Uskrs,Kolko su 3 dana i tri noci?

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Tri dana i tri noći doslovno znače tri kompletna dana. Tako da nema se potrebe biti pažljiviji u oceni. U pitanju je čista semantika. Dan i i noć su jedan ceo dan.

Ali kako znamo da se baš tako misli? Ja sam isto tako mislio ranije ali postavlja se pitanje zašto Isus ističe "noć" i "dan" jer da je samo tri dana tj. da je fokus samo na trećem danu onda se ne bi pominjala noć i dva puta u Mateju 12,40 gde se pravi paralela sa Jonom..dva puta se piminje "tri dana i tri noći". A i sam kažeš "tri kompletna dana" što ukazuje i noć jer je dan kompletan tek kada sadrži "noć i dan".

Znam da je pitanje škakljivo ali jedno jeste sigurno Isus je razapet a petak naveče i vaskrsao u nedelju rano ujutru. Međutim, Isusove reči u Mateju 12,40 kao da ukazuju na doslovne dane i noći jer ih tako i imenuje.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Znam da je pitanje škakljivo ali jedno jeste sigurno Isus je razapet a petak naveče i vaskrsao u nedelju rano ujutru. Međutim, Isusove reči u Mateju 12,40 kao da ukazuju na doslovne dane i noći jer ih tako i imenuje.

Zato ja i insistiram na poznavanju jezika na kojima je pisano, kao i na tome da se Biblija ne tretira doslovno. Naime treba razumeti kome se Isus obraćao, na kom jeziku i kako su ljudi tog vremena računali trajanje dana. Ovako kako to mi danas radimo, dakle 24 časa, ili kao tačno 12 sati obdanice i 12 sati noći. Pogrešno je današnje shvatanje dana prebacivati na ondašnji svet. Pa čak i da to uradimo, nema potrebe za postavljanjem teme.

Prva noć je u Petak, druga u Subotu, treća u nedelju

Prvi dan - Petak, drugi -Subota - treći Nedelja

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Zato ja i insistiram na poznavanju jezika na kojima je pisano, kao i na tome da se Biblija ne tretira doslovno. Naime treba razumeti kome se Isus obraćao, na kom jeziku i kako su ljudi tog vremena računali trajanje dana. Ovako kako to mi danas radimo, dakle 24 časa, ili kao tačno 12 sati obdanice i 12 sati noći. Pogrešno je današnje shvatanje dana prebacivati na ondašnji svet. Pa čak i da to uradimo, nema potrebe za postavljanjem teme.

Prva noć je u Petak, druga u Subotu, treća u nedelju

Prvi dan - Petak, drugi -Subota - treći Nedelja

Ok, i ovo mi se čini iskreno dosta prihvatljivo...i ja sam tako mislio baš iste argumente koristio.

Međutim, koliko je Jona bio u trbuhu kita? Da li je bio pune tri noći i puna tri dana? Šta kaže Pismo:"I Gospod zapovedi, te velika riba proguta Jonu; i Jona bi u trbuhu ribljem tri dana i tri noći", Jona 2,1

E sad kako iz ovog stiha možemo izvući zaključak o recimo cela tri dana i dve noći? Ovde ne može biti ništa osim doslovno. E sad pošto je ovo izjednačeno sa danima boravka Hrista pitanje možemo li izjednačavati onda Joninih doslovnih tri dana i noći sa Isusovih tri dana i tri noći jer se to ističe tako. Dakle, ne radi se ovde o jeziku i nepoznavanju termina karakterističnih za taj jezik već više za poređenje dva događaja za koja postoji identičnost za dane..dakle možemo li u izveštaju o Joni videti da se ne radi o tri celih noći?

No dok sam izučavao tekstove evo još nekih stihova gde se može recimo nazreti neka referenca kada se misli na tri doslovne noći a kada se recimo može skontati da se radi o tri dana samo ali ne i noći..evo primer za prvo i za drugo:

"I dadoše mu grudu smokava i dva grozda suva. I pojedavši oporavi se, jer tri dana i tri noći ne beše ništa jeo niti vode pio" 1. Samuilova 30,12

David nije jeo ni pio tri dana ni noći jer Jevreji dan računaju sa noći...tako počinje dan. Dakle noć mora biti uključena cela pa onda i dan. Međutim, sledeći stih kaže:

"I ustavi ga tast njegov, otac mladičin, i osta kod njega tri dana, i onde jeđahu i pijahu i noćivahu, Sudije 19, 4.

U ovom stihu se ističu tri dana ali za noći se ne navodi istovetnost sa danima već samo "noćivahu" što bi ukazalo da se ne radi i o tri noći..već verovatno o dve pošto bi on mogao doći u tom danu ali noć tog dana pošto nije bio ona se ne uračunava več samo noći nakon tog dana...

Eto jedne reference kako bismo mogli videti da se recimo ne radi o doslovnom izjednačavanju dana i noći iz ovog stiha..tako bi trebalo otprilike da stoji ako se ne radi o tri cele noći. Ali pošto nemamo takvu naznaku i referencu u ovim stihovima navedenim a znamo da Jeveji stroga dan računaju od početka prehodne večeri jasno je da kada se ističe tri dana i noći se ne može misliti na samo dve noći i tri dana...i sl..

Zato kažem treba razumeti koliko je Jona bio u trbuhu ribljem. Jer se ono reflektuje na isti vremenski interval u Isusovom slučaju. Možemo li reći da je Jona bio tri dana i dve večeri ili bukvalno tri dana i tri večeri?

Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
4.465
Pozdrav Zaokret.

Evo da odgorim najkonkretnije.

Ti ove praznike verovatno kao i većina shvataš samo kao datume i ništa više. Međutim, Biblijski praznici koje je Bog dao svom narodu imaju mnogo veću vrednost od samih datuma. Oni predstvaljaju plan spasenja i procese u okviru tog plana...sve do dolaska Gospoda našega Isusa Hrista. Ja verujem da si bar ikada čuo da Pasha i presni hlebovi predstavljaju Isusa Hrista..tj. Njegovu žrtvu. Verujem da ti je bar to poznato. Pasha kako kaže apostol Pavle koja se "zakla za nas" ukazuje na Isusa Hrista. On je jagnje Božije koje zaklano za naše grehe i otpuštanje greha. Presni hlebovi takođe predstavljaju Isusovu bezgrešnost tj. "bez kvasca" ili bez greha žrtvu koja se prinosi za nas. Hajde obraduj me pa mi reci da si ovo ipak negde čuo. :). Još mnogo bih ti mogao pričati o ovim praznicima Gospodnjim ali ovde sada govorim u kontekstu Isusove žrtve.

Dakle, Isus je jeo večeru Gospodnju sa učenicima na dan Presnih Hlebova, sutradan je bila Pasha....Isus uspostavlja praznik spomena na Njegovu žrtvu na praznik Presnih Hlebova a uzmire na Pesah...Presni Hlebovi su priprema ili prethodnica Pesaha. Pošto su ovi praznici dakle ukazivali na žrtvu Gospoda našega Isusa Hrista, Isus je uspostavljajući Pričest ili Euharistiju kako ko voli više da izgovori na ove praznike tj. preklapajući se sa njima time pokazao da je ovaj praznik dobio ispunjenje u doslovnim smislu upravo na toj večeri. Isus je već "prinet" iako to nije još bio formalno ali zasluge NJegove žrtve su počele da se uračunavaju iako je On fizički i dalje bio u životu. Tako da ta noć kada je suštinski otpočeo proces uračunavanja Hristove žrtve za nas jeste ta "prva" noć...ona obuhvata četvratak uveče, pa zatim petak uveče pa zatim subotu uveče..tri noći..a petak, subota i nedelja tri dana u taj prvi dan nedelje rano Isus vaskrsava. Dakle sa uspostavom "spomena" na žrtvu tj. Pričesti jasno je da taj "spomen" morao predstavljati stvarnost i u tom trenutku kad se deli..što ukazuje da je žrtva "prineta". Čim je spomen dakle on je na događaj koji se desio i dogodio..a u isto vreme se ispunjava i praznik Presnih Hlebova i Pesaha koji ukazuju "unapred" na žrtvu. Pesah i Presni Hlebovi ukazuju na unapred a Pričest na unazad..i jedan i drugi se preklapaju što ukazuje na njihovo ispunjenje čija je središna tema Isus Hristos.

Tako prjatelju, ovo je jedno razumevanje Reči Božije s moje strane i verujem da mi Gospod moj pomaže da razumem pravilno NJegovu Svetu Reč. Zahvaljujući razumevanju praznika i njihovog pravog značaja meni su ove stvari otkrivene i postale razmljivije. Jedno na drugo se nadovezuje i sve je povezano. Zato ti pitaš kakve veze ima ovo što ti pričam o praznicima sa tri dana i tri noći...evo sada se jasno vidi koliko je važno razumevanja praznika Gospodnjih i svakog segmenta Torah koji mi hrišćani smo često naučeni da preskačemo i prenebregavamo fokusirajući se tobože na Novi Zavet. Ne, to je nemoguće jer bez razumevanja Torah ne može se razumeti na Jevanđelje.

Napravio si prvu gresku za redosled praznika. prvo pocinje 14 nisana Pasha,a potom sledi sedmodnevni praznik presnih hlebova.
Sabat su i 14 i 15 nisan.
praznih presnih hlebova nisu prethodnica pashi i to ti je vec druga licna greska.
3.Moj:23:5-8
5 Četrnaestog dana prvog meseca uveče, pasha je Gospodnja.
6 A petnaestog dana istog meseca praznik je presnih hlebova Gospodu; sedam dana jedite hlebove presne.
7 Prvi dan neka vam bude sabor sveti, nikakav posao ropski ne radite.
8 Nego za sedam dana prinosite Gospodu žrtve ognjene; a sedmi dan neka je sabor sveti; ne radite nijedan posao ropski.
Ovde rec sabat DK prevodi sa sveti sabor i tu su 14,i 15 i 21.nisan sabatni dani.

Tako moj dragi prijatelju sve sto si naveo pada u vodu.
Isus je rekao da ce biti mrtav 3 dana i 3 noci.
Po nasem kalendaru fali jedna noc ,a po jevrejsko i jedna noc i jedan dan pa ti vidi sam.
Evo ti laksi je nas kalendar
petak noc
petak dan
subota noc
subota dan
nedelja dan
e sad ako uracunas i cetvrtak dan kad je bio ziv i jeo i pio i propovedao..., Isus je uporedio svoju smt sa Joninom Jona 2:1
" 1 Ali Gospod zapovedi, te velika riba proguta Jonu; i Jona bi u trbuhu ribljem tri dana i tri noći."
Zasto bi svoju smrt Isus poredio sa Joninom???sem da bi dao 100% preciznost o trajanju dana,gde moraju da budu uracunate 3 dana i 3 noci.
Da nece neko da kaze da se u Joninih 3 dana i 3 noci u utrobi ribe racuna i vreme koje je proveo na brodu???
Jel razmisljamo svojom glavom ,ili zelimo tvrdoglavo da dajemo tudje srednjevekovne odgovore,kao da zemlja nije okrugla,vec da je ravna ploca??? cemu to???

Zelim da te pohvalim za tri dana i tri noći ne beše ništa jeo niti vode pio" 1. Samuilova 30,12 jer se vidi da i ti zaista zelis da tragas za pravom istinom,i tako treba da razmisljas svojom glavom i na temelju Biblije.
Pozdrav

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Ovakvim temama i naklapanjima se služe militantni ateisti, pri čemu pokušavaju ismijati i ruglu izvrgnuti sve što je kršćansko. Evo primjera sa bloga jednog takvog.

I mnogi drugi, a ne samo ateisti. Cilj i jeste ismevati.

Naravno jer ne znaju da kontekstiraju Pismo:)

Nije u pitanju samo kontekst.

Uzgred, kada nama počinje novi dan? Svanućem ili u ponoć? Zašto baš u ponoć, kada je kažu neki prirodnije da započne izlaskom sunca?

Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
4.465
Nas nacin racunanja vremena isusovog vremena kao mrtvog
petak dan 3 sata
petak noc 18-6
subota dan 6-18
subota noc 18- 6,uskrsnut je u zoru ,a to je pre 6 sati!!!
Dakle i po nasem samo 2 dana i 2 noci je bio mrtav.

Jevrejski nacin racunanja vremena Isusovog vremena kao mrtvog
14.nisan dan od 6-18 sati ubijen je oko 15 sati dakle samo 3 sata dan
15.nisan noc od 18-6:00
15.nisan dan od 6-18 sati
16.nisan noc od 18-6 sati kad je Marija dosla u zoru,Isus je VEC bio uskrsnut!!!
Dakle po jevrejskom racunanju vremena dva dana i dve noci je Isus bio mrtav!!!

Hajde pa da kazemo da je zora posle 6 sati ,a nije jer je jos pre te zore isus uskrsnut...U zoru je dosla marija pred grob...
Dajte vase racunanje ali da ima 3 dana i 3 noci.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Napravio si prvu gresku za redosled praznika. prvo pocinje 14 nisana Pasha,a potom sledi sedmodnevni praznik presnih hlebova.
Sabat su i 14 i 15 nisan.

Upravu si:). Hvala na ispravci. Tako je. Isus je jeo Pesah 14 Nisana a 15-tog praznik Presnih hlebova koji traje 7 dana. Permutovao sam. Bravo.

Pa upravo mi to daje još bolje razjašnjenje ovoga što sam naveo u pogledu ostvarenja plana spasenja tj. večeri kada je Isus prinesen kao "Pesah" a zatim una krstu kao bezgrešan ili beskvasan hleb...

Tako moj dragi prijatelju sve sto si naveo pada u vodu.

Upravo gore pojasnih...ne zavisi od ovog redosleda praznika ceo ovaj koncept o Hristovom prinosu kroz prvi pričest. No, idemo dalje.

Zasto bi svoju smrt Isus poredio sa Joninom???sem da bi dao 100% preciznost o trajanju dana,gde moraju da budu uracunate 3 dana i 3 noci.
Da nece neko da kaze da se u Joninih 3 dana i 3 noci u utrobi ribe racuna i vreme koje je proveo na brodu???
Jel razmisljamo svojom glavom ,ili zelimo tvrdoglavo da dajemo tudje srednjevekovne odgovore,kao da zemlja nije okrugla,vec da je ravna ploca??? cemu to???

Slažem, se sa ovim upravo i ja to smatram da je to poređenje doslovno..jedino ako nekako Jonu možemo protumačiti drugačije..ali navedoh neke reference kada se misli na doslovnih tri dana i doslovnih tri noći a kada samo na dane bez istog konteksta za noći.

Ovde, već imamo malo drugačiju situaciju pitanje je šta znači izraz "u utrobi zemlje"...jer kao što vidiš tu postoji mala razlika u odnosu recimo na dane. Kada se kaže isto tri dana i tri noći isto se primenjuje na Isusov boravak u vremenskom smislu. Međutim, "utroba zemlje" je pak različito od "utroba ribe"..nisu bili u tome ijednačeni kao što se tiće dana tako da taj izraz treba razumeti malo bolje. Kao prvo Isus nije bio bukvalno "u zemlji" to znamo jer je iamo grobnicu u kamenu a drugo "u srcu zemlje" bi se bukvalno shvatilo kao u središtu zemlje. Dakel, Isus nije bio u bukvanom smislu u "srcu zemlje" ili u "u zemlji". Onda u kom kontekstu se odnosi ovaj izraz? Misli se pre svega na Hristov prinos za naše grehe...On ne mora biti u tom trenutuku ni fizički bukvano mrtav ali zasluge Njegove žrtve ili žrtvovanja su počele da se primenjuju.

Zašto ovako smatram? Dakle, tog četvrtka kad se jela Pasha koja predstavlja Hristov prinos Isus je doista "prinet" i uspostavio je praznik "pričesti" koja je uspomena na Hristovu smrt i prinos. Trebamo tu imati u vidu još jednu činejnicu. Na jednom drugom mestu sam se doatako ove teme..Hristos je stradao za nas i kao Bog i kao Čovek. Stradanje Isusa Boga se ogleda u tome što je Njegovo Božanstvo "počivalo" u toku ovog perioda od tri dana i tri noći..O tom "počivanju" Božanstva možda ako bude trebalo ali On jeste doista na taj način pobedio smrt i greh..smrt jer je samo Hristovo Božanstvo moglo popuniti "prazninu hadaesa" koji je neutoljiv i ne može je popuniti život ni jednog stvorenog bića već samo Bog može uliti svoj beskonačni život i pokriti tu beskonačnu prazninu hadesa a da preostane život.

No, da ne bih sada ovu temu možda malo neobičnu pokretao..referenca neka bude da je Isu jedavši Pričest saučenicima već ukazao na svoju smrt tj. žrtvovanja koje je otpočelo upravo trenutak pre početka praznika jer on ukazuje na ono što se desilo" a to se upravo desilo..Isu je pre Pričesti "prinet" iako nije bukvalno još bio u grobu. Finalizacija ovog dela jeste Hristova fizička smrt. Zato kao što rekoh Pričest ukazuje da je Hristos već prinet i podseća na taj čin. Zato izraz "u utrobi zemljie" ili "u srcu zemlje" ukazuje na čin prinosa Hristovog za grehe te to otpočinej u četvrtak veče i broji tri noći(četvrta, petak, subota) i tri dana(petak, subota, nedelja).

Zelim da te pohvalim za tri dana i tri noći ne beše ništa jeo niti vode pio" 1. Samuilova 30,12 jer se vidi da i ti zaista zelis da tragas za pravom istinom,i tako treba da razmisljas svojom glavom i na temelju Biblije.
Pozdrav

Da, navedoh ovaj stih kao referencu da treba shvatiti bukvalno za tri dana i noći jer drugačiji kontekst ne postoji. Čak navedoh a nađoh još citata u međuvremenu gde se jasno ističe da se misli odvojeno na dane i noći pa ako se u ovom slučaju za Isusa mnisli isto onda bi trebalo koristiti istu referencu ako se ne misli na bukvane tri noći.

Hvala i tebi na pokretanju ove teme..kažem mnogi misle da nema potrebe za daljim istraživanjem ove teme ali ipak nije tako. Treba biti otvoren za primanje istine i videla iz Božije Reči.

Neka te Gospode Jahve pouči kao i mene.

Svako dobro ti želim i da nastavimo kvalitetnu diskusiju.

Pozdrav.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Nije u pitanju samo kontekst.

Uzgred, kada nama počinje novi dan? Svanućem ili u ponoć? Zašto baš u ponoć, kada je kažu neki prirodnije da započne izlaskom sunca?

Upravo ja i gledam u kontekstu Pisma i Jevrejskog računanja..dan otpočinje sa zaslaskom sunca tj. naveče pa tako sadrži noć a zatim naredni dan i tako tri dana i noći jasno ukazuje na bukvalni tri dana i noći. Trebalo bi da je tako..nema drugog konteksta...ako bismo računali pak da se može ispustiti jedna noć i tako računati ovaj period onda smo upravo van konteksta jer dan sadrži i noć pre osvitka tog dana.

Natrag