Nigde ja nisam rekao da katolicka crkva nije duhovna, niti sam to mislio. Ja sam govorio iskljucivo o centralizovanoj crkvi, koja je na jednom mestu sa jednim covekom na celu.
Ako je samo
jedan Bogočovjek, Isus Krist, 'na čelu' sveopće Crkve - Crkve koju čine već umrli i na Nebo pristigli, mi živuća Crkva i svi koji će se u budućnosti roditi i postati dio Kristove Crkve - što je čudno da na čelu ove
zemaljske i vidljive Crkve bude također samo jedan čovjek -
papa??? Pogotovo, što je čudno kad je već Krist to htio i takvom je utemeljio?
Mt 16,18-19:
A ja tebi kažem: Ti si Petar-Stijena i na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju i vrata paklena neće je nadvladati. Tebi ću dati ključeve kraljevstva nebeskoga, pa što god svežeš na zemlji, bit će svezano na nebesima; a što god odriješiš na zemlji, bit će odriješeno na nebesima."
Lk 22,32:
Ali ja sam molio za tebe da ne malakše tvoja vjera. Pa kad k sebi dođeš, učvrsti svoju braću.
Iv 21,15-17:
Nakon doručka upita Isus Šimuna Petra: "Šimune Ivanov, ljubiš li me više nego ovi?" Odgovori mu: "Da, Gospodine, ti znaš da te volim." Kaže mu: "Pasi jaganjce moje!" Upita ga po drugi put: "Šimune Ivanov, ljubiš li me?" Odgovori mu: "Da, Gospodine, ti znaš da te volim!" Kaže mu: "Pasi ovce moje!" Upita ga treći put: "Šimune Ivanov, voliš li me?" Ražalosti se Petar što ga upita treći put: "Voliš li me?" pa mu odgovori: "Gospodine, ti sve znaš! Tebi je poznato da te volim." Kaže mu Isus: "Pasi ovce moje!"
Oprosti, ali ovdje ne vidjeti da je da je Isus još za života posebnu ulogu namjenio i dao i svetom apostolu Petru, zaista čovjek treba biti slijepac.
Jer kad bi to tako funkcionisalo, onda bi pravoslavna crkva bila sekta. A govorio sam i o protestantima, oni takodje moraju biti Hristova crkva, inace nista nema smisla..
Ovo je tvoj zaključak i tvoja tvrdnja. A ovako zaključuješ jer ti baš ovakav zaključak paše i treba kao argument za ono na što si se '
fiksirao' - '
Crkva ne može biti centralizirana'. Za Katoličku Crkvu (za katolike) Pravoslavna Crkva nije sekta.
Apsolutno, ali ovo sto si ti boldovao "jednu katolicku" to znaci sveopstu crlvu, koja obuhvata ceo svet, bas kako i pise..
Točno, obuhvaća cijeli svijet. Ali obuvaća
isključivo one koji vjeruju kako gore piše u Nicejsko-Carigradskom vjerovanju.
Ne mogu ja prihvatiti Papu, jedino kao predstavnika svih Hriscana mogu..
Crkva je prije raskola prihvaćala papu kao 'prvaka Crkve'. Ako ti ne možeš to prihvatiti tu činjenicu ja razumijem, ali to ne mjenja činjenicu da je papu 'prvim' priznavala čitava Crkva. Trebao bi malo povijest Crkve pogledati.
Sta ako imamo u dzungli crkvu, nikad culi za centralizovanu crkvu na celu sa Papom, i oni veruju sve isto, ali nemaju veze sa ovima u Rimu? Zar oni nisu crkva?
To je isključivo u ingerenciji Boga. Ali, Martin Luther nije rođen u džungli i nije u džungli organizira vjernu zajednicu. Martin Luther je bio katolički svećenik, i otrovan duhom otpadništva odvukao ljude iz Kristove Crkve. Takvi ne mogu biti Kristova Crkva, jer su takvi sotonine sluge. A ako se danas rađaju ljudi u protestantskim obiteljima i žive po Božjoj volji, naravno da i oni pripadaju Kristovoj Crkvi. Međutin, oni koji se i danas ponašaju kao Martin Luther (ili Ellen White) i mržnju bljuju po Kristovoj Katoličkoj Crkvi također su "sinagoge sotonine".
Tako ja uopste ne verujem da protestanti nisu crkva Bozja. Bog ne gleda taj fizicki segment, vec duhovni.. Svi oni koji obozavaju Hrista, i uce sustinu evandjelja, ma gde da se nalaze, jesu njegova crkva..
I ja rekoh gore da jesu. Ali rekoh i što neki drugi također jesu.
Seti se onog coveka koji je u ime Hristovo izgonio demone. On nije ni bio Hristov ucenik, i nije ga sledio.. A cijom silom je to cinio? Zar djavolskom?
Ne! On je bio clan duhovne crkve o kojoj pricam!
I njemu su ucenici branili da ovo radi, isto kao sto ti branis protestantima da isteruju demone i sluze Bogu ako nisu deo centralizovane crkve, ako ne slede vodjstvo, za koje si ti zapeo da je "stub i uporiste istine". Fokusiras se na fizicko a zanemarujes duhovno.
Ali taj čovjek nije nijekao da je Isus Bog. Nije apostole napadao i proglašavao ih "Babilonskom Bludnicom"? Kužiš, rezlika je k'o Bog i šeširdžija'.
Nista ja tebi ne podmecem, ti se fokusiras na fizicki segment i insistiras na njemu, a zanemarujes duhovni.
Ja drugačije vidim. Ja vidim da ti potpuno
isključuješ fizički segment. Ja inzistiram na oba.
Zar ne cinis to kada sve protestante iskljucujes iz Hristove crkve? Rekao si koliko hiljada denominacija, i sve si ih iskljucio, jer ne priznaju centralu!
Sve protestante ne. Gore sam ti lijepo naveo koga smatram "sotoninim sinagogama".
Ja zivim u dzungli sa porodicom i prijateljima, nikad cuo za Papu i centralizovanu crkvu, i mi izaberemo izmedju sebe pastore koji ce da se brinu o duhovnom dobru vernika.
U cemu je problem?
Samo zato sto nismo povezani sa centralom, mi zato nismo crkva?
I za ovo sam ti objasnio. Martin Luther nije rođen u džungli. Ni Ellen White nije rođena u džungli. Ni Charles Taze Russell nije rođen u džungli, .... ni ovdašnji Jovan nije rođen u džungli, ...
Zasto ja moram priznati Papu, ili vodjstvo crkve u Rimu, da bi bio Hriscanin? To ni pravoslavci ne priznaju, pa ti ne mozes reci da nisu crkva.. Zasto onda iskljucujes protestante?
Ajde da budemo objektivni..
Da budemo iskreni (i objektivni),
ne moraš. Budimo još časak objektivni, zašto je čitava Crkva prije raskola priznavala papu takvim?
Nije tacno!
Apostoli cine sabor, oni odlucuju, a Pismo kaze da i njih proveravamo!
Dakle, trebamo I SAME APOSTOLE DA PROVERAVAMO!
Rekao je: "AKO I MI ILI ANDJEO SA NEBA JAVI VAM DRUGACIJE EVANDJELJE NEGO STO VAM JAVISMO.."
Ne misli se tu na to da pojedinac provjerava i opovrgava ono što su učili apostoli. Uostalom, nađi mjesto u Bibliji gdje je neki 'anonimac' nešto provjerio i apostole ispravljao.
Takodje, Pavle je pohvalio ljude u Veriji koji su svaki dan proveravali iz pisma, da vide da li je to tako kao sto im je Pavle propovedao.
Trebamo li mi drugacije? Trebamo li slepo da verujemo onome sto uce crkvene vodje?
Ovo je omiljena adventistička mantra, oprosti, ali je izuzetno infantilna. Nisu ovdje neki čitali Pismo i onda "
provjeravali teologiju apostola", nego su u starozavjetnim spisima provjeravali je li istinito naviještanje apostola da je Isus i u Starom zavjetu naviješten i prorokovan.
Moram se još jednom dodatno osvrnuti na ovaj "
adventistički imbecilizam". Kako možeš uopće zamisliti da apostoli novokrštenima iz poganstva daju neku starozavjetnu knjigu, tekst, a onda ovi to pročitaju i procjenjuju jesu li apostoli pravovjerni!?!?!? To je isto kao da ustvrdiš kako kirurg da pacijentu na kirurškom stolu neku svoju knjigu, operira pacijenta pod lokalnom anestezijom, a pacijent lista kirurški priručnik i
provjerava kirurga radi li on to ispravno.
Ma to su gluposti!
I u prvom veku su postojale podele, jedan je govorio ja sam Pavlov, drugi ja sam Petrov.. Podstaknuti vodjama su se delili..
Zato u Hriscanstvu ne postoje vodje, i ne moze biti Papa ili Patrijarh, jer ljudi idu za njima. Nije Bog ni postavio jednog vodju! Pavle je pisao protiv toga! To uzrokuje podele, jer ljudi se vezuju za odredjene likove.
Isus je svoju Crkvu htio baš takvu i takvu ju je utemeljio. Ako tebi iz nekih razloga to ne paše, OK, ali nemoj nijekati činjenicu da je Krist baš takvu Crkvu utemeljio i da je Crkva svo vrijeme za života apostola tako funkcionirala i živjela. Evo:
Dj 14,22-23:
Učvršćivali su duše učenika bodreći ih da ustraju u vjeri jer da nam je kroz mnoge nevolje ući u kraljevstvo Božje. Postavljali su im po crkvama starješine te ih, nakon molitve i posta, povjeravahu Gospodinu u kojega su povjerovali.
Dj 15,4:
Kada pak stigoše u Jeruzalem, primi ih Crkva, apostoli i starješine. Ispripovjediše što sve Bog učini po njima.
Dj 15,6:
Nato se apostoli i starješine sastanu da to razmotre.
Dj 15,22:
Tad apostoli i starješine zajedno sa svom Crkvom zaključe izabrati neke muževe između sebe i poslati ih u Antiohiju s Pavlom i Barnabom.
Dj 20,17:
Ipak iz Mileta posla u Efez po starješine Crkve.
Dj 21,18:
Sutradan ode Pavao zajedno s nama k Jakovu. Nađoše se ondje i sve starješine.
1 Tim 5,17:
Starješine koji su dobri predstojnici dostojni su dvostruke časti, ponajpače oni koji se trude oko Riječi i poučavanja.
1 Tim 5,19:
Protiv starješine ne primaj tužbe, osim na osnovi dvaju ili triju svjedoka.
Jak 5,14:
Boluje li tko među vama? Neka dozove starješine Crkve! Oni neka mole nad njim mažući ga uljem u ime Gospodnje
Tit 1,5:
Poradi toga ostavih te na Kreti da urediš preostalo te po gradovima postaviš starješine kako sam ti ja odredio:
1 Pt 5,1-2:
Starješine dakle među vama opominjem, ja sustarješina i svjedok Kristovih patnja, a zato i zajedničar slave koja se ima očitovati: pasite povjereno vam stado Božje, nadgledajte ga – ne prisilno, nego dragovoljno, po Božju;
Hristov princip je da se vernici okupe i oko svega sloze, Bog odgovara na takve molitve, a to je na saboru, kada se zreli vernici okupe..
Lako se je okupiti 'Jovanovoj crkvi', na čitavom svijetu
on i 'pola Piramide' čine 'Jovanovu crkvu'.
A kako će se zajedno na jednom mjestu okupiti, na primjer, nas miljardu i 200 milijuna katolika!?!?!?
Tako je.
Kefa (ime kojim je Isus nazvao Petra) je Kamen.
Čvrsti kamen. A bio si podlegao adventističkim 'đavlarijama' kako Petrovo ime znači -
kamenčić, zrnce pijeska.
Nije ni bitno. To nije tako kako vi tumacite, nije Petar najveci, to je simbolika.. Hristos nije pravio razliku medju ucenicima, vec ih je ucio poniznosti.
Kad ne možeš nešto opovrgnuti, jer naprosto
bode oči u Bibliji (citirao sam Isusovo obraćanje Petru), onda to proglasiš
simbolikom. Mire, nevjerojatno je da si pribjegao adventističkoj infantilnoj argumentaciji. Da se razumijemo, imaš ti pravo zaista na sve, ali imam i ja potrebu obvezu i to ovdje razobličiti.
To tako nije bilo u prvoj crkvi..
Citirah ti gore Novi zavjet gdje se vidi kako bijaše u vrijeme apostola po pitanju starješina i učitelja, pročitaj još jednom. A kako bijaše neposredno nakon njih, tko bi mogao biti bolji i vjerniji svjedok od čovjeka koji prihvati mučeničku smrt u Rimu, ne htijući se odreće vjere u Boga Isusa Krista. Riječ je o svetom Ignaciju Antiohijskom, koji bijaše i učenik apostola Ivana, kojega Rimljani odvedoše iz Antiohije u Rim i spališe ga. Na svom putu od Antiohije do Rima (tada se taj put prelazio danima i mjesecima) sveti Antiohije je napisao sedam svojih poslanica, šest njih mjesnim Crkvama i sedmu biskupu Polikarpu. U poslanici Smirnjanima, sveti Ignacije, između ostalog, piše i ovo:
Smirnjanima VIII, 1.
Svi budite podložni biskupu kao Isus Krist Ocu i svećenstvu kao apostolima, a đakone poštivajte kao Božju zapovijed. Neka nitko mimo biskupa ne čini ništa što se tiče Crkve. Neka se valjanom euharistijom smatra ona koja se vrši pod vodstvom biskupa ili onoga kome on dopusti. 2. Gdje je biskup, onde je i zajednica, kao i gdje je Krist Isus, ondje je i Katolička Crkva. Bez biskupa nije dopušteno ni krstiti ni slaviti bratsku gozbu, nego samo što on odobri. to je i Bogu milo, da da sve što se čini bude bude sigurno i valjano.
Katekizam Katoličke Crkve kaže: UČITELJSTVO CRKVE
KKC 85
Zadaća vjerodostojno tumačiti pisanu ili predanu riječ Božju povjerena je samo živom crkvenom učiteljstvu, koje to s autoritetom čini u ime Isusa Krista", tj. biskupima u zajedništvu s Petrovim nasljednikom, rimskim biskupom.
Nemoj me krivo razumijeti, ali zar ne bi bio red, ako želiš ozbiljnu diskusiju o onome što vjeruje i uči Katolička Crkva, da se prije toga donekle informiraš iz službenog Katoličkog izvora (KKC), a ne da nastupaš kako to ovdje čine subotari.
Ja samo mogu pripadati Kristovoj Crkvi, ali ni to bezuvjetno. Već deset puta navedoh koji je uvjet da se bude kršćanin.