Tko su antikristi prema svetom apostolu Ivanu?

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Eto tvog izvrtanja.

Već rekoh.."theos" ne loa označiti Gospod da Boga i to je jasno. I ljudi u Psalmu 82 su nazbžvani Theos..ljudi na položaju, ljudi koji su istaknuti.

A u psalmu!?!?!? U psalmu nazvani neki ljudi theos?!!? ;)

OK, a sada mi citiraj sva mjesta u Novom zavjetu, gdje je jedan čovjek nekog drugog čovjeka nazvao bogom. Čekam.

Mislim da dalje nema svrhe citirati...po ovom pitanju jasno je da koristeći izraz Theos za Hrista na zemlji ne upućuje neupitno na Boga Svemoćnog. To je valda dovoljno. Grčki izraz Theos ne označava uvek Gospoda Boga.

Krasno. Sada ćeš ti pronaći sva mjesta u Novom zavjetu gdje su se ljudi međusobno "bogarali", jedni druge nazivali b(B)ogovima (T(t)heosima). Idemo, majstore. Ako ne nađeš, sve ti pada u vodu. Zato, potrudi se, a ja odoh malo odahnuti.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Jovane, treba da mu naglasis da izraz Teos ne postoji u bibliji, jer Jevreji nisu pisali i govorili Grcki, a to je Grcki izraz.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
A u psalmu!?!?!? U psalmu nazvani neki ljudi theos?!!? ;)

OK, a sada mi citiraj sva mjesta u Novom zavjetu, gdje je jedan čovjek nekog drugog čovjeka nazvao bogom. Čekam.

Ono što je najvažnije ja sam izneo. Theos se ne koristi uvek za Gospoda Boga te tako mislim da je to sasvim dovljno.

Krasno. Sada ćeš ti pronaći sva mjesta u Novom zavjetu gdje su se ljudi međusobno "bogarali", jedni druge nazivali b(B)ogovima (T(t)heosima). Idemo, majstore. Ako ne nađeš, sve ti pada u vodu. Zato, potrudi se, a ja odoh malo odahnuti.

Nema potrebe...nas zanima kako se sve koristi izraz "T/theos"..znači ja tebe neću ubeđivati da ti moraš poverovati da se u slučaju Isusa kao Čoveka to theos na isti način primenjuje. Suština je da izraz theos ne označava uvek Boga Svemogućega i to je to. Na tebi je da taj izraz upotrebiš kako želiš.

Jovane, treba da mu naglasis da izraz Teos ne postoji u bibliji, jer Jevreji nisu pisali i govorili Grcki, a to je Grcki izraz.

Jeste grčki izraz..to je posebna tema. Naravno, ti si dobro uvideo ove stvari ali moram ostati strogo na njegovom terenu bez toga da izgleda kako se povlačim iza hebrejskih izraza..naravno ti si potpuno upravu. Ako uzmemo hebrejski kao što su i govorili oni su ovde upotrebili izraz Elohim...to je sasvim jasno...taj izraz je pandam Theos i kao što Elohim ne znači uvek Svemoćni Bog tako i Theos koji je pandam ovom ima isto značenje. Da, Toma se obratio Hristu sa LAdoni LElohim(moj Gospodar i moj Elohim-Uzvišeni)...

Inače kada smo kod izraza evo u Psalmu 110,1..se kaže:" reče Jahve LAdoni"...ovaj LAdoni se odnosi na Hrista. Opis odnosa Gospoda Svemogućeg i Mešijaha...Izraz Adoni na hebrejskom se skoro uvek odnosi na nekog močnika, čoveka, uzvišenog, gospodara itd...To i ukazuje ko je zapravo Mešjah na zemlji. Jasno je da Svemoćni Bog je označen kao Jahve dok je Jahvni sluga, Mešuajah označen kao uzvišeni među ljdima. Upravo naš predstavnik.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400

A Novi zavjet je napisan grčkim jezikom. Apostol Ivan je vrlo dobro znao što piše. Također, sveti Toma se nije Isusu obratio na grčkom, nego na aramejskom jeziku.

Ono što je najvažnije ja sam izneo.

Dakle, baš ni jedno mjesto u Novom zavjetu ne potvrđuje tvoju tvrdnju. Krasno. Ti si po znanju pravi "kopernikanac".

P.S. A tko spali Kopernika?

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Važno je ono što rekoh...tvoja provokacija na skretanje teme nije uspela :) ..niti će.

Theos se ne koristi samo za Boga Svemogućega..i šta više ti treba? Sasvim dovoljno.

Ps..ove uličarske izraze zadrži za tekme ;)

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Theos se ne koristi samo za Boga Svemogućega..i šta više ti treba? Sasvim dovoljno.

A tko je drugačije tvrdio? Ja se samo ne slažem s tvojom sto puta ponovljenom tezom da su đavlina i Isus bogovi istog ranga. I zaista sada možemo prekinuti priču o ovome, samo neka ljudi znaju tko je na kakvim pozicijama.

Ps..ove uličarske izraze zadrži za tekme ;)

A ti svoju "teologiju" ostavi za muhamedansko-židovske večernje škole uz "kafu i grožđani sok".

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Najvažnije je da theos ne znači uvek Svemoćni Bog. Pa tako kada Toma koristi taj izraz "theos" za Hrista ne možeš tvrditi decidno da on misli na Svemoćni Bože.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
A Novi zavjet je napisan grčkim jezikom. Apostol Ivan je vrlo dobro znao što piše. Također, sveti Toma se nije Isusu obratio na grčkom, nego na aramejskom jeziku.

Novi zavet je pisan na Hebrejskom a ne na Grckom, osim jevandjelja po Luki, a apostoli i Hristos po nekim tvrdnjama jesu govorili Aramejski, sto nije sigurno.
Ako je tako, onda u tom izvornom Aramejskom umesto izraza "TEOS" stoji "ELAH" koji znaci Bog, sto znaci da je apostol Jovan rekao Isusu "ELAH MOJ"

Ali, sto rece Jovan "to je druga tema"

Poslednja izmena:
Natrag