Član
- Učlanjen(a)
- 28.03.2013
- Poruka
- 13.330
Sada te pitam. Po čemu je 'tvoja crkva' isključivo duhovna, a moja isključivo fizička??? Tvoja ima vjernike, moja ima vjernike. Tvoja ima vođe, da održava red i sklad, moja ima vođe, papu biskupe i svećenike, baš zato da održavaju red i sklad po svim pitanjima vjere. Moja ima apostolski nauk, i tvoja ima tvrdiš ti. Dakle, po čemu je tvoja crkva isključivo duhovna, a moja isključivo fizičaka, ili više fizička nego duhovna???
A gde sam ja rekao da je tvoja iskljicivo fizicka a moja iskljucivo duhovna?
Ja sam samo rekao da ti vise insistiras na tom fizickom aspektu, a ja insistiram najpre na duhovnom.
Zato i tvrdim da crkva nije jedna jedina, centralizovana sa jednim vodjom na celu. Kad bi tako bilo onda je i pravoslavna sekta.
A ja sam pricao o protestantima, koji dele isti nauk crkve po sustinski najvaznijim pitanjima, i rekao sam da Hristos i njih vodi. Ti to porices. A to je smisao napisanog.
Crkva je jedna, i ona je i jedno i drugo.
Jeste, ali nije centralizovana na jednom mestu. Ti bi o voleo da tako bude, sa Papom na celu.
Ali kakav je to Bog, koji preko svetog apostola Pavla kaže da je "Crkva stup i uporište", da bi nakon toga svakom pojedincu, da ne kažem 'svakoj budali' , ostavio ovlasti da procjenjuje i odbacuje ono što vjeruje "stup i uporište istine"?
Rekao sam slape, grci izraz EKLEZIJA znaci SKUP VERNIKA, nije to samo jedan covek, to smo mi. Naveo sam ti i citat gde pise da mi proveravamo vodje, mi smo crkva. A vodja moze biti i nesavrsen covek koji pogresi. I vidimo kroz istoriju da jesu gresili..
vidljivo (fizičko) okupljanje apostola i kršćana, pa zar 2000 godina kasnije da kažemo da je to nebitno?
A gde sam ja rekao da je fizicko okupljanje nebitno, samo mi reci gde?
Zato ja tebe još jednom pitam - po čemu je 'tvoja crkva' duhovna (pa tako Kristova), a moja je fizička (pa onda nije Kristova).
Nigde nisam rekao da tvoja nije duhovna! Ti mene ne razumes uopste.
Mt 16,18: A ja tebi kažem: Ti si Petar-Stijena i na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju i vrata paklena neće je nadvladati.
Ajd sad, da li postoje "VRATA PAKLENA"? I sta je "STENA"? Ne moze Petar biti stena, vec je to Hristos. I nije rekao da samo on odlucuje vec svi apostoli, "sto god svezete na zemlji bice svezano na nebu i sto god razresite na zemlji bice razreseno na nebu". Gde pise da Petrova zadnja?
Zato sam ja siguran da Crkva nije i ne može "pasti". Ne zbog toga što mislim da su pape i biskupi sveci i bezgrešni, nego zbog toga što mi se povraća na pomisao da je Isus lažov. Jer, kad bi Crkva "pala", to bi značilo da je Isus lagao.
Duhovna crkva nije i ne moze pasti, a crkva smo mi! Opet dajes prednost fizickom naspram duhovnom.
Pa ako si ti u pravu, ako je crkva fizicka sa Papom na celu, ako je njen autoritet pravi, onda su pravoslavni sekta!
Pitao sam te i opet te pitam, jesam li ja clan sekte?