Zlo u nama???

Član
Učlanjen(a)
20.01.2010
Poruka
2
psihologija se NIKAD ne prepliće sa filozofijom jer su im "objekti" potpuno različiti

filozofija i psihologija su dvije saavim suprotbe "stvari"

Poslednja izmena od urednika:
LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Član
Učlanjen(a)
19.01.2010
Poruka
684
Šta je zlo ?
Možda nas u definisanju tog pojma sputavaju stvari kojima su nas učili vaspitavali itd...
Al ajd da krenemo od LJUTNJE, dal je to misao ili osećaj...
Po meni negativan osećaj izazvan bespomoćnošću i to trenutnom jer kad LJUTNJA predje u BES stižemo do fenomena MNOGO LJUT a ako postanemo OGORČENI mora da smo mnogo dugo i mnogo ljuti na nešto/nekog...
Ako se složimo da to stanje tj OSEĆANJE nije dobro i miriše na ZLO moramo to osećanje menjati,a kako ???
Ja predlažem PRAŠTANJE kao LEK...
Ili osećanje TUGE verovatno je produkt LJUTNJE ili još gore BESA jer si privržen nekomea lek je opet PRAŠTANJE tj razmišljanje o samosvojnosti koju želiš sebi ali i drugima....
Pa APATIJA. Dal je to BES prema samom sebi iskazan u vidu MRŽNJE prema sebi...
O ŽUDNJI, da ne pričam jer je to OGORČENOST iskazana kao žudnja za ljubavlju, novcem,slavom...

MENJAJMO OSEĆANJA DA NAS ONA NEBI MENJALA

Član
Učlanjen(a)
17.11.2009
Poruka
164
ja sam vec u nekim temama pisao o zlu.Onda kad se odlučuješ na još i još i još učenja o ne znam čemu, recimo o pokretima,snu ,volji ,o pisanju, o recimo ljubavi ,pjevanju tada se odlučuješ na zlo_Odluka je samo odluka ali zlo onako kakvo je tj. učenje počinje da uzima i tada teško da ima jednostavnog povratka.
Kad biramo dobro treba da znati da u svakom dobru ima mala doza zla koja je dovoljna za nas.

Član
Učlanjen(a)
29.05.2010
Poruka
466
"Niko nije tako dobar da u njemu nema nikakvog zla,niti tako loš da ničemu ne vrijedi."

"Hrabrost je braniti sebe od zla drugih,čojstvo je braniti druge od zla u sebi."

Eto,2 citata koji najbolje objašnjavaju.Takođe se slažem da se čovjek rađa kao prazna tabla,a ostali faktori određuju kakav će postati.

Član
Učlanjen(a)
08.10.2009
Poruka
1.849
]Život je ponkadjako zahtevan,mnoge stvari i nevidimo jer nas ne zanimaju dok nelupimo glavom u zid.Kad nam se dogodi zid,nikada mi nismo krivi nego je sudbina takva ili je tamo neko kriv.Nezelimo viditi stvarnost jer nas je strah istine koja nam govori da smo sami krivi za sve. Nosta nam se ne događa slucajno i sdve je to tako moralo biti. To i jeste razlig sta ja uz Gospoda pronalazim svoj mir i nema potrebe za nekim vidom osvete ili nedaj Boze neceg goreg.Nađimo se u sebi uz Gospodnju pomoc.

Psalam 23. (Davidov) - Biblija
Gospodin je pastir moj:
ni u čemu ja ne oskudijevam;
na poljanama zelenim
on mi daje odmora.
Na vrutke me tihane vodi
i krijepi dušu moju.
Stazama pravim on me upravlja
radi imena mojega.

Pa da mi je i dolinom smrti proći,
zla se ja ne bojim, jer si ti sa mnom.
Tvoj štap i palica tvoja
utjeha su meni.

Trpezu preda mnom prostireš
na oči dušmanima mojim.
Uljem mi glavu mažeš,
čaša se moja prelijeva.
Dobrota i milost pratit će mene
sve dane života moga.
U tvome ću domu prebivati
kroz dane mnoge.

Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
07.12.2009
Poruka
1.053
Svi nosimo u sebi bar mrvicu zla.

Pitanje je koliko ga "hranimo".

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Takodje se slazem da (skoro) svi mi nosimo u sebi nesto zla.Ono sto ne shvatam su osobe koje se toliko sokiraju (jer su po principu da ni mrava ne bi zgazili) tom cinjenicom.Mislim da je to vec u startu laz koja takodje moze biti malo ili veliko zlo,zavisno od posledica.
A da li se zapitamo otkud to zlo u nama?Svi se radjamo isti,sa istim predispozicijama da razlikujemo dobro i zlo (ne govorim o ekstremima i ne bih).Da li je to posledica neceg prezivljenog,neka vrsta odbrambenog mehanizma...?Da li je nekada neizbezno radi licnog opstanka i da li se,onda i kao takvo,racuna kao zlo?

Natrag