- Učlanjen(a)
- 07.07.2014
- Poruka
- 18.400
Ali navedoh jedan citat gde kaže da je Marija i ostale žene nakon Hrista ostale na miru po zakonu.
Bijaše to 52 dana prije krštenja prvog kršćanina (Pedesetnice). A ja sam pitao, da te podsjetim - gdje se u Novom zavjetu apostoli subotom okupljaju s kršćanima na bogoslužje?
Gde piše kasnije da to više ne praktikuju? Nigde koliko znam.
A gdje piše da prakticiraju? Gdje piše da apostoli subotom okupiše kršćane na bogoslužje? Nigdje koliko ja znam. A ako apostoli ne okupljaše kršćane subotom na bogoslužje, zašto bismo mi današnji kršćani to činili?
I, ako može Jovane, komentiraj ovo:
Četiri su notorne i neoborive činjenice.
1. Nigdje u Novom zavjetu ne nalazimo primjer da su se apostoli subotom okupili s kršćanima na bogoslužje.
2. Novi zavjet svjedoči (Dj 20,7; 1 Kor 16,2) kako se kršćani još za života apostola okupljaju nedjeljom na Euharistiju.
3. Sveti Pavao pišući Kološanima (Kol 2,16-17) poučava kršćane kako su tjedne subote, mlađaci, godišnji blagdani te čista i nečista jela samo sjena.
4. Svi ranokršćanski spisi (Barnaba, Didahe, Ignacije Antiohijski, Justin Mučenik i drugi), kao i povijesni spisi tog vremena, svjedoče da se kršćani na Euharistiju okupljaju nedjeljom još za života apostola.