U sta hriscanin treba da veruje u toru(stari zavet) ili jevandjelje(novi zavet)?

Član
Učlanjen(a)
01.02.2011
Poruka
702
u sta hriscanin treba da veruje

Slazem se stobom tripo.

Jer nema logike nazivati se hriscaninom ako verujes u nesto druo a ne u jevandjelje.
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
24.10.2009
Poruka
434
U Bibliji nema samo 10 zapovesti, postoje "Zakoni" i "Ponovljeni zakoni". Povežite to sa Hristovim rečima i učenjem pa će vam se samo kasti. A što se tiče svinjetine, Isus proteruje demone u svinje a one otrče u more i podave se.
Dakle, i tu imamo potvrdu prljavosti ove životinje.
Mislim da je ovo bitno u vezi pitanja u šta treba da veruju hrišćani. Ovde deluje kako se sve treba poštovati i sve bez pogovora poštovati doke god je to u interesu jedne ideje ili shvatanja kako nešto treba da izgleda. Dakle i Stari zavet se primenjuje samo selektivno, u delu koji najavljuje mesiju.
Za informaciju pojedinima koji se bave ovom temom plivajući po tekstovima, tokom prvih godina hrišćanstava, hriđćani su nazivani "nazarenima" i hrišćanstvo "nazarenskom jesresi". Tako su ga zvali judejski sveštenici (judejski-oni koji su u Judeji), pošto u to vreme je postojalo mnoštvo jevreja diljem Rimskom carstva i oni su nazivani "jelenima" ili "helenima". Nazarenska jeres je, po spisima judejskih sveštenika, bila u svemu ista kao verovanje jevreja, osim u delu u kom su smatrali da je najavljeni mesija došao i ta je to Jošua Ha Nocri, ili Isus.
Pojam "hrišćani" javlja se tek u drugoj polovini I veka nove ere i to u samom Rimu...
Gundark, u vezi onog za Jakova i dela apostolskih gde si mi pojasnio da nisam u pravu, plašim se kako me nisi ubedio. Nisam sklon da radim kopiranje ali ovde ću to uraditi pa da vidimo ceo kontekst a ne rečenicu presečeno na pola:
17 A kad smo došli u Jerusalim, braća nas primiše radosno. 18 Sutradan Pavle s nama poseti Jakova, a sve starešine su bile prisutne. 19 I pošto ih pozdravi, pričaše im u pojedinostima sve što je Bog njegovom službom učinio mnogobošcima.

20 A kad su to saslušali, slavljahu Boga i rekoše mu: vidiš, brate, koliko hiljada vernih ima među Judejima, i svi revnuju za zakon; 21 a o tebi su obavešteni da sve Judeje, koji su među mnogobošcima, učiš i otpađuješ od Mojsija govoreći im da ne obrezuju svoju decu i da ne žive po svojim običajima. 22 Šta ćemo, dakle, sad? Svakako će čuti da si došao. 23 Stoga učini ovo što ti kažemo: imamo četiri čoveka koji su se zavetovali; 24 uzmi ih, podvrgni se očišćenju s njima zajedno i plati za njih da ošišaju glave, pa će svi doznati da nema ništa od onoga što su čuli za tebe, nego da i sam živiš držeći se zakona. 25 A za mnogobošce koji su primili veru odlučili smo i poručili da se čuvaju od mesa žrtvovanog idolima, i od krvi, i od udavljenog, i od bluda. 26 Tada Pavle uze te ljude, pa sledećeg dana očišćen s njima zajedno uđe u hram objavljujući da su se navršili dani očišćenja, - dok je za svakog od njih žrtva bila prineta.
Zaključak: hrišćanin mora da poštuje obe knjige, oba zaveta sa Bogom. Cepanje ili izdvajanje samo pojedinih delova ili pridavanje značenja samo pojedinim delovima (napr. uzme se Genezis i deo Mojsijevih knjiga, Knjiga o Jovu i par knjiga Proroka, te Jovanovo jevanjelje i Apokalipsa) vodi u stvaranje sekte.
Pogrešno tumačenje sa stanovišta oficijelnog stava i učenja Crkve vodi u jeres.
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
01.02.2011
Poruka
702
ZA ALEKSIJE D.

ja se slazem stobom da treba da postujemo stari i novi zakon ali mi nije jasno zasto,ti zakoni su dani iskljucivo jevreima od JAHVE.

Tim samim sto je on sklopio zavet tj pashu samo snjima dok je isus sklopio zavet s celim svetom tj novi zavet tj pashu .

Nevidim logiku.

pogledaj ovaj stih procitaj:dela apos.20:24,27-30. i sta mislis o tome.A gore gde si naveo stihove ako ti nije tesko stavi ime i glavu da bi oni koji manje poznaju bibliju nasli i uverili se o tome o cemu ti pises.
A sto se kopiranja tice svi kopiraju kad ih mrzi da pisu ili traze po bibliji ja to isto nevolim ali po nekad moras.

cao.
 
Član
Učlanjen(a)
24.10.2009
Poruka
434
Rado bih sa tobom diskutovao o Apostolu Pavlu i Delima Apostolskim, ali to je već poveće udaljavnje od teme. Naprosto, smatram da je polemika potpuno iluzorna i da tumačenje koje se daje da je Bog sklopio sa Jevrejima pa sa ostalima zavet, malko daleko od onog kako ja vidim stvari.
Ukoliko bih sad o tome trunio, ponavljao bin neke delove ranijih pisanija.
 
Član
Učlanjen(a)
01.02.2011
Poruka
702
ZA ALEKSIJE D
pa nema veze prijatelju samo ti rokaj ja volim bibliju, i ljude kad diskutuju o njoj jer samo cemo tako da dodjemo do pravde.
Vidi se da nisi rodjen juce imas petlju za ove stvari mislim religiozne stvari.

A ja to izuzetno cenim!!! pozdrav!!!
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
06.06.2010
Poruka
320
VANHELSING G je napisao(la):
ja se slazem stobom da treba da postujemo stari i novi zakon ali mi nije jasno zasto,ti zakoni su dani iskljucivo jevreima od JAHVE.
Tim samim sto je on sklopio zavet tj pashu samo snjima dok je isus sklopio zavet s celim svetom tj novi zavet tj pashu .
Ne vidim logiku.
Ne rekoh li u predjashnjem postu da je taj stav ( svojatanje Boga ) farisejshtina i detinjarija.
Domicus je napisao(la):
Hteli su da postave sebe (fariseji,svestenstvo) u svetlu "ekskluzivnog" naroda. On jeste odabran ali samo kao primer. Kao kad otac nesto hoce da pokaze svoj svojoj deci pa pozove svog najslabashnijeg sina da mu asistira u pokaznoj vezbi.
Uzeo ih je Gospod da budu videlo ostalim narodima. Bili su najmanji, najspabiji, okruzeni silnim i velikim narodima, i preko njih htede da proslavi ime Bozije.
Kako je moguce da prihvatash takav infantilan stav fariseja ? To ti je logicno a nije ti logicno da Zapovesti vaze za SVE ?
Po tome principu proizilazi da Bog nije konzistentan u svom delovanju i mislima.
Lako se da proveriti svaka tvrdnja:
3 + X = 5
X = 5 - 3
X = 4 ?
3 + 4 = 7 ... puuu ...nije tacno :D
_______________
3 + X = 5
X = 5 - 3
X = 2 ?
3 + 2 = 5 ... eee to je to yes3
 
Član
Učlanjen(a)
14.10.2009
Poruka
434
Stari zavet najavljuje, odnosno objavljuje Novi zavet, a Novi zavet ispunjuje Stari zavet.
 
Član
Učlanjen(a)
24.10.2009
Poruka
434
I time Simi stojiš na ispravnom stanovištu da treba poštovati i Stari i Novi zavet? E, ako je tako, reci mi, dal to znači da treba poštovati verziju u kojoj je knjiga o Makabejicima ili verziju bez nje?
 
Član
Učlanjen(a)
19.07.2010
Poruka
132
Malo sam bio odsutan, ali evo da odgovorim na neka pitanja.
Pod jedan, koje zapovesti ne treba poštovati ( od 10 ). Osim prve, koja je ista sa Hrišćanskom, sve ostale. Objasniću kroz dva primera koja sam za potrebe objašnjenja izmislio.
Primer 1) Zapovest: Ne drogiraj se.
Zapovesti: Ne uzimaj LSD. Ne uzimaj kokain. Ne uzimaj krek.

Primer 2) Zapovest: Ne jedi mlečne proizvode.
Zapovesti: Ne jedi sir. Ne jedi pavlaku. Ne jedi maslac.

Vidite li razliku? Iako onih drugih zapovesti ima više, ona prva je kompletnija. A sada neka me neko optuži kako ja poričem da ne treba uzimati LSD (mleko zaboravite). Isto tako i sa Božijim zapovestima. Ne bi voleo da te neko laže? Ne bi voleo da te neko pokrade, da ti muva ženu, ubije itd. Nemoj da radiš drugima isto što ni ti nebi želeo da drugi radi tebi. Prema tome, ljubi bližnjega svoga kao sebe sama je kompletnija i savršenija od svih onih nabrojanih. Što se tiče same Subote i hrane za neznabošce je važilo ono što je Bog rekao Noju, bar do Hrista (u tu kategoriju spadamo i mi).

Koje zapovesti su opoganjene? Sve gde se pominje bližnji. Isus je objasnio šta je bližnji, ali do tada je vladalo ubeđenje da se to odnosi samo na Izraelsko pleme. Tako je to postalo prilično rasističko shvatanje od koga je patila i prvobitna Hrišćanska crkva. Kasnije ću više o ovome (sa sve citatima). Posebno opoganjena je i zapovest "Ne čini preljube". Ovo je bilo genijalno. Nemožeš da činiš preljubu ako osim svoje žene oženiš i drugu. I ona je tvoja žena, zar ne? To što je Bog odredio da će dvoje biti jedno telo nema veze. Ovako imamo još veće telo. Pa i to je bilo malo pa je uveden i pojam "inoča". Odnosno, nije ti žena, možeš seksualno da je koristiš, nema nikakva prava pa ni njeno potomstvo nema udela u nasledstvu, ali budi bar toliko obziran pa je bar hrani ako je već koristiš. Car David je zajedno imao oko hiljadu žena i inoča, pa mu je i to bilo malo, nego je morao da ubije svog vojskovođu da bi oteo njegovu ženu.

Za Aleksija. Zanima me odakle si iskopirao tekst iz dela Apostolskih (glava 21) jer 25. stih nije kompletan. On treba da glasi ovako: A za neznabošce koji verovaše mi poslasmo presudivši da oni takvo ništa ne drže osim da se čuvaju od priloga idolskih, i od krvi, i od udavljenog, i od kurvarstva. Podebljan deo u tvom tekstu nema. A da nebude zabune evo još jednog Jakovovog teksta (dela apostolska 15:13-20) gde poručuje da se u neznabošce koji veruju ne dira. (P.S. Našao sam, koristio si Čarnićev prevod).

Aleksije, što se tiče da zakon ne čine samo deset zapovesti potpuno si u pravu. S obzirom da je u ljudskoj prirodi da traži opravdanje za svoja zla dela i da stalno traže rupu u zakonu, potrebno je da neko da i detaljnija objašnjenja. Ali ima nešto u čemu sam i ja pogrešio pa se evo ispravljam. Moguće je opoganiti i dve hrišćanske zapovesti (doduše mnogo teže ali ipak moguće).

Za domicus-a. Aleksije se sam izjasnio da je ateista i da nije baš relevantan sagovornik što je iskreno i časno od njega. Ako je negde i pogrešio ili imao pogrešne informacije njemu se nemože uzeti za zlo. Za ateistu jeste pokazao natprosečno znanje biblije.
Da je Jevrejin duhovna kategorija to mogu da prihvatim u određenim kontekstima.
Sada moram da prekinem, ali obećavam nastaviću još večeras. Imam još o ovome da pišem. Pozdrav.
 
Član
Učlanjen(a)
06.06.2010
Poruka
320
Gundark je napisao(la):
Pod jedan, koje zapovesti ne treba poštovati ( od 10 ). Osim prve, koja je ista sa Hrišćanskom, sve ostale.
Ovo sto si sad izjavio je jeres i (oprosti ) budalashtina neopevana ! 9 brishemo zato sto je Isus dao 2 u Novom Zavetu ? Sramota covece.. sramotaa...
Za tvoju argumentaciju covek bash mora da upotrebi mentalnu gimnastiku ne bi li iole imalo smisla to pisanije.
Nesko u kratko u vezi droge - Droga podrazumeva sve ono sto steti covekovom zdravlju - fizickom i duhovnom!
Alkohol, kanabis i sve vrste opijata -DROGA
Kurvanje - DROGA
Zavosnost od bilo cega (pregonjenje)- internet, tv, muzika, sport - DROGA
DROGA = GREH ( greshka- greshiti, ici pogresnim putem - propast -smrrrrrrrrt)
Dalje, "voli bliznjega svoga..." je ok ali ono nije potpuno, koncizno, jasno.
To sto ti mislis da je SVE, nije. To se odnosilo na slogu i postovanje ljudi izmedju sebe.
Seti se kad im je oprao noge, sta im je rekao.
Po toj tvoj teoriji si ti mogao da kazes " budite dobri - nemojte biti losi "
U to "budite dobri" je sve sadrzano.:???: Da li je ?
"voli bliznjega svoga..." - zamisli muskarca koji je zaljubljen u zenu i iz "ljubavi" ( tako on oseca) uzme tu zenu i imaju odnos. Ili da dodje neki i da tuce zenu ( a znamo da postoje i sadisti i mazohisti) Pa sto ? taj neki idiot voli da ga biju i da mozda misli da ima josh kao sto je on- aj da uzme motku pa da udara po njima ( mozda ljudi vole a ne znaju da vole ) ...wacko2 neozbiljno je sve ovo sto si napisao! Garavi ti je pomutio vid. :vorred:
SVE sto je sadrzano u plocama saveza se treba postovati zato sto je to "uputstvo za upotreu coveka" od strane Tvorca naseg!
Bog nista ne pise bez veze! U Bibliji nista nije ni malo ni puno vec tacno koliko treba coveku da zna radi njegovog spasenja i gde mu je u tancina predocen Boziji plan kako da to ostvari.

Gundark je napisao(la):
Koje zapovesti su opoganjene? Sve gde se pominje bližnji. Isus je objasnio šta je bližnji, ali do tada je vladalo ubeđenje da se to odnosi samo na Izraelsko pleme. Tako je to postalo prilično rasističko shvatanje od koga je patila i prvobitna Hrišćanska crkva. Kasnije ću više o ovome (sa sve citatima). Posebno opoganjena je i zapovest "Ne čini preljube". Ovo je bilo genijalno. Nemožeš da činiš preljubu ako osim svoje žene oženiš i drugu. I ona je tvoja žena, zar ne? To što je Bog odredio da će dvoje biti jedno telo nema veze. Ovako imamo još veće telo. Pa i to je bilo malo pa je uveden i pojam "inoča". Odnosno, nije ti žena, možeš seksualno da je koristiš, nema nikakva prava pa ni njeno potomstvo nema udela u nasledstvu, ali budi bar toliko obziran pa je bar hrani ako je već koristiš. Car David je zajedno imao oko hiljadu žena i inoča, pa mu je i to bilo malo, nego je morao da ubije svog vojskovođu da bi oteo njegovu ženu.
Znas, oni nisu zeleli da razumeju. Seti se kad Mojsije kaze " svesno/voljno su bili glupi).
Ne bi ti iskreno bio u kozi u vremenu kad Isus opet dodje pa da ti "objasni" kao i njima.
Da li zaboravljas ko je vise progonio koga ? Jevreji hrscane ili obrnuto ?!
O zenama - primer. - danas u americi imas 4 miliona zena vise no muskaraca. Sta sa tim zenama ?
U to vreme je najpametniji, najpostovaniji i najsposobniji mogao a ima vise zena. Zasto ?
Pa prosto je . Bog je dao coveku zapovest - "kotite se - mnozite se " .
Zadatak coveka je da stvara DOBRE LJUDE. To je njegova svrha postojanja. Da "proizvede" i odgoji sto vise dobrih ljudi. Deca su najveci "kapital". Ko ima dobru decu koja izrastu u dobre i casne ljude, taj se ne treba brinuti o starosti.
Dakle, imas sigurno prijateljice koje ti se zale " za koga bre da se udam kad sve nailazim na idiote, neradnike, pijanice, narkomane, kurvare!" A znas i sam da je sve manje dobrih ljudi. Sta sa tim zenama ? To ti je odgovor zasto je Bog dozvolio da ljudi imaju vise zena.
Toliko za sad. Nisam imao zelju da komentarisem one pojedinosti oko cara Davida zato sto su zaista izlisne.
 
Natrag
Top