Zašto protestanti i novoverci koriste skraćeni kanon?

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
Nije on skraćen nego ste ga vi produžili. Niste vi pravili kanon SZ nego Jevreji.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Nije on skraćen nego ste ga vi produžili. Niste vi pravili kanon SZ nego Jevreji.

Vaš jesu pravili Židovi, a mi smo preuzeli one knjige Starog zavjeta koje su imali apostoli i prva Crkva u svojim Biblijama. OK, vama su autoritet Židovi koji su odbacili Krista, a nama su autoritet apostoli.

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
dventisti nemaju svoj kanon, vec koriste bibliju "Danicic - Karadjic"
TO je pravoslavni kanon.
Hristova crkva je progonjena tokomcele istorije od strane Rima, poznajes valjda istoriju mracnog srednjeg veka.
Adventizam je deo te Hristove crkve koja je bila progonjena, odnosno - njen poslednji segment u otkrivenju nazvana "Laodikejska crkva"
Ova crkva ce ponovo biti progonjena neposredno pred Hristov dolazak od strane novog Rima, ili antihriscanske koalicije izmedju verskih i svetovnih vlasti, zato sto nece zeleti da se prikloni antihristu i postane deo ujedinjenih crkava u Ekumenizmu ( u kome je danas i Pravoslavlje ), i prihvati nedeljni zakon koji ce proisteci iz ovog saveza.
Vi nikada niste bili gonjeni, a nastali ste u 19. veku pa kako su vas to gonili u srednjem veku?
Nas gone oduvek neprestano.
Nije mnogobostvo nadvladalo CRKVU HRISTOVU, vec je lokalna crkva u Rimu napravila kompromis sa mnogobostvom, i time odpala od crkve Hristove.
Crkva Hristova su oni koji nisu prihvatili ovo mesanje sa mnogobostvom i ucestvovali u otpadu.
To je crkva koju je Rimska crkva koja je uz pomoc svetovnih vlasti preuzela autoritet koji joj ne pripada nad celim Hriscanskim svetom, i koju je Rim uz pomoc svetovnih vlasti progonio tokom cele novozavetne istorije.
Crkva je dakle delovala u okrilju protestantizma, i ona ima protestantska obelezja.
Ne psotoji lokalna crkva, crkva je jedna.Kada je nastao taj "kompromis"?
Bog moze upotrebiti bilo koga za ostvarene svoje volje, jer rec Bozja nije vlasnistvo bilo koje crkve, vec Bozje vlasnistvo.

Primer je starozavetni prorok Valam kome je Valak zapovedio da prokune Izrailja.
On to nije uradio jer mu je Bog dao otkrivenje o pobedi Izrailja.
Kanon je sastavljen po nadahnucu, kako ljudi koji su kanon sastavili po nadahnucu mogu da uce pogresno?

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
TO je pravoslavni kanon.

To je Bozji kanon jer je on zasluzan za njegovo stvaranje.

Vi nikada niste bili gonjeni, a nastali ste u 19. veku pa kako su vas to gonili u srednjem veku?
Nas gone oduvek neprestano.

Nisi shvati moj odgovor.

Adventisticka crkva je naslednik prvobitnog apostolskog Hriscanstva, i svih Hriscana koji nisu ucestvovali u otpadu Rimske crkve, i zbog toga bili progonjeni od strane Rima i inkvizicije.

Adventisticka crkva je istorijska Bozja crkva koja je bila progonjena tokom istorije.
Ona nije nastala u 17 veku, vecje nastavila svoj put u novim okolnostima.

Ne psotoji lokalna crkva, crkva je jedna.Kada je nastao taj "kompromis"?

Lokalna crkva u Rimu kojoj je apostol Pavle napisao Rimljanima poslanicu, a koja e odpala od ostalog dela Hriscanske crkve sredinom 2 veka.
Tu istoriju otpada sam vise puta iznosio.

Kanon je sastavljen po nadahnucu, kako ljudi koji su kanon sastavili po nadahnucu mogu da uce pogresno?

Ne nego po Bozjoj volji.

Lazni prorok Valam je bio mnogobozacki prorok, pa ga je Bog upotrebio da sprovede svoju volju.

Osim toga - neko je ovde pomenuo da je starozavetni kanon vec bio formiran, a to su ucinili Jezdra i Nemija.

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
To je Bozji kanon jer je on zasluzan za njegovo stvaranje.
Sveti Atanasije Veliki je sastavio kanon po nadahnucu Bozijem, jer je on bio nadahnut Svetim Duhom i ucio je istinu!
Nisi shvati moj odgovor.

Adventisticka crkva je naslednik prvobitnog apostolskog Hriscanstva, i svih Hriscana koji nisu ucestvovali u otpadu Rimske crkve, i zbog toga bili progonjeni od strane Rima i inkvizicije.

Adventisticka crkva je istorijska Bozja crkva koja je bila progonjena tokom istorije.
Ona nije nastala u 17 veku, vecje nastavila svoj put u novim okolnostima.
Koje to ti crkve smatras da nisu ucestvovale u tom "otpadu"?
Lokalna crkva u Rimu kojoj je apostol Pavle napisao Rimljanima poslanicu, a koja e odpala od ostalog dela Hriscanske crkve sredinom 2 veka.
Tu istoriju otpada sam vise puta iznosio.
Kako su onda pravoslavni otpali?
Ne nego po Bozjoj volji.

Lazni prorok Valam je bio mnogobozacki prorok, pa ga je Bog upotrebio da sprovede svoju volju.

Osim toga - neko je ovde pomenuo da je starozavetni kanon vec bio formiran, a to su ucinili Jezdra i Nemija.
Netacno, Valam je na silu protiv svoje volje blagosiljao Izrailj, sveti Oci su sa voljom Bozijom i nadahnucem ucili i sastavili kanon, da se te knjige nisu smatrale bogonadahnutim onda ne bi bile u kanonu, Otkrovenje je prihvaceno samo zato sto ga Ignatije pominej kao knjigu ap. Jovana inace ne bi bila u kanonu, oci su svojom voljom sastavljali kanon.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Da bi neko bio ispunjen Duhom mora uciti biblijsku istinu, a te istine u tradicionalnim crkvama nema.

U odpadu nije ucesvovala crkva Hristova koja nije odbacila istinu i nije napravila kompromis sa mnogobostvom.
Ona ima protestantska obelezja.

Pravoslavlje i Rimokatoliciyam su dve kapi iz istog izvora.

Ako je Valam protiv svoje volje blagosiljao Izrailja - to znaci da je bio predodredjen, jer ti si tvrdio da ako je neko predodredjen, da on ne nema slobodnu volju.

Ja smatram da je Valam tacno znao sta cini, i to je cinio svojevoljno po Bozjem otkrivenju koje nu je dato,

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
U odpadu nije ucesvovala crkva Hristova koja nije odbacila istinu i nije napravila kompromis sa mnogobostvom.
Ona ima protestantska obelezja.
Vi ste nastali u 19. veku, a Jovan Bogoslov je umro u 1. ti vredjas moju inteligenciju.
Pravoslavlje i Rimokatoliciyam su dve kapi iz istog izvora.
Kao i protestantizam i vi, svi smo mi kapi i imamo iste korene, vi ste nastali iz protestantizma koji je nastao iz rimokatolicizma.
Ako je Valam protiv svoje volje blagosiljao Izrailja - to znaci da je bio predodredjen, jer ti si tvrdio da ako je neko predodredjen, da on ne nema slobodnu volju.
Ne, Valam niej bio predodredjen vec ga je Bog sprecio da cini zlo isto kao sto je ucinio sa Sodomom i Gomorom i jos na mnogim mestima u Svetom Pismu, Valam je imao slobodnu volju, Bog nije uticao na njegovu slobodnu volju vec ga je sprecio da ucini ono sto je hteo, ali Bog nije ucinio da Valam poveruje niti je na bilo koji nacin uticao na neciju slobodnu volju.
Ja smatram da je Valam tacno znao sta cini, i to je cinio svojevoljno po Bozjem otkrivenju koje nu je dato,
Valam je protiv svoje volje rekao sta je rekao, to pise u Svetom Pismu.

Natrag