''Bog je besmrtan i nema pocetak''.
To je nas pojam Boga, a on se zasniva na ljudskoj definiciji, u skladu sa covekovim zeljama.
Bog Otac jeste vecan i besmrtan i nema pocetak, ali njegov Sin je direktno proizasao od njega.
I to je Isus na mnogo mesta naglasio: ''Ja od Oca izidjoh'' , a tekst na grckom nosi misao doslovno ''iznedriti''. ''Njegovi su izlasci od pocetka, od vecnih vremena''
Tako je Hristos direktno iz Boga proizasao, kao sto je i Eva direktno od coveka izasla(a Bog na svoju sliku stvara coveka dajuci nam primer odnosa Bozanskih osoba).
Eva nije nista manje covek nego sto je to Adam.
Tako je i u slucaju Boga, Isus nije nista manje Bog nego sto je to Otac, ako je od njega i direktno proizasao. Oni su jednaki.
Nasa pretpostavka da Bog ne moze biti rodjen i da mora biti bez pocetka, je ljudska i u ovom slucaju pogresna, jer radjanjem nastaje po prirodi jednaka osoba. Ako je od coveka onda je covek, ako je od Boga onda je Bog.
A primer nam je dat i u stvaranju coveka.
Da su prvi Hriscani verovali u ''doslovno rodjenje'' potvrdjuju i muslimani, koji se javljaju kao protvnici i kazu: ''Bog nije rodio niti je rodjen'' - ova izjava bila bi besmislena, da Hriscani u to vreme nisu tako verovali.
To sto se Isus naziva Sin, je u ovom slucaju nepotrebno i samo bi stvorilo zabunu, ako je Isus=Otac.
Ne bi bilo smisla praviti opis odnosa Oca i Sina i to predstavljati primerom, ako taj odnos ne postoji.
To bi bila gluma. A Bog nije glumac i u njemu lazi nema, vec cista istina.
Takodje ako mi verujemo u Trojstvo kao sto sam ja nekada verovao, moramo da se mucimo da objasnimo ove Hristove reci: ''Otac je moj veci od mene'' , a sa druge strane na drugom mestu on kaze: ''Ja i Otac Jedno smo''.
Ako je u ljudskom telu mogao izgovoriti da je on ''SAM BOG'', zasto to na drugom mestu porice?
Nije ga u ovom slucaju sprecavala ljudska priroda, vec je u pitanju nase nerazumevanje.
A to nerazumevanje upravo proizilazi iz toga sto mi usvajamo ljudske dogme, a ne verujemo onako kako je napisano.
Da bi smo ovo razumeli dovoljno je sagledati odnos Muza i Zene u braku, pa shvatiti da iako su oni oboje covek po prirodi, i razlicite su osobe, ipak su ''jedno telo'' , takodje jedna osoba je veca a druga manja.
I Bog tako stvara coveka , na svoju sliku, po ovom istom principu.
Treba li da objasnjavam celu bibliju koja je sa ovim u skladu, mislim da nema potrebe i da ces shvatiti o cemu pricam..
Jeste Sveti Duh je licnost. Kao sto je i ''Duh covecji'' ''licnost covekova''.
Tako je i Sveti Duh nosilac Bozanske licnosti i on nam je dat kao ''zalog'' u srca nasa.
Duh Sveti je sam Bozji zivot kojim on zivi u nama i kojim nas menja.
Vrlo jednostvno za shvatiti.
Zato se Duh prikazuje kao licnost. Ne radi se o nekoj trecoj osobi, vec o Bozjoj licnosti..
Ne rece li tamo da ''Hristos zivi u nama''?
Kako Hristos? Zar ne zivi Sveti Duh?
UPRAVO TAKO, HRISTOS ZIVI U NAMA SVETIM DUHOM , JER DUH JE NJEGOVA LICNOST..
Ne postoji nikakva treca osoba.. autor mire000
Kod:
http://serbianforum.org/threads/adventizam-i-trojstvo-da-li-su-rani-adventisti-verovali-u-trojstvo.577732/page-39
Ja samo mogu reći AMEN mire000....