Zlo u nama???

Član
Učlanjen(a)
14.10.2009
Poruka
434
Svi smo zli na svoj nacin, ali za sve postoji uzrok i kad ga nadjemo shvatimo koliko je lepse moglo sve da se odigra i koliku smo gresku napravili.

Član
Učlanjen(a)
27.11.2009
Poruka
1.306
Ova tema me bas bocnula....:)
Ne smem da komentarisem, ispascu najveci zloca na citavom forumu. Eto vec sam delimicno otkrila pojedine karakteristike :D

ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
01.01.1970
Poruka
2.888
Ne, čovjek se ne rađa dobar. Čovjek se ne rađa ni zao. Čovjek se rađa kao bijeli list hartije. Šta će na toj hartiji biti ispisano, zavisi od porodice u kojoj odrasta, vaspitanja, društvene okoline..., i još mnogo toga.

Covek se radja sa koferom punim sudbine koju je napravio u proslosti. Samim tim da li se rodio u dobroj ili losoj porodici je vec odradio deo toga sto ga tek ceka. Ali naravno, u svakom momentu , bas kao i sada mi pisemo po tom papiru i kreiramo sudbinu sa nasim delima i mislima.

Sto se tice izliva negaticnih osobina, one se mogu procistiti pozitivnim razmisljanjem. Isto kao sto kada sunce grane, tama nestaje u momentu, tako ako nam se desi da pobesnimo, pocnemo da mrzimo ili se probudi bilo koja druga negativna energija u nama, treba da usmerimo pozitivne misli ka istim i one ce nestati. Nakon toga treba preispitati sebe odakle su se one pojavile, sta je bio uzrok i pokusati ih se osloboditi.
Naravno sve ovo lepo zvuci u teoriji i nije lako izvesti ali i ne treba reci ja sam kolerik i pomiriti se sa tim. Nikada ne treba odustajati u zivotu, treba biti istrajan i uspeh je zagarantovan.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Covek se radja sa koferom punim sudbine koju je napravio u proslosti. Samim tim da li se rodio u dobroj ili losoj porodici je vec odradio deo toga sto ga tek ceka. Ali naravno, u svakom momentu , bas kao i sada mi pisemo po tom papiru i kreiramo sudbinu sa nasim delima i mislima.

Ima ovdje malo kontradiktornosti. " Covek se radja sa koferom punim sudbine koju je napravio u proslosti." Prvo, ako se rađa nema prošlost, pa prema tome, ništa nije mogao ni napraviti u prošlosti. Drugo, život ne određuje čovjeka, nego čovjek određuje život! Tvoja zadnja rečenica u citatu, potpuno je sukladna ovoj maksimi.
Kada dođemo na svijet, ne nosimo nikakv tovar na leđima, niti bilo kakvu hipoteku, a šta ćemo kroz život natovariti na sebe, najviše zavisi od nas samih. Naravno, ne isključivo samo od nas, ali u najvećoj mjeri da.

ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
01.01.1970
Poruka
2.888
Ima ovdje malo kontradiktornosti. " Covek se radja sa koferom punim sudbine koju je napravio u proslosti." Prvo, ako se rađa nema prošlost, pa prema tome, ništa nije mogao ni napraviti u prošlosti.

Samim tim sto se radja, sto dolazi na ovaj svet znaci da dolazi od negde isto kao sto ce i otici negde kada ga napusti
Drugo, život ne određuje čovjeka, nego čovjek određuje život!

Ja sam ovo upravo i rekao, procitaj jos jednom.

Kada dođemo na svijet, ne nosimo nikakv tovar na leđima, niti bilo kakvu hipoteku, a šta ćemo kroz život natovariti na sebe, najviše zavisi od nas samih. Naravno, ne isključivo samo od nas, ali u najvećoj mjeri da.

Nosimo i te kako. Ti to mozes poricati ali sa tim neces nista promeniti. Ti opet ponavljas sto sam i rekao samo drugim recima, jedino sto bi ja rekao da sve zavisi samo od nas samih. I to kada neko drugi uleti u nas zivot negativno ili pozitivno je takodje proizvod nasih predjasnjih dela.Koliko puta smo se zapitali " zasto je bas meni to moralo da se desi " , " Sta sam ja lose uradio da mi se ovo desi..." a znamo da nismo nista lose uradili tokom zivota da bi nam se tako nesto lose desilo.

Generalno, tvoj stav od mog se razlikuje od toga sto ti mislis da nisi postojao pre i neces postojati posle i naravno to je tvoje pravo da mislis tako ali ni ti ni ja necemo promenuti istinu sa verovanjima. Ona nas sve ceka jednako, hteli mi to ili ne.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Samim tim sto se radja, sto dolazi na ovaj svet znaci da dolazi od negde isto kao sto ce i otici negde kada ga napusti

Ja sam ovo upravo i rekao, procitaj jos jednom.

Nosimo i te kako. Ti to mozes poricati ali sa tim neces nista promeniti. Ti opet ponavljas sto sam i rekao samo drugim recima, jedino sto bi ja rekao da sve zavisi samo od nas samih. I to kada neko drugi uleti u nas zivot negativno ili pozitivno je takodje proizvod nasih predjasnjih dela.Koliko puta smo se zapitali " zasto je bas meni to moralo da se desi " , " Sta sam ja lose uradio da mi se ovo desi..." a znamo da nismo nista lose uradili tokom zivota da bi nam se tako nesto lose desilo.

Generalno, tvoj stav od mog se razlikuje od toga sto ti mislis da nisi postojao pre i neces postojati posle i naravno to je tvoje pravo da mislis tako ali ni ti ni ja necemo promenuti istinu sa verovanjima. Ona nas sve ceka jednako, hteli mi to ili ne.

Zašto mistifikovati i ono što je posve jasno? Kažeš dolazimo odnekud i nekud odlazimo. Zašto da to ne nazovemo pravim imenom? - Stvore nas naši roditelji, otuda dolazimo, i na kraju života umiremo i nestajemo. Odlazimo u ništavilo!
Kažeš da našim rađanjem nosimo i neku hipoteku i da mnogo toga, ili sve što nam se dogodi, je posledica naših ranijih dela. Ovo ne mogu da shvatim, a ni da prihvatim kao tačno, čak ni kao moguće.
Da, razlikujemo se utoliko što si ti fatalista, a ja nisam. Ne vjerujem u sudbinu. Ljudi su taj pojam izmislili da bi lakše podnijeli sve nedaće života i opravdaali svoje nesnalaženje u njemu. Ako nešto pogrešno uradim zbog toga što sam loše planirao ili nisam umio da to uradim, najlakše okriviti sudbinu.
Ne, nećemo ništa promijeniti našim vjerovanjima, i nije poenta u tome, nego čije je vjerovanje vjerodostojnije i bliže istini.

Poslednja izmena:
ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
01.01.1970
Poruka
2.888
Ogranicavas se samo na ovaj materijalni svet koji si iskusio svojim culima i na osnovu njih donosis zakljucke. Ti ne verujes u nista sto nisi video, a kako onda mozes da pricas o nistavilu? Sta je nistavilo? Gde se ono nalazi?

Ja ti opet kazem, ti mozes da neverujes u sudbinu ali nju to ne zanima. Ja ne kazem da treba kriviti sudbinu, ne, treba kriviti samog sebe, jer mi smo ti koji je stvaramo u svakom trenutku naseg zivota. Kazes da pisemo po praznom papiru cim se rodimo i da nista nema iza nas. Zasto se onda radjaju deca bez udova ili mentalno bolesna. Zato sto su lose planirala kako ce da se rode?

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Ne da ne vjerujem u sve ono što nisam vidio. O ništavilu mogu da pričam jer se to vidi golim okom. Kada nekoga sahranimo, zatrpamo ga u zemlju ili spalimo i... to je za njega ništavilo. Ne postoji više ni u kom obliku. Na osnovu črga ovo tvrdim? Na osnovu toga što niko nikada nije dokazao suprotno. O bajkama iz Biblije i drugih svetih knjiga, ne bih raspravljao. Ko želi neka vjeruje u njih.
Materijalni svijet u kome živimo i koji osjaćamo svojim čulima, jeste jedini realni svijet. Savremena nauka ne zna ni za kakv drugi svijet, zar ne?
Mentalno bolesna ili degenerisana djeca, rađaju se radi poremećaja u njihovom genskom kodu, koji nastaje slučajno, a može biti i nasledan. To zaista nema nikakve veze sa njihovom željom ili htjenjem, jer kao fetusi nemaju ni želja niti bilo kakvih planova.

Natrag