Član
- Učlanjen(a)
- 28.03.2013
- Poruka
- 13.330
Tekst govori upravo da su slavili pre toga. Nisi dobro razumeo sam tekst.
Pisac ovog teksta izmislja! Vec sam rekao da nisu slavili pre MITRAIZMA i da za to ne postoji ni jedan jedini dokaz!
On navodi saturnalije u okviru kojih pada i 25. decembar, a to je obmana jer se oba praznika zavrsavaju do 24. Ni jedan od ova dva praznika ne obuhvata i 25. decembar kao datum slavlja!
Tek mnogo kasnije nakon uvodjenja MITRAIZMA pocinje da se slavi i 25. decembar kao dan "rodjenja boga sunca", ali pre toga rimljani nisu slavili taj datum! (niti su imali "suncani kult").
Znaci, ti nemas ni jedan jedini paganski praznik koji je fiksiran na 25. decembar!
Ako uzimate kasniji MITRAIZAM kao dokaz da se slavio 25. , to nije validno, jer su Hriscani jos pre uvodjenja ovog kulta imali 25. decembar! Dakle Hriscani su imali ovaj datum mnogo pre pagana!
Takodje, ako se MITRAIZAM koristi kao dokaz veze sa paganizmom, onda je i ceo NOVI ZAVET LAZ, jer je prica o Hristu po vama izgleda potekla upravo IZ MITRAIZMA (jer mitraisti imaju bukvalno sve sto ima i u Novom Zavetu - rodjenje boga sunca u pecini, posetu mudraca, 12 apostola, euharistiju, vaskrsenje, vaznesenje itd..).
Ali to nije tako, jer znamo da je MITRAIZAM NASTAO NAKON HTISCANSTVA!
Još veće fikcije su kod tebe, kada tvrdiš da su odabrali sa namerom dane kada se slave veštice
Ja imam "TACAN DATUM", a ti nemas!
To ne moze biti isto, i ovo se ne moze porediti!
Isti dan su odabrali kada pagani slave DAN VESTICA! Stavili su ZVER u UN, Mark Zukerberg menja ime facebook-a u VECNO MRTVI!
KADA JE REC O BOZICU VI NEMATE ISTI DAN, NEGO FIKCIJU!
.. ovde se zna jasno šta su brumalije. One su praznik posvećen kratkodnevici. Pa šta ide, logično, nakon poslednjeg dana kratkodnevice? Teško za razumeti? Nije, prosto je. Ide rađanje Sunca. Zato je 25.decembar, slavio se ili ne, jasno označen kao dan kada posle brumalija počinje suprotan proces.
Nije tacno!
Rimljani uopste nisu imali "kult obozavanja boga sunca" pre nego sto je rimski car uspostavio MITRAIZAM!
Narodi su imali svoje bogove (koji nisu bili vezani za suncani kult), a jedino sto im je bilo zajednicko i sto ih je povezivalo su ove proslave, koje su sve padale u slicno vreme kratkodnevnice! Ni jedna religija nije imala praznik koji je padao tacno na 25. decembar, ni kod jednog naroda to nemas!
Brumalije i Saturnalije su slavile "svoje bogove" (a ne sunce), oba praznika su u principu vezana za obozavanje SATURN-a (sama rec ti kaze - SATURNALIJE), ova dva praznika su u bliskoj vezi jer nastaju jedan iz drugog! Od Brumalija nastaju Saturnalije kasnije!
Brumalije su bile posvecene bogu Dionisu (grcki bog plodnosti vina i vegetacije), tada je bilo malo poljoprivrednog rada i to vreme smatralo se "mrakom" (polovinom mraka, nakon koga nastupa svetlo) , tada se slavio zavrsni ciklus proizvodnje vina, i zato je praznik posvecen lumpovanju i opijanju, smatralo se da se Dionis radja u to vreme godine!
Evo sa wikipedije:
Brumalia (latinski: Brumalia [bruːˈmaːlɪ.a], "zimski festivali") bio je starorimski festival zimskog solsticija u čast Saturna / Krona
Treba napomenuti da je crkva pokusala da zabrani brumalije koje su se nastavile svetkovati i nakon Hristanizacije, 692. i 743. na saborima..
Saturnalije nastaju od brumalija, a slavile su opet Saturna (odnosno boga Krona koji je u grckoj mitologiji isto sto i Saturn) te su pocinjale 17.12., a duljina svetkovina se s vremenom povecala do 24.12., a u carsko je vrijeme skracena je na pet dana.
Evo sa wikipedije:
"Saturn was especially celebrated during the festival of Saturnalia each December, perhaps the most famous of the Roman festivals, a time of feasting, role reversals, free speech, gift-giving and revelry."
Ovi praznici dakle veze nemaju sa "suncem" i "suncanim kultom" kao sto ti predstavljas!
Ali ti njega iznosiš. Onda nisi treba njega iznositi kao izvor. Opet nedoslenost.
Ja sam samo uzeo vas tekst i izbacio ono sto nisu istorijske cinjenice, sto ste vi "nadodali", sto predstavlja vasu propagandu..
Uopste nije bitno ni sta sam ja citirao, nego sta je istina! A istina je da nijedan od ovih praznika NIJE SLAVIO BOGA SUNCA, vec je svaki od njih slavio SVOG BOGA, I ONI VEZE NEMAJU SA SUNCANIM KULTOM I RADJANJEM SUNCA!
Znaci, to sto ti ovo povezujes sa "suncanim kultom" je izmisljotina!
Uzmi rimsku istoriju lepo, pa procitaj da rimljani uopste nisu posedovali "kult posvecen bogu sunca" sve do uspostave MITRAIZMA! (neprestano ovo boldujem da zapamtis).
A Mitraizam nastaje nakon Hriscanstva!
Opet koristiš izvor bez kriterijuma. Ali ok.
Eno ti wikipedija, kad ne volis svoj izvor.
I sam mozes videti, kad si procitao jedno i drugo, kako lazete! Tvrdite da to ima veze sa "suncanim kultom" a nema!
nije mi cilj tema o Božiću. Nego o datumu. Pošto si ti upotrebio taj argument datumiranja, koji nema religisku pozadinu, samo te podsećam da postoji datumiaranje koje ima religioznu pozadinu ali da to ne smatraš ništa neobičnim
Opet ponavljam, ja imam TACAN DATUM - DAN VESTICA - koji ste vi preuzeli i postavili sastanak na taj dan, a ti nemas paganski datum koji smo mi preuzeli za Bozic, jer pagani nisu imali nikakvu proslavu toga dana!
Sve sto vi navodite i tvrdite da je vezano za "rast sunca" i toboze neko "rodjenje sunca" je fikcija, jer rimljani sa ovim praznicima (brumalije i saturnalije) nisu slavili "rodjenje sunca" - vec SVOJE BOGOVE! (BOGA DIONISA I KRONOSA KOJI SU VEZANI SA POSTOVANJE SATURNA).