Veliš, simbol!? Krasno, kad ti ne paše ono što u Bibliji jasno piše, jednostavno kažeš - TO JE SIMBOL!
Lepo sam objasnio. Petar je
KAMEN, ne zato sto je nepogresiv, vec zato sto je po
KARAKTERU bio postojan i cvrst kao kamen. Jedini je ostao uz Hrista do kraja, pratio ga je, hteo da ga brani, dok su se svi ostali razbezali. To je bio njegov karakter, i zato mu je Hristos to ime dao. Na tom
KAMENU, Hristos je sagradio crkvu, jer je Petar kao najhrabriji od svih, nakon Hristove smrti ponovo je okupio ucenike i osnovao zajednicu..
To se ne odnosi na njegov autoritet, kao da je on veci od drugih, vec na karakter i ulogu koju je on nakon vaskrsenja imao, tj. on je okupio ucenike.
Kad bi Petar bio veci od dugih apostola, tada se ni Pavle ne bi smeo protiviti Petru. To bi bilo kao da se danas neko protivi Papi i svadja se sa njim, da osporava njegove odluke. Meni je to besmisleno!
Takodje, vidimo kasnije da ono sto je Hristos rekao Petru, to isto je rekao i ucenicima, tj. dao im je jednaku vlast da - "sta god razrese na zemlji bice razreseno i na nebu". Dakle, Petar nije bio veci po autoritetu, vec po karakteru.
Da je kojim slucajem drugacije, ja bi se slozio s tobom, ali to tako nije..
besmislenim mi se čini odgovarati nekome tko će na sve to 'odmahnuti' i napisati - to je simbolično
I sam znas da je u pitanju simbolika. Nisam rekao nista pogresno. Petrovo ime je simbol karaktera, svacije ime nosi neko znacenje.. I ono sto je Petar ucinio nakon vaskrsenja je opravdalo to ime... Ici preko toga i tvrditi kako tekst ima neko drugo znacenje, prevoditi to u doslovnost, za mene je besmisleno. Niti moja crkva veruje, niti sam ja nasao da tako pise..
Protiv Pape nemam nista.. Ja licno ga postujem kao predstavnika zapadne crkve, ali ne mogu da prihvatim da je njegova poslednja u dolucivanju.. Izvini..
Ne bi bio isključen. Papa je okružen biskupima i kardinalima i ne donosi odluke sam.
Sve jedno, ja nisam ovo shvatio kao da se odnosi na autoritet u crkvi.. Rekao sam kako razumem.
Mire, o kojima protestantima ti govoriš kad oni nisu jedinstveni u vjerovanju?
Oni misle da nisu jedinstveni, kao sto mi mislimo da nismo sa katolicima. Dok nam je u sustini sve isto! Postoje otvorena pitanja i kod nas i njih, ali ta pitanja se ne ticu sustine!
Ja govorim o sustini. .
Zar se Hristovo evandjelje bavi datumima, jelima i picima? Ili karakterom i oslobodjenjem od greha?
Sta je osnovna poruka evandjelja?
Evo razmisli.. Ko je crkvu razjedinio, Bog ili covek? Ako nije Bog, da li on tada jednu favorizuje? Ili je u svim crkvama jednako?
Nije se Bog podelio, vec covek!
Kad bi on bio samo u katolickoj, tada bi pravoslavna bila osudjena kao sekta, ali to niko ne sme da izglasa, jer krivica je bila obostrana..
Isto je sa protestantima...
Mislis li da se Papa ne kaje zbog svega sto se desilo sa protestantima? Da crkva ne oseca nikakvu krivicu?
A vera, ucenje, dogma.. Pa istrazi, videces da je u sustini evandjelje svima isto!
tko od protestanata ima potpuni apostolski nauk i sakramente?
Sta znaci pun nauk i sta znace sakramenti? Svi imaju krstenje, euharistiju, veruju u Trojstvo, praktikuju rukopolaganje.. Ispovedanje greha je nebitno.. Ne znam na sta ciljas, ali nista ne nedostaje sto bi ih odvelo u smrt..
Da, protestanti su otišli predaleko. Danas čitam o metodističkoj crkvi u SAD-u koja broji skoro 7 milijuna vjernika, opet se razdijelila se u tisuću frakcija. Razlog je, između ostalog, ređenje gay biskupa i promicanje LGBT načina života od strane crkvenih zajednica.
U tom smislu, katolici nikad neće pristati na kompromis, a vjerujem ni pravoslavci
GEJ i LGBT je trenutno u svim crkvama. U katolickoj takodje. Ne vidim to kao karakteristicno za protestante..
Dobro si rekla, pravoslavne crkve su autokefalne, sto znaci da imaju slobodu odlucivanja i prakse. Sve crkve su autonomne, ali se slazu oko sustine. Tako srbi imaju krsne slave, dok ostali pravoslavci nemaju. Sto znaci da je bitna sustina, a ne praksa, datumi jela i pica..
Nesto slicno je i kod protestanata, svima je isto ucenje, ali se dele po nebitnim pitanjima. Baptisti se dele na one koji veruju u predestinaciju i one koji ne veruju.. A tako i ostali..
Ako ostavimo po strani te sitne razlike, i zanemarimo sta su nas ucili da je bitno, oko cega se mi svadjamo, zakljucak je da zapravo svi imamo Hristovo evandjelje..
Evo, pokusaj da sve crkve stavis zajedno, i nadji im zajednicke elemente. Shvatices da je sustina ista.. Sve uce Hristov zakon evandjelje, i kako pobediti greh.. A Hristos nista drugo i nije ucio!
Isus ne specificira tko su ti, da li su katolici, pravoslavci, protestanti ili svi drugi ljudi, već jasno daje do znanja da oni koji su činili dobro drugima, poradi Njega i u Njegovo ime, bit će baštinici Njegovog kraljvstva. Ili drugim riječima, oni koji su živjeli i ostali u ljubavi Božjoj.
Isus ne specifira, ne kaze "udjite katolici.."
A kad kaze "10 devica", sta to znaci ako je jedna mlada Hristova? Neki tumace da je rec o punini (broj 10) , ali da li je zaista tako? Sta ako je rec o zajednicama..