Mire, jel isti čovek piše ove poruke. Kao što vidiš u donjioj ipak jesu slavili 25 decembar.
Nisu slavili! Radi se o periodu nakon sto je uveden
MITRAIZAM, tada su slavili 25. a ti govoris o vremenu pre toga, i ja ti kazem da pre toga nisu slavili!
Dok pisac, on je vas protestant, pa pominje 25. u okviru saturnalija, sto nije tacno jer one ne obuhvataju taj datum! On ne barata cinjenicama, ili zeli da obmane..
No, nije važno da li su ga slavili ili ne. Nije to poenta. Stvar je u tome da 25. decembar pada nakon brumalija, dan posle
Jeste vazno je, jer niko nije slavio 25., a to sto je "dan posle", nista ne dokazuje!
U svesti mnogobožaca, Rimljana, to je početak kada dan počinje da raste..tj. Sunce
Nisu apsolutno nista slavili 25. decembra! I ja imam svest da je mesec mlad i da raste pa ga ne slavim!
Kad bi mi proslavljali raspece i to se podudari oko nekog paganskog praznika, ti bi i to povezao sa recimo - "opadajucim suncem".. Totalna glupost!
Ne moraju ga slaviti već u svesti imati značaj tog datuma, datum posle brume i saturnalija. Dan posle.
Kakve su to fikcije? I ja imam svest da je mesec pun, pa da mesec raste i opada, ali ja ne slavim mesec!
Takodje, oni nisu imali imali kult obozavanja boga sunca pre nego sto ga je uveo imperator!
Mnogi hrišćani koji su došli iz paganstva jednostavno su inkorporirali ovo u svoju veru o Hristu. Tako su spojili Hristovo rođenje i rođenje Sunca.
Nisu, paganstvo i Hriscanstvo je spojio rimski car kad je smislio
MITRAIZAM! A sve kasnije prakse naroda proizlaze iz tog sinkretizma! I nase narodne pesme, i obicaji povezani sa tim proizlaze iz toga, i na kraju imamo posledicu da se Svarog naziva "svarozicem" (bozicem)..
To nije dokaz da je Hriscanstvo imitiralo paganizam, vec je upravo suprotno - paganizam je imitirao Hriscanstvo! A prelaz na Hriscanstvo je trajao stolecima kod naroda..
Biće da ipak ne razumeš ili ne želiš razumeti koliko je svet o rođaju Sunca doprinela da se Božić slavi baš 25.decembra.
I ja imam svest o "rodjenju meseca" pa ga ne slavim!
Kako mozes tvrditi da smo "preuzeli datum", kada on nije ni postojao ranije i nije se slavio kod pagana?
O datumu se radi, a ne o "svesti" ili sta ko zamislja!
Niko nije uzeo datum, i namestio ga paganima da im se svidi, to je suluda tvrdnja! Jer u to vreme kada smo mi imali taj datum, pagani nisu nista ni slavili, a mi smo trpeli progonstva!
takođe si namerno ovaj deo rečenice preskočio tu gde si stavio tri tačkice: Treba napomenuti da je datum Božića odrežđen prema rimskom prazniku koji se zvao Saturnalije, praznik posvećen bogu Saturnu, koji je trajao nekoliko dana i obuhvatao i zimsku kratkodnevnicu.
Jesam, namerno sam izbacio taj tekst zato sto je izmisljen! Ta tvrdnja se ne zasniva ni na jednoj istorijskoj cinjenici vec na teoriji pisca..
Vasim tekstom sam dokazao da ne stoji oni sto pricate, jer 25. decembar nije slavljen ranije, i to ste i sami potvrdili u tekstu! A onda izvodite "teorije" kako su oni to pretvorili u 25. decembar, pa zaista treba biti
DEN BRAUN pa ovakve fikcije izmisljati!
Sa 22. decembra skacete na 25. i onda povezujete to sa svarogom, a onda brumalije koje su se slavile danima i samo zavrsavale 24. predstavljate kao Bozic. Urnebes!
Dakle datum Božića u tekstu koji si pomenuo je određen prema rimskom kalndaru za Saturnalije. I lepo stoji da su Rimljani slavili na 25.decembar praznik posveće Suncu.
Sta pricas ti, Saturnalije traju od 17. do 23. decembra! Nikakve veze nemaju sa 25. decembrom!
25. decembar ti je mrtav broj u rimskom kalendaru! Nista ne znaci! Obrazuj se malo!
TEK SA MITRAIZMOM POCINJE DA SE SLAVI 25. DECEMBAR! A MITRAIZAM JE SPOJ HRISCANSTVA, PAGANIZMA I OSTALIH RELIGIJA RIMSKOG CARSTVA, KOJIM JE CAR ZELEO DA OBJEDINI VERSKI SISTEM! ON JE UVRSTIO I 25. DECEMBAR HRISCANSKI PRAZNIK I NASLOVIO GA JE NA SVOG BOGA SUNCA! NE SAMO TO, NEGO JE SVOM BOGU PRIPISAO I HRISTOVO VASKRSENJE, VAZNESENJE, 12 APOSTOLA, EUHARISTIJU, RODJENJE U PECINI I JOS MNOGO TOGA.. (ZASTO NE ODBACIS ONDA CEO NOVI ZAVET?)
A ti mi ne mozes naci ni jedan jedini datum povezan sa suncem, koji pada na 25. decembar, a da ga pagani slave
PRE MITRAIZMA!
Ja nista ne sakrivam, nego vi sami sebe prikazujete neozbiljnima, gradite fiktivne price koje su istorijski netacne! Tj. one jesu tacne po svetovnoj istoriji neozbiljnih istoricara, koji pogresno interpretiraju cinjenice..
I ZASTO MI SKRECES TEMU?
JA NECU DA RASPRAVLJAM O BOZICU!