Zašto protestanti i novoverci koriste skraćeni kanon?

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Da bi neko bio ispunjen Duhom mora uciti biblijsku istinu, a te istine u tradicionalnim crkvama nema.

Kada govorimo o povijesnim činjenicama moramo povijest konzultirati.

U odpadu nije ucesvovala crkva Hristova koja nije odbacila istinu i nije napravila kompromis sa mnogobostvom.
Ona ima protestantska obelezja.

Sve u čemu je Katolička Crkva krivo postupila, protestanti su je višestruko nadmašili. Druga razlika je da se Katolička Crkva višestruko ispričala i molila oprost, a protestanti nikada.

Pravoslavlje i Rimokatoliciyam su dve kapi iz istog izvora.

Da, iz apostolskog izvora. Vi protestanti ste se sami i svojevoljno distancirali od apostolske sukcesije.

Ja smatram da je Valam tacno znao sta cini, i to je cinio svojevoljno po Bozjem otkrivenju koje nu je dato,

Što koga briga što ti smatraš. Pogotovo kad svoje postove redovito nakitiš besmislicama svake vrste.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Protestantizam je sirok pojam, i nije sav protestantizam dobar.
Ja sam napomenuo da je crkva protestantskog tipa, ali nisam mislio na ceo protestantizam, vec na odredjene grane protestantizma koje su sacuvale cistotu biblijske istine i prakticnog zivota.
Posteni, iskreni, i verni protestantski Hriscani nemmaju za sta da se izvinjavaju, jer oni slede Hristov primer u svemu.

Ne postoje besmislice, sve je odredjeno i jasno.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400

Sam si naveo protestantizam, što se sada povlačiš?

Ja sam napomenuo da je crkva protestantskog tipa, ali nisam mislio na ceo protestantizam, vec na odredjene grane protestantizma koje su sacuvale cistotu biblijske istine i prakticnog zivota.

Koje su to? Od kojih protestanata ste vi adventisti duh baštinili.

Posteni, iskreni, i verni protestantski Hriscani nemmaju za sta da se izvinjavaju, jer oni slede Hristov primer u svemu.

Da čujemo konačno. Koji to protestanti?

Naravno da postoje besmislice. Za tvrdnju da je Crkva u Rimu napravila kompromis sa mnogoboštvon zbog progonstva, a onda kršćane u Rimu baš taj Rim baca divljim zvijerima i vješa ih i spaljuje na stupovima, riječ besmislica je preblaga. Ljudi stručniji od mene svakako bi to okarakterizirali puno ispravnije i točnije.

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460

Sto vi znate da zibegnete da date odgovor to je cudo, bas se pitam kako bi ovo izgledalo uzivo.

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Koje su to? Od kojih protestanata ste vi adventisti duh baštinili.

Од свих по мало. Суботарење су преузели од Баптиста седмог дана, када им је приступила једна Јеврејка и дала им идеју да треба да суботаре.

Баптисти седмог дана настају 200 година пре адвентиста, одвајањем од Баптиста који настају почетком 17. века.

Неће они ништа признати јер морају да се понашају као да су "изабрани", тј. изнад свих нас "отпалих" (отпада). То верују и Сведоци и причају. За све те секте смо ми отпад.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
Ntacno, jevreji su ga u prvom veku skratili, septuaginta sadrzi devterokanonske knjige.

Pa ste izdavali Bibliju bez tih knjiga.

A ove ste uveli radi svojih jeretičkih učenja.

Jevrejski kanon

Prema svjedočanstvima Josipa Flavija, Talmuda (zbirke tumačenja Tore) i nepoznatog autora Četvrte Jezdrine (4. Jezrda 14,37-48), na prelazu iz stare u novu eru Jevreji imaju uobličen kanon sastavljen od 24 knjige. One se dele u tri odseka:

1. Zakon (tora) - 5 Mojsijevih knjiga.

2. Proroci (nebi'im), koji se dele na:

četiri ranija proroka: Isus Navin, Sudije, Samuilo (obe knjige) i Carevima (obe knjige)

četiri kasnija proroka: Isaija, Jeremija, Jezekilj i Male proroke (svih 12 u jednoj knjizi).

3. Spisi (ketubim) - 11 ostalih knjiga: Psalmi, Jov, Priče, Ruta, Pjesma nad pjesmama, Propovjednik, Plač, Jestira, Danilo, Jezdra/Nemija (u jednoj knjizi) i Dnevnik (obje knjige).

A tu su i кодекси из IV и V века - Синаитикус, Ватиканус, Александринус.

Септуагинта је постала Библија не само Јевреја грчког говорног подручја, него и првих Хришћана. Међутим, услед неслагања Цркве и синагоге и појаве стандардизованог јеврејског текста Библије. Садрже је велики кодекси из IV и V века - Синаитикус, Ватиканус, Александринус и др. [2].

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
Nismo vec je Danicic preveo po nalogu protestanata, u grckoj crkvi npr. su ove knjige uvek bile u kanonu.Sve osim 4. MAkavejske koja nije bogonadahnuta i nije SZ jer je nastala u 1. veku.

To je bilo davno, pa nisu sadašnja izdanja od prije 170 godina otprilike.

Zašto Apokrifi nisu nadahnuti kao ostale knjige u Bibliji.

1) Ne podupire se bogonadahnutost spisa. – Pisci nigdje ne nagovještavaju da prenose Božju autoritativnu poruku; nekad upravo tvrde suprotno.

Druga Makabejcima završava nekom vrstom izvinjenja čitaocima; Sirah govori o svojoj knjizi kao prevodu njegovog djeda Ješue, koji se bio našao pozvanim da napiše štogod poučno. U svakom slučaju, to se suprotstavlja autoritativnosti starozavjetnih spisa i nimalo ne podsjeća na „riječ Gospodnju“.

2) Istorijske netačnosti. – Ne samo da pisci nisu očevici opisanih događaja, nego je očito da nemaju nikakav istorijski dokument ili predanje na osnovu kojeg grade svoje pripovijedanje. Njihova netačnost katkad može da se nazove otvorenim lažima.

Tobija tvrdi da je radio kao upravitelj na Salmanasarovom dvoru, da bi potom iznio podatak „kada Salmanasar umrije, zacari se umjesto njega Senaherib, njegovi sin.“ (Tobija 1:15). No iz istorije znamo da je Salmanasara (V) zamijenio Sargon II (721-705), koji nije bio ni u kakvom srodstvu sa Salmanasarom. Tek Sargona zamjenjuje njegov sin Senaherib. To je nedopušteno velika rupa u sjećanju čovjeka koji sebe naziva neposrednim očevicom. Pisac Judite Navuhodonosora smješta u Ninivu i proglašava kraljem Asiraca, no iz istorije je poznato da je još Navuhodonosorov otac Nabopolasar razorio Ninivu i istrijebio Asirce. Istorijskih netačnosti ima i na drugim mjestima, ovo su samo najkarakterističnije.

3) Teološke greške. – Činjenica je da se mnoge teze iz apokrifnih spisa najblaže rečeno ne uklapaju u učenje Starog zavjeta, a kasnije ni u Isusovo učenje (koje se oslanja na Stari zavjet). Najopštije govoreći, apokrifni/deuterokanonski spisi izlažu već razvijeno judaističko učenje (uz mnoštvo praznovjerica), dakle upravo ono učenje s kojim se tako otvoreno i oštro sukobljavao i sam Isus.

Ne mogu se detaljno nabrojati sve pogreške, ali ih je moguće uopšteno podijeliti u nekoliko osnovnih grupa:

i) Iskupljenje dobrim djelima, što je temeljno judaističko učenje. Njega nalazimo u Tobija 4:10 gdje se govori o oslobođenju od smrti davanjem milostinje.

ii) Monasticizam i asketizam. – Judita (8:4-8) se povukla u osamu nakon smrti svoga muža i postila svim danima osim subote i praznika. Ovakav oštri zakon o postu nespojiv je sa Starim zavjetom (i zdravim razumom).

iii) Osvetoljubivost. – Judita hvali Simeonov pokolj Sihemljana (1. Mojsijeva 34), iako je jasno da ovo djelo ne nailazi na Božje odobrenje (vidi 1. Mojs. 49:5-7). Upravo suprotno, Bog zahtijeva balans prestupa i kazne (1.Mojsijeva 21:24-25).

iv) Laganje. – u Tobija 5:4-13 anđeo Rafael (navodno jedan od svetih anđela) se lažno predstavlja. Judita od Boga praktično traži snagu za laž (9:13).

v) Ograničenost spasenja. – Knjiga mudrosti 3:16 uči da se neće spasiti nezakonito rođena djeca, iako u Sudije 11:1 imamo primjer Jeftaja kojega Bog određuje za sudiju.

vi) Praznovjerice. – Dovoljno je pročitati kako je Tobit oslijepio (Tobija 2:9-10) od ptičjeg izmeta, ili samo malo dalje (3:8) o zloduhu Asmodeju koji je pobio sedam muževa nesretne Sare i shvatiti o kakvom se praznovjerju radi.

vii) Čaranje. – Lijek koji preporučuje anđeo Rafael (inače se ne spominje nigdje više u Bibliji) u Tobija 6:1-9 jest zapravo čista vradžbina, suprotna jasnoj Božjoj naredbi u 3. Mojs. 19:26.

viii) Prepostojanje duše. – Mudrost 8:19-20: „Imao sam dobru dušu, ili bolje: jer bijah dobar ušao sam u tijelo bez ljage“, donosi ideju kojoj nema mjesta u biblijskoj teologiji.

ix) Molitva za mrtve. – u 2. Makabejcima 12:42-46 Juda Makabejac prinosi žrtve pokajnice za mrtve vojnike koji su bili potajni idolopoklonici. Ovo je postalo temelj učenja o čistilištu i molitvi za mrtve, iako se ni ovdje ne spominje riječ „čistilište“.

Ja bih dodao i točku 10. Fantazija - U Danielu se kaže da je Daniel napravio kuglicu od smole i ubacio Zmaju u usta i ovaj se rasprsnuo.....

Stvarno nisam znao da neki u kanonskim spisima imaju bajke.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Vi ste nastali u 19. veku, a Jovan Bogoslov je umro u 1. ti vredjas moju inteligenciju.

Ne poznajes pismo.

Adventisticka crkva je ona ista crkva koju su osnovali Hristos i apostoli, ali njen poslednji segment.

Naime, otkrivenje 2 i 3 poglavlje govori o sedam crkava kojima Isus svedok verni i istiniti upucuje sedam pisama - po jedno za svaku crkvu.
Ovih sedam crkava su stvarne crkve koje su postojale u vreme apostola, ali u prorockom smislu predstavljaju sedam istorijskih razdoblja u kojima crkva deluje.

Posledna od ovih crkava ili razdoblja je Laodikejska crkva ili razdoblje Laodikejske crkve, sto znaci "narod suda" ( laos - sud \ Dikeo - narod ).

Ova sedma i poslednja crkva ili razdoblje - je ona crkva koja ce delovati u vremenu Bozjeg suda.

Adventisticka crkva je upravo podignuta u vreme kada je istekao prorocki lanac od 2300 godina iz knjige proroka Danila 8 i 9 poglavlje, nakon cijeg perioda je odpoceo istrazni ili preadventni sud na nebu, i vreme poslednje crkve kojoj je poverena misija da objavi cas suda Bozjeg i skori Hristov dolazak u slavi.

Dakle, Adventisticka crkva je poslednji segment Hristove sedmostruke crkve koju su osnovali Hristos i apostoli, i koja deluje u razlicitim periodima istorije, od kojih je poslednji Laodikejski period koji je odpoceo zavrsetkom prorockog lanca od 2300 godina 1844 godine, i pocetkom istraznog suda na nebu.

Kao i protestantizam i vi, svi smo mi kapi i imamo iste korene, vi ste nastali iz protestantizma koji je nastao iz rimokatolicizma.

Prava Bozja crkva nije nastala od ni jedne crkve, vec su Hristos i apostoli osnovali Hriscansku crkvu - od koje je prvo odpala lokalna crkva u Rimu ( ona ista kojoj je apostol Pavle napisao Rimljanima poslanicu ), napravivsi kompromis sa mnogobostvom, i uz pomoc svetovnih vlasti preuzevsi primat nad ostalim crkvama koji joj ne pripada, a od nje se 1054 godine odvojila istocna ili Pravoslavna crkva.

Ne, Valam niej bio predodredjen vec ga je Bog sprecio da cini zlo isto kao sto je ucinio sa Sodomom i Gomorom i jos na mnogim mestima u Svetom Pismu, Valam je imao slobodnu volju, Bog nije uticao na njegovu slobodnu volju vec ga je sprecio da ucini ono sto je hteo, ali Bog nije ucinio da Valam poveruje niti je na bilo koji nacin uticao na neciju slobodnu volju.

Valam je protiv svoje volje rekao sta je rekao, to pise u Svetom Pismu.

Dakle, Valam je sam slobodnom voljom izrekao ono sto mu je Bog otkrio u vezi buducnosti Izrailja, i ako on nije bio pravi Bozji prorok.

Tako je isto Bog kreirao i biblijski kanon, upotrebivsi one koji nisu bili predstavnici njegove prave crkve vec lazne, i koristeci se njihovom slobodnom voljom - oni su nesvesno cinili onako kako je Bog upravljao da ucine, kao sto je to ucinio sa Valamom.

Osim toga - nije bila nikakva mudrost odvojiti biblijske kanonske knjige od nekanonskih, jer starozavetni kanon je vec bio formiran od strane Jezdre i Nemije, a za novozavetni - vec se unapred znalo koje su spise pisali apostoli, a koje ne.

Oni koji se bave gramatologijom ili grafologijom ( proucavanjem vrsta pisma, slova, ili licnosti na osnovu slova ), lako mogu samo uporedjenjem pisma da odrede identicnost rukopisa jedne ili vise osoba koje su ucestvovale u pisanju.

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Devterokanonske knjige i apokrifi nisu isto, Septuaginta sadrzi devterokanonske knjige, kanon SZ koji vi koristite je nastao u 1. veku.

Vi prvo treba da dokazate istorijskim cinjenicama da ste prava crkva pa onda ako to ucinite imate pravo da tumacite SP koje samo crkva moze da tumaci, a ne da tumaceci Sveto Pismo dokazujete da ste prava crkva, da bi neko tumacio Sveto Pismo mora prvo da dokaze da ima Svetoga Duha, a vi ste prvo tumacili Sveto Pismo pa onda tumaceci ga dokazujete da ste crkva, radite naopako.
Postoji odredjeni kriterijum za pravljenje kanona, nije to jedna rec kao kod Valama, Valam je samo za trenutak bio pod uticajem Boga, a ovi ljudi su ceo svoj zivot jamcili za kanon, knjige koje nisu prosle istorijski kriteriju, teoloski kriterijum i kriterijum rasprostranjenosti nisu usle u kanon.
Nije Bog mogao da natera da u jednom trenutku sve crkve imaju sve spise i da se ucenje crkve podudara sa pravim ucenjem i da su apsotoli napisali odredjene knjige, i to sve Bog nije ucinio da se desi u jendom trenutku, a da u drugom nije tako, tj. da tih spisa u drugom trenutku nema, da nisu rasprostranjeni i da se ne slazu sa ucenjem crkve, to bi onda bio direktan uticaj na bilo kakvu slobodu, Valam iako je blagoslovio jevreje nije to mislio vec rekao, tako da Bog nije mogao da natera svete oce da veruju u nesto drugo na trenutak, Bog to ne radi.

Natrag