a ne obrnuto![/QUOTE]
A sta ti je to RASPOLAZE? Mislis narucuje i rastura Biblije. Slazem se, to i treba da radi Hristova crkva, a ne da je odbacije i omalovazava.
Nije biblija pala sa neba, nego je darovana od crkve![/QUOTE]
Pogresno! Biblija nije dar CRKVE, nego je Bozji dar ljudimna!
I ne mozes ti knjigom zameniti crkvu![/QUOTE]
To niko ni ne predlaze. Crkva ima svoju ulogu, a Biblija svoju.
Crkva je organizacija tj. grupa ljudi koji su sakupljeni zbog odredjenog cilja i potrebe, a cilj je objava evandjelja i sluzba Bogu![/QUOTE]
Slazem se sa tom tvojom izjavom.
Ako crkvu "vrata paklena nece nadvladati" kako je onda uopste moguce da ona "dogmatski padne"?
Onu koja propoveda da je Biblija ljudsko delo, a neije Bozja, je vec nadvladana!
Marko, "otpad" ne znaci "da ce crkva pasti u svom ucenju" vec to znaci da ce "se ljudi od nje odvojiti"![/QUOTE]
Nije tako. To znaci i jedno i drugo. Crkva koja ne sledi Hrista i Apostole je otpala i pojedinci kao i cela crkva odvajaju se od njue.
Ti si crkvu definisao kao "pojedince", a ona i jeste sastavljena od pojedinaca, ali ti pojedinci su takodje "organizovana zajednica" sa misijom "objave evandjelja" praksom "krstenja" i dovodjenja ljudi u vezu sa Hristom![/QUOTE]
Slazem se sa tom izjavom. Hristobva crkva mora biti organizovana, jer u protivnom nece biti u stanju da obavi misliju u svetu, koja joj je poverena.
Medjutim, ti me izgleda nisi razumeo. Ne pripadaju Hristovoj crkvi svi koji su zapisani u njenim knjigama.
Jedni u crkvi obajvljaju Hristov nalog i zive u skladu sa Bozjom voljom objavljenoj u Pismu, a drugi ne.
Isto tako ne zaboravi, da pojedinci koji nikad nisu imali priliklu da pripadaju nijednoj organiizovanoj crkvi, a zive u svetlosti koja im je data, i oni su deo Hristove crkve.
Stoga , takva grupa ljudi, pa bilo njih 2-3 ili vise imaju "dogmu" i "nauku" a imaju i ustanovljenu praksu koju su nasledili od Hrista![/QUOTE]
Ako nastavljaju Hristovo ucenje i ucenje apostola, onda jesu Hristova crkva.
Ta grupa dakle mora imati dogmatski kontinuitet sa prethodnicima.
Pa to od tebe trazim mesecima ovde na forumu, daj dokazi nam da mora biti taj tvoj koninuitet. Biblijski sam ti dokazao da on nije nophodan. Svi smo mi gresni! Svako ko prizna svoje grehe Bogu, pokaje se i napusti iste ziveci u skladu sa Hristovim i apostolskim ucenjem, Bog ga prima rasirenih ruku imao on kontinuitet ili ne. Vazno je od onoga casa kada je isti ucinio zavet krstenjem u kom je Bogu obecao da ce mu biti veran on treba od tada da ima kontinuited vernosti Bogu i njegovom zakonu.
Kako nije neophodan kontinuitet, odnosno opstanak crkve i njene nauke kroz vekove???[/QUOTE]
Bas sad sam rekao da onaj koji se obratio Bogu, priznao hrista za Spasitelja, priznao grehe i pokajao se od tada treba da ima kontrinuitet vernosti Bogu.
Odgovori mi, zasto je Hristos poslao ucenike da krstavaju ako nece biti crkve da vernike krsti?[/QUOTE]
Izvini Mire, ali cini mi se da si se izgubio. Ko je tebe izvarao da nece biti Crkve? Ja to nikad ni pomuislio nisam.
Hristova crkva ce ostati do kraja i sa Hristom izvojevace pobedu. Jeli ti to jednom jasno?
Zasto je ispricao pricu o mudrim i ludim devicama ako na kraju nece biti crkve koja ce to prorocanstvo ispuniti???[/QUOTE]
Izvini Mire, ali tvoje pitanje nije jasno. Samo od tebe cujem da nece biti Crkve! Koliko puta treba da ponovim da ti je taj zakljucak pogresan?
Upravo Hristova prica o deset devojaka potvrdjuje ono sto sam do sada rekao o Crkvi. Svih deset devojaka su u organizovanoj Crkvi, a ne vani nje. One su sve jednak s polja. Medju njima izgleda da nema nikakve razlike. Pa onda objasni nam zbog cega su pet od njih primljenie, a pet odbacene? To ti je ono sto sam ti gore rekao da se nece spasiti svi vernici crkve, neki od njih bice izgubljeni. Takvi ne predstavljaju crkvu niti joj stvarno pripadaju, oni su Hriscani samo s poljua, a u dusi su ravni nevernicima. Oni koje ce Hristos priznati za svoje, slede Hrista i Njegovo ucenje, a ne ljudske izmisljotine i zablude.
Zasto je govorio o trgovini talantima ako to nisu bile sluge crkve kojima ce on suditi prema njihovoj vernosti ili nemarnosti?[/QUOTE]
Pa upravo sad sam ti rekao. Gospodar je podelio talante svakome prema njegovoj moci. I od svakoga od njih je ocekivao vernost. Da su svaki od njih prema svojim sposobnostima ucinili ono sto je njihov gospoidar ocekivao od svakoga, svi bi primili istu nagradu. Ponovo vidis, da su vernici primljeni i nagradjeni, a onaj koji je svoju lenost pripisao svome gospodaru bio je odbace. Potrebna je poslusnost, a ne samo prica.
Nisi dokazao nista tom pricom, izgubljeni sin se bas vraca Ocu (Bogu) odnosno vraca se crkvi, vraca se kontinuitetu, premda je do tada bio medju propalicama i hranio se medju svinjama.[/QUOTE]
Ponovo ti pokusavas da zaobidjes istinu. Izgubljeni sin nije se vratio crkvi, nego direktno Ocu - Bogu. Mire, poceo je stomak da me boli od tih gluposti. Gde si ti i tu nasao nekakav kontinuitet. Izgubljeni sin ga nije imao! Pa toje najvaznije: da je izgubljeni shvatio da je ne pogresnom puti, prizano da je pogresio, pokajao se i doneo odluku da je jedini izlaz da se varati OCU. Crkva se tu ni ne spominje. Ne samo da je doneo tu odluku, nego ju je i izvrsio. I kada je stigao Ocu, on ga nije pitao za kontinuitet, nego ga je primio kao sina i sve mu je oprostio. Otac je u centru, a ne bilo kakva organizacij. Je li ti to jednom jasno. Otac je primio sina i svemu oprostio i bez kontinuiteta koga zaista sin nije imao.
Prica slikovito opisuje coveka koji je napustio crkvu, odnosno koji je napustio Boga![/QUOTE]
Tako je. Sin je napustio BOGA, a mozda je jos ubvek mislio da mu je ime u crkvi, jer i takvih mnogo ima. On se pokajao i ponizno vratio OCU!
Prica o mudrim i ludim devicama ti bas pokazuje kontinuitet i postojanje crkve kroz sve vekove![/QUOTE]
To nema veze sa crkvom, negto direktno sa ZENIKOM!
Da si ti u pravu, i da crkva nije "organizacija", tada ni delo objave evandjelja ne bi bilo moguce! Jer ono je moguce samo ako postoji crkva![/QUOTE]
Izvini Mire, ali cini mi se da si se ponovo izgubio. Ko je rekao da Crkva nije organizacij???? Dali sam ti ikad rekao da crkbvi nije potrebna organizacij? NISAM.
Pa ond otkuda ti takva glupa ideja da "crkva nije organizacija?" Mire ti si se izgubio u magli. Ti meni pripisujes gluposti koje ja nikad nisam ni pomislio, a kamo li izjavio.
Evo sta sam ti gore napisao: "Slazem se sa tom izjavom. Hristobva crkva mora biti organizovana, jer u protivnom nece biti u stanju da obavi misliju u svetu, koja joj je poverena."
Zato ne naliazim nikakvog osnova da ti mislis da sam ja protiv crkvene organizacije.
Ne mozes poreci da takva zajednica mora imati ispravnu nauku i kontinuitet ucenja kroz vekove ako je od Boga!!![/QUOTE]
Ne zelim da porecem da ona nije od Boga ako Boga slusa, ali ako donosi dogme krivoverja onda mogu.
Hristos rece "nacinite sve narode mojim ucenicima krsteci ih"!
Eto ti potrebe za kontinuitetom i dokaz da crkva mora postojati kroz sve vekove![/QUOTE]
A ti tvrdis da ce nestati! Jel tako?
Ti govoris o nekim "pojedincima" koji su mlatarali biblijom a nauka im bila u suprotnosti!?[/QUOTE]
Krasno, Mire. Jesi li i to nsauvio i svojoj crkvi? "Mlatarali Biblijom!" Tim si mi sve rekao. LAKU NOC