Član
- Učlanjen(a)
- 28.03.2013
- Poruka
- 13.330
Mire prosto pitanje. Šta sledi dan nakon poslednjeg dana zimske kratkodnevice. I piši na onoj drugoj temi gde piše Željko
Jovane..
Sta sledi nakon 21. decembra? Tog datuma je kratkodnevica a ne 24. ili 25. decembra.. I svi raniji praznici brumalije i saturnalije su se zavrsavali pre 21. decembra. Dakle, brumalije i saturnalije traju do 17. decembra --->
Hrvatska enciklopedija:
"saturnalije su se svetkovale od 17. do 23. prosinca (isprva 19. prosinca, pa od 17. do 19. prosinca) kada su bili završeni svi poljodjelski poslovi."
Wikipedija:
"Сатурналије су биле древни римски фестивал у част бога Сатурна које су првобитно одржаване 17. децембра, а касније продужена незваничним свечаностима до 23. децембра"
Kasnije su rimljani pokusavali da povezu slavlja, pa su kroz Saturnalije obuhvatili i dan "nepobedivog boga sunca", a to je 25. decembar, da bi se dodvorili Hriscanima koji su to vec ranije slavili!
Niko od pagana nije slavio taj datum.. Mitraizam je pomeranjem datuma pokusao da sinkretizuje Hriscanstvo, kao i ostale paganske obicaje. .
Evo sta kaze wikipedija:
"prema zadnjim poznatim zapisima saturnalije, iako tretirane kao poganski običaji, slavljene su i u doba kršćanstva, od 17. do 23. prosinca, prema kršćanskim kalendarima. S vremenom, isprepleli su se običaji saturnalija s novim kršćanskim svetkovinama."
Znaci u Hriscansko vreme, Saturnalije nisu obuhvatale 25. decembar, a nisu se ni zavrsavale dan ranije! Kasnije su pomerane na 23. decembar, cisto zbog greske u kalendaru (carevi su menjali kalendare), jer se smatralo da treba dodati jos dva dana, da bi se ovo poklopilo sa kratkodnevnicom!
Dakle, sva ta prica veze nema sa 25. decembrom, jer tog datuma astonomski ne nastupa kratkodnevica, cak ni dan pre toga ne nastupa! Medjutim, raznim rimskim uredbama je to pomerano, da bi se poklopilo sa 25. koji se tek kasnije pocinje slaviti kroz MITRAIZAM!
Dakle, slavljenje 25. decembra (rodjenje boga sunca) je kasnijeg datuma, a Saturnalije su u vreme Hriscana trjajale najkasnije do 23. decembra, sto opet nije 25.
I ne mozes mi ovo nastimovati, jer u vreme Hriscanstva 25. decembar nije bio "pocetak duze obdanice". Taj dan uopste nije bio vezan za "pocetak duze obdanice"! Kratkodnevica je po rimskom kalendaru padala na 21. 22. 23. ali nikada na 24. sve dok MITRAIZAM nije preuzeo svoju ulogu!
I necu da pisem na drugoj temi, jer nema svrhe, mislim da sam ovde sve rekao, a tamo dokazao ranije, pa oni koji zele da saznaju istinu, procitace sta sam pisao, kao i istoriju!
Poslednja izmena: