U kom razredu bi trebalo uvesti vjeronauku?

Član
Učlanjen(a)
02.11.2009
Poruka
303
Све си ти ово јаране помешао, што би наш народ рекао као луда плетење. ;)
Нашао си списак неких ратова на енглеском и поставио га овде где је дикусија на српском. Све је то с брда'дола, ратују Сики као народ против централне власти и то је за вас верски рат. Ратују у Афганистану племена и муслимани против комуниста и то је опет за вас верски рат.
Ја сам припадник СПЦ и моја Црква није никада спаљивала на ломачи, нити прогонила научнике. То су радили римокатолици и протестанти, који су узгред прогањали и православне. А и сами рмк владари су ратовали једни против других, чак и против папе, тако да то нема везе с вером, него за вољом за проширење државе, јачањем моћи владара, пљачком....
Пол Пот , Енвер Хоџа, Стаљин, француски револуционари и остали су као атеисти, а успут и зли људи бранили веру и прогањали оне који верују у Бога и ту нема никаквог места за замену теза и њихово правдање.
Хитлер је био за враћање старе германске религије, хришћанство са својим праштањем и свим оснивачима Јеврејима му еј било нужно зло, па је гледао да га на сваки начин склони и дао је да се пошаље у логоре доста немачких свештеника који нису подржавали његову власт.
Није Вук увео народни језик уместо старословенског него уместо грађанске верзије рускословенског. Није њега Црква нападала као јеретика, него као човека који је са несвршеном гимназијом узео да преводи Свето писмо и поставља образце књижевног језика. Као сад да неки Земунац, одређује шта је књижевни српски језик. Ко је нешто прочитао знао би да су иза Вука стајали Копитар и К/К монархија, који су кроз стварање једне језичке форме и илиризма хтели да поунијате православне Србе и задрже их у Монархији, сузбијајући тежње ка уједињењу.

Ово је наша држава, за коју су наши преци проливали крв са покличом за крст часни и слободу златну ! Кад није било државе Црква је сачувала то национално биће. Већина људи су верници и није грех ако се мали део новца из буџета који они пуне, одвоји за градњу црква и веронауку, а не за неку НВО или неке пропале пројекте. Требате схватити да је 1980 умро Ј.Б.Тито, да је пропао СКЈ и да нема виша марксизма у школама. Нико не натура веру, али мора постојати слобода исповедања вере као и у слободним, демократским земљама у које се кунете.
Да не тролујем поставићу нову тему колико се далеко иде у антисрпству и слепом прихватању свега туђег.
А ово ми је стварно врх.

Izvini, ja zivim sa tobom u istom naucnom svetu, i kucam preko kompjutera kao i ti, koji je dobijen naucnim putem, a ne citanjem biblije.

Па ја то и говорим да овај свет са свим логичким законима, и нашим комповима и нетом није настао сам од себе , слепим случајем, него уз учешће разумног Бића, а ти ми тврдиш супротно. :crazy_pit:
Веће чудо од тога да је Бог створио свет, било би да је настао сам од себе. Нешто из ничега, живо од мртвога.

Član
Učlanjen(a)
27.11.2009
Poruka
381
Vidim da svi vernici na ovom forumu pretpostavljaju da pricaju sa nekim neobrazovanim, jer kad god su demantovani vise se ne vracaju na to sto sam rekao, vec buse u potrazi za slabostima.

Нашао си списак неких ратова на енглеском и поставио га овде где је дикусија на српском.
Koja je razlika dal je pisano na srpskom ili engleskom, sve se lepo cita. Nije 'neki' spisak, vec trenutni ratovi, za tvoju neobavestenost. Ratovi nisu tema za takav razgovor i nipodastavanje, dok ljudi stradaju. A podatak i sajt sa kojeg dolayi, gle cuda, je religijski.

Kod:
http://www.religioustolerance.org/curr_war.htm

Ја сам припадник СПЦ и моја Црква није никада спаљивала на ломачи, нити прогонила научнике.

A ko je rekao da je crkva isla u rat? Sto bi oni davali svoje glave kad imaju vas ovcice da ginete za njih boreci se protiv Hrvata katolika i Bosanaca muslimana. Nahuskaju vas, i eto. Zavrsen posao. Ljudi su i dalje ginuli zbog religije, a ti mozes samo izvrtati istinu. Ja ne razlikujem religije, posto su sve iste i sve tvrde da su u pravu. I sta ce deci takvo nesto u skoli, sto je tema ove teme?

То су радили римокатолици и протестанти

A to inace nije religija?

Je bio komunista, i nacionalista. Ubijao je bivse clanove vlade, muslimane, budiste, Amerikance, studente i ucitelje, Kineze, Laoce, i Vijetnamce. Napravio je genocid ubijajuci i vernike i nevernike, nije bilo ciljne grupe. Covek je generalno bio lud i paranoican, i nikakve veze nema sa ateizmom. Vidi se da ne razumes koncept ateizma. Mrzi me da ti trazim i ostale, generalno, ovi teisticki argumenti su vec izvakani mnogo puta i piju vodu samo u vasim glavama.

Није Вук увео народни језик уместо старословенског него уместо грађанске верзије рускословенског. Није њега Црква нападала као јеретика, него као човека који је са несвршеном гимназијом узео да преводи Свето писмо и поставља образце књижевног језика.

Jel ti to pravdas crkvu a kucas Vukovim pismom?

Ово је наша држава, за коју су наши преци проливали крв са покличом за крст часни и слободу златну !

Eto, ja kazem ubijaju se zbog religije, on meni 'nije' i posle opet sam kaze da jeste.

Већина људи су верници и није грех ако се мали део новца из буџета који они пуне, одвоји за градњу црква и веронауку, а не за неку НВО или неке пропале пројекте.

Znaci ako ja kao ateista i jos nas petsto hiljada, treba da punimo budzet da bi se te pare davale za besmislene stvari da bi popovi vozili dzipove, to je ok. A nemamo ni prava da kazemo da teizam ne ide u skole. Jeli, iz kog vi to veka dolecete na metli?

Требате схватити да је 1980 умро Ј.Б.Тито, да је пропао СКЈ и да нема виша марксизма у школама. Нико не натура веру, али мора постојати слобода исповедања вере као и у слободним, демократским земљама у које се кунете.

Pa kako ne naturas veru kad oces teizam u skoli, sta pricas ti ?

Да не тролујем поставићу нову тему колико се далеко иде у антисрпству и слепом прихватању свега туђег.

Sto ne koristis srpski kompjuter onda? Ili srpski fejsbuk. I forum na kom pises nije srpski, iskodirao ga neko tamo, a ne srbin. Ne vidim da ti to smeta, i da ga bojkotujes. Ili mirisem selektivno licemerje?

Haos ti je ovaj komentar.

А ово ми је стварно врх.

Izvini, ja zivim sa tobom u istom naucnom svetu, i kucam preko kompjutera kao i ti, koji je dobijen naucnim putem, a ne citanjem biblije.

Па ја то и говорим да овај свет са свим логичким законима, и нашим комповима и нетом није настао сам од себе , слепим случајем, него уз учешће разумног Бића, а ти ми тврдиш супротно.

Ovo ni pas s maslom ne bi pojeo. tvoja koncepcija misli je obrnuto proporcionalna necemu sto se zove racionalna konverzacija.
Ja ti kazem da kompjuter nije stvorio bog, vec covek, isto ko sto je COVEK napisao bibliju, a po tebi, bog je stvorio svet ni iz cega a pritom niko nije stvorio boga. Uopste nije nemoguce shvatiti da je 'nista' neodrzivo i nestabilno, jer dokaz tome je da si tu i da je univerzum tu. Ti tvrdis da je bog stvorio svemir ni iz cega, ja nisam svemir ni pomenuo, a na vrh svega toga tvrdis da boga niko nije stvorio. Stvarno znaci...haos, sto bi rekla pokojna Mileva.

Ne razumes ni osnovne koncepcije nacije, i veroispovesti, koje nisu jedno te isto. Srbin moze biti i musliman, i katolik. Pravoslavac moze biti i Grk, i Hrvat i Amerikanac i Kinez.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
02.11.2009
Poruka
303
Најпаметније је да идем спавати, јер по теби кад неки атеиста убија, онда је он изоловани лудак, а кад се православни срби боре за слободу и опстанак, онда је то верски рат.
Ако тражиђ да неко пверује да је свет настао сма од себе, можеш ли ми поверовати да сам имао гомилу крша у гаражи, коај се неки дан формирала у ком, ја га укучио у струју и ради без проблема како се види из приложеног.
Сам назив овога форума је српски, ма како то теби сметало. Православе је васеенско, Христос је послао своје апостоле свим народима да објаве радосну вест Јеванђеља и нико није ту недостојан због свога порекла. Св.ап. Павле каже још у оно рбовласничко доба, да у Христу нема Грка ни Јеврејина, роба нис слободнога, мушког и женског, него да су сви и у свима Христос.
Србин не мора бити само православац, али из историје знамо да они који оставе веру парославну, после неког времена се одричу и своје нације. Колико има Хрвата и Муслимана чији су преци били православни Срби, па да им одеш и кажеш Где сте браћо, падните ми на груди, они би то схватили као увреду, јер им је од малих ногу усађено да мрзе своје корене.
Писали су о томе Андрић и Меша, да не дрвим више.
ноћ

Član
Učlanjen(a)
27.11.2009
Poruka
381
Koncepcija stvaranja necega iz nicega je biblijska koncepcija.
Nauka ne tvrdi tako nesto.

Samo u bibliji nista nije stvorilo boga, iako on postoji, sto je apsurd samo po sebi, ako nesto postoji, po TEBI, mora biti stvoreno od necega, a jos plus na to, bog ni iz cega stvara sve.
I onda jos imas smelosti da kazes kako nauka tvrdi da je iz nicega nastalo nesto, sto je religijski koncept. ccccc

Član
Učlanjen(a)
02.11.2009
Poruka
303
Опет не конташ.
Бог који би био створен не би био Бог, јер сам појам Бога искључује било какво ограничење и условљавање.
Неувјетовано Биће нужно бивствује, код неувјетованог Бића је искључено небивствовање, каже Стјепан Цимерман у Опћој ноетици.

Ти тврдиш да је свет сам од себе настао , слепим случајем и да тако фукционише, а ја тврдим да је Бог узрок свему.
Па ако је могао свет да настане сам од себе, зашто не би могао један комп од гомиле жице.
И како је та мртва материја оживела, кад је принцип само од живога живо апсолутан ?

Član
Učlanjen(a)
12.03.2013
Poruka
18
Koja je ovo tema?Ko ovo kontrolise ...Ovo obesmis;ava temu...pa i forum!

Član
Učlanjen(a)
27.11.2009
Poruka
381
Pa u svakoj temi se sve sto je pitanje teme apsolvira jos u prva 3 posta, ne mozes imati temu od 18 ili 118 strana, gde je svaki odgovor direktno vezan za temu. Btw, ako citas, i dalje se pominje skola. Tu negde. :)

Опет не конташ.
Бог који би био створен не би био Бог, јер сам појам Бога искључује било какво ограничење и условљавање.

Znaci u religiji se dozvoljava taj paradoks, a ako se isti paradoks i ideja nadju u nauci, to je nemoguce? Nesto sto postoji, tvojom logikom, moralo je da ima tvorca, kao sto je svemir, tako? Tako je. Idemo onda istom tom logikom, ko je stvorio boga? Ako je Bog oduvek postojao, ajde zaboravi boga i samo preko usana prevali, univerzum je isto tako mogao da bude tu oduvek. Bog je nebitan u jednacini, ima samo dva nacina kako je svemir mogao da nastane, spontanom kvantnom mehanikom, iz energije koja je neunistiva, ili moze da kontrakuje, da se rasiri, i da se skupi. Pa ponovo rasiri. Eto, jednostavna moguca naucna objasnjenja. To sto ih ne znamo danas, ne znaci da ih necemo imati za 20 godina. Ali ne mozemo imati, ako je nas konacan odgovor, bog je to uradio. Do ne doprinosi nicemu, osim prestanku istrazivana. Kad ti das odgovor da je bog to uradio, i to postane opsteprihvaceno, nema vise rada na tome. Po tebi bi bilo najbolje nista da ne ispitujemo, zivimo u mraku i obradjujemo svi njive, gajimo stoku, i cekamo da umremo.

Ти тврдиш да је свет сам од себе настао , слепим случајем и да тако фукционише, а ја тврдим да је Бог узрок свему.

Jedini je problem, sto materija poput fotona, moze da nastane i nestane u vakuumu, i to se zove Kazimirov efekat. A da ne pricamo da ni svemir, poput boga, nije morao da nastane, vec je mogao komotno kao i bog da uvek bude prisutan. Kako bi ti kao zivotno ograniceno bice, mogao to da znas? I kako ti 'zivo' od zivog apsolutan princip? Sta cemo sa tim da materija, gradivni blokovi od kojih si ti sagradjen, nisu zivi? I sta cemo sa tim da majka moze da rodi mrtvo dete? Da ne pominjem da nisi ziv kad umres. Da bi o tako necem mogao uopste da pricas, prvo moras da definises u svojoj recenici, sta smatras zivim, a sta nezivim.

Ako je za tebe zivo ono sto ima misao, onda moras da se zapitas sta je produkt te misli.
Misao je produkt hemijskih reakcija. Kako to voda i so kad ih pomesas znaju da trebaju da se spoje? Zasto so ne pliva na povrsini, kako to so zna da treba da padne dole? Zasto kad pomesas alkohol i vodu, ne dobijes istu zapreminu tecnosti? Kako to alkohol upadne izmedju atoma vode, I zauzima manje prostora, i zna to sam da uradi? Znaci, svi ti nezivi elementi reaguju jedni sa drugima. Kad to dignes na visi nivo, kompleksnih reakcija, dobijes ono sto mi zovemo misao. Misao je nista drugo neko zbir lancanih hemijslih reakcija.
Kako kompjuter, koji nije zivo bice, zna da daje odgovore na bilo koje pitanje? Lepo, reakcijama koje je nauka predvidela, da ce i kako ce odredjeni elementi reagovati na strujne impulse. I, onda po toj definiciji, i kompjuter misli. A neziva stvar je.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
02.11.2009
Poruka
303
Из логике знамода свака појава мора имати узрок, па сад кад не можете да објасните постојање свемира без Творца, тврдите да је тај свемир вечан, да материја нестаје... А још је Лавоазје установио да се материја не може уништити , да само мења стање.
Зна се шта је жив организам, а шта мртва твар. Не може настати живот од мртвога. Ако је Земља била усијана маса, онда на њој није било ниједне живе ћелије, амебе и није ништа могло настати од мртве масе која се после охладила.
Зато еј Хекел нудио неку пихтијасту масу као прелаз између живе и неживе прероде, батибиус Хекели, међутим код смрти нема градације. Ако је нешто мртво оно не може бити мртвије.
Ако узмемо два јајета и једно скувамо, она остају иста по хемијском саставу, с том разликом што се из куванога никада неће излећи пиле.

Зашто лед плива по површини воде и не пада на дно да угужи животиње које живе у води, зашто се младунче кита рађа са репом напред, да се не угуши у води ? Који компас имају птице селице _ Дали је то неки научник устројио живи свет, мешајући воду и со или еј све по Промислу Божјем ?

Član
Učlanjen(a)
27.11.2009
Poruka
381
Opet sa ti vrtis u krug sa cirkularnim argumentom. Iz logike, ako znamo da svaka pojava mora imati uzrok, i bog mora imati uzrok, tako da je tvoja logika neispravna, ne trazi rupe u mojoj logici vec kreni u ispitivanje kako ti postavljas stvari. Ti tvrdis da bog nema tvorca, a po tebi je logika da sve mora da ima tvorca. To je prvo.
Drugo, energija je ta koja se ne moze unistiti. Atom se moze pocepati i rastaviti na elementarne cestice, koje same ne predstavljaju materiju. Takodje, materija se moze anihilirati sa antimaterijom, i nestati. Takodje, raspad radioaktivnih elemenata dokazuje da se deo materije moze izgubiti svoju masu, ako se posmatra uranijum 235, koji pravi atom troncijum 231, gubi se 4 jedinice atomske mase. Osnove nuklearne fuzije. Nista od toga nije protiv poznatih zakona, i gomila stvari funkcionise upravo na tom principu. E=mc^2 gde je ovog puta m razlika u masi izmedju uranijuma i troncijuma. Osnova, buraz...
Materija moze da se konvertuje u energiju.

Trece, sad sam ti odgovorio da si sastavljen iz atoma i molekula koji nisu 'ziva' tvar, ti opet da ne moze. pa dokaz za to je tvoje postojanje, nemoj bre da lupendas. Da nije zivot mogao nastati iz atoma, ti verovatno ne bi bio sastavljen od istih. To je ko da si rekao da kuca ne moze biti sazidana od cigala a zivis u istoj, glupost najobicnija. A da ne govorim da i biblija kaze da si napravljen od blata (praha, gliba zemaljskog), tako da ne znam koju ti teoriju zastupas, posto nije ni jedna poznata.
Ludiras se, ne mogu da razumem da ti je obrazovanje na tako niskom nivou, a ti bi jos to neznanje da uvodis u skole i zaglupljujes decu, strasno. Demonstriras i isijavas neznanje, nemoj brate da ti se kolege, koje bar toliko o osnovama znaju, smeju.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
02.11.2009
Poruka
303
Сам појам Бога условљава да ОН не може бити нничим условљен, временом, простором, па ни тим да Га је неко стварио, јер је онда тај Бог. Читај мало философију, докази о постојању Бога. Само ти цепај атоме и завлачи се у логичку недоследност.
Прочитао си пар ствари и сад их вртиш у круг,,као шибицар.Могао би бити добар адвокат онима тајкунима који чекају суђење због крађе. Нису они украли, него је лова једноставно нестала под утицајем антиматерије. И дај те антиматерије мало Мркоњићу да испегла брда уместо да буши тунеле да би лакше направио Коридор.

Зна се шта је мртва, а шта жива твар, немој се правити луд. И кад би то тако било онда би било једноставно оживети свакогамртваца. Мало соли и воде и поново ради.
Човек човек је стваорен тако да сви хемијски елементи који се налазе у земљи, налазе се и у човечијем телу.

Natrag