Torte i kolači sa jabukama

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Jabuke na štapiću

Jabuke na štapiću

109302_wooden7inchcandyapplesticks81797_if.jpg


Sastojci:


6 jabuka srednje veličine
250 grama kristal šećera
100 mililitara vode
30 grama putera
Dve kašike meda
75 grama usitnjenih lešnika


Priprema:

Jabuke dobro operite i u svaku zabodite drveni štapić za sladoled. Na tihoj vatri zagrejte šećer i vodu, i mešajte dok se sasvim ne rastvori. Dodajte puter i med, i pustite da ključa oko pet minuta. Sklonite sa vatre i umešajte usitnjene lešnike. Svaku jabuku umočite u mešavinu šećera i lešnika, i pažljivo postavite na papir za pečenje kako bi se glazura ohladila i stvrdnula.


 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Evina jabuka

Evina jabuka

Za 6 osoba: 6 jabuka zlatni delišes, 100 g dijamantovog "klasik" margarina, kašika crvene boje za kolače, 2 kašike vode, kašika limunovog soka, i 500 g šećera u kockama.

Jabuke operite, uklonite im peteljke i na to mesto zabodite drvca za ražnjiće. Pomešajte vodu, šećer u kockama, limunov sok i komadiće"klasik" margarina i kuvajte na umerenoj temperaturi uz stalno mešanje, dok se šećer ne istopi i sirup ne zgusne i ne dobije zlatnožutu boju. Skinite s ringle, dodajte boju za kolače i snažno promešajte. Jednu po jednu jabuku umačite u obojeni karamel šećer, pa u posudu sa ledenom vodom kako bi se karamel odmah stvrdnuo. Ušećerene jabuke poređajte na tanjir prekriven kolačarskim papirom i do serviranja čuvajte u frižideru.





 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Kolač sa jabukama

Kolač sa jabukama



Za 6 osoba:paket smrznutog lisnatog testa, 1,5 dl mleka, jaje, 50 g šećera, kesica vanilin šećera, 50 g brašna, 1 dl likera od jabuke, 6 većih jabuka, pola kašičice cimeta u prahu i 100 g oljuštenih badema isečenih na listiće.

Jabuke oljuštite, uklonite im koštice, prepolovite i svaku po površini plitko zasecite nekoliko puta. Naopako okrenute jabuke poređajte na dno keramičke posude, prelijte likerom, celu posudu nekoliko puta protresite i ostavite sa strane. Mleko zagrejte do vrenja, čim proključa stavite maslac isečen na komadiće i vanilin šećer, promešajte, odmah sklonite s ringle i sačekajte da se ohladi. Jaja penasto umutite, dodajte šećer, brašno i na kraju ohlađenu mešavinu mleka i maslaca i sve dobro promešajte. Okrugli pleh obilato premažite maslacem i obložite testom koje ste prethodno odmrzni na sobnoj temperaturi i istanjili. Odozgo poređajte jabuke, a liker u kojem su marinirane pomešajte sa pripremljenom mešavinom jaja, mleka, maslaca i brašna. Pecite 30 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, odozgo sipajte cimet u prahu, ukrasite listićima badema i pecite još 10 minuta. Sačekajte da se kolač ohladi i do serviranja ga čuvajte u frižideru.




 
Član
Učlanjen(a)
15.03.2010
Poruka
11
Osvežavajuća poslastica
Skuvati 1 kg isečenih jabuka na kockice ili listiće u 1l vode sa čašom šećera dok ne postanu providne. Rešetkastom kašikom izvaditi jabuke i rasporediti po naredjanom keksu(može posan) u đuvečar(ako želite viši kolač) ili u pleh 30x30. Ja predhodno u đuvečar stavim alufoliju. U vodu u kojoj su se kuvale jabuke dodam još vode da bude 1l i ukuvam 100gr pudinga od vanile (ili bilo čega drugog da se slaže sa voćem) i vruće se prelije preko jabuka. Kad se ohladi prekrije se šlagom umućenim sa mlekom ili vodom(ako je posno). Mogu da se koriste i druge vrste voća! Izuzetno osvežava! Prijatno!
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Jednostavan kolač

Jednostavan kolač

jednostavan-kolac.jpg

Za 4 osobe: 200 g gotovih puslica, 1 kg jabuka, 5 jaja, 160 g šećera, kesica praška za pecivo, 180 g maslaca, 130 g čokolade za kuvanje, 120 g brašna, 4 kašike ruma i prstohvat soli.

Čokoladu izrendajte, pomešajte sa komadićima maslaca i na pari otopite uz stalno mešanje. Penasto umutite žumanca sa 130 gr šećera, stavite otopljenu i prohlađenu čokoladu i mešajte. Dodajte rum, izdrobljene puslice, brašno pomešano sa praškom za pecivo i sve sjedinite. Umutite čvrst sneg od belanaca i prstohvata soli i lagano sjedinite s pripremljenom masom. Ovako dobijenu smesu pažljivo sipajte u kalup za torte obložen kolačarskim papirom. Odozgo poređajte tanke kriške jabuka (krenite od spoljnjih ivica kalupa ka centru). Pospite preostalim šećerom i pecite 50 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Pečenu tortu izvadite iz rerne, sačekajte da se sasvim ohladi i pažljivo je preručite na poslužavnik.

 
Član
Učlanjen(a)
10.05.2010
Poruka
2.064
Posni kolač sa keksom,jabukama i pudingom

Posni kolač sa keksom,jabukama i pudingom

posni_kolac_sa_keksomjabukama_i_pudingom.jpg

gastronomija.info

Sastojci:
200-250 gr posnog keksa
1.5 kg prokiselih jabuka
2 pudinga od vanile
2 kesice posnog slaga
secer
cimet
sojino mleko u prahu
kisela voda

Priprema:
Jabuke ocistiti, narendati na krupnu stranu rendeta i dinstati sa 3 kasike secera i kasicicom cimeta,dok ne uvri njihova voda.
Puding skuvati po uputstvu sa kesice sa sojinim mlekom.
Posni slag umutiti po uputstvu sa kesice sa hladnom kiselom vodom.
U pravougaoni pleh br.30,redjati 2 reda keksa,tople dinstane jabuke,vruc puding u koji mozete dodati jedan vanilin secer i parce margarina.Kad se ohladi,filovati slagom.Ostaviti u frizder da odstoji.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
MUS OD JABUKA , MEDA i BADEMA

MUS OD JABUKA , MEDA i BADEMA

1.jpg

POTREBNO JE
500 g jabuka, 2 kašike meda, 100 ml jogurta, 2 g želatina, malo seckanih badema

PRIPREMA
Jabuke dobro operite, ogulite i isecite. Na dno veće šerpe sipajte oko dva prsta vode, dodajte jabuke, med i želatin, stavite poklopac na šerpu i uključite ringlu na najjače. Kada proključa, smanjite temperaturu i kuvajte oko 45 minuta. S vremena na vreme jabuke promešajte energično, dok ne napravite pire od njih. Možete upotrebiti i blender ako vam je tako lakše. Ostavite malo da se ohladi, pa pomešajte sa jogurtom, rasporedite u četiri šolje i stavite u frižider. Pre serviranja pospite seckanim bademima.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Posne bombice

Posne bombice

POTREBNO JE

kg jabuka, 500 g šećera, kandirane kore 3 pomorandže, 150 g šećera, 250 ml vode, 120 g šećera u prahu

PRIPREMA

Oljuštite i izrendajte jabuke. Ušpinujte šećer, dodajte rendane jabuke i kuvajte dok se masa ne zgusne. Oljuštite pomorandže i skinite sa kore belu kožicu. Narandžasti deo kore narežite na rezanca, Stavite vodu i šećer na vatru, pa kad provri, dodajte rezance i kuvajte dok skoro sva voda ne ispari. Izvadite rezance, uvaljajte ih u šećer u prahu i ostavite da odstoje tri-četiri minuta. U prohlađenu masu od jabuka dodajte kandirane kore pomorandže, pa pravite kuglice ili kupice. Kuglice uvaljajte u kristal šećer i ostavite ih da se suše.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Evine jabuke

EVINE JABUKE

5171_EMA_3570-jabuke_if.jpg

POTREBNO JE
2 velike „delišes“ jabuke, 2 kašike mleka, 2 kašičice mlevenih lešnika, 2 kašičice šećera, čašica višnjevače, kašika putera, sok i strugana kora pola limuna, cimet, karanfilić, nekoliko višanja iz slatkog za dekoraciju

PRIPREMA

Oljuštene jabuke potopite desetak minuta u hladnoj vodi kojoj ste dodali limunov sok. Polako izdubite sredinu, izvadite peteljke i koštice, pa jabuke stavite u vatrostalnu posudu premazanu puterom i posutu šećerom. Sredinu jabuke napunite mešavinom mleka, lešnika, cimeta, karanfilića i rendane kore limuna. Prelijte višnjevačom i komadićima putera, pa pecite petnaestak minuta na 180 stepeni. Pečene jabuke ohladite do sobne temperature i ukrasite višnjama iz slatkog.
 
Natrag
Top