Evo recimo Pesah-Pasha. Njen osnovni smisao je uspomena na prelaz Jevreja iz Egipta a primenjuje se i na Hrista koji je stradao na taj dan i tako postao naše žrtveno jagnje. Njen širi smisao je "prelaz" od graha ka pravdi..Egipat je simbol služeanja grehu a prelaz Crvenog Mora je simbol našeg puta "od greha" ka pravdi. Ima dakle i osnovni smislao i simbolični a i spunjava se u Hristu. Mnogo značajan praznik.
Ima mnogo sličnih primera. Ovo je za Pesah...samo.
Pasha nikada nije imala smisao samo "prelaza", ona je oduvek ukazivala na Hrista i na zrtveno jagnje koje se taj dan klalo!
Upravo o tome ti govorim, ono sto se na Hrista primenjuje, na njemu se i ispunjava, i to vise ne vazi, kao sto je to slucaj i sa Pashom! Mi Pashu vise ne drzimo!
Ti nemas ni jedan jedini primer, da se nesto ispunjava na Hristu, a da vazi i dalje ili da se i dalje obavlja!
Ako imas ti prilozi!
Pasha nije primer, jer ona se na Hristu ispunila i ne drzimo je vise (vise ne vazi) ! To i dokazuje ono sto pricam! Ako se nesto "na Hrista primenjuje", na njemu se "ispunilo", onda taj simbol vise ne vazi!
Prosirivanje smisla moze da postoji, ali nemas nijedno mesto gde se prosirivanje smisla odnosi na Hrista (sa njim je u vezi), a da i dalje vazi!
Ako imas prilozi, pa cu razmotriti tvoje tumacenje!
Dakle nemas, a posto nemas, to znaci da je Pavle ovde u jevrejima govorio o suboti kao o "senci", koja je na Hristu "ispunjena", i vise za nas kao praznik ne vazi!
No, širi smisao i uži ima mnogo drugih primera kao zapovest koju navedoh..Hristos proširuje njen smisao...ovo isto radi Pavle kada je "počinak" na subotu upitanju.
Drugo je "prosiravanje smisla zapovesti" koje se ne odnose direktno na Hrista! A sasvim je drugo kada prosirivanjem smisla ti ukazujes na Hrista direktno!
Upravo Pavle u jevrejima - subotu povezuje direktno sa Hristom!
Ako ju je on povezao sa njim direktno, onda se ona na njega i odnosi, jer on je nas "mir", kao sto kaze "
hodite k meni svi umorni i natovareni i ja cu vas odmoriti". To se na Hrista direktno odnosi!
Nadji mi bilo koji praznik ili zapovest da na Hrista upucuje, a ostala je na snazi?
Ne postoji!
Zato je subota "senka" i ovde ti Pavle to jasno pojasnjava. Ne radi se ovde o "prosirivanju smisla", jer subota je i u SZ imala smisao "duhovnog pocinka" kao i u NZ, ali njen smisao ljudi nisu shvatali u to vreme, sve do dolaska Hrista! Kad je on dosao smisao zapovesti je postao jasan, jer se na njemu ispunio! A ono sto se ispunilo na Hristu, nema vise potrebe drzati!
Nema smisla iscekivati rodjenje deteta i radovati se, kad se to vec desilo! Tada prestajes sa iscekivanjem, jer se dogodilo..
Tako je i sa svim zapovestima koje su na Hrista ukazivale! Pa i sa ovom zapovescu, subotom!