- Učlanjen(a)
- 27.03.2023
- Poruka
- 737
Točno, što ne bi vjerovali kad je stari dobri pionir Haskell vjerovao i nije se bojao te riječ:Neka veruju.
I ja verujem da je Isus Bog.
Stvoren ili iznedren nije mi bitno.
Duh Sveti je u Bibliji predstavljen kao jedan od Trojstva. O Duhu Svetom, Krist je rekao da 'polazi od Oca'; i: 'On će svjedočiti o meni.' Ivan 15,26. U mnogim slučajevima u Novom zavjetu, o Duhu Svetom govori se korištenjem osobne zamjenice 'On' i 'Njegov'. Iz toga bismo zaključili da Duh Sveti ima osobnost... Očito je da je Duh Sveti jedno od Trojstva i da u potpunosti predstavlja Boga ..."
Biblijska škola za obuku, 1910, svezak 9, br.
---
Odgovor.--- Ne znamo ni za jedno mjesto u Bibliji gdje nam je zapovjeđeno da štujemo Duha Svetoga, kao što je bilo zapovjeđeno u slučaju Krista (Heb. 1:6), ili gdje nalazimo primjer štovanja Duha Svetoga. Duh Sveti, kao u slučaju Krista. Luka 21:52. Ipak, u formuli za krštenje, ime 'Duh Sveti' ili 'Duh Sveti' povezuje se s imenom Oca i Sina. I ako se ime može tako koristiti, zašto ne bi ispravno stajalo kao dio istog Trojstva u pjesmi hvale, ‘Slava Bogu iz kojega sav blagoslov izvire?’”
- Uriah Smith, Review and Herald, 1896. sv. 73, br. 43,
---
Je li djelo koje je primijećeno u ovim člancima učinjeno pod utjecajem?—Postoji utjecaj i moć, istina je; ali ne bismo trebali pogriješiti jednostavno vjerujući u utjecaj, kada toliko trebamo Onoga koji nosi utjecaj i moć. Duh Sveti je Kristov osobni predstavnik na terenu; i on je zadužen za posao susretanja sa Sotonom i poraza ovog osobnog neprijatelja Boga i njegove vlade. Sada mi se čini čudnim da sam ikada vjerovao da je Duh Sveti samo utjecaj, s obzirom na posao koji obavlja. Ali mi želimo istinu jer je istina, i odbacujemo zabludu jer je zabluda, bez obzira na bilo koja stajališta koja smo možda ranije imali, ili bilo koju poteškoću koju smo možda imali ili sada imamo, kada na Duha Svetoga gledamo kao na osobu. Svjetlost se sije za pravednike."
- R. A. Underwood, Review and Herald, sv. 75, sv. 20, 17. svibnja 1898
---
Osobni Sveti Duh zadužen za djelo milosti, pod Bogom i Kristom, kao njihov predstavnik i imenovani posrednik, da izvrši djelo regeneracije čovjekove duše, tijela i duha, bit će odbačen i prikazan samo kao utjecaj . Kada je vjera u trio Božanstva uništena, a Onaj kome je delegirana ovlast da se odupre i pobijedi ljudskog neprijatelja odbačen kao ništa, prepušteni smo okrutnim udarcima Sotone, bez moći da se odupremo našem protivniku.”
- R. A. Underwood,Review and Herald, November 21, 1907, Vol. 84, No. 47,
Poslednja izmena: