Pozdrav Zaokret.
Evo da odgorim najkonkretnije.
Ti ove praznike verovatno kao i većina shvataš samo kao datume i ništa više. Međutim, Biblijski praznici koje je Bog dao svom narodu imaju mnogo veću vrednost od samih datuma. Oni predstvaljaju plan spasenja i procese u okviru tog plana...sve do dolaska Gospoda našega Isusa Hrista. Ja verujem da si bar ikada čuo da Pasha i presni hlebovi predstavljaju Isusa Hrista..tj. Njegovu žrtvu. Verujem da ti je bar to poznato. Pasha kako kaže apostol Pavle koja se "zakla za nas" ukazuje na Isusa Hrista. On je jagnje Božije koje zaklano za naše grehe i otpuštanje greha. Presni hlebovi takođe predstavljaju Isusovu bezgrešnost tj. "bez kvasca" ili bez greha žrtvu koja se prinosi za nas. Hajde obraduj me pa mi reci da si ovo ipak negde čuo.
. Još mnogo bih ti mogao pričati o ovim praznicima Gospodnjim ali ovde sada govorim u kontekstu Isusove žrtve.
Dakle, Isus je jeo večeru Gospodnju sa učenicima na dan Presnih Hlebova, sutradan je bila Pasha....Isus uspostavlja praznik spomena na Njegovu žrtvu na praznik Presnih Hlebova a uzmire na Pesah...Presni Hlebovi su priprema ili prethodnica Pesaha. Pošto su ovi praznici dakle ukazivali na žrtvu Gospoda našega Isusa Hrista, Isus je uspostavljajući Pričest ili Euharistiju kako ko voli više da izgovori na ove praznike tj. preklapajući se sa njima time pokazao da je ovaj praznik dobio ispunjenje u doslovnim smislu upravo na toj večeri. Isus je već "prinet" iako to nije još bio formalno ali zasluge NJegove žrtve su počele da se uračunavaju iako je On fizički i dalje bio u životu. Tako da ta noć kada je suštinski otpočeo proces uračunavanja Hristove žrtve za nas jeste ta "prva" noć...ona obuhvata četvratak uveče, pa zatim petak uveče pa zatim subotu uveče..tri noći..a petak, subota i nedelja tri dana u taj prvi dan nedelje rano Isus vaskrsava. Dakle sa uspostavom "spomena" na žrtvu tj. Pričesti jasno je da taj "spomen" morao predstavljati stvarnost i u tom trenutku kad se deli..što ukazuje da je žrtva "prineta". Čim je spomen dakle on je na događaj koji se desio i dogodio..a u isto vreme se ispunjava i praznik Presnih Hlebova i Pesaha koji ukazuju "unapred" na žrtvu. Pesah i Presni Hlebovi ukazuju na unapred a Pričest na unazad..i jedan i drugi se preklapaju što ukazuje na njihovo ispunjenje čija je središna tema Isus Hristos.
Tako prjatelju, ovo je jedno razumevanje Reči Božije s moje strane i verujem da mi Gospod moj pomaže da razumem pravilno NJegovu Svetu Reč. Zahvaljujući razumevanju praznika i njihovog pravog značaja meni su ove stvari otkrivene i postale razmljivije. Jedno na drugo se nadovezuje i sve je povezano. Zato ti pitaš kakve veze ima ovo što ti pričam o praznicima sa tri dana i tri noći...evo sada se jasno vidi koliko je važno razumevanja praznika Gospodnjih i svakog segmenta Torah koji mi hrišćani smo često naučeni da preskačemo i prenebregavamo fokusirajući se tobože na Novi Zavet. Ne, to je nemoguće jer bez razumevanja Torah ne može se razumeti na Jevanđelje.
Napravio si prvu gresku za redosled praznika. prvo pocinje 14 nisana Pasha,a potom sledi sedmodnevni praznik presnih hlebova.
Sabat su i 14 i 15 nisan.
praznih presnih hlebova nisu prethodnica pashi i to ti je vec druga licna greska.
3.Moj:23:5-8
5 Četrnaestog dana prvog meseca uveče, pasha je Gospodnja.
6 A petnaestog dana istog meseca praznik je presnih hlebova Gospodu; sedam dana jedite hlebove presne.
7 Prvi dan neka vam bude sabor sveti, nikakav posao ropski ne radite.
8 Nego za sedam dana prinosite Gospodu žrtve ognjene; a sedmi dan neka je sabor sveti; ne radite nijedan posao ropski.
Ovde rec sabat DK prevodi sa sveti sabor i tu su 14,i 15 i 21.nisan sabatni dani.
Tako moj dragi prijatelju sve sto si naveo pada u vodu.
Isus je rekao da ce biti mrtav 3 dana i 3 noci.
Po nasem kalendaru fali jedna noc ,a po jevrejsko i jedna noc i jedan dan pa ti vidi sam.
Evo ti laksi je nas kalendar
petak noc
petak dan
subota noc
subota dan
nedelja dan
e sad ako uracunas i cetvrtak dan kad je bio ziv i jeo i pio i propovedao..., Isus je uporedio svoju smt sa Joninom Jona 2:1
" 1 Ali Gospod zapovedi, te velika riba proguta Jonu;
i Jona bi u trbuhu ribljem tri dana i tri noći."
Zasto bi svoju smrt Isus poredio sa Joninom???sem da bi dao 100% preciznost o trajanju dana,gde moraju da budu uracunate 3 dana i 3 noci.
Da nece neko da kaze da se u Joninih 3 dana i 3 noci u utrobi ribe racuna i vreme koje je proveo na brodu???
Jel razmisljamo svojom glavom ,ili zelimo tvrdoglavo da dajemo tudje srednjevekovne odgovore,kao da zemlja nije okrugla,vec da je ravna ploca??? cemu to???
Zelim da te pohvalim za
tri dana i tri noći ne beše ništa jeo niti vode pio"
1. Samuilova 30,12 jer se vidi da i ti zaista zelis da tragas za pravom istinom,i tako treba da razmisljas svojom glavom i na temelju Biblije.
Pozdrav