Sveto Trojstvo

Član
Učlanjen(a)
26.02.2011
Poruka
987
Mire, sad sam pogledao Mihej 5,2 riječ motsaw ah - ili kako mi prevodimo riječ izlazak....lijepo ja kažem da znači familijarno porijeklo jer engleska riječ koju mi je dao e sword je familiy descent baš kako sam ja rekao....a ti veliš da to ne znači....nemam ja što s tobom raspravljati kad mi muljaš....

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Ne vidim potrebu za ovakvom raspravom da budem iskren, jer je očigledno da su Otac, Sin i Sveti Duh jedan Bog, a različite ličnosti, ali evi izneću detaljno pravoslavno učenje:

Света Тројица у Хришћанству
Још је у раној хришћанској Цркви била укорењена вера у Божију тројичност, која је Апостолима дата од Господа Исуса Христа, као заповест да иду и подучавају све народе крстећи их "у име Оца и Сина и Светог Духа." (Мт 28,19) Значи, не постоје три бога, него сва три божанска лица (од средине IV века називају се ипостаси) чине Свету Тројицу, једносуштну (једнобитну) и нераздељиву. Лица Свете Тројице се међу собом разликују само по личним својствима: Бог-Отац нити се рађа, нити исходи од кога; Бог-Син се превечно рађа од Бога-Оца, а Бог-Дух Свети превечно исходи од Бога-Оца. Велику улогу у прецизирању догмата ο Светој Тројици имали су свети оци: Св. Атанасије Велики, Св. Кирило Александријски, Св. Григорије Богослов, Св. Василије Велики, Св. Максим Исповедник, Св. Јован Дамаскин, Св. Григорије Палама и др.

Свети оци усвојили су формулацију која је и данас критеријум Православног богословља ο Светој Тројици: Бог је једна суштина у три ипостаси и једна заједничка енергија три ипостаси. Суштина (ουσία) и енергија (ενέργεια) сачињавају Божанску природу (φΰσιζ). Свака ипостас (ΰπόστασις) има целокупну суштину, као што је има и Божанство, а ни енергија се не дели на енергију Оца, енергију Сина и енергију Духа, већ је заједничка свим ипостасима. Између Свете Тројице постоји међуипостасно кретање или перихореза (савршено прожимање). Отац је почетни узрок сваке створене ствари, Син творачки, а Дух завршни, па према томе и: "Свака енергија која се од Бога простире на творевину и назива многим називима, од Оца излази, кроз Сина се простире, а у Духу Светом се завршава" (Св. Григорије Ниски, О томе да се не сме говорити ο три Бога).

Истина ο постојању Свете Тројице није логичка претпоставка коју треба доказати путем логичких силогизама. Бога, чија је суштина недокучива за људски разум, ми можемо знати само онолико колико је Он сам себе открио. Α Православље је Откривење и дејство Свете Тројице, изражено кроз пуноћу бића, смисао и циљ постојања.

Учење о Светој Тројици
SvTrojica.jpg

Света Тројица, Андреј Рубљов
  1. Бог је један у три Лица, једна природа, једна моћ, једно делање, једна заједничка енергија трију ипостаси. Постоји, дакле, истоветност природе, воље и делања, савршеног и стварног у Богу. Три лица поседују исту природу, једнако и савршено - зато Тројица не значи три божанствљ (тритеизам), или три различите божанске природе, него три лица Божија (ипостаси). Исту природу поседују и употребљавају потпуно и једнако сва Три Лица, али свако на свој начин.
  2. Бог, или јединствена природа, не може се замислити сама по себи, ван ипостаси Тројице. Ни једна од ипостаси не замишља се, не именује се без или ван друге две. Св. Григорије Богослов вели да се "монада" креће ка "дијади" и зауставља се у "тријади". "Треба са побожношћу да исповедимо нерођеност, рођеност и исхођење, три лична својства, непокретних и непромењивих Лица Пресвете Тројице: Оца, као нерођеног и беспочетног; Сина, као рођеног и беспочетног; Духа Светога, као исходећег од Оца, послатога преко Сина (као што вели Дамаскин) и савечнога." (Св. Григорије Синаит, Главе у акростиху, 27, Рум. филок., том 7, стр 100). У том кретању јединства или монаде према Тројици, могу се правити следеће разлике:
    • Отац је извор божанства (αρχη) нерођен и неузрокован, начело сасуштаствености и неузроковани почетак делања.
    • Син се рађа од Оца у вечности, а преко Светог Духа прима људско тело и јавља се у свету. По Вазнесењу, своје присуство у свету остварује у Светом Духу.
    • Свети Дух исходи од Оца, али је дат у свет, послат, и манифестује се преко Сина.
  3. Једносуштност означава такође јединствену вољу и јединствено делање Тројице. То не значи да дела само Једна од Ипостаси, него Три Ипостаси раде јединствено, али свака по свом сопственом начину. Једна ради као Бог-Отац, друга као Бог-Син, трећа као Дух Божији. Свети Оци употребљују разне формуле да би објаснили то Тројично делање:
  4. Делатност "ван" Бога, то јест стварање, спасење и освећење јесу заједничко дело Свете Тројице, али је оно подељено међу Трима Лицима: стварање се приписује Оцу, Који је све створио Својом вољом, кроз Сина, у Духу Светоме; искупљење, Сину, Који се оваплотио преко Духа Светога, послушавши Оца; освећење, Духу, Који долази од Оца, на молбу Сина. У чину стварања Отац је извор, Син је граница, Дух је постојање. По Св. Василију Великом "постоји један извор свега што постоји, који ствара кроз Сина и води до савршенства кроз Духа" (О Светоме Духу, XVI, 38, стр 378). Бог је сведржитељ и промислитељ свега кроз Сина у Духу Светоме (Св. Григорије Синаит, Главе у акростиху, 30, Рум. филок., том 7, стр 100).
  5. У унутрашњости Тројице постоји међуипостасно кретање или "перихореза", то јест апсолутно заједничко и савршено прожимање које има јединствено начело. Три Ипостаси нису три начела божанске суштине, али то не значи да су природа или делање Сина и Духа непотпуни. Јер је Син "икона Бога невидљивога" (Кол 1,15). Немогуће је видети икону Бога невидљивога без просвећења Духа (Св. Василије Велики, О Светоме Духу, XXVIII, 69, стр. 494). За Св. Григорија Паламу, ипостас Духа Светога има лични разумни карактер, јер љубав Оца према Сину, као лични однос, ипостазирана је у Духу Светоме. За Св. Григорија Синаита, "Триипостасни Бог има потпуно непомешану перихорезу Лица међу собом (њихово међупрожимање)".
  6. Тројични догмат био је предмет првих Васељенских Сабора, а светотројична теологија утаначила се у истом периоду особитим доприносом Кападокијских Отаца, који су закључили да:
    • Божанство (υοσια) јесте заједничка суштина Тројице, која сама од себе постоји.
    • Природа или јестество (φυσις) јесте стварност која конституише једно биће.
    • Лице или ипостас (υποστασις) јесте субјекат који поседује и индивидуално прима ту природу.
    • Ипостасни идиоми (ιδιοματα) јесу карактеристике или лична својства ипостаси.
  7. Тајна Тројице остаје недокучива. Многи су покушали да нађу представе којима би превазишли такозване логичке контрадикције садржане у тврдњи: "Један Бог у три Лица" или да пронађу логичне доказе тој тврдњи. На пример, за Блаженог Августина, решење да се потврди Тројица у Богу, не негирајући бројно јединство, јесте то да се посматрају три Лица као односи унутар божанскога живота. Ти тројични односи одговарали би односима једнога ја са самим собом, то јест са: сећати се, дознати, љубити. Сам човек који као јединство познаје свој живот, дух и природу, опитује представу идентичности суштине и разлику тројичних односа.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Mire, sad sam pogledao Mihej 5,2 riječ motsaw ah - ili kako mi prevodimo riječ izlazak....lijepo ja kažem da znači familijarno porijeklo jer engleska riječ koju mi je dao e sword je familiy descent baš kako sam ja rekao....a ti veliš da to ne znači....nemam ja što s tobom raspravljati kad mi muljaš....

Kainose, sad mi pade na pamet kako mi je kod piramide trebalo deset dana da te uvjerim kako je Židovima (i u Bibliji) "treći dan po petku" nedjelja a ne subota. Hvala Bogu, nakon deset dana nekako si razumio. Zato je dobro i pohvalno što si potpuno odbacio svoja vlastita promišljanja i domišljanja i prepustio da ti riječnik sve sam tumači.

Član
Učlanjen(a)
21.09.2012
Poruka
302
Evo Božje riječi:
Treba pročitati, bar pročitati, a kome Bog otvori da razumije i obrati se bit će na korist.

Lk 4,43: A on im reče: "I drugim gradovima treba da navješćujem evanđelje o kraljevstvu Božjem. Jer za to sam poslan."

Iv 3,17: Ta Bog nije poslao Sina na svijet da sudi svijetu, nego da se svijet spasi po njemu.

Iv 3,31-34: Tko odozgor dolazi, on je iznad sviju; tko je sa zemlje, zemaljski je i zemaljski govori. Tko dolazi s neba, on je iznad sviju: što je vidio i čuo - za to svjedoči, a svjedočanstva njegova nitko ne prima. Tko primi njegovo svjedočanstvo, potvrđuje da je Bog istinit. Uistinu, onaj koga Bog posla Božje riječi govori jer Bog Duha ne daje na mjeru.

Iv 4,34: Kaže im Isus: "Jelo je moje vršiti volju onoga koji me posla i dovršiti djelo njegovo.

Iv 5,23: Tko ne časti Sina, ne časti ni Oca koji ga posla.

Iv 5,36-37: djela koja mi je dao izvršiti Otac, upravo ta djela koja činim, svjedoče za mene - da me poslao Otac. Pa i Otac koji me posla sam je svjedočio za mene.

Iv 6,29: Odgovori im Isus: "Djelo je Božje da vjerujete u onoga kojega je on poslao."

Iv 6,38-39: jer siđoh s neba ne da vršim svoju volju, nego volju onoga koji me posla. A ovo je volja onoga koji me posla

Iv 6,44: Nitko ne može doći k meni ako ga ne povuče Otac koji me posla

Iv 6,57: Kao što je mene poslao živi Otac i ja živim po Ocu, tako i onaj koji mene blaguje živjet će po meni.

Iv 7,28-29: Da! Poznajete me i znate odakle sam! A ipak ja nisam došao sam od sebe: postoji jedan istiniti koji me posla. Njega vi ne znate. Ja ga znadem jer sam od njega i on me poslao."

Mogli bismo u nedogled, ali dovoljno je. Ovdje su citati u kojima sam Sin svjedoči da je poslan, i točno kaže tko ga šalje - "Otac koji me posla", svjedoči Sin. Nakon silaska Duha Svetog i apostolima postaje posve jasno i razumljivo ono što su čuli od Sina, zato i oni svjedoče potpuno isto ono što Sin svjedoči:

1 Iv 4,14: I mi smo vidjeli i svjedočimo da je Otac poslao Sina kao Spasitelja svijeta.

Znamo tko je Otac, pravi Bog, a tko i što je Sin kojeg je Otac poslao? Pitajmo apostole znaju li oni tko je Sin, i ako znaju čujmo što kažu:
Dzaba je citati ako ne verujes! Najgore je kada covek radi dogme ne veruje vise ni Hristovim recima koje su vise nego jasne.
Kao sto i sam kazes mogli bi u nedogled citirati reci velikog ucitelja Isusa Hrista koji kaze 'da ga neko salje', govori On 'i da nije svojom voljom dosao, vec ga neko salje', govori On 'i da je taj sto ga salje veci od njega', govori On 'da se vraca svome Bogu', kaze On i Jevrejima 'da je njegov Otac, njihov Bog', a to je niko drugi nego Jehova.
Sve on to kaze ali tebi je zastor na ocima jer radi ljudske dogme zivu istinu izvrces i bacas pod noge! Dzaba ti to sve citas kad ne verujes!
Kazu i Apostoli potpuno isto jer samo najvecem ucitelju i veruju i samo su njegovoj nauci a ne ljudskoj dogmi podlozni. I oni Hristovog Oca predstavise kao Jehovu, sto sam ti tako iscrpno pokazivao, ali nazalost ne vredi jer ti ne branis njihov nauk vec ljudski!
Sve ovo sto si ti gore postavio je samo karikiranje sa Biblijskim stihovima, razumem te ja i utopljenik se za slamku hvata.

Zapitaj se bar jednom onako kao slobodouman covek:

Zasto ni jedan od dvanaestorice nije za Isusa rekao 'Boze moj Isuse Hriste' nikad i nigde!?!?!?
Zasto ni jedan od dvnaestorice nije Isusa Hrista obozavao kao Svevisnjeg Boga a prema prvoj i najvecoj zapovesti, nikad i nigde!?!?!?

Moze biti da ja gresim i da sam to u citanju preskocio, ali posto si ti tako iscrpan zamolio bih te kao brata da mi to pokazes! Unapred veliko hvala!

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Bog nije samo Duh, On je duhovan, ali je Njegova duhovnost daleko nedostižnija od stvorene.Mi ne učimo da se Božija priroda pretvorila u ljudsku već se ličnost javila u čoveku.Ti si rekao da je Bog u jednom trenutku Otac, u drugom Sin, a u trećem Sveti Duh, to znaći da se menja.
Molim te reci mi ko je ovo Otac ili Sin?

1:12 I obazreh se da vidim glas koji govoraše sa mnom; i obazrevši se videh sedam svećnjaka zlatnih,
1:13 I usred sedam svećnjaka kao Sina čovečijeg, obučenog u dugačku haljinu, i opasanog po prsima pojasom zlatnim.
1:14 A glava Njegova i kosa beše bela kao bela vuna, kao sneg; i oči Njegove kao plamen ognjeni;
1:15 I noge Njegove kao bronza kad se rastopi u peći; i glas Njegov kao huka voda mnogih;
1:16 I držaše u svojoj desnoj ruci sedam zvezda, i iz usta Njegovih izlažaše mač oštar s obe strane, i lice Njegovo beše kao što sunce sija u sili svojoj.
1:17 I kad Ga videh, padoh k nogama Njegovim kao mrtav, i metnu desnicu svoju na me govoreći mi: Ne boj se, ja sam Prvi i Poslednji,
1:18 I Živi: i bijah mrtav i evo sam živ va vek veka, amin. I imam ključeve od pakla i od smrti.

Zatim mi reci da l je ovdeSin ili Otac?

9:6 Jer nam se rodi Dete, Sin nam se dade, kome je vlast na ramenu, i ime će Mu biti: Divni, Savetnik, Bog silni, Otac večni, Knez mirni.

I ko je stigao koji Bog Otac ili Sin stazom poravnatom zaJovanom krstiteljem?

A onda reci koji Bog se javio u telu Duh sveti,Isus Hristos BogSin iliBog Otac Jahveh?
Ako suti ova trojica iznad LIČNOSTI to su različite po delovanju kako si već rekao i onda mi pokaži da li sve trojica bila u telu ili samo Sin ili samo Bog Otac ili samo DuhSveti?

Света Тројица у Хришћанству
Још је у раној хришћанској Цркви била укорењена вера у Божију тројичност, која је Апостолима дата од Господа Исуса Христа, као заповест да иду и подучавају све народе крстећи их "у име Оца и Сина и Светог Духа." (Мт 28,19)

Kako apostoli nisu znali za tu formulaciju pa krstili U IME ISUSA?

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
21.09.2012
Poruka
302
Vi ste Bibliju okljaštrili, iskasapili i bacili pod noge.
Hajde zamolicu te jos jednom kao brata! Pokazi mi iz koje hoces Biblije, mislim na prevod!

Zasto ni jedan od dvanaestorice nije za Isusa rekao 'Boze moj Isuse Hriste' nikad i nigde!?!?!?
Zasto ni jedan od dvnaestorice nije Isusa Hrista obozavao kao Svevisnjeg Boga a prema prvoj i najvecoj zapovesti, nikad i nigde!?!?!?

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Hajde zamolicu te jos jednom kao brata! Pokazi mi iz koje hoces Biblije, mislim na prevod!

Iv 20,26-28: Vrata bijahu zatvorena, a Isus dođe, stade u sredinu i reče: "Mir vama!" Zatim će Tomi: "Prinesi prst ovamo i pogledaj mi ruke! Prinesi ruku i stavi je u moj bok i ne budi nevjeran nego vjeran." Odgovori mu Toma: "Gospodin moj i Bog moj!"

Član
Učlanjen(a)
21.09.2012
Poruka
302
Iv 20,26-28: Vrata bijahu zatvorena, a Isus dođe, stade u sredinu i reče: "Mir vama!" Zatim će Tomi: "Prinesi prst ovamo i pogledaj mi ruke! Prinesi ruku i stavi je u moj bok i ne budi nevjeran nego vjeran." Odgovori mu Toma: "Gospodin moj i Bog moj!"
Tacno sam znao da ces taj stih postaviti.
Ovo je izreceno na kraju Hristovog zemaljskog zivota. Ali, razmisli dobro sta ih je Isus za vreme tog zamaljskog zivota ucio!? Da li je i 'jednom' uzdizao sebe kao zivoga Boga Oca!? Da li dodje sebe da predstavi kao zivoga Boga!? Pa nije znas ti to dobro! Svo vreme velica i u prvi plan stavlja svoga Oca i tako dan za danom, cak je i ponovio prvu zapovest gde im je naglasio da su duzni obozavanje Ocu kao Svevisnjem Bogu da daju! Apostoli su to vrlo dobro razumeli i oni znaju da Hrist nije sam vec je Otac uz njega. Je li Hrist vaskrsao sam sebe? Nije!
Toma zna da je njegovog Gospoda vaskrsao Bog Otac i zato se iznad svega raduje i uzvikuje reci Gospod moj i Bog moj! U potpunosti je jasno ko je Gospod a ko Bog.
CItaj kasnije sve njihove poslanice i videces uvek isto: Gospod ide uvek uz Isusovo ime a Bog samo i iskljucivo uz Ocevo!

Drugo.
Zasto od tog trenutka Apostoli stalno,govoreci o Isusu ne govore kao o svom Bogu!? Oni idu i propovedaju govoreci za Isusa da je sin Boziji!
Seti se i Pavla, Hrist ga zaslepi svojom slavom sa neba a on ide okolo i prica da mu se javio sin Boziji, a ne Bog!

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ovo je izreceno na kraju Hristovog zemaljskog zivota. Ali, razmisli dobro sta ih je Isus za vreme tog zamaljskog zivota ucio!? Da li je i 'jednom' uzdizao sebe kao zivoga Boga Oca!?

Isus je Sin i predstavio se kao Sin, zašto bi se pokazivao kao Otac?

Da li dodje sebe da predstavi kao zivoga Boga!? Pa nije znas ti to dobro!

Kako ne. Kaže za sebe da je Bog. Židovi su puno bolje razumjeli Isusov govor od vas sektaša, i htjedoše ga ubiti baš zbog toga što se Bogom predstavljao. Čitaj malo Novi zavjet.

Svo vreme velica i u prvi plan stavlja svoga Oca i tako dan za danom,

Odnos Oca i Sina je Ljubav, naravno da veliča Oca. A jesi li pročitao što Otac kaže za Sina? Veliča li Otac Sina?

cak je i ponovio prvu zapovest gde im je naglasio da su duzni obozavanje Ocu kao Svevisnjem Bogu da daju!

Citiraj mi iz Biblije gdje je Isus ponavljajući prvu zapovijed naveo Oca.

Apostoli su to vrlo dobro razumeli i oni znaju da Hrist nije sam vec je Otac uz njega.

Nije samo Otac, tu je i Duh Sveti kao treća Božanska osoba.

Je li Hrist vaskrsao sam sebe? Nije!

Je li Otac umro za naše grijehe? Nije!

Toma zna da je njegovog Gospoda vaskrsao Bog Otac i zato se iznad svega raduje i uzvikuje reci Gospod moj i Bog moj! U potpunosti je jasno ko je Gospod a ko Bog.

Sve što je Toma izgovorio ovdje upućeno je Isusu. Isus je i Gospod i Bog.

CItaj kasnije sve njihove poslanice i videces uvek isto: Gospod ide uvek uz Isusovo ime a Bog samo i iskljucivo uz Ocevo!

Da je deset puta napisano da je Isus Bog, ti bi rekao da je napisano "samo deset puta". Ne možeš mene prevariti, ali zašto sebe zavaravaš?

Zasto od tog trenutka Apostoli stalno,govoreci o Isusu ne govore kao o svom Bogu!? Oni idu i propovedaju govoreci za Isusa da je sin Boziji!
Seti se i Pavla, Hrist ga zaslepi svojom slavom sa neba a on ide okolo i prica da mu se javio sin Boziji, a ne Bog!

A šta ovdje piše? 1 Iv 5,20: Znamo: Sin je Božji došao i dao nam razum da poznamo Istinitoga. I mi smo u Istinitom, u Sinu njegovu, Isusu Kristu. On je Bog istiniti i Život vječni.

Natrag