Ukida li Pavle Subotu i praznike- Kolološanima 2,16.17?

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Četiri su notorne i neoborive činjenice.

1. Nigdje u Novom zavjetu ne nalazimo primjer da su se apostoli subotom okupili s kršćanima na bogoslužje.

2. Novi zavjet svjedoči (Dj 20,7; 1 Kor 16,2) kako se kršćani još za života apostola okupljaju nedjeljom na Euharistiju.

3. Sveti Pavao pišući Kološanima (Kol 2,16-17) poučava kršćane kako su tjedne subote, mlađaci, godišnji blagdani te čista i nečista jela samo sjena.

4. Svi ranokršćanski spisi (Barnaba, Didahe, Ignacije Antiohijski, Justin Mučenik i drugi), kao i povijesni spisi tog vremena, svjedoče da se kršćani na Euharistiju okupljaju nedjeljom još za života apostola.

Sve je ovo tvoja licna providna manipulacija.

I jos razotkrivas sebe kao potpunog izvrtaca pisma, i nepoznavaoca biblijskog konteksta.
Samo se sramotis.

Dakle, nigde u bibliji nedelja nije odredjena za euharistiju, jer biblija kaze "DA SU LOMILI HLEB SVAKI DAN"

"I svaki dan bijahu jednako jednodušno u crkvi, i lomljahu hljeb po kućama, i primahu hranu s radosti i u prostoti srca, Hvaleći Boga, i imajući milost u sviju ljudi. A Gospod svaki dan umnožavaše društvo onijeh koji se spasavahu" ( Dela 2. 46 - 47 )

Biblijske tekstove koje si postavio nigde ne govore da je nedelja odredjena za neki sveti dan Bogosluzenja ili blagdana, euharistije..itd..

Takodje, tvoje izvrtanje Pavlovih reci ne prolazi u kontekstu biblijske TIPOLOGIJE, koju ti ne poznajes, jer Pavle nije mogao reci da je Subota SEN ili TIPOS - predslika Hristovog tela, jer su predslika Hristovog tela zrtve koje su se prinosile u Svetinji.

Dakle, Pavle laze: "DA VAS NIKO NE OSUDJUJE ZA JELO I PI
ćE ( jestive i naljevne zrtve ), ZA KAKAV PRAZNIK ( odnosno ), U VREME KAKVOG PRAZNIKA, MLADINA, I SUBOTA"

U vreme ovih praznika su se prinosile zrtve, i apostol Pavle kaze da Hrscane niko ne treba da osudjuje sto ne prinose zrtve za te praznike, jer su one nasle ispunjenje u zrtvi Isusa Hrista.

Da vidimo kontekst kao dokaz ovome, u Jevrejima 9 poglavlju:

"A kad ovo bijaše tako uređeno, ulažahu sveštenici svagda u prvu skiniju i savršivahu službu Božiju.
A u drugu ulažaše jednom u godini sam poglavar sveštenički, ne bez krvi, koju prinosi za sebe i za narodna neznanja.
Ovijem pokazivaše Duh sveti da se još nije otvorio put svetijeh, dokle prva skinija stoji;
Koja ostade
prilika ( SEN -TIPOS - PREDSLIKA ) za sadašnje vrijeme, u koje se prinose dari i žrtve, i ne mogu da se svrše po savjesti onoga koji sluzi.
Osim u jelima i pićima, i različnom umivanju i pravdanju tijela, koje je postavljeno do vremena popravljenja.
Ali došavši Hristos, poglavar sveštenički dobara koja će doći, kroz bolju i savršeniju skiniju, koja nije rukom građena, to jest, nije ovoga stvorenja,
Ni
s krvlju jarčijom, niti telećom, nego kroz svoju krv uđe jednom u svetinju, i nađe vječni otkup.
Jer ako krv junčija i jarčija, i pepeo juničin, pokropivši njom opoganjene, osvećuje na tjelesnu čistotu;
Akamoli neće krv Hrista, koji Duhom svetijem sebe prinese bez krivice Bogu, očistiti savjest našu od mrtvijeh djela, da služimo Bogu živome i istinome?"
( Jevrejima 9. 6 - 14 )

Dakle, SEN ili TIPOS - PREDSLIKA su zrtve koje su se prinosile u Svetinji.

Sto se tice navodnih pisama licnosti koje si pomenuo, iznosis falsifikate, koje je falsifikovala Rimokatolicka crkva.
Postoje dokazi za to, i to upravo iz neke poslanice Ignjacija Antiohijskog, gde on govori o novoj nadi kada ce Gospod vaskrsnuti verne, a Rimokatolicka crkva to falsifikovala i predstavila kako Hriscani ne treba da zive po starom nacinu, vec svetkujuci nedelju.

Biblija je merilo istine, a na njoj ti potpuno padas.

Ja sam istorijski kontekst dao, a ti na njega nemas odgovor.

Evo ponovo tog mog odgovora:

Ne treba da pise da su se apostoli i prvi Hriscani okupljali u Subotu, jer pise da su se Hriscani okupljali svaki dan, sto znaci i u Subotu, i to pise u bibliji:

"I svaki dan bijahu jednako jednodušno u crkvi, i lomljahu hljeb po kućama, i primahu hranu s radosti i u prostoti srca, Hvaleći Boga, i imajući milost u sviju ljudi. A Gospod svaki dan umnožavaše društvo onijeh koji se spasavahu" ( Dela 2. 46 - 47 )

Dakle, okupljali su se SVAKI DAN, a Subotu smatrali svetim Bozjim danom odmora, i kao jednu od zapovesti zapisanih u dekalogu - deset zapovesti, i znali su da je krsenje zapovesti o Suboti greh, kao sto je greh krsenje i bilo koje od ostalih devet zapovesti:

JEDINSTVO SVIH 10 ZAPOVESTI-NAZVAN ZAKON SLOBODE KOJIM ĆE SE SUDITI SVETU:

"Jer koji sav zakon održi a sagriješi u jednome, kriv je za sve,
Jer onaj koji je rekao: ne čini preljube, rekao je i: ne ubij. Ako dakle ne učiniš preljube a ubiješ, postao si prestupnik zakona.
Tako govorite i tako tvorite kao oni koji će zakonom slobode biti suđeni" ( Jakovljeva poslanica 2. 9-11 ).

Koliki si manipulator odaje te i istorijski kontekst koji potvrdjuje da su Hriscani od 1 veka drzali Subotu, a da je nedelju uvela Rimokatolicka crkva na celu sa Konstantinom, i njegovim ediktom kojim je u crkvi uveo mnogobozacku nedelju.

Ovaj konstantinov dokument o obaveznom svetkovanju sunčevog dana je objavljen 321 godine nove ere i glasi:

"Na časni dan sunca - neka se gradska uprava i narod koji živi u gradu odmaraju, i neka sve radionice budu zatvorene.
Međutim - na selu, seljaci koji se bave zemljoradnjom mogu slobodno nastaviti svoje poslove, jer se dešava da koji drugi dan nije pogodan za setvu ili za rad u vinogradu.
Neka se obavljaju takvi poslovi - da ne bi ppropali blagoslovi koje nam nebo šalje"

Najraniji crkveni sabor koji se bozabavio svetkovanjem nedelje - bio je sabor u Laodikeji 364 godine nove ere.
U svom 29 kanonu ovaj sabor je objavio:

"Hrišćani ne smeju da svetkuju subotu i da se odmaraju tog dana - već moraju da rade, ali dan gospodnji treba naročito da poštuju, i kao Hrišćani toga dana ne treba da rade.
Ako budu dalje svetkovali subotu - neka budu prokleti"

Zapazimo ovde da je ovaj sabor uputio prokletstvo Hriscanima ako i dalje budu Svetkovali Subotu.

Ovo potpuno razotkriva tvoje manipulacije kojima zelis da prikazes kako Hriscani 1 veka i kasnije nisu postovali Subotu.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Oni su prije pripadali "farizejskoj sljedbi"

Ne, apostoli nisu farisejska sledba u ovom peridu..ne možeš reći da je nazarenska apostolska zajednica u Jerusalimu na čelu sa Petrom, Pavlom, Jakovom i Jovanom farisejska sledba. Oni nisu i većina te zajednice u ovom periodu sabora već oni osuđuju tu sledbu "nekih od pripadnika". Jasno je da postoji -Nazarenska zajednica i delovi te zajednice (farisejska sledba) koji čine farisejsku sledbu držanja zakona. Nazarenska zajednica su svi apostoli a ne farisejska sledba.

Da li to razdvajaš?

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ne, apostoli nisu farisejska sledba u ovom peridu..

Ja nisam ni rekao da su apostoli pripadali farizejskoj sljedbi. :) Ja ti rekoh da su farizejskoj sljedbi pripadali oni Židovi koji postadoše kršćani i koji za kršćane koji dolaze iz poganstva zatražiše: Dj 15,5: Onda ustanu neki od onih što iz farizejske sljedbe bijahu prigrlili vjeru pa reknu: "Treba ih obrezati i zapovjediti im da opslužuju Zakon Mojsijev."

A što na to odgovoriše apostoli nakon što se sastadoše u Jeruzalemu? :)

P.S. Oprosti, ali ne da mi se više objašnjavati ono što je i slijepcima vidljivo.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Ja nisam ni rekao da su apostoli pripadali farizejskoj sljedbi. :) Ja ti rekoh da su farizejskoj sljedbi pripadali oni Židovi koji postadoše kršćani i koji za kršćane koji dolaze iz poganstva zatražiše: Dj 15,5: Onda ustanu neki od onih što iz farizejske sljedbe bijahu prigrlili vjeru pa reknu: "Treba ih obrezati i zapovjediti im da opslužuju Zakon Mojsijev."

A što na to odgovoriše apostoli nakon što se sastadoše u Jeruzalemu? :)

P.S. Oprosti, ali ne da mi se više objašnjavati ono što je i slijepcima vidljivo.

Pa ja se ponadah da čitaš i vidiš što napisah. Rehoh apostoli sami ne drže ništa od slede farisejske...pa kada oni ne slede i većina crkve u Jerusalimu valda je logično da su i ostale nejevrejske crkve oslobođene te službe "farisejske".
Prava sledba je nazarenska a ne farisejska.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Pa ja se ponadah da čitaš i vidiš što napisah.

Ja sam se ponadao da ti čitaš i vidiš što piše u Djelima apostolskim. Nažolost, uzalud se ponadah.

Vratimo se mi na temu. Dakle, adventisti često tvrde kako je mnoštvo mjesta u Novom zavjetu gdje se apostoli s kršćanima subotom okupljaju na bogoslužje, pa ja nudim svakome 100.000 eura tko mi pokaže barem jedno takvo mjesto u novozavjetnim knjigama.

P.S. Nagradu može osvojiti i neadventist. Naravno, ako pronađe takvo mjesto u Novom zavjetu. :)

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Prava sledba je nazarenska a ne farisejska.

Ni jedno ni drugo.

Vratimo se mi na temu. Dakle, adventisti često tvrde kako je mnoštvo mjesta u Novom zavjetu gdje se apostoli s kršćanima subotom okupljaju na bogoslužje, pa ja nudim svakome 100.000 eura tko mi pokaže barem jedno takvo mjesto u novozavjetnim knjigama.

Postoji li takvo mesto u Novom Zavetu? Odgovor je jednostavan i kratak. NE

P.S. Nagradu može osvojiti i neadventist. Naravno, ako pronađe takvo mjesto u Novom zavjetu. :)

Nagradu, na žalost niko neće osvojiti, jer takvog mesta u Novom Zavetu nema. :cool:

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Ni jedno ni drugo.

Odbačena je "farisejska" sledba. Rekao bih...ne i ova druga. Bar ne vidimo iz teksta u Delima 15 da apostoli odriču svoju službu nejevrejskim hrišćanima. Posebno ako imamo u vidu u da Pavle u nekim tekstovima navodi da su hrišćani kojima se obraća nazidani na temelju apostola. Ako su "nazidani" na temelju apostola znači da dele zajedničku veru sa njima inače kako bi bili u zajednici i nazidani na tom temelju? Ako bi apostoli držali jedno a učenici drugo ima li smisla međusobno zajedništvo?
Zato smatram da je apostolska nazarenska služba ta koja je suprotstavljena ovoj farisejskoj.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
A reci ti Jovane, što smatraš o tome da adventisti tvrde kako je mnoštvo mjesta u Novom zavjetu gdje se apostoli subotom okupljaju s kršćanima na bogoslužje, a baš ni jedno mjesto ne nađoste i ne pokazaste?

P.S. 100.000 eura čeka.
Rekoh...nije potrebno ponavljati već opovrgnuti. Ali navedoh jedan citat gde kaže da je Marija i ostale žene nakon Hrista ostale na miru po zakonu. Gde piše kasnije da to više ne praktikuju? Nigde koliko znam.
Drugo, da li si razmišljao zašto Hristos tokom 40 dana od vaskrsa ni jednom ne pomenu ukidanje praznika? Da li je moguće da tokom 40 dana Isus ni jednom nije pomenuo ovu tako značajnu promenu?

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Odbačena je "farisejska" sledba. Rekao bih...ne i ova druga. Bar ne vidimo iz teksta u Delima 15 da apostoli odriču svoju službu nejevrejskim hrišćanima. Posebno ako imamo u vidu u da Pavle u nekim tekstovima navodi da su hrišćani kojima se obraća nazidani na temelju apostola. Ako su "nazidani" na temelju apostola znači da dele zajedničku veru sa njima inače kako bi bili u zajednici i nazidani na tom temelju? Ako bi apostoli držali jedno a učenici drugo ima li smisla međusobno zajedništvo?
Zato smatram da je apostolska nazarenska služba ta koja je suprotstavljena ovoj farisejskoj.

Problem je u tome što apostoli i rana Crkva nisu nazareni... Svetog Apostola Pavla su optužili da je sledbenik nazaretske "hereze", a nazareni, nastaju u Švajcarskoj početkom XIX stoleća.

Kod:
https://www.wikiwand.com/en/Apostolic_Christian_Church_(Nazarene)

Zatim, teško da se apostolima može pripisati pripadnost ovoj sekti:

Kod:
https://www.wikiwand.com/en/Nazarene_(sect)

Jesu li ovo verovanja apostola i Crkve:

Nazarene beliefs
The beliefs of the Nazarene sect or sects are described through various church fathers and heresiologists.

• in Jesus as Messiah:
The Nazarenes... accept Messiah in such a way that they do not cease to observe the old Law.
— Jerome, On. Is. 8:14
  • in the Virgin Birth:
They believe that Messiah, the Son of God, was born of the Virgin Mary.
— Jerome, Letter 75 Jerome to Augustine
  • Adhering to circumcision and the Law of Moses:
They disagree with Jews because they have come to faith in Christ; but since they are still fettered by the Law – circumcision, the Sabbath, and the rest – they are not in accord with the Christians.
— Epiphanius of Salamis, Panarion 29.7.4
  • Use of Old Testament and New Testament:
They use not only the New Testament but the Old Testament as well, as the Jews do.
— Epiphanius of Salamis, Panarion 29.7.2
  • Use of Hebrew and Aramaic New Testament source texts:
They have the Gospel according to Matthew in its entirety in Hebrew. For it is clear that they still preserve this, in the Hebrew alphabet, as it was originally written.
— Epiphanius of Salamis, Panarion 29.9.4
And he Hegesippus the Nazarene quotes some passages from the Gospel according to the Hebrews and from the Syriac [the Aramaic], and some particulars from the Hebrew tongue, showing that he was a convert from the Hebrews, and he mentions other matters as taken from the oral tradition of the Jews.
— Eusebius of Caesarea, Ecclesiastical History 4.22
Gore podebljani tekst u prevodu glasi: Oni se ne slažu sa Hebrejima po tome što veruju u Hrista, ali kako su i dalje pod zakonom, - obrezanje, shabat, i ostalo - oni se ne slažu ni sa Hrišćanima.
Epifanius Salamski, Panarion 29.7.4

P.S. 100.000 eura čeka.

Da nudiš i 1.000.000 nitko ga dobio ne bi. Nema sleđenja Torah za Hrišćane u Novom Zavetu. Ključno je bogoslužje, ne mlađaci, ne obrezanje, nego okupljanje oko stola (oltara). A to Hrišćani čine prvog dana u sedmici po hebrejskom kalendaru.

Shabat se ne posmatra. Sa druge strane, "nazareni" (moderni su posmatrači Nedelje) koje adventisti "baštine", su shabataristi, uz to ne veruju u Božanstvo Hrista.

Poverujemo li adventistima, onda se postavlja pitanje ko se okupljao Nedeljom? Ko se okupljao na Euharistiju? Ko? Hrišćani iz paganstva???? Ako je tako, čemu onda Poslanice? Čemu onda Djela Aposolska 15?

Ali, upravo činjenica da se Hrišćani okupljaju Nedeljom, da se Euharistija vrši prvog dana, da se upućuju Poslanice, da se okuplja Sabor, govori o tome da su Hrišćani, od samog početka odvojeni od Torah-a.

Uostalom, poslednja knjiga Novog Zaveta i govori o onima koji Crkvu napadaju:

"Evo, dovest ću neke iz sinagoge Sotonine - koji sebe zovu Židovi, a nisu, nego lažu - evo, prisilit ću ih da dođu da ti se do nogu poklone te upoznaju da te ja ljubim. " Otk 3.9

Natrag