U kom razredu bi trebalo uvesti vjeronauku?

Član
Učlanjen(a)
27.11.2009
Poruka
381
Ahahahahah, neverovatno, za apsolutno SVE sto radite, krivite mene. Vrtim odgovore ko sibicar, iako je svih 70 postova koje sam na ovom forumu napravio, POTPUNO unikatno, svaki sa novom tematikom i dokazima. Vi ste gospodine, od neprocenjive vrednosti. Da vas nema, trebalo bi vas izmisliti.

Odustajem, zaista, nastavite da zivite u svom svetu iracionalnih fantazija i nelogicnih logika, neznanja, I soli i vode. Glupo je raspravljati sa nekim ko pojma nema sta je zivotni ciklus. A kamoli nesto vise, iz visih razreda osnovne skole. Bedak, stvarno ste me sad deprimirali.
Eto o cemu bi ste vi da nasa deca uce u skolama, o ovom djubretu? NE.
Idi brate kod boga, pa nek ti on pise nauku, pravi nuklearne reaktore, lansira rakete na mars, pravi lekove kojima se lecis, a ti samo to ljudsko znanje pripisuj bogu.

Član
Učlanjen(a)
02.11.2009
Poruka
303
Главно је да ти паметан, не брини се за мене.
На форуму си три и по године, написао си 70 порука и сад је то врхунац савршенства. Заклањаш се иза науке, као да су сви научници атеисти, као да већина универзитета није настала у оквиру Цркве.
Типичан комесарски демагошки систем из књижица са курса за нове чланове СКЈ.

Član
Učlanjen(a)
27.11.2009
Poruka
381
Kako se samo usudjujem da ne prihvatim tvoje gluposti i sakrivam se iza znanja, stvarno ne znam sta mi bi, ja se jako izvinjavam sto pisem na jeziku vama potpuno nerazumnom.

Znaci :confused2:

Član
Učlanjen(a)
02.11.2009
Poruka
303
Не би ти препознао знање, макар те уболо штапом у око.
Без обзира на мишљење треба бити човек. Ја се лично не слажем са овим суботарима, али су као људи културни, воде нормалан разговор.
То ти је као утакмица. Неко иде да би гледао фудббал, а неко да би псовао и потукао се.

Član
Učlanjen(a)
27.11.2009
Poruka
381
Srbistan je sekularna drzava, i crkva i drzava ne mogu niti ce ikad biti jedno. Samo pitanje i nerazumevanje pitanja je besmisleno, i propagira mrznju, odnosno favorizovanje jedne religije u odnosu na drugu. Uvodjenjem pravoslavne religije u osnovne skole, napravilo bi haos, sve druge religije su u Srbiji zastupljene, i religija ne cini nekoga nacijom. Drzava je nacija, ne pripadnistvo odredjene religije, sekte ili kulta. Takodje, time se jasno stavlja do znanja da su sve ostale religije i narodi nepozeljni u Srbiji, ili jos gore, moraju da se pokrste da bi se 'molili', sto je ne samo apsurd, vec vodi u fasizam i diktaturu. Ovaj narod ne zeli vise ratova po bilo kojoj osnovi. Ne smem ni da zamislim taj horor.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
02.11.2009
Poruka
303
Мало се информиши па онда пљуј по свему. Немају само православни веронауку, него и римокатолици, евангелисти, муслимани и Јевреји, а ко неће има грађанско.
На Западу коме стремите има веронаука у школама, скандинавске земље имају државне цркве, као и В.Британија....
Држава наплаћује црквени порез...
Није држава нација. Никога СПЦ није на силу покрштавала нити то данас намерава.

Član
Učlanjen(a)
27.11.2009
Poruka
381
Problem, koji ocigledno ne shvatas jeste da je srbija sve samo ne religijski cista sredina. Ne mozes muslimanskom ili katolickom detetu nametati predavanje pravoslavlja. A isto tako, ne mozes pricati o 10 razlicitih vera, zato sto to jos manje smisla ima, nego sto ima nametanje vere. Osim ako nisi u glavi imao neki genocid ili etnicko ciscenje?

Ne postoje 2 razlicite biologije koje se predaju u skoli, u skoli se uce cinjenice, a ne kako verovati.

Svako je slobodan da za sebe veruje sta god hoce, i nema nikome pravo da namece njegovo verovanje, ko sto nijedan musliman ne moze da dodje tebi da namece tvoje verovanje, tako ni ti nemas pravo nijednom detetu da nameces bilo koje verovanje, koliko god pravoslavaca da veruje u to. Cak stavise, posto su deca u pitanju, koja jos nemaju razvijen mozak, to ne bi trebalo ni da bude raspravljano. Postoje ljudi koji o tome vode racuna, koji su po obrazovanju pretpostavljam iznad tebe i mene. (ako izuzmemo ove sto su kupili diplome, a obavljaju drzavne funkcije, ili se razumeju u opsao koji obavljaju, ko ja u sviranje violine)

Ne mozes verovanje stavljati u kategoriju skolstva. Cilj skolovanja je obrazovanje. Domen verovanja ne spada u to.Slazem se da bi biblija mogla biti pomenuta i biti obradjivana kao lektira, to ionako retko ko cita. ISto tako u istorijskom kontekstu. Ali nikako kao cinjenica, zato sto nijedan profesor ne moze da trazi od ucenika da mu veruje u to sto predaje, bez nacina da demonstrira to o cemu govori.
Zamisli da matematicar izadje i kaze, znate deco, od danas je 1+1 3, i molim vas da me ne pitate zasto je to tako, jednostavno cete morati da mi verujete.

Izvini, ti hoces zapadnjacki sistem veronauke u skoli, a pricas kako ja stremim ka zapadu? :stupid:

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
02.11.2009
Poruka
303
Samo nastavi sa udaranjem.
Svaka vera ima svoga predavaca veronauke. Niko ne namece muslimanskom detetu pravoslavnu veronauku.
Ne namece ni pravoslavnom, moze da ide na gradjansko.

Masa stvari se prima na veru npr. istorija, nijedan profesor ne moze da pred ucenicima pokaze evoluciju, niti da izvede sve eksperimente iz fizike i hemije. Neke stvari se uce, pa kad se dodje do novih saznanja onda se usvoji novo.
Nekada su lekari savetovali izlaganje suncu sada brane....

Član
Učlanjen(a)
27.11.2009
Poruka
381
Pre 30-40 godina nisi imao takve ozonske rupe od zagadjenja, dok si ti bio dete, kao sto imas danas. Sta je u tome pogresno? I voda se u reci isprlja, pa si pre 40 godina mogao sa jednog izvora da pijes, a danas bi umro posle 30 sekundi.

ne znam sta znaci

Masa stvari se prima na veru npr. istorija

Kakve veze vera i istorija imaju?

Slazem se da nijedan profesor ne moze na licu mesta da dokaze teoriju evolucije, ali naucna teorija ne moze da postane teorija, ako se ne obezbedi dovoljno dokaza za istu, na nacin koji se smatra validnim. A za teoriju evolucije ima dovoljno dokaza. Svako ko zeli da je opovrgne a bilo je 150 godina vremena za to, mogao je. I moze i dalje i uvek ce moci, i to je ono sto nauka podrzava, ako mozes da dokazes da je teorija evolucije pogresna, verovatno bi dobio nobelovu nagradu, milion dolara, slavu za ceo zivot, i spomenike, ime koje ce ti se vecno pamtiti, ulice, knjige, mesto u istoriji, itd...

Teorija evolucije nudi pisane dokaze, i pronadjene dokaze koji se u potpunosti slazu sa onim sto teorija opisuje.
Isto vazi za fiziku i hemiju, i bilo koju naucnu teoriju.

Vidi, sad vec ulazis u sferu filozofiranja, gde bi ti mogao da kazes da crveno nije crveno, vec ces ga ti zvati 'zalembeno'.

Inace, teoloski fakultet vec postoji, tako da, eto. Ima ga, nije da ga nema. Moze se uciti teologija. Nije zabranjena. Ali jednostavno, u osnovnoj skoli koja se bavi nezrelim licima, neformiranim stavovima prema zivotu, religija u tom momentu nudi suprotnost u odnosu sto se uci na drugim casovima. Ne mozes uciti teoriju evolucije i teologiju jednu za drugim. Zbunjivati decu je sve osim korisnog. Na sta ce liciti to dete koje uci da je zemlja stara 6000 godina po bibliji, a u teoriji evolucije covek star 100000 godina? To su opasne stvari da bi se sa time eksperimentisalo i igralo.

Član
Učlanjen(a)
02.11.2009
Poruka
303
Историја се прима на веру, ејр не може нико да нам понови бтику код Кане да бисмо видели својим очима и поверовали, него се верује на основу неког извора. Или кад је владао неки фараон, узима се на основу неког хијероглифа, који је ваљда добро дешифрован. Учило се да је Вукашин убио Уроша, а после се утврдило да је Урош умро 4 године после Маричке битке. А Нушић је због тога пао на испиту, јер је тврдио оно што у том тренутку није било прихваћено.
На веру идемо код лекара, верујемо да нам апотекар даје прави лек, а не отров. Верујемо у свој датум рођења, ко су нам родитељи..
Занимљиво је да се само Србима оспорава да имају православну веронауку, док се другма то прећуткује. Пишете о Србистану, а не смета вам државна црква у Скандинавији, краљица као поглавар Англиканске цркве, архиепископ кентерберијски као стални члан парламента, свештеници примају палте од државе и све цркве се одржавају из буџета.
Док у Србији где је црквена имовина одузета и никако се не враћа , проблем је ако се да нека лепта Цркви.
Лоше је то другови скојевци....

Natrag