Tko su antikristi prema svetom apostolu Ivanu?

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Citiraj apostole gdje su nekoga od ljudi nazvali bogom (theosom).

Vidi se da ne poštuješ Boga..On sam naziva ljude "bogovima" ali ti reč Božija nije bitna već ljudska ;). I David iz svojih usta prenoseći Božiju poruku isto čini. To su Biblijske formulacije i te formulacije koristi i Toma.

Zar ovi tekstovi koje sam naveo tebi ništa ne znače...ne znači ti ništa što sam Bog koristii ovaj izraza za ljude?

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Biblija naziva sotonu bogom ovog sveta, apostol Pavle kaze "da imanogo bogova i mnogo gospoda ali mi imamo jednog kroz koga je sve i mi u njemu" kazu da je ljudima bog trbuh i bogatstvo, stari zavet kaze za sudije da su bogovi jer sude.. itd.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Vidi se da ne poštuješ Boga..On sam naziva ljude "bogovima" ali ti reč Božija nije bitna već ljudska ;). I David iz svojih usta prenoseći Božiju poruku isto čini. To su Biblijske formulacije i te formulacije koristi i Toma.

Zar ovi tekstovi koje sam naveo tebi ništa ne znače...ne znači ti ništa što sam Bog koristii ovaj izraza za ljude?

Traži dalje. Odoh ja malo na drugu temu.

Javi kad nađeš da je sveti Toma, ili bilo tko drugi od apostola, nekoga od ljudi nazvao bogom (theosom).

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Kada Boga ne slušaš što bi mene slušao. Jasno je sve.

"Slavim te, Jahve, od svega srca svoga, pred bogovima(elohim) pevam tebi", Psalam 138,1

Koga David nazvian "elohim" tj. bogovi-uzvišeni? Pa ljude naravno..dakle ljudi su nazvani elohim, ljudi veliki, moćnici ili samo verni Božiji ljudi koji jesu elohim, sa tom uvaženom titulom.

"Bog stade na saboru Božijem, usred bogova(elohim) izreče sud", Psalam 82,1

Opet ljudi, uvaženi, poštovani...

"Onda neka ga dovede gospodar njegov pred sudije(elohim) i postavi na vrata ili kod dovratka..." 2. Mojsijeva 21,6

Dake, ljudi na položaju, upravnici, sudije....to se odnosi i na one u Psalmu 82..upravnici, sudije nazvani elohim jer se očekuje da pavo sude i tako budu Božiji predstavnici na zemlji...jer je Bog sudija pravedni.

Dakle, nikakav to nije problem dokazati da se na ljude odnosi izraz elohim/theos. Ljude sa uzvišenim položajem, ljude istaknute...

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Kada Boga ne slušaš što bi mene slušao. Jasno je sve.

"Slavim te, Jahve, od svega srca svoga, pred bogovima(elohim) pevam tebi", Psalam 138,1

"Bog stade na saboru Božijem, usred bogova(elohim) izreče sud", Psalam 82,1

"Onda neka ga dovede gospodar njegov pred sudije(elohim) i postavi na vrata ili kod dovratka..." 2. Mojsijeva 21,6

Ovo su sve frazemi, koje se ne može čitati bukvalo, kako ti činiš.

Provjerimo na jednom primjeru koliko je imbecilno ovo što ti zagovaraš - bukvalno čitanje i tumačenje frazema. Evo:

Zamislimo da si ti u svom krugu ljudi poznat kao čovjek koji ne odbija nikoga tko od tebe zatraži novac. Sada zamislimo da ti netko od tih ljudi, koji ti je nešto bliskiji i dobronamjerniji, savjetuje: "Ne budi svima "krava muzara". Znači li ovo da si ti krava? I znači li ovo, osim što si krava, da tebe netko povlačeći za sise muze? :);):)

Dakle, nema mjesta u Bibliji gdje je neki konkretni čovjek nazvan B(b)ogom. Isus je prvi i jedini koji je tako nazvan.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Ovo su sve frazemi, koje se ne može čitati bukvalo, kako ti činiš.

Provjerimo na jednom primjeru koliko je imbecilno ovo što ti zagovaraš - bukvalno čitanje i tumačenje frazema. Evo:

Zamislimo da si ti u svom krugu ljudi poznat kao čovjek koji ne odbija nikoga tko od tebe zatraži novac. Sada zamislimo da ti netko od tih ljudi, koji ti je nešto bliskiji i dobronamjerniji, savjetuje: "Ne budi svima "krava muzara". Znači li ovo da si ti krava? I znači li ovo, osim što si krava, da tebe netko povlačeći za sise muze? :);):)

Dakle, nema mjesta u Bibliji gdje je neki konkretni čovjek nazvan B(b)ogom. Isus je prvi i jedini koji je tako nazvan.

Dobro je da si bar malo razmislio o napisanom i uzeo Božije reči u razmatranje.

Pa vidi, slažem se sa tobom da se korišćenje "elohim" ne može bukvalno shvatiti..tačno je to. Ono ima preneseno značenje. Zato te ljude svakako ne možemo proglasiti Bogom Svemogućim samo zato što to Elohim nekada znači i Bog Svemogući. Naravno. Oni su nazvani "elohim" zato što imaju određene sličnosti sa Bogom...oni su što kaže "na sliku Božiju" u pogledu vlasti koju imaju. Oni vrše određenu f-ju ili vlast koja je naravno odlika samo Boga. I zato su i oni "elohim". Kao i Mojsije što je nazvan "Elohim". Lepo si dakle to pomenuo da ima preneseni smisao.

U tom je još čudnije što onda taj isti izraz u pogledu Hrista ti nedvosmisleno primenjuješ u kontekstu Bog Svemogući-u onom najbukvalnijem smislu koji kažeš ne treba tako primeniti-što se i ja slažem. Jer isti prinicip važi..preneseni smisao tj. frazeologija. Baš kao sa tom "kravom muzarom" što si pomenuo. U slučaju Hrista tvoje tumačenje je bukvalističko i bez rezona dok na druge stvari primenjuješ preneseni smisao. Ne držiš se onda pravila koje si sam uvideo.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070

A taj mu, Isusu, naziv i te kako pripada, jer On je Adonai Elohim u telu,

Ponavljam, za one koji ne razumeju (ne žele da razumeju), kada apostol Toma (poznatiji u narodu kao "neverni") kaže, nakon što je dotakao Isusov ranjeni bok (kroz koji je prošlo Rimsko koplje) i rane od eksera - čavala kojim je bio pribijen na Krst - Križ (Isus se ne zaboravimo tada doslovno pojavio pred apostolima, nije dakle ušao na vrata): "Adonai moj i Elohim moj" (namerno na hebrejskom iako je u originalu "Kyrios mou, O Theos mou", on s punim pravom Isusa tako naziva, jer Isus zaista jeste Kyrios i Theos, ne neki "theos", ne neki "kyrios", nego Ha Adonai, Ha Elohim... Bog i Gospodin.

Ps. Sveto Pismo, kako Starog, tako i Novog Zaveta ni jednog čoveka, konkretnog čoveka ne naziva Bogom. Samo i isključivo samo Isusa.

Kome taj naziv i pripada, na veliku žalost lažnih hebreja (onih koji bi svim silama da budu ono što NISU)...

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Lepo si dakle to pomenuo da ima zapravo preneseni smisao.
Jesi li ti krava i muze li te netko.

Ako bi netko za tebe rekao kako si ti "bog i batina" u svojoj mjesnoj zajednici, jesi li ti onda B(b)og?

U tom je još čudnije što onda taj isti izraz u pogledu Hrista ti nedvosmisleno primenjuješ u kontekstu Bog Svemogući. Jer isti prinicip važi..preneseni smisao ili frazeologija. Baš kao sa tom "kravom muzarom" što si pomenuo. U slučaju Hrista tvoje tumačenje je bukvalističko i bez rezona dok na druge stvari primenjuješ preneseni smisao. Ne držiš se onda pravila koja si sam uvideo.

Govoreći Isusu "Bog moj", Tomu možemo razumijeti dvojako. Prvo, Isusu je htio reći da ga smatra Bogom, pravim Bogom, i drugo, htio je Isusu reći da ga smatra "bogom i batinom". Što ti misliš da je točno? :) ;)

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Govoreći Isusu "Bog moj", Tomu možemo razumijeti dvojako. Prvo, Isusu je htio reći da ga smatra Bogom, pravim Bogom, i drugo, htio je Isusu reći da ga smatra "bogom i batinom". Što ti misliš da je točno? :)

Citiraću tebe kako treba shvatiti izraz theos primenjn na čoveka:

Ovo su sve frazemi, koje se ne može čitati bukvalno, kako ti činiš.

Dakle, upravo tako...ne mora bukvalno kako ti činiš ;)

Natrag