Tko su antikristi prema svetom apostolu Ivanu?

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Citiraću tebe kako treba shvatiti izraz theos primenjn na čoveka:

stvarnoslap je napisao(la):
Ovo su sve frazemi, koje se ne može čitati bukvalno, kako ti činiš.

Dakle, upravo tako...ne mora bukvalno kako ti činiš ;)

Forma Tomina obraćanja Isusu nije frazem. ;)

Dakle, za Tomu je Isus Bog vječni, Bog Svemogući. Također, vidjeli smo, i sveti Ivan i sveti Pavao na nekoliko mjesta najjasnije Isusa označavaju pravim Bogom, Svemogućim Bogom i Spasiteljem.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
"Bog u starom zavet kaze sudijama "BOG STADE NA SABORU BOZJEM, USRED BOGOVA IZRECE SUD.. JA REKOH BOGOVI STE, ALI CETE KAO LJUDI POMRETI" ( psalam 82. 1 - 6 ).

Ovde vidimo da Bog kaze da su ovi ljudi bogovi zbog uloge koju obavljaju, a to je da sude, sto je odlika Boga.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Forma Tomina obraćanja Isusu nije frazem.

A kako znaš? Pa onda nije frazem ni za ljude?:). Ti možeš tako verovati, ok..čak možeš biti i upravu. Ali kako to možeš sigurno tvrditi? Ako imamo gomilu primera da je fraza tj. ima preneseno značenje kada su ljudi u pitanju kako onda možeš biti siguran da je u slučaju Isusovom izuzetak?

Na kraju krajeva Toma izgovara "Mesijanski frazam" za Isusa. To je nešto drugo. Jer u Pslamu 110,1.."gospodar moj" je obećani Mešijah. Taj lični ili prisvojni element(zamenica-moj) u kontekstu elohim, adoni označava primanje Mešijaha i priznanje. Šta je Toma zapravo hteo reći izgovorajući ovu uzvišenu ulogu Hrista? Upravo da Ga je priznao za Mešijaha..da je video da je On baš taj koga su čekali. To je ono što Toma čini. To isto čini i Jeliasveta kada u Luki 1,43 za Isusa kaže "gospodar moj"...dakle Mešijah...Onaj koga su očekivali.

Ne Hristologija o prirodi već Mesijansko očekivanje.

"Bog u starom zavet kaze sudijama "BOG STADE NA SABORU BOZJEM, USRED BOGOVA IZRECE SUD.. JA REKOH BOGOVI STE, ALI CETE KAO LJUDI POMRETI" ( psalam 82. 1 - 6 ).

Ovde vidimo da Bog kaze da su ovi ljudi bogovi zbog uloge koju obavljaju, a to je da sude, sto je odlika Boga.

Upravo tako. Svako ko čini i radi nešto što je svojstvo Boga, on je nazvan elohim jer je time "sličan Bogu". To je ono što kaže da "stvori Bog čoveka po svom obličju". Čovek je načinjen da odražava Božasnki karakter i Božanska dela. U tom kontekstu čovek je nazvan "elohim".

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Upravo tako. Svako ko čini i radi nešto što je svojstvo Boga, on je nazvan elohim jer je time "sličan Bogu". To je ono što kaže da "stvori Bog čoveka po svom obličju". Čovek je načinjen da odražava Božasnki karakter i Božanska dela. U tom kontekstu čovek je nazvan "elohim".

Verujem u to jer tako kaze biblija, ali za razliku od toga - verujem da je Isus razlicit u tome sto je on sustinski po nebeskoj prirodi Bog nestvoreni jednak Ocu.
Ali, to je svakom po njegovoj volji, i ne insistiram na tome jer smatram da nije uslov spasenja.
Pa izvinjavam se na mesanju, rekoh da ti pomognem, jer vidim da Stvarnoslap ne poznaje pismo.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Verujem u to jer tako kaze biblija, ali za razliku od toga - verujem da je Isus razlicit u tome sto je on sustinski po nebeskoj prirodi Bog nestvoreni jednak Ocu.
Ali, to je svakom po njegovoj volji, i ne insistiram na tome jer smatram da nije uslov spasenja.
Pa izvinjavam se na mesanju, rekoh da ti pomognem, jer vidim da Stvarnoslap ne poznaje pismo

Ma slobodno se uključi. Uvek je dobro da se svi tekstovi pisma sagledaju sa svih aspekata.

Tako je, nije uslov spasenja da li verujemo da je Isus doslovni Bog na zemlji ili "Bog" u onom prenesenom smislu..u šta ja verujem u skadu sa Pismom. Naravno, ovo pojasnih ranije, Jedan iz Božanskog plurala jeste povezan sa Mešijahom na jedan nama nepoznat i nedokučiv način pa otuda Mešijahu "Božanski autoritet" ne samo sličnost u onom smislu koji se to primenjuje na ljude i anđele. Naravno. Isus ima puni Božasnki autoritet tu se razlikuje od svih ljudi i moćnika. To je ona nevidljiva spona koju većina hrišćana danas ne razume(zbog tradicije Nikeje) na pravi način te verujući da puni Božanski autoritet potiče iz prirode Hristove na zemlji. Ovo je pogrešan trag da kažem koji na pogrešan način nas vodi ka "izvoru" ovog autoriteta. Izvor autoriteta nije u prirodi prenesenoj na zemlji već zbog povezanosti već opisanoj sa Jahveom, i Čoveka Isusa Hrista.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Forma Tomina obraćanja Isusu nije frazem. ;)

A kako znaš? Pa onda nije frazem ni za ljude?:).

Frazem je svojevrsna poštapalica, sintagma koju ljudi čak često koriste. :) Navedi mi još samo jedno mjesto u čitavoj Bibliji da se netko "Tominom ispovjednom izjavom" - "Gospodin moj i Bog moj", obratio nekom čovjeku, ili nekome tko nije Bog Svemogući, Bog Stvoritelj i Bog Spasitelj. Ja ne nađoh, hoćeš li ti tražiti. :)

Ti možeš tako verovati, ok..čak možeš biti i upravu. Ali kako to možeš sigurno tvrditi? Ako imamo gomilu primera da je fraza tj. ima preneseno značenje kada su ljudi u pitanju kako onda možeš biti siguran da je u slučaju Isusovom izuzetak?

Baš zato što je na svim mjestima kada su ljudi u pitanju riječ o frazemu, kao kad tebi netko kaže da si "krava muzara", a u slučaju Tomine izjave riječ o najosobnijoj i najdubljoj ispovjednoj izjavi jednog čovjeka. To nije prigoda da Toma Isusa naziva "kravom muzarom" ili da mu kaže kako je On "bog i batina". Ovo razumiju i djeca u 6. razredu, ako ne razumiješ učini nešto za sebe.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Frazem je svojevrsna poštapalica, sintagma koju ljudi čak često koriste.

Jeste ali je najlošije korišćenje kada se primenjuju dvostruki standardi. Ti recimo si uvideo da kada se Bog obraća ljudima sa "theos"(elohim) to ne znači Bog po prirodi. I tu si potpuno upravu. Ali onda praviš izuzetak kada je u pitanju Hristos. Znači, bolje nemoj taj tekst koristiti jer nemaš isti standard. Isti standard mora važiti a mora postojati i kontekst u kome bi ti taj standard mogao izolovati. U slučaju Tome nemamo nikakvih izuzetaka.

Toma izražava veru u Hrista kao Mešijaha..."Gospod moj"..to kaže i Jelisaveta...a to "Gospod moj" nije ništa drugo do ponavljanje Mesijanske formule za Hrista iz Psalma 110,1.

Toma ispoveda Mešijaha. Ništa više.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Jeste ali je najlošije korišćenje kada se primenjuju dvostruki standardi. Ti recimo si uvideo da kada se Bog obraća ljudima sa "theos"(elohim) to ne znači Bog po prirodi. I tu si potpuno upravu.

Kojeg točno čovjeka je Bog nazvao Bogom? Citiraj. Neće ti ruke otpasti ako napišeš nešto iz Biblije.

Ali onda praviš izuzetak kada je u pitanju Hristos. Znači, bolje nemoj taj tekst koristiti jer nemaš isti standard. Isti standard mora važiti a mora postojati i kontekst u kome bi ti taj standard mogao izolovati. U slučaju Tome nemamo nikakvih izuzetaka.

Ne pravim ja izuzetak, nego je Tomina izjava jedinstvena i sama po sebi izuzetak u čitavoj Bibliji. Nitko i nikada, prije i poslije Tome, nije se obratio nekom čovjeku sa: "Bog moj."

Toma izražava veru u Hrista kao Mešijaha..."Gospod moj"..to kaže i Jelisaveta...a to "Gospod moj" nije ništa drugo do ponavljanje Mesijanske formule za Hrista iz Psalma 110,1.

Toma ispoveda Mešijaha. Ništa više.

A zašto si izostavio ovo: Bog (Theos) moj? Zašto, neprijatelju Krista? :)

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Kojeg točno čovjeka je Bog nazvao Bogom? Citiraj. Neće ti ruke otpasti ako napišeš nešto iz Biblije.

Kog?

Pa one za koje si i sam napisao da je fraza...znači nemoj se praviti da nema kada si upravo svoju tezu izveo na osnovu mog citiranog teksta gde se ljudi pominju koje Bog naziva elohim..nemoj se igrati..ko dete si..zaista.

Ne pravim ja izuzetak, nego je Tomina izjava jedinstvena i sama po sebi izuzetak u čitavoj Bibliji

Nije, Psalam 110,1 upravo tako najavljuje Mešijaha sa "gospodar moj"

A zašto si izostavio ovo: Bog (Theos) moj

Znači u Luki 1,43 Jelisaveta nije priznala Hrista za Boga..i njoj nedostaje to "Bog moj":)

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Baš zato što je na svim mjestima kada su ljudi u pitanju riječ o frazemu, kao kad tebi netko kaže da si "krava muzara", a u slučaju Tomine izjave riječ o najosobnijoj i najdubljoj ispovjednoj izjavi jednog čovjeka. To nije prigoda da Toma Isusa naziva "kravom muzarom" ili da mu kaže kako je On "bog i batina". Ovo razumiju i djeca u 6. razredu, ako ne razumiješ učini nešto za sebe.

Još ranije, na jednoj drugoj temi pomenuo sam na koji način mileriti razumeju izjavu Sv.Apostola Tome, tačnije pomenuo sam jedno od njihovih "tumačenja", a to je da je, po njima, reč o prostom "umetku", tačnije najveći broj "cionističkih fundamentalista" reči Sv.apostola Tome smatraju nečim što je Crkva navodno "ubacila" u tekst evanđelja, koristeći se frazeologijom kojom je na svojim denariusima aurusima, bio signiran Vespazijan (Dominus Deus).

Naravno, pored ovog baltantnog nepoznavanja činjenica, ali i konteksta samog teksta evanđelja (zbog čega bi sumnjičavi apostol Toma Isusu uopšte izrekao nešto što će rimski imperator sebi "pripisati" decenijama nakon događaja koje evanđelista opisije) postoji i drugi "argument" kome "cionistički fundamentalisti" (koji kao što vidimo ne samo da ne poznaju istoriju, nego su im i nepoznate i mnoge druge stvari) prilaze i obilato ga, što iz Jovanovog primera možemo videti, koriste.

Radi se naime o "novom saznanju" po kome je Sv. Apostol Toma, svoje reči uputio ne nekom određenom, još manje Isusu, nego se radilo o prostom uzviku čuđenja....

Dakle, po ovim "would be jew at any cost", Sv. Apostol Toma je prosto uzviknuo: "Gospode, Bože moj" u čuđenju i neverici, oduševljenju.... stanju uzbuđenosti... (poput nama savremenih "glumica" iz filmova za "nedorasle", poreklom upravo iz SAD, koje u stanju "uzbuđenosti" često ponavljaju "Oh My God...")

Da li je neko ko je pripadao narodu kome je zakon zabranjivao da u usta uzima Božije ime uzalud (da ga profaniše, a pod imenom se nije podrazumevalo samo YHWH, nego i Adonai i Elohim) mogao da ma koliko da je uzbuđen i začuđen izgovori to ime?

Ne.

O tome da čitava "argumentacija" zasnovana na navodnom "uzbuđenju i oduševljenju" Sv. Apostola Tome, za svoju "čvrstinu" zahteva ne samo ono čega nema u originalu teksta Evanđelja (znaci interpunkcije) nego i odiše, vrišti anahronizmom, blasfemijom čak, da i ne govorim.

Natrag