Wireless - pitanja i odgovori

Član
Učlanjen(a)
16.03.2010
Poruka
542
vidim da na forumu ima dosta problema sa bezicnim netom pa cu se potruditi da svakom pomognem na jednom mestu.

pitajte sta vas interesuje a ja cu naci odgovor jer radim kod wireless provajdera i sa raznim tipovima opreme.

ap,w-lan ruteri.w-lan kartice,2,4ghz,5ghz.

molim svakog ko ima problem da navede uz problem:
1.tip uredjaja koji koristi marka i oznaka
2.koji net ima adsl ili w-lan ili cepa(uzima) net od nekoga preko wlana
3.koji problem ima

evo par informacija o w-lanu.
Wirelees (bežična) tehnologija bazirana je na radio-vezi (WiFi) visoke frekvencije 2400-2500 MHz, i omogućava prenos podataka do brzine od 54 Mbps.

gotovo svako ko ima tj.placa net preko Wireless provajdera ima u racunaru ip adrese,nije svuda ali u vecini slucajeva je tako.
ne preporucuje se nikom reset uredjaja koji je dobio od Wireless provajdera jer su isti podeseni samo za rad na njihovoj mrezi i resetom bi vratili sva podesavanja na fabricka i time izgubili konekciju do daljnjeg tj. do ponovnog dolaska provajdera kod vas da bi podesili iste i uzeli vam novac za to jer je to vasa greska.
oprema na 5ghz i 2.4ghz se puno razlikuje!

5ghz..........
je oprema koja radi na frekfenciji koja je puno rasterecenija i stabilnija
koristi se uglavnom za velike daljine
uslov da radi je da bude na istoj frekfenciji i prijemna i predajna antena
sa njom se postize veca stabilnost i time i vece brzine su moguce preko nje
najcesce se koristi za linkove (veze izmedju 2 i vise predajnika)
primer:imamo link iz jednog grada u drugi na daljini od 50km kroz koji ide lagano preko 10 megabita u sec a moze i vise bez problema
nikada ali nikada ne resetujte opremu na 5ghz ako neznate da podesite istu ponovo!

2,4ghz
oprema koja radi na slabijoj frekfenciji
laptopovi,wlan kartice,adsl ruteri,obicni wlan ruteri i mnogi tipovi wlan antena svi rade na 2.4ghz
pise da je propusne moci do 54mbps ali je u realnosti to tesko izvodljivo bez opreme na 5 ghz


sa opremom od 2,4 ghz se nemozete zakaciti na opremu od 5ghz i obrnuto

e sad ono sto svakog ovde interesuje:
na svaki otkljucan adsl ili bilo koji w-lan ruter se mozete zakaciti sa opremom na 2,4 ghz (mozete se zakaciti i na zakljucan ako znate sifru ili znate malo bolje da radite u linux okruzenju)
kako ce vam to raditi zavisi od opreme koju posedujete i od daljine tog uredjaja od vas.

IEEE 802.11 standardi
Sredinom devedesetih godina usvaja se IEEE 802.11 standard za bežične komunikacije (ratifikovan 1997.).

Iako je 802.11a standard prvi usvojen, primena počinje 2002. godine i nadmašuje 802.11b u pogledu brzine i propusne moći. Hardver 802.11a standarda nije kompatibilan sa 802.11b standardom (različita frekvencija 5 i 2.4 GHz) što usporava prihvatanje prvog standarda. Krajem 2002. godine pojavljuje se 802.11g standard, na 2.4 GHz, kompatibilan sa 802.11b, a propusne moći kao kod 802.11a.IEEE

Kod navođenja standarda, u prethodnim paragrafima, koristili smo skraćenicu IEEE. Da vidimo kakvo je njeno značenje. Skraćenica IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) označava međunarodno udruženje inženjera elektrotehnike i elektronike. To je neprofitna profesionalno-tehnička organizacija. Ima 380.000 članova. Jedan od zadataka IEEE je razvijanje široko prihvaćenih tehničkih standarda u elektronici za nekoliko industrijskih grana.IEEE radi preko komisija i radnih grupa

Ima veliki broj komisija i radnih grupa. Komisija 802 (IEEE Committee 802) bavi se mrežama. Radna grupa 802.11 (802.11 Working Group) bavi se bežičnim lokalnim mrežama. Postoje i različite operativne grupe (a, b, e, f, g, h, i) koje se bave specifičnim tipovima bežičnih mreža (WLAN) i određenim problemima koji se odnose na bežične mreže (prenos multimedijalnog sadržaja, bezbednost i drugo).

 • Standard 802.11a: najmanje je zastupljen, frekvencija 5 GHz, propusni opseg 54 Mbit/s, a realno ostvarivo 20-25Mbit/s, pokriva rastojanje u zatvorenom prostoru 10-25m.
 • Standard 802.11b: je najrašireniji, frekvencija 2.4 GHz, propusni opseg 11 Mbit/s, ostvarivo 4 - 5.5Mbit/s, rastojanje u zatvorenom prostoru 20-40m.
 • Standard 802.11g: kompatibilan je sa „b” (ista frekvencija 2.4 GHz), propusni opseg 54 Mbit/s, ostvarivo 18-22Mbit/s, rastojanje u zatvorenom 20-40m.
 • Standard 802.11n: frekvencija 2.4 i 5GHz, ostvariva brzina oko 40Mbit/s, rastojanje u zatvorenom 30-60m


Ostvarivost performansi i kompatibilnost bežičnih Wi-Fi standarda

Ova tri standarda, kao i WPA (Wi-Fi Protected Access) i drugi, imaju oznaku Wi-Fi (Wireless fidelity). Wi-Fi je robna marka kompanije Wi-Fi Alliance (sada Wireless Ethernet Compatibility Alliance), industrijske asocijacije koja vodi trku za obezbeđenje kompatibilnosti između uređaja različitih proizvođača. Neki proizvođači su pripremili a/b/g adaptere koji podržavaju sve tri specifikacije. Wi-Fi standard je postao neprikosnoven u bežičnom umrežavanju.Ad Hoc mod

Postoji i Ad Hoc mod – mod direktne konekcije koji podrazumeva da dva ili više računara razmenjuju podatke direktno, bez centralne pristupne tačke, jedan računar kreira mrežu koju ostali računari mogu da vide. Nije deo procesa sertifikacije za uređaje proizvedene pre 2002. godine.Uporedne karakteristike Wi-Fi standarda


Standard 802.11b je počeo ranije da se primenjuje nego 802.11a, iako su odobreni istovremeno. Tehnologija za 802.11a standard je kasnila.

Standard 802.11a se razlikuje od 802.11b u četiri važna elementa:

 • koristi 3 dela opsega od 5 GHz,
 • ima 12 nepreklapajućih kanala (8 raspoloživih za korišćenje u zatvorenoj prostoriji), što omogućava pristupnoj tački da pokrije istu fizičku lokaciju, bez međusobnog uticaja kanala,
 • radi osnovnom brzinom od 54 Mbps ili na 25 Mbps stvarne propusne moći,
 • radi na kraćim rastojanjima, ali je protokol bolji u otklanjanju refleksija signala u zatvorenim uslovima nego kod 802.11b.


Home RF

Je nova stvar na tržištu bežičnog umrežavanja. Razvijan je kao kućno rešenje za bežično umrežavanje i nije obuhvatao širok spektar korisnika kao Wi-Fi. Radna grupa Home RF je zadužena i za protokol deljenog bežičnog pristupa (Shared Wireless Access Protocol – SWAP). Koristi isti opseg od 2,4 MHz, ali za razliku od Wi-Fi koji koristi DSSS, Home RF koristi FHSS. Radi na najvećoj brzini od 1,6 Mbps i pokriva rastojanja do 45 m. Novije verzije obećavaju brzine do 10 Mbps. Ne bi trebalo da se razmatra za poslovno umrežavanje, osim u najmanjim kancelarijama.Koju bežičnu tehnologiju izabrati?

Kada odlučujete o primeni neke bežične tehnologije, morate razmotriti mnogo činilaca u koje, pored ostalih, spadaju i sledeći:

 • ako ste kućni korisnik i ne nosite računar na posao, Home RF je jeftino rešenje, odlično za kućnu upotrebu,
 • ako je potrebno da neki računar koristite kod kuće, na poslu i javnim prostorima (u bliskoj budućnosti), možda je Wi-Fi najbolje rešenje,
 • Wi-Fi podržava najveći broj proizvođača, tako da postoji najveći izbor mrežnih adaptera, AP uređaja (AP – Access Point, pristupna tačka) i dr. Što više proizvođača podržava neki proizvod, veća je šansa da će cene vremenom padati.


Kako i od koga nabavljati opremu?

Treba proveriti tehničke specifikacije svakog proizvoda pre odluke o nabavci. Proizvode nabavljati od proizvođača za koga se zna da ima dobru podršku, kako tehničku, tako i servis i zamenu oštećenih proizvoda. I kad je većina opreme jeftina, troškovi mogu da narastu ako je široko primenjena, na primer u mreži preduzeća. Tada je raspoloživost tehničke podrške od jednog ili više proizvođača presudni činilac.
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
05.06.2010
Poruka
2
Zdravo imam problem hvatam dosta bezicnih signala kod kuce posto su mi kafici u blizini a samo na jedan mogu da se povezem nijedan nije zasticen svi su slobodni kad treba da se konektujem izbaciva mi problem sta se desava
 
Član
Učlanjen(a)
28.09.2009
Poruka
856
vidim da na forumu ima dosta problema sa bezicnim netom pa cu se potruditi da svakom pomognem na jednom mestu.

pitajte sta vas interesuje a ja cu naci odgovor jer radim kod wireless provajdera i sa raznim tipovima opreme.
ap,w-lan ruteri.w-lan kartice,2,4ghz,5ghz.

Ovo je zaista lep gest. Mozda bi bilo najbolje da, ako vec imas volje i vremena, napravis kao neki Tutorijal i u njemu objasnis osnove Wlana, a nakon toga odgovoris na najcesca pitanja.
Pozdravljam tvoju ideju, tema je jako interesantna i mnogima bi pomogla.
Pozdrav
 
Učlanjen(a)
22.08.2009
Poruka
4.109
[INFORMACIJA]dobra ideja , stavicemo je gore u ljepljivu pa cemo vidjeti kako ce se dalje razvijati. nemojte komentarisai ideju nego postavljajte pitanja vezana za wirelles. a sto se tice tutorijala ako te nemrzi napravi i okaci ga ovde.ako se neljutis malo sam promjenio naslov teme[/INFORMACIJA]
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
16.03.2010
Poruka
542
Zdravo imam problem hvatam dosta bezicnih signala kod kuce posto su mi kafici u blizini a samo na jedan mogu da se povezem nijedan nije zasticen svi su slobodni kad treba da se konektujem izbaciva mi problem sta se desava

ovako druze moras mi odgovoriti na par pitanja da bih ti pomogao.

1.kakav komp imas?laptop ili desktop
2.koliko si daleko od tih kafica?na kom si spratu?
3.dali si siguran da su otkljucani?
4.ako je desktop racunar na koji nacin hvatas signal?w-lan kartica i koja dali je na njoj obicna antenica ili imas neku externu antenu.
5.dali si se ranije kacio na neke ot tih signala na koje sad nemozes da se zakacis?
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
05.06.2010
Poruka
2
Imam laptop jaki su mi signali 3-4 crte.U prizemlju sam hvatam te signale pise da su neobezbedjeni kao i na ovaj jedan na koji se kacim.
 
Član
Učlanjen(a)
16.03.2010
Poruka
542
Imam laptop jaki su mi signali 3-4 crte.U prizemlju sam hvatam te signale pise da su neobezbedjeni kao i na ovaj jedan na koji se kacim.

nebi bilo lose da mi das neku sliku kakav ti problem izbacuje.slikaj desktop pa posalji.
ne vidim u cemu je problem ako se vec kacis na neki od njih znaci imas net,zasto bi hteo na svaki da se kacis?
nisi mi odgovorio dali si se ranije kacio na te signale na koje sada nemozes da se kacis?
postoji mogucnost da je na ruteru ukljucena dozvola kacenja preko mac adrese tj da je tvoja mac adresa tj.seriski broj od wlan kartice koju imas u lap topu stavljen na sit listu.sta to znaci:to znaci da je ruter free za kacenje ali da je zabranjeno tvojoj w-lan kartici da se zakaci za njega!to moze svako na svom ruteru da podesi ako ima te opcije na njemu.
to se uglavnom desava kod ljudi koji drze lokale i hoce da imaju besplatan net za svoje goste.
kako to rade?svaki put kada se vlasnik zakaci i udje u interfejs rutera on vidi klijente koji su trenutno zakaceni za njega i vidi koliki saobracaj vuku,vidi mac adresu od uredjaja koji je zakacen.kad se ta mac adresa pojavljuje cesto u toku dana i ima stalno veliki saobracaj preko nje vlasnik jednostavno blokira tu mac adresu i uredjaj sa tom mac adresom nece moci vise da koristi net preko tog rutera bez obzira sto je free tj.otkljucan ruter.
zato sam te pitao dali ti je nekada radio net preko tih signala tj dali si se kacio na njih jer postoji mogucnost da ti je zabranjeno.
 
Član
Učlanjen(a)
01.02.2011
Poruka
16
Imam jedan notebook samsung na kome imam internet(negde unutar njega :) uzet preko mobilnog provajdera (u inostranstvu). Imam laptop packard-bell star 3-4 godine, koji ima windows XP ( na samsungu je windows 7). Da li postoji mogucnost da se povezu njih dvojica bezicno, i da delim internet, tj da mogu da imam na Packardu internet jer on ima veci monitor. Nisam bas nesto objasnio, ako moze neka pomoc ili da znam samo da li je moguce da ne trazim dalje. hvala puno.
 
Član
Učlanjen(a)
16.03.2010
Poruka
542
dali imas internet preko kabla na tom samsungu?kako imas internet?
dali ima w-lan taj packard-bell?

Imam jedan notebook samsung na kome imam internet(negde unutar njega :) uzet preko mobilnog provajdera (u inostranstvu). Imam laptop packard-bell star 3-4 godine, koji ima windows XP ( na samsungu je windows 7). Da li postoji mogucnost da se povezu njih dvojica bezicno, i da delim internet, tj da mogu da imam na Packardu internet jer on ima veci monitor. Nisam bas nesto objasnio, ako moze neka pomoc ili da znam samo da li je moguce da ne trazim dalje. hvala puno.
 
Natrag
Top