Sveto Trojstvo

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Evo čoveka:

Treba čuti,bar čuti a kome Bog otvori da razume i obrati se biće na korist.

Baš je interesantno da si u ovoj temi (Sveto Trojstvo) postavio video baptiste Aleksandra Trajkovskog. A evo što baptisti, pa tako i ovaj Aleksandar Trajkovski, vjeruju o Trojstvu:

1. Gospod, naš Bog, samo je jedan jedini živi i istiniti Bog; koji postoji sam po sebi, neograničen u bivstvu i savršenstvu;
čiju suštinu ne može shvatiti nitko osim njega samoga; koji je najčišći duh, nevidljiv, bez tijela, dijelova ili požude, jedini je
besmrtan, prebiva u svjetlu kojemu nijedan čovjek ne može pristupiti; koji je nepromjenljiv, neizmjeran, vječan, nedokučiv, svemoćan, u svemu neograničen, ...

2. Bog, koji sam po sebi ima sav život, svu slavu, dobrotu, blaženost, jedini je samom sebi dostatan, ne treba ništa ni od jednoga stvorenja koje je stvorio, ne izvodi nikakvu slavu iz njih, nego samo očituje svoju vlastitu slavu u njima, po njima, za njih i nad njima; jedino je On izvor svega bivstva, od kojega, kroz kojega i za koga sve postoji, i ima najsuvereniju vlast nad svim stvorenjima, ....

3. U tome božanskom i neograničenom Biću postoje tri osobe: Otac, Riječ ili Sin i Sveti Duh, koje su istobitne, iste u moći i vječnosti, a svaka ima potpunu božansku bit, pa ipak je ta bit nepodijeljena: Otac ne potječe ni od koga, niti je rođen niti proizlazi; Sin je vječno rođen od Oca; Sveti Duh proizlazi iz Oca i Sina; svi su neograničeni, bez početka stoga samo jedan Bog, koji se ne treba dijeliti u naravi i biću, nego se razlikuju po nekoliko posebnih odnosnih svojstava i osobnih odnosa; što nauku o Trojstvu čini temeljem za naše cjelokupno zajedništvo s Bogom i ugodnu ovisnost o njemu.

Laviću, svima je ovdje poznato što si sve ugovorio Trojstvu i onima koji vjeruju u Boga koji je Trojstvo, a evo i ovaj baptist Trajkovski vjeruje i propovjeda baš takvo Trojstvo. Ako ga ti preporuči da ga se posluša, pa kome Bog otvori da razumije i obrati se, zašto i ti ne bi od čovjeka čuo i prihvatio Trojstvo i tako se obratio?

Ili je ovdje ipak riječ o nečemu drugom? Video koji si ostavio je samo dio serijala ovog baptiste pod naslovom "Zašto nisam rimokatolik", pa je meni potpuno razvidno, a i svakom drugom istinoljubivom čovjeku, što je tvoja temeljna intencija i što tebe zapravo "žulja". Tebe žulja Katolička Crkva, kao i sve druge sektaše, posebno one koji su klonovi i potomci "američke protestantsko-fundamentalističke histerije" s početka 19. stoljeća kojoj su rodilišta kukuruzišta američkih farmera. Svašta je iznjedreno po tim američkim kukuruzištima, datume Isusova dolaska na Zemlju nekoliko njih i nekoliko puta su izračunali, svi su Trojstvo odbacili, neki su se odbacujući apostole i prvu Crkvu pridružili Židovima i počeli subotom odmarati, odbacili učenje Crkve o čovjekovoj duši i prihvatili učenje "francuskih revolucionara i razbojnika" o "spavanju mrtvih", zatim bogohulno naučavanje kako je Sin čitavih 18 stoljeća živio odvojeno od Oca na Nebu i kako je 22.10.1844. Isus prestao posredovati za grešnike a Bog odbacio pokvareni svijet. Da, baš su svašta iznjedrili, ali samo je jedno zajedničko svim tim opskurnim sektama i sektašima. Naime, međusobno bi se najradije poklali i istrijebili, ali svima im je zajednička mržnja prema Kristovoj Crkvi, pogotovo prema Katoličkoj Crkvi. Nihovo je postojanje zapravo parazitiranje na katoličanstvu. Hipotetski, kada bi Katoličke Crkve nestalo, oni bi prestali postojati, sasušili bi se kao i svaki drugi parazit kada nestane objekt njegova parazitiranja.

Mene kao katolika ovo uopće ne brine, dapače, nasrtaji ovih sekti i sektaša samo potvrđuju Isusovo proroštvo i jamstvo. Isus je rekao: "Ako su domaćina Beelzebulom nazvali, koliko će više njegove ukućane." I Isus svojoj Crkvi jamči: "A ja tebi kažem: Ti si Petar-Stijena i na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju i vrata paklena neće je nadvladati." Pogledajte, ne osigurava i ne jamči Isus svojoj Crkvi da je nitko neće napadati, dapače napadat će, nego joj jamči da je ni vrata pakla neće nadvladati.

Kad je već tema "Sveto Trojstvo" parafrazirat ću Lavića:

Evo Božje riječi:
Treba pročitati, bar pročitati, a kome Bog otvori da razumije i obrati se bit će na korist.

Lk 4,43: A on im reče: "I drugim gradovima treba da navješćujem evanđelje o kraljevstvu Božjem. Jer za to sam poslan."

Iv 3,17: Ta Bog nije poslao Sina na svijet da sudi svijetu, nego da se svijet spasi po njemu.

Iv 3,31-34: Tko odozgor dolazi, on je iznad sviju; tko je sa zemlje, zemaljski je i zemaljski govori. Tko dolazi s neba, on je iznad sviju: što je vidio i čuo - za to svjedoči, a svjedočanstva njegova nitko ne prima. Tko primi njegovo svjedočanstvo, potvrđuje da je Bog istinit. Uistinu, onaj koga Bog posla Božje riječi govori jer Bog Duha ne daje na mjeru.

Iv 4,34: Kaže im Isus: "Jelo je moje vršiti volju onoga koji me posla i dovršiti djelo njegovo.

Iv 5,23: Tko ne časti Sina, ne časti ni Oca koji ga posla.

Iv 5,36-37: djela koja mi je dao izvršiti Otac, upravo ta djela koja činim, svjedoče za mene - da me poslao Otac. Pa i Otac koji me posla sam je svjedočio za mene.

Iv 6,29: Odgovori im Isus: "Djelo je Božje da vjerujete u onoga kojega je on poslao."

Iv 6,38-39: jer siđoh s neba ne da vršim svoju volju, nego volju onoga koji me posla. A ovo je volja onoga koji me posla

Iv 6,44: Nitko ne može doći k meni ako ga ne povuče Otac koji me posla

Iv 6,57: Kao što je mene poslao živi Otac i ja živim po Ocu, tako i onaj koji mene blaguje živjet će po meni.

Iv 7,28-29: Da! Poznajete me i znate odakle sam! A ipak ja nisam došao sam od sebe: postoji jedan istiniti koji me posla. Njega vi ne znate. Ja ga znadem jer sam od njega i on me poslao."

Mogli bismo u nedogled, ali dovoljno je. Ovdje su citati u kojima sam Sin svjedoči da je poslan, i točno kaže tko ga šalje - "Otac koji me posla", svjedoči Sin. Nakon silaska Duha Svetog i apostolima postaje posve jasno i razumljivo ono što su čuli od Sina, zato i oni svjedoče potpuno isto ono što Sin svjedoči:

1 Iv 4,14: I mi smo vidjeli i svjedočimo da je Otac poslao Sina kao Spasitelja svijeta.

Znamo tko je Otac, pravi Bog, a tko i što je Sin kojeg je Otac poslao? Pitajmo apostole znaju li oni tko je Sin, i ako znaju čujmo što kažu:

1 Iv 5,20: Znamo: Sin je Božji došao i dao nam razum da poznamo Istinitoga. I mi smo u Istinitom, u Sinu njegovu, Isusu Kristu. On je Bog istiniti i Život vječni.

Evo tko je Sin kojeg je Otac poslao i koji je postao čovjekom. Sin je Bog istiniti. Točka.

P.S. Ovim je svaka daljnja diskusija, sa sektašima koji odbacuju Trojstvo, besmislena i nepotrebna.

Član
Učlanjen(a)
26.02.2011
Poruka
987
Hajde slape ne bulazni...i kada sam vjerovao u trojstvo nisam nikada koristio taj stih iz 1. Ivanove 5.20 jer sam mislio da se može odnositi i na Oca....a u Bibliji kad čitaš o istinitom Bogu uvijek se misli o Ocu......čitaj Ivan 17,3......

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Hajde slape ne bulazni...i kada sam vjerovao u trojstvo nisam nikada koristio taj stih iz 1. Ivanove 5.20

Ne koristiš ti ni vino nego grožđani sok, misleći da je to ispravno, a potpuno si u krivu. Tako je i ovdje.

jer sam mislio da se može odnositi i na Oca....a u Bibliji kad čitaš o istinitom Bogu uvijek se misli o Ocu......čitaj Ivan 17,3......

Ne možeš ti svojim mišljenjem promijeniti činjenice. A činjenica je, Sin kojeg je Otac poslao i koji je postao čovjekom je Bog istiniti. Točka.

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
ĐesSlape?
Temu koju gore propoveda čovek nije ono o čemu ti ovde pišeš već zašto čovek nije katolik.
Što se tiče TRI LIČNOSTI ti nikako da shvatiš da u svakoj pojavi-službi Bog je UVEK LIČNOST i kao Stvoritelj iSpasitelj i Duh Sveti isto to veruje i propovednik od gore.
Reci ti pogreši li on negde po pitanju zašto nije katolik a za trojstvo ne brini jer čovek nema konačnu spoznaju i ja mu ne zameram kaoni tebi jer ti imaš isto TRI LIČNOSTI kao i ja samosu tebi to tri dela jednog Boga a meni jedan Bog u tri pojave.
Shvatićeš ti to jednog dana ako nedaju povišicu plate.

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
To Bog prema Lavicu samo glumi. Bog je Otac, a ponekad glumi Sina pa onda malo glumi Duha Svetog. Eto, takav je Lavicev bog - bog glumac.

Slap je hteo reći istinu ali nespretno je izvrnuo kao oni što im se razbi kip u crkvi...šteta bog se raspao.
Slap je o glumi hteo reći sledeće:
Bog glumi TROJICU jedan je ON drugi je Njegov Sin a treći je Bog Duh Sveti i oni su RAZLIČITI jedan umire,drugi sve zna za razliku od ostalih,dok treći čeka gde će ga baciti i koji zadatak mu dati.
To se zove gluma gde jedan glumi trojicu i onda se predstavlja JEDNIM.

Moj Bog nije glumac već izvršava sve pojave u više navrata i u telu zemaljskom i nebeskom i izvan.

Kako Bog može da se menja kad piše u Bibliji da se ne menja?
A ko reče da se menja?
Ja ne govorim da Bog glumi trojicu jer piše da je BOG DUH a vi učite da jeTELO i kako sad menja se teDUH postaje materija?

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Slap je o glumi hteo reći sledeće:
Bog glumi TROJICU jedan je ON drugi je Njegov Sin a treći je Bog Duh Sveti

Ja Bogu vjerujem, a Bog se predstavlja i Ocem i Sinom i Duhom Svetim. Kako Bogu vjerujem, ne smatram ga glumcem ni lažovom, ja ga onda takvog prihvacam i u takvog Trojstvenog Boga vjerujem.

Moj Bog nije glumac već izvršava sve pojave u više navrata i u telu zemaljskom i nebeskom i izvan.

Kako tvoj Bog nije glumac? Ako nije glumac, onda je jos i gori, onda ti je lazov. Ti kazes da je samo Otac Bog, a onda dode taj Otac i predstavi se Sinom, a drugi put isti taj Otac predstavi se Duhom Svetim. Vidis da ti je lažov, ako nije glumac.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
A ko reče da se menja?
Ja ne govorim da Bog glumi trojicu jer piše da je BOG DUH a vi učite da jeTELO i kako sad menja se teDUH postaje materija?
Bog nije samo Duh, On je duhovan, ali je Njegova duhovnost daleko nedostižnija od stvorene.Mi ne učimo da se Božija priroda pretvorila u ljudsku već se ličnost javila u čoveku.Ti si rekao da je Bog u jednom trenutku Otac, u drugom Sin, a u trećem Sveti Duh, to znaći da se menja.

Natrag