Dakle, ne odnosi se samo na jednu osobu, vec na celu crkvu -
U MNOZINI! Njegovo ime
KAMEN (STENA), znaci da je on bio najhrabriji i najpouzdaniji medju njima. On je trebao da okupi Hristove ucenike nakon sto se oni razbeze od straha. Zato je dobio to ime. Zato mu je rekao "pasi ovce moje". I na temelju Petra (stene), Hristova crkva nastaje! Ali daleko od toga, da je to znacilo da je on prvi medju bracom, da ima neki poseban talenat i autoritet! To se pogresno tumaci!
Petar jeste imao ulogu vodje. On je vodio crkvu jevreja, dok je Pavle vodio crkvu neznabozaca, i jedan su se drugom suprotstavljali!
Besmisleno je da se Pavle svadja sa Petrom tj. Papom i da njegove odluke osporava. Za takvo nesto bi danas bio iskljucen iz crkve!
Ako je crkava centralizovana, kako onda Pravoslavna nije sekta?
Morao bi sve da iakljucis po tom principu, i pravoslavne i protestante..
U sve ovo veruju i protestanti.. U cemu je onda problem?
Ko kaze da je istocna priznavala Papu svo vreme? Tokom celog perioda se naslucuje rivalitet istoka i zapada!
Sto se tice Papske vlasti.. Hristos je svim apostolima dao vlast, rekao je da
STA GOD SVEZETE I RAZRESITE BICE TAKO I NA NEBU - U MNOZINI! Znaci, to se ne odnosi samo na Petra.
PETAR - KIFA (KAMEN) je ostao postojan do kraja, nije se pokolebao, dok su se svi ucenici razbezali. Hristos je znao da ce Petar tako postupiti i zato mu je nadenuo to ime. On je to ime opravdao! Na njemu kasnje nastaje crkva, ali daleko od toga da je bio iznad drugih! To je pogresno tumacenje!
Fino, i Mihailo Kerularije je odveo za sobom istocnu crkvu! Ako je Martin Luter sekta jer odvodi vernike, zasto Pravoslavni nisu?
Mihailo Kerularije takodje nije rodjen u dzungli, odveo vernike za sobom! Odvojio se od katolicke crkve..
Nekako Pravoslavna nije sekta, ali Martin Luter i svi ostali koji su se odvojili od nje ipak jesu..
Pa o tome pricam svo vreme! Nisu ljudi krivi sto tamo neki sarlatan odvalaci vernike za sobom, ako postuju simvol vere, oni su i dalje Hristova crkva! A taj sarlatan, moze da se duri, moze i da besni. Nije on crkva!
Uvek je postojao rivalitet istocne i zapadne, istorija nije bas tako crno bela...
A kako je onda Pavle, koji je pao s marsa, otisao Petru tj. Papi da ga ukorava za greh?
Pa sta se onda sporimo kada i ti kazes da su protestanti crkva?
Pa ja ne govorim da je onaj koji porice Hrista clan crkve!
Nego sto neki vicu na Papu i katolicku crkvu i nazivaju bludnicom, to cine i pravoslavci, pa nisu sekta!
Tako su u prvom veku vikali "ja sam Pavlov, ja sam Kifin..", i danas vicu da se dele, a Hristos se nije podelio, vec ljudi..
Mi moramo gledati sustinu, sta je njihovo ucenje, a ne odmah povoditi se za tim sto huskaju ljude, sto odvode i vicu na pojedine vodje i iznose zamerke..
Ja sam ipak nasao da je ucenje svima identicno, kako pobediti greh, postati slican Hristu.. A to je valjda sustina evandjelja..
Ja nisam nigde osporavao staresine koje cine crkvu. Ali staresine se mogu posvadjati, mogu pogresiti, mogu se podeliti.. Tako su se delili u NZ, a sve to ne znaci da se Hristos deli, da se crkva raspada.. Koliko god delova da ima danas (pravoslavci, katolici, protestanti..) ucenje je svima ipak
ISTO!
Sta sam rekao sto katolicka crkva ne uci? Nisam navodio nicija verovanja.. Rekao sam samo da ne mogu prihvatiti prvenstvo Pape, i rekao sam razloge. A sto se tice protestanata, oprosti sto imam suprotno misljenje, samo kazem sta mislim. Mozda je pogresno, mozda i ispravno, Bog zna..