Sveto Trojstvo

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
Neka veruju.

I ja verujem da je Isus Bog.
Stvoren ili iznedren nije mi bitno.
Točno, što ne bi vjerovali kad je stari dobri pionir Haskell vjerovao i nije se bojao te riječ:

Duh Sveti je u Bibliji predstavljen kao jedan od Trojstva. O Duhu Svetom, Krist je rekao da 'polazi od Oca'; i: 'On će svjedočiti o meni.' Ivan 15,26. U mnogim slučajevima u Novom zavjetu, o Duhu Svetom govori se korištenjem osobne zamjenice 'On' i 'Njegov'. Iz toga bismo zaključili da Duh Sveti ima osobnost... Očito je da je Duh Sveti jedno od Trojstva i da u potpunosti predstavlja Boga ..."
Biblijska škola za obuku, 1910, svezak 9, br.

---

Odgovor.--- Ne znamo ni za jedno mjesto u Bibliji gdje nam je zapovjeđeno da štujemo Duha Svetoga, kao što je bilo zapovjeđeno u slučaju Krista (Heb. 1:6), ili gdje nalazimo primjer štovanja Duha Svetoga. Duh Sveti, kao u slučaju Krista. Luka 21:52. Ipak, u formuli za krštenje, ime 'Duh Sveti' ili 'Duh Sveti' povezuje se s imenom Oca i Sina. I ako se ime može tako koristiti, zašto ne bi ispravno stajalo kao dio istog Trojstva u pjesmi hvale, ‘Slava Bogu iz kojega sav blagoslov izvire?’”
- Uriah Smith, Review and Herald, 1896. sv. 73, br. 43,

---

Je li djelo koje je primijećeno u ovim člancima učinjeno pod utjecajem?—Postoji utjecaj i moć, istina je; ali ne bismo trebali pogriješiti jednostavno vjerujući u utjecaj, kada toliko trebamo Onoga koji nosi utjecaj i moć. Duh Sveti je Kristov osobni predstavnik na terenu; i on je zadužen za posao susretanja sa Sotonom i poraza ovog osobnog neprijatelja Boga i njegove vlade. Sada mi se čini čudnim da sam ikada vjerovao da je Duh Sveti samo utjecaj, s obzirom na posao koji obavlja. Ali mi želimo istinu jer je istina, i odbacujemo zabludu jer je zabluda, bez obzira na bilo koja stajališta koja smo možda ranije imali, ili bilo koju poteškoću koju smo možda imali ili sada imamo, kada na Duha Svetoga gledamo kao na osobu. Svjetlost se sije za pravednike."
- R. A. Underwood, Review and Herald, sv. 75, sv. 20, 17. svibnja 1898

---

Osobni Sveti Duh zadužen za djelo milosti, pod Bogom i Kristom, kao njihov predstavnik i imenovani posrednik, da izvrši djelo regeneracije čovjekove duše, tijela i duha, bit će odbačen i prikazan samo kao utjecaj . Kada je vjera u trio Božanstva uništena, a Onaj kome je delegirana ovlast da se odupre i pobijedi ljudskog neprijatelja odbačen kao ništa, prepušteni smo okrutnim udarcima Sotone, bez moći da se odupremo našem protivniku.”
- R. A. Underwood,Review and Herald, November 21, 1907, Vol. 84, No. 47,

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
4.465
WTT Deuteronomy 6:4 שְׁמַ֖ע יִשְׂרָאֵ֑ל יְהוָ֥ה אֱלֹהֵ֖ינוּ יְהוָ֥ה׀ אֶחָֽד׃
(Deut. 6:4 WTT)
CRO Deuteronomy 6:4 »Čuj, Izraele! Jahve je Bog naš, Jahve je jedan! (Deut. 6:4 CRO)
Govoriti da je Bog trojstvo jeste mnogobostvo.

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
U redu, shvatila sam ti si Jehovin svjedok, poštujem tvoje razmišljanje ali se ne slažem

I reče Bog: “Načinimo čovjeka na svoju sliku, nama sličnog; i neka oni vladaju nad ribama morskim, i nad pticama nebeskim, i nad stokom, i nad svom zemljom, i nad svakim gmizavcem što po zemlji gmiže.”
I tako Bog stvori čovjeka na svoju sliku, na sliku Božju stvori ga: muško i žensko stvori ih. Postanak 1.26-27

Oni su jedno jedno po karakteru, jedno u prirodi, jedno u svrsi ali ne u ličnosti

I biti će dvoje jedno tijelo ECHAD

Onda su se ljudi okrenuli od tamo i krenuli prema Sodomi, dok je Abraham još stajao pred Jahvom." Postanak 18:22

Tada GOSPODIN zapljušti s neba na Sodomu i na Gomoru sumporom i ognjem od GOSPODINA Postanak 19,24

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Mire, Hristos ima svoju vidljivu crkvu na zemlji, i ja braneći nju branim istinu, i Božji integritet.

Ako je ti ne priznaješ, i ne prihvataš istinu - to je tvoja lična stvar.

Ja sam shvatio da je Hristos u svim crkvama koje uce osnove evandjelja, i da stvari na kojima vi insistirate (subote, nedelje, besmrtnosti duse, jela i pica),uopste nisu vazne, i ne uticu na spasenje. Te sporove podstice satana. Shvatio sam da je crkva duhovna, a ne nekakva institucija! I nemam vise potrebu braniti fizicku crkvu, jer time ne branim Hrista. Ti nastavi..

Mire, grubo griješiš. Da sve ovo vjeruju (svi) protestanti, ne bi se razdijelili u 55 tisuća sekti. Ovo je notorna činjenica i drskost je nijekati je.

Pa sve to veruju I protestantske crkve. Oko cega su se podelili? Pa nisu se uopste podelili oko sustine evandjelja, vec oko nebitnih stvari, jela pica, praznika.. Sve same gluposti...

A što se tiče vođa i starješina, njih treba pažljivo birati a ne Crkvu bez njih ostaviti. Kristova Crkva mora imati starješine,

Nisam ja rekao da treba napustati crkvu, vec to da staresine mogu uciti i lazi i voditi crkvu u krivom smeru.. A ako crkva kao telo uci istinu, nema je potrebe napustati..

Zato sam ja siguran da sve ‘crkve’ koje bi bile bez starješina i učitelja, za kakve se ti izgleda zalažeš, nisu Kristove nego ljudske i sotonine.

Ne zalazem se za crkve bez staresina i ucitelja, vec ne smatram crkvu centralizovanom, kao da je ona na jednom mestu sa jednim covekom na celu. Smatram da Bog i protestantske crkve takodje smatra svojima (ne sve, vec one koje uce sustinu evandjelja).

Jednako mislim.
Fraze poput " Krist da, Crkva ne" ili ne idem u crkvu, jer neću slušati popa i slično, sve su to odjeci protestanskog duha.
Kuda to vodi? :rolleyes: U bespuće? Ili u 55 tisuća sekti. To da.
I tko nam priječi da se slobodnim proučavanjem Biblije ne vratimo k nazarenima? ;)
A ako je Crkva nevidljiva, ne trebaju nam svećenici ni naučitelji Crkve, zašto je onda Isus govorio gubavcima: Idite i pokažite se svećeniku?

Nigde nisam rekao da crkvi ne trebaju vodje i ucitelji, ali da mogu pogresiti i odvesti crkvu tj. narod u pogresnom smeru, mogu. I ako neko uci pogresno, ne treba ga slusati. A ne treba niko da napusta crkvu ako crkva uci istinu, nisam to ni podsticao. Vec sam rekao da crkvu smatram duhovnom, a ne centralizovanom na jednom mestu sa jednim covekom na celu. Smatram da su i protestanti takodje crkva Bozja (neki od njih).

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
Držaću se saveta Ellen White koja kaže 'da se time ne bavimo.
A da li je tebi koji vjeruje da je ona prorok normalno to mijenjanje mišljenja kod nje, tipa iz arijanskog pogleda (rana izdanja kao npr. Duhovni darovi) u nekakav oblik Trojstva (neke izjave iz knjige Čežnja vjekova)
Inače smatram da vam nije mudro hvaliti se njenom propovjedi o tri Božanska bića jer ozbiljni teolozi smatraju da je ontološko Trojstvo jedno Božansko biće i tri osobe, ali valjda vam to prolazi budući da je to tajna....Nadam se da se ne izrugujete mormonima, jer to bi bilo zaista licemjerno.

Recimo, smatram da jesam pogrešivo ljudsko biće, prah zemaljski te mogu i promijeniti ponekad mišljenje ili priznati grešku. No, osoba koja tvrdi da je prorok, kako je to moguće??
Pazi, prorok dobiva viziju od Svetog Duha. Za Svetog Duha znamo da proizlazi od Boga. Bog se ne mijenja niti može lagati, tako je pisano u Bibliji. Meni je to stvarno malo čudno... i da se čovjek treba odreći svog zdravorazumskog razmišljanja koje ponekad ima naravno u sebi kritički koncept, pa to nam je darovao Bog.
Apostol Pavao je napisao da se slijepo ne vjeruje, već da se sve provjeri. Posebno u posljetku vremena kad će biti mnogo lažnih proroka, lažnih učitelja, mnogo gospoda, mnogo bogova.

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Kažu 'da je tekst knjige "čežnja vekova" menjan od strane crkve.

Osim toga - nije pogrešno verovati u tri Božanske ličnosti "Oca, Sina, i Svetoga Duha" i nije cela stvar u tome.

Ja sam već ukazao na sliku vode, pa ću sad ponoviti sa direktnijim objašnjenjem.

Ako kap vode izdvojimo iz veće posude, ona je istog sastava kao i voda u posudi.

Tako su i Isus i Sveti Duh isti po sastavu i suštini kao i Bog Otac.

Stvar je u sasvim drugoj pojedinosti.
A opet se može sagledati u slici vode i kapi.

Dakle, pre nego što je kap izdvojena iz veće posude - ona nije postojala kao prostorno odvojeni elemenat, već je bila deo celine.

Tek kada je odvojena iz celine - ona je bila zasebni entitet, a opet ista kao i voda iz koje je izdvojena.

U tome je stvar kada se govori o Božanskim ličnostima, prvenstveno o Gospodu Isusu.
I postavlja se pitanje 'da li je Isus kao jednake prirode sa Bogom Ocem oduvek bio odvojena ličnost od njega - što bi značilo da je jednak njemu po trajanju i nestvoreni Bog kao i Otac, ili je u jednom trenutku odvojen od Očevog bića, što bi značilo da ima početak kao odvojeni entitet.

A da li postoje tri po prirodi jednake ličnosti, naravno da postoje.
Stvar je u ovome što sam izneo.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
Kažu 'da je tekst knjige "čežnja vekova" menjan od strane crkve.

Osim toga - nije pogrešno verovati u tri Božanske ličnosti "Oca, Sina, i Svetoga Duha" i nije cela stvar u tome.

Ja sam već ukazao na sliku vode, pa ću sad ponoviti sa direktnijim objašnjenjem.

Ako kap vode izdvojimo iz veće posude, ona kao je istog sastava kao i voda u posudi.

Tako su i Isus i Sveti Duh isti po sastavu i suštini kao i Bog Otac.

Stvar je u sasvim drugoj pojedinosti.
A opet se može sagledati u slici vode i kapi.

Dakle, pre nego što je kap izdvojena iz veće posude - ona nije postojala kao prostorno odvojeni elemenat, već je bila deo celine.

Tek kada je odvojena iz celine - ona je bila zasebni entitet, a opet ista kao i voda iz koje je izdvojena.

U tome je stvar kada se govori o Božanskim ličnostima, prvenstveno o Gospodu Isusu.
I postavlja se pitanje 'da li je Isus kao jednake prirode sa Bogom Ocem oduvek bio odvojena ličnost od njega - što bi značilo da je jednak njemu po trajanju i nestvoreni Bog kao i Otac, ili je u jednom trenutku odvojen od Očevog bića, što bi značilo da ima početak kao odvojeni entitet.
Ma ok, nije samo pitanje Trojstva koje je ionako tajna. Postoje neke druge stvari što se tiče nje i njenog proročkog dara, no dobro...

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Ja lično ne smatram da je Ellen White bila nepogrešiva.
Samo je Bog nepogrešiv.

Ali apsolutno verujem u njeno pozvanje za proroka i vesnika crkve ostatka u njenoj početnoj fazi, i u nadahnutost njenih spisa, jer sam ga sam doživeo.

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
Ja lično ne smatram da je Ellen White bila nepogrešiva.
Samo je Bog nepogrešiv.

Ali apsolutno verujem u njeno pozvanje za proroka i vesnika crkve ostatka u njenoj početnoj fazi, i u nadahnutost njenih spisa, jer sam ga sam doživeo.
Ali kad na Božjeg proroka siđe Duh Sveti koji je od Boga taj prorok treba biti nepogrešiv, znači u tom momentu, ne u životu jer je i to samo običan čovjek.

Podići ću im Proroka između njihove braće, kao što si ti, i stavit ću svoje riječi u njegova usta: on će im govoriti sve što mu zapovjedim.
I tko god ne posluša moje riječi koje će on govoriti u moje ime, ja ću to zahtijevati od njega. Ali prorok koji bi se drznuo u moje ime reći riječ koju mu nisam zapovjedio govoriti, ili koji bi govorio u ime drugih bogova, taj prorok neka pogine.’A ako u svome srcu kažeš: ‘Kako ćemo prepoznati riječ koju GOSPODIN nije rekao?’ Kada neki prorok govori u ime GOSPODINOVO pa ako to ne uslijedi i ne dogodi se, to je ono što GOSPODIN nije rekao, nego je taj prorok govorio u drskosti: nemoj ga se bojati.
Ponovljeni Zakon 18:18-22

Natrag