Da apostolsko ucenje nije sacuvanu u Novom zavetu, onda bi ti bio u pravu, a posto je ono tamo sacuvan , a nems nista boljega u hriscanstvu od biblijskog ucena, koje vi zanemarujete.
Da je tvoja teza tacna i da mi spasenje trebamo taziti samo u bibliji a ne u crkvi, onda bi crkva bila korporacija koja stampa biblije a ne organizacija koja je tumaci!!!
Pavle te pobija govoreci:
"
kako će verovati za koga nisu čuli? Kako će pak čuti bez propovednika? I kako će propovedati, ako nisu poslani?" (rimljanima poslanica).
Nije Pavle samo "delio knjige", on je "tumacio iste"! Jer crkva je na to pozvana da tumaci ljudima ono sto je napisano!
Apostoli su dakle bili "tumaci biblije" oni su bili "poslanici". Hristos im je zapovedio - "
idite i nacinite sve narode mojim ucenicima, krsteci ih. I ko poveruje i krsti se bice spasen"!
Kako ce se krstiti bez crkve, ako nema organizacije, jel on sam sebe krstava???
Znaci da mora biti "organizacije" i "mora biti crkve", i to kroz sve vekove. Inace se ljudi ne mogu biti krsteni i ne mogu saznati istinu!
Inace, crkva je ta koja raspolaze biblijom a ne obrnuto!
Nije biblija pala sa neba, nego je darovana od crkve!
I ne mozes ti knjigom zameniti crkvu!
Crkva je organizacija tj. grupa ljudi koji su sakupljeni zbog odredjenog cilja i potrebe, a cilj je objava evandjelja i sluzba Bogu!
Potpuno se slaze sa Hristovom izjavom da vrata paklena nece nadvladati Crkvu, smo neophodno je definasati ko je Crkva.
Ako crkvu "vrata paklena nece nadvladati" kako je onda uopste moguce da ona "dogmatski padne"?
Marko, "otpad" ne znaci "da ce crkva pasti u svom ucenju" vec to znaci da ce "se ljudi od nje odvojiti"!
Ti si crkvu definisao kao "pojedince", a ona i jeste sastavljena od pojedinaca, ali ti pojedinci su takodje "organizovana zajednica" sa misijom "objave evandjelja" praksom "krstenja" i dovodjenja ljudi u vezu sa Hristom!
Stoga , takva grupa ljudi, pa bilo njih 2-3 ili vise imaju "dogmu" i "nauku" a imaju i ustanovljenu praksu koju su nasledili od Hrista!
Ta grupa dakle mora imati dogmatski kontinuitet sa prethodnicima a i vi morate biti u skladu sa njima ako ste njihovi naslednici!
Potpuno se slazem sa tobom. U pravu si, o tim POJEDINCIMA upravo i govorim.
Posto su ti pojedinci o kojima govoris "Hristova crkva" onda vam dogma mora biti identicna njihovoj! Ako nije , onda nemas kontinuitet crkvenog ucenja!
Drugim recima "nemas crkvu"!
A ja sam vec nekoliko puta od tebe trazio da mi biblijski dokazes da je kontinuite neophodan za spasenje, a ti ga jos nisi pronasao.
Kako nije neophodan kontinuitet, odnosno opstanak crkve i njene nauke kroz vekove???
Odgovori mi, zasto je Hristos poslao ucenike da krstavaju ako nece biti crkve da vernike krsti?
Zasto je ispricao pricu o mudrim i ludim devicama ako na kraju nece biti crkve koja ce to prorocanstvo ispuniti???
Zasto je govorio o trgovini talantima ako to nisu bile sluge crkve kojima ce on suditi prema njihovoj vernosti ili nemarnosti?
Pricom o Izgubljenom sinu pokazao sam ti da Bog ne trazi kontinuitet, nego zahteva priznanje, pokajanje i napustanje greha.
Nisi dokazao nista tom pricom, izgubljeni sin se bas vraca Ocu (Bogu) odnosno vraca se crkvi, vraca se kontinuitetu, premda je do tada bio medju propalicama i hranio se medju svinjama.
Prica slikovito opisuje coveka koji je napustio crkvu, odnosno koji je napustio Boga!
Prica o mudrim i ludim devicama ti bas pokazuje kontinuitet i postojanje crkve kroz sve vekove!
Da si ti u pravu, i da crkva nije "organizacija", tada ni delo objave evandjelja ne bi bilo moguce! Jer ono je moguce samo ako postoji crkva!
Nebeski Otac prima svakog gresnika koji se NJEMU vraca iako nema kontinuitet. U tom ti je sve receno.
Bas se covek u prici vratio crkvi odnosno "ocevoj kuci" koja naravno ima kontinuitet!
Cija je doktrina ostala neizmenjena, to sam ti objasnio, apostolska koje je sacuvana u Novom zavetu.
Marko, hoces li ti shatiti da ne mozes knjigu koristiti kao zamenu za crkvu!
Ne mozes u knjizi traziti kontinuitet, koje su to gluposti? Pa knjiga nije ziva!
Bozja crkva je ziva, to je telo Hristovo, i ona uci istinu, propoveda istinu i tumaci bibliju a ne obrnuto da svaki pojedinac sam sebi tumaci i da je "on crkva za sebe"!
Hristos nije rekao "svaki koji se pomoli ja cu biti sa njim" nego je rekao "gde su dva ili tri sabrana u moje ime, onde sam ja medju njima"!
Dakle, Hristos govori "o zajednici" o "crkvi"! I koji se udruzi u zajednicu on je tek onda sa Hristom!
A ta zajednica ima dogmu, ima evandjelje i ima krstenje!
Ne mozes poreci da takva zajednica mora imati ispravnu nauku i kontinuitet ucenja kroz vekove ako je od Boga!!!
Jos mi nisi biblijski dokaza da je taj vas kontinuitet neophodan za spasenje, a naveo sam ti samo neke od zastranjenja od biblijskog ucenja koja nedvosmisleno dokazuju da taj koninuitet ni vi nemate,
Hristos rece
"nacinite sve narode mojim ucenicima krsteci ih"!
Eto ti potrebe za kontinuitetom i dokaz da crkva mora postojati kroz sve vekove!
Ne mozes krstavati bez crkve!
Ti govoris o nekim "pojedincima" koji su mlatarali biblijom a nauka im bila u suprotnosti!?
To nisu clanovi crkve.
Pa to sam ti dokazau da je takva upravo tvoja crkva koja je u toku vekuva uvodila ljudske iluzije i nazvala ih dogmom.
Ajde Marko ne budi tvrdoglav i ne vracaj mi loptu nazad. Ako sam ja tebi trazio da mi dokazes kontinuitet svoje dogme, prvo se udostoji da je nadjes, pa onda mozemo pricati o nasem kontinuotetu i da li ga mi imamo.
Cinjenica je da vi sebe zovete crkvom, a nemate bas nikakav dogmataki kontinuitet sa prethodnicima (protestantima)!
Ne mozes ti u bibliji traziti kontinuitet i t" preskakati vekove", tj. periode u kojima ono sto vi ovde danas nazivate "istinom" se nije nikada ni propovedalo!
Ako je to sto vi ucite "istina" to se onda moralo propovedati "kroz sve vekove do danas"!
Dakle, dokazi da jeste!!!
Ti vernici o kojima mi razgovaramo, samo Bogu polazu racune, a ne ljudima.
A gde si ti naucio da svaki vernik mora da ima istu doktrinu?
Naravno da moraju imati istu doktrinu, ne moze jedan uciti jedno a drugi drugo i jos se onda nazivati "crkvom"!
Jesu li tebi pentakostalci crkva, jesu li baptisti crkva, jesu li metodisti crkva ,jesu li Jehovini Svedoci crkva???
Zar ucenje nije bitno ili se ucenjem kako je kazao Jovan "kusaju duhovi" i prepoznaju oni koji su od Boga i koji nisu???
Cemu ta provera ako su svi oni "sa malim svetlom" i dragi su Bogu???
Ne, oni su jeretici cim uce laz pomesanu sa istinom, i zavedeni ili ne, svejedno NISU HRISTOVA CRKVA!
Neki pojedinci imaju malu svetlost, i ako zive u skladau sa tim saznanjem mogu pre nasledizi Carstvo bozije od nas koji mnogo vise znamo.
Zar nije Isus rekao "Kome je mnogo dato, mnogo ce se i traziti od njega."
Hristos ovde nije rekao da ce neko "propovedati laz pomesanu sa istinom" i tako varati ljude! On je govorio o "darovima"!
Nekom je dat dar da bude ucitelj nekom da sluzi kao sluga, nekom da utesava ozaloscene, svakom prema mogucnosti. A ko god ne iskoristi taj svoj dar, bice osudjen, pogotovo onaj lenstina na kraju!
Ovde se uopste ne govori da mozes propovedati "laz pomesanu sa istinom"!
Cak se i zadnjom knjigom otkrivenja zabranjuje i kaze - "ko god nadoda ovome i Bog na njega dodati zla napisana u ovoj knjizi". I jos kaze da "ako vam ko javi evandjelje drukcije nego sto vam mi javismo proklet da bude"!
Ne postoji "mesavina lazi i istine". Pavle jos 'kako se slaze velijar sa Hristom"?
Nikako!
Ne varaj se, Bog daje 100% istinu kroz svoju crkvu!
Vec sam ti dokazo biblijom, da Bog ne trazi kontinuitet,a pogotovo onaj iskvareni i korupirani, nego priznaje greha, pokanje primanje Verom Gospoda Isusa Hrista i vodjenje novog zivota po PISMU
A ja tebi dokazao da ako crkva nije kontinuirano postojala kroz sve vekove i to kao organizovana crkva onda nije mogla ni "krstavati" ljudez na sta ju je pozvao Hristos, kao i na propovedanje evandjelja! A oba radi "organizovana crkva"!
Dakle, mora postojati istorijski kontinuitet i dogma na kojoj ja prvenstveno insistiram!
Radovao bih se od srca da je tako, ali izvestaji pokazuju suprotno. Jesu li propovedali istinu i oni koji su druge vernike zive spaljivali na lomaci?
Rekoh nemoj loptom da se gadjas. I vi ste spaljivali vestice. Prvo daj "kontinuitet dogme" da vidimo da ste ga vi odrzalipa cemo onda o nasem pricati!
Da li mislis da crkva kojoj pripadaju vernici, mora obavezno da ima oltar, krst i ikone i kipove. Izgleda da imas pogresno misljenje o Crkvi
Crkva mora da ima obrede, krstenje, euharistiju, zajednicu, organizovano propovedanje i sluzbu. Ako to nema, onda nema ni crkve, a ako nema crkve, onda ispade Hristos lazov kad je izjavio "da je ni vrata paklena nece nadvladati"!
Ti mislis da je crkva organizacija, iako je organizacija potrebna, ali treba da znas da mnogi koji su deo razlih verskih organizacije, nemaju nicega zajednickoga sa Hristovim crkvom koju vrata paklena nece nadvladati.
Pa nije crkva sastavljena iz razlicitih zajednica.. Nije Jovan rekao da su oni "Bozja crkva" vec je rekao za njih - "da su bili od nas ostali bi sa nama"!
Naravno da je organizacija potrebna, ne bi Hristos bez veze osnivao svoju crkvu da nije bila potrebna.
A potrebna je da ljude "poucava" i "usmrava" da ih "krstava" i da im pruzi "ohrabrenje i podrsku". Kroz nju dolazi objava Hristove reci npr. obraca se crkvama u otkrivenju pojedinacno i na saboru!
Ponavljas isto. Zar ti nisam objasni desetinama puta. Ne znaci da jedan covek koji nikad nije video nijednu crkvu, niti je video i procitao Bibliju, nego zivi ispravno prema svetlosti koja mu je bila ponodjena
Covek koji nikada nije video bibliju a zivi u dzungli iiskreno trazi Boga dozivljava cudo, tako sto mu Bog salje misionara kao sto je poslao Filipa, Duh nosi coveka do tog mesta i ovaj mu propoveda. To se nebrojeno puta desavalo u nasoj pravoslavnoj crkvi gde su nasi svestenici prelazili ogromne udaljenosti jer ih je poneo Duh.
Tako je i meni Bog javio, preko drugog coveka. Tako on radi, preko crkve.
Mire prestani sa glupostima. Svaki gresnik ako donese odluku da napusti grteh, poveruje u Godpda Isusa Hrista i sledi apostolsko ucenje sacuvano u Novom zavet, nasao je put spasenja
Ako je iskren dobija tumaca iz crkve, a ako je neiskren i sujetan, nece dobiti nista, moze do sutra da cita sedi i razbija glavu i da smislja kako mu je nesto palo sa neba ili da je on "poseban". To se desava svim protestantima, njima dodje djavo i onda ih ubedi da su posebni..
Zato sam ti lepo rekao da nijedna crkva nema danas taj kontinuitet
Odlicno, onda je Bog slagao kada je rekao da ce crkva opstati do kraja vremena! A ucio ih je da "krstavaju" i propovedaju evandjelje, sto ukazuje na "organizaciju", ne znam samo ko da ih krsti kad crkva ne postoji (ili nije postojala tada) - "oni sami sebe"???