Wireless - pitanja i odgovori

Član
Učlanjen(a)
19.08.2009
Poruka
930
Videcu da pozajmim od nekoga da probam sa drugim, da ne kupujem novi AP.. Ili da setkam sa telefonom pola sata otprilike da vidim oce li nestati neta na mobu :D

Učlanjen(a)
23.11.2014
Poruka
87
20141206_114736.jpg Imam problem sa Antenom, negde mi prsti snaga i pokusavam da shvatim gde....U pitanju je grid antena na 2.4ghz . Kada sam je prvog puta montirao na krov razbijalo je sa signalima, pre nedelju dana sam je okretao u horizontalni polozaj da isprobam nesto i nije mi se svidelo...vratio je u vertikalni polozaj i fiksirao na proverno usmerenje. Kad sam sisao dole imao sam i sta da vidim,pojacanje signala za 10db pa cak i 15db....od tog dana nista nisam pomerao radilo je super jedno 4-5dana,do prve kise cini mi se. Sada o5 ista prica kao pre penjanja na krov. hmmmmmm.....Fid je zdrav,nigde korodirao...resetka je livena,nigde korozije. Nisam proveravao ima li vode u fidu i tu bih mogucnost iskljucio unapred. Tipujem na spojnice koje drze mrezu i fid(matice,sajbnice i to) a mozda i korodiralu cev koja je stara bar 100 godina. Ima li iko kojekakvih iskustava sa slicnim???
:) ...mozda da je stavim u najlonsku kesu :roll:

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
19.08.2009
Poruka
930
Imam i ja tu antenu, ne znam jel ti original Hyperlink ili kopija, kako te sluzi inace? Nemam taj aluminijum na FID-u, mada mislim da i nema neke koristi od toga. Ne znam bas, otvarao sam FID, prepravljao one plocice, nije bila nova kad sam je nabavio pa imam osecaj da je nisam ni 20% iskoristio. Mrezu na koju se kacim, od kuce je 150ak metara a signal mi je oko 30 dbi. Mada je ona u solidnom stanju, bice posla na prolece oko nje, moram da zamenim kabl, da lepo namestim FID, konektore i prefarbam sta ima da se farba od gvoznja (onaj deo za ucvrscenje). Ne znam sta je kod tebe problem, javih se samo da podelim iskustva.

Učlanjen(a)
23.11.2014
Poruka
87
Kupljena je u Netiksu i oni bi trebali da su provereni...e sad, na fidu pise da je Hyperlink a da li je originalna http://www.netiks.rs/grid-antena-hypergain-24dbi-24ghz-hyperlink oni znaju.
Kod mene nema pravila,, sve zavisi od jacine AP na koji se kacim....za neke znam da su na udaljenosti 300-500m a recimo neki na 50m i losi su ,,SVE JE TO DO AP ILI TI MALOG KUCNOG RUTERA,NARAVNO ZAVISI I OD SNAGE UREDJAJA KOJI TI KORISTIS I PREPREKA'. U mom slucaju je to PicoStation 2hp http://www.ebay.com/itm/Ubiquiti-Pi...000mW-802-11g-54Mbps-Outdoor-AP-/321109980577
A ova me antena sluzi eto vidis, znam da moze i bolje! Sada po ovom losem vremenu i sa onim problemom koji mi se javlja imam ovakvu sliku
slika je uklonjena

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
23.11.2014
Poruka
87
@konobar019 Problem je sto je AP takav da ne mogu da mu pristupm kad se nakacim na neku mrezu dok ga ne resetujem, pisao sam vec o tome, to je do rutera. Da bih mu pristupio moram da ga resetujem.

Mreza na koju se kacim je privatna, na bezinskoj pumpi,nije otvorena za goste, ali imam sifru. Znam da je kod njih neki Linkys ruter, ne znam model, nisam zavirivao. Kad se nakacim odem na adresu tog rutera ali ne znam podatke da se logujem, na Admin/Admin i slicno ne uspevam, kad bih usao iskljucio bih to.

Prvi put kad sam se kacio je radio oko 15-ak minuta, danas nesto duze. Ne znam do cega je..

DHCP na mom AP treba da bude DISABLED ili ENABLE ?
Jesi li pokusao da promenis lan adresu? Ukoliko ti je defaultna pokusaj sa recimo 192.0.0.1
DHCP neka ti bude ukljucen a DNS iskljucen ili ukoliko znas od kog provajdera oni uzimaju net pronadji defaultni njihov DNS i ukucaj ga manuelno u AP i povezi se pa ako te o5 izbaci nakon 15min ti ga iskljuci i idi sa njim kod nekog drugara pa pokusaj na njegov AP da se prikacis.
A pre nego to uradis,prati me: CONTROL PANEL/NETWORK AND SHARING CENTAR/LOCAL AREA CONECTION/DETAILS .....Tu idi i uslikaj taj prozorcic PRE NEGO SE KONEKTUJES/KAD SE KONEKTUJES /I KAD IZGUBIS KONEKCIJU i postavi ovde da vidimo.

Prilozi

• bandicam 2014-12-06 14-20-06-669.jpg
    bandicam 2014-12-06 14-20-06-669.jpg
    63,8 KB · Pregleda: 30
  • bandicam 2014-12-06 14-20-41-523.jpg
    bandicam 2014-12-06 14-20-41-523.jpg
    141,6 KB · Pregleda: 30
  • bandicam 2014-12-06 14-22-21-320.jpg
    bandicam 2014-12-06 14-22-21-320.jpg
    129 KB · Pregleda: 32
  • bandicam 2014-12-06 14-22-28-700.jpg
    bandicam 2014-12-06 14-22-28-700.jpg
    112,3 KB · Pregleda: 30
  • bandicam 2014-12-06 14-23-24-912.jpg
    bandicam 2014-12-06 14-23-24-912.jpg
    126,5 KB · Pregleda: 20
Član
Učlanjen(a)
19.08.2009
Poruka
930
Mislim da imaju ADSL MTEL, kad odem na SpeedTest vidim IP i pise "Telekom Srpske". To cu da odradim sutra, izgleda kod njih sada nema neta, isao sam da proverim preko mobilnog, povezem se ali nista ne otvara :) A videcu pa cu ti javiti :)

Član
Učlanjen(a)
16.03.2010
Poruka
542
Imam problem sa Antenom, negde mi prsti snaga i pokusavam da shvatim gde....U pitanju je grid antena na 2.4ghz . Kada sam je prvog puta montirao na krov razbijalo je sa signalima, pre nedelju dana sam je okretao u horizontalni polozaj da isprobam nesto i nije mi se svidelo...vratio je u vertikalni polozaj i fiksirao na proverno usmerenje. Kad sam sisao dole imao sam i sta da vidim,pojacanje signala za 10db pa cak i 15db....od tog dana nista nisam pomerao radilo je super jedno 4-5dana,do prve kise cini mi se. Sada o5 ista prica kao pre penjanja na krov. hmmmmmm.....Fid je zdrav,nigde korodirao...resetka je livena,nigde korozije. Nisam proveravao ima li vode u fidu i tu bih mogucnost iskljucio unapred. Tipujem na spojnice koje drze mrezu i fid(matice,sajbnice i to) a mozda i korodiralu cev koja je stara bar 100 godina. Ima li iko kojekakvih iskustava sa slicnim???
:) ...mozda da je stavim u najlonsku kesu :roll:

tipuj odmah na vodu u tom konektoru gde ti se spaja taj lowloss kabal sa obicnim koaksijalnim 1000% je to!uglavnom izvucen konektor i voda u njemu uzroluje pad signala ponekad i za 70%

Učlanjen(a)
23.11.2014
Poruka
87
tipuj odmah na vodu u tom konektoru gde ti se spaja taj lowloss kabal sa obicnim koaksijalnim 1000% je to!uglavnom izvucen konektor i voda u njemu uzroluje pad signala ponekad i za 70%
Probacu, ja ga kao preko konektora i onih gumica koje ima jos i izolirao no voda je cudo. Nego, secam se da kad sam prosle nedelje okretao to vertikalno/horizontalno da nisam skidao taj izolir a da mi se signal popravio za 10-15db. Udaricu joj ja jedan refresh kad ova kisa prekine... promenicu te sajbnice-matice i zastitu sa izolirom za svaki slucaj na nekim mestima jer zima je duga a posebnu paznju cu da obratim na ovo iz tvog iskustva.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
16.03.2010
Poruka
542
Probacu, ja ga kao preko konektora i onih gumica koje ima jos i izolirao no voda je cudo. Nego, secam se da kad sam prosle nedelje okretao to vertikalno/horizontalno da nisam skidao taj izolir a da mi se signal popravio za 10-15db. Udaricu joj ja jedan refresh kad ova kisa prekine... promenicu te sajbnice-matice i zastitu sa izolirom za svaki slucaj na nekim mestima jer zima je duga a posebnu paznju cu da obratim na ovo iz tvog iskustva.

mreza hvata signal pa hvata bez obzira sto su labavi srafovi ili je malo korodirala,kad signal padne za 15%+ to samo moze da bude
1.prso fid
2.konektor na nekom od krajeva
3.vlaga tj voda ili u fidu ili u konektorima

hoce iglica na konektorima da se pomeri i da dodirne masu pa signal ode u aut,otvori i razlepi to sve,izduvaj konektore i usrafi ih ponovo i jako stegni,ako ni posle toga nece ili je kabal ili je fid,mreza ko mreza ne moze da napravi veliki gubitak signala ako se razlabavi ili korodira.pozz

Član
Učlanjen(a)
19.08.2009
Poruka
930
Cekam prolece pa da malo sredjujem antenu, nove konektore, da sredim fid i slicno pa me zanma dal je preporucljivo da je ofarbam lepo?

Imam ovu veliku livenu, 24 dbi, nije original Hyperlink ali nije mi ni bitno, rekoh da je malo sredim pa da ofarbam onaj metalni nosac i mislio sam i preko nje da predjem sprejom... Ali bih lepo osmirglao sve, presao zastitnom farbom a kasnije sprejom. Kontam da ne smeta nista ali eto, da pitam za svaki slucaj.

Natrag