Sveto Trojstvo

Član
Učlanjen(a)
21.09.2012
Poruka
302
Isus je Sin i predstavio se kao Sin, zašto bi se pokazivao kao Otac?
Upravo tako, Isus je sin! Za mene je ovo ovako jer sam Isus tako kaze pa i Otac sa neba.
Druga stvar, Isus je Oca predstavio kao Svevisnjeg Boga a ne sebe, taj nauk i Apostoli nastavise. Nikad i niko od njih posle Hristovog vaznesenja nije ukazao duzno obozavanje prema prvoj zapovesti, 'sinu' Isusu Hristu vec iskljucivo Ocu Jehovi.
Kako ne. Kaže za sebe da je Bog. Židovi su puno bolje razumjeli Isusov govor od vas sektaša, i htjedoše ga ubiti baš zbog toga što se Bogom predstavljao. Čitaj malo Novi zavjet.
Ja ne mogu biti sektas jer verujem Hristovim recima i samo Hristovim recima! Sektasi su oni koji ne veruju Hristu, vec recimo kao u ovom slucaju Jevrejima! Pa je li bitnije sta Hrist kaze ili Jevreji, kome ti vise verujes!?
Nadam se da ti je to jasno.

Meni nije bitna lazna optuzba od strane Jevreja kao tebi i nije mi bitno sta ce Jevreji da kazu ko je Isus Hrist, vec mi je bitno iskljucivo ono sto veliki ucitelj govori... i tako je za sve. Hrist se bukvalno branio od njihove lazne optuzbe, recima da je 'sin Boziji'!

A to da su hteli da ga ubiju sto se Bogom predstavio kao sto kazes nije bas tako. Citam ja novi zavet ne brini.

Odgovoriše mu Jevreji: Mi imamo zakon i po zakonu našem valja da umre, jer načini sebe sinom Božijim. Jovan 19:7
Odnos Oca i Sina je Ljubav, naravno da veliča Oca. A jesi li pročitao što Otac kaže za Sina? Veliča li Otac Sina?
Da. Samo ne znam kakve ovo ima veze sa onim sto sam te pitao!?

Zasto Apostoli nakon Hristovog vaznesenja ni jednom nisu rekli: 'Isus Bog moj' ili 'Isus Hrist Bog nas', ama bas ni jednom! Ja sam siguran da ti ovo izgovaras i po nekoliko puta dnevno a oni nisu za zivota ni jednom! Zasto?
Citiraj mi iz Biblije gdje je Isus ponavljajući prvu zapovijed naveo Oca.
A Isus odgovori mu: Prva je zapovest od svih: Čuj Izrailju, Gospod je Bog naš Gospod jedini; Marko 12:29

Kao sto gore rekoh, naveo sam ti dosta primera gde Isus svoga Oca i svoga Boga naziva Jevrejskim ili Izrailjevim Bogom, kao sto to i ovde cini! I kaze da tom Bogu prema prvoj zapovesti treba dati duzno obozavanje!
Nije samo Otac, tu je i Duh Sveti kao treća Božanska osoba.
To kazes ti a Isus to nije rekao nikada niti je Boga tako predstavio.
Jesi procitao u Marku gore iznad kome pripada obozavanje prema najvecoj zapovesti. Samo Jehovi, tako Isus kaze! Ne njemu ili svetom Duhu, to nikada nije rekao.

Daj mi mesto gde Apostoli Isusa ili svetog Duha obozavaju prema najvecoj zapovesti, samo jedno mesto! Takvog primera nema!
Je li Otac umro za naše grijehe? Nije!
Ne, ali je poslao sina. Bog ne moze umreti NIKADA, to je osnovno sto svako mora da zna! Bog je besmrtan!!!

Ali opet imaj u vidu da Hrist nije dosao svojom voljom, znaci da ima neko iznad njega a to je Otac kao sto je i sam rekao!
Da je deset puta napisano da je Isus Bog, ti bi rekao da je napisano "samo deset puta". Ne možeš mene prevariti, ali zašto sebe zavaravaš?
Naravno da bih verovao i to svim srcem! Ali nije ni jednom!

Rekao sam vec, ti se zasigurno svom Bogu Isusu Hristu u molitvi ili nebitno, obracas recima 'Gospode Boze Isuse Hriste'.

Apostoli se Isusu nisu tako obratili ni jednom!!!! Zasto?

Uz Isusovo ime UVEK ide rec Gospod a nikada Bog.

Primer: 'Hrist Bog' ili 'Bog Hrist', a na hiljadu mesta imas 'Gospod Isus' ili 'Isus Gospod'!

Ali uz Oca uvek ide Bog!

U skladu sa ovim i njihovo obozavanje prema prvoj zapovesti ide uvek Ocu a nikada Isusu Hristu! Cinjenice su to nista ja ne izmisljam!
A šta ovdje piše? 1 Iv 5,20: Znamo: Sin je Božji došao i dao nam razum da poznamo Istinitoga. I mi smo u Istinitom, u Sinu njegovu, Isusu Kristu. On je Bog istiniti i Život vječni.
Pise da Apostoli znaju da je dosao Sin Božji, i dao im je razum da poznaju istinitog Boga. Ne kaze dosao je 'Bog Sin' vec Boziji sin, sto je velika razlika!
Dalje Jovan potvrdjuje ovo sto sam reko, da je Isus Krist neciji Sin! Ciji? Pa Boziji naravno!

Da Jovan ovde hoce Hrista da predstavi kao Svevisnjeg Boga ili kao 'Boga Sina' on to ne bi sigurno ovaku uradio. Dakle, ostaje da je na zemlji bio sin Boziji a ne Bog Sin, jer to nigde pa ni ovde nije receno!

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Mire, sad sam pogledao Mihej 5,2 riječ motsaw ah - ili kako mi prevodimo riječ izlazak....lijepo ja kažem da znači familijarno porijeklo jer engleska riječ koju mi je dao e sword je familiy descent baš kako sam ja rekao....a ti veliš da to ne znači....nemam ja što s tobom raspravljati kad mi muljaš....

Sta sam ja muljao?
Kakav e sword?
Kakva engleska rec?

Dokazuj hebrejskim? Ne muljam ja nista. U SZ se ta rec pojavljuje samo jednom i sad ti tvrdis da znas njeno znacenje...

Evo i septuaginta LXX:
(Micah 5:2c LXX) καί ὁ ἔξοδος αὐτός ἀπό ἀρχή ἐκ ἡμέρα αἰών

Rec koja se koristi je ''exodus'' i ima isto znacenje i u nasem tekstu.
To sto si ti izvukao neko levo znacenje ne podrzava ni LXX.

Sta vise kod vas sam nasao da ste skroz neiskreni i tamo na temi o deset zapovesti i svugde na temama, na zalost to se vidi i iz aviona...
Vama je krivo jer nemate argumenata, pa osudjujete.

Trazio sam da postavis izjave crkvenih otaca, i ni to se nisi usudio da uradiš.
Zasto? Zato sto muljas ti, a ne ja.
I znas da nije istina ono sto tvrdis.

Mene nikada nije bilo sramota reci "pogresio sam", i tu se vidi moja iskrenost, a vas je sramota i jos plus ste tvrdoglavi...

Razbio sam vasu Teologiju o zakonu na param parcad tamo, i dovoljan je samo letimican pogled na uvod, jer on pobija sve vase kasnije teze, a sad se vatate za necije motive i iskrenost. Providni ste skroz.

Ili priznajte gresku, ili kazite "nama se nase verovanje svidja i necemo ga promeniti nikad". Sto se mene tice, to je ok, pa ostanite u vasoj veri i uzivajte.
Ja nikog ne napadam, niciju veru, vi to radite.
Ja sam pisao vama kao ljudima koji kad vide laz, odmah je osude i prihvate istinu.
Ili mi se javi na pm, pa priznaj, "nismo u pravu ali hocemo ostati u lazi", ok, ili dokazite da jeste u pravu.
Ja nemam nameru apsolutno nikoga na forumu da diskreditujem, da vodim isprazne razgovore, jer ovo nije borba protiv adventista, pogresno sve shvatate, vec protiv lazi kojom i vas varaju...
Ali vi branite, upeli ste se makar i silom odbraniti ko da vam zivot od toga zavisi, a branite laz.
Ja sam iskren covek, prevarama se ne bavim, a na prevare i ne nasedam...

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
26.02.2011
Poruka
987
Nisi ti ništa razbio...nego nisi u pravu da ta riječ iz Miheja znači izlazak. Postoji samo jedan prijevod i to neki riječki koji je za sada najbolje preveo tu riječ i to stavio je riječ "porijeklo"- Čak je i jehovski srpski prijevod dobro preveo gdje kaže da "potječe" od vječnih vremena - premda se da diskutirati i o toj rieči "olam" koja može značiti od davnina, starih dana - antiqu days. Tako da taj izlazak ne govori da je Isus napustio nebo i došao kod nas. No hajmo dalje čitati Miheja

Mihej 5.3: On će se uspraviti, na pašu izvodit’ svoje stado silom Jahvinom, veličanstvom imena Boga svojega.
Opet ne kužiš da je Otac Jahve Bog Svemogući - Isus i ako koristi ime Jahve to ima po pravu naslijđea kao njegov Sin. To što Isus ima Boga ne kužite nikako. Više stihova sam dao gdje se kaže Bog i Otac našeg Gospoda Isusa Krista - ali evo i Mihej govori o tome. Isus je rođen u vječnosti i naslijedio božanstvo - kako i kažu ti oci na koje se pozivaš Bog od Boga. Jer ako Isus nije imao početka zašto onda tonu stihova koji govore o Bogu Ocu kao velikom izvoru svega i njegovog suveriniteta pa čak i nad Isusom. "Bog je glava Kristu". Kaže da će Isus izvodit stado silom Jahvinom - duhom svetim - još samo jedan dokaz da je SD ništa do drugo nego Božja prisutnost i sila.

mire, mire i ja sam nekad koristio Mihej 5,2 da odbranim da Isus nema početka, ali nikad nisam obraćao pažnju na ovu riječ motsa ah.....neko je prevodi sa iskon, izlazak - hrv. biblija Šarić (katolik) kaže njegov je početak iz davne davnine. Ali i sve te riječi iskon, izlazak, početak, porijeklo znače da je Isus u vječnosti izašao na vidjelo.

Znači Isus jest Bog jer je kao Stijena odvaljen i velike planine - ista supstanca - jer je rođen iz Oca ne stvoren kao neko duhovno biće kako tvrde jehovci - jednak je sa Ocem jer je sve dobio od Oca. Kada se kaže da je Otac veći od Isusa tu je upotriujebljena grčka riječ meizon - stariji, viši...što nam govori da je Otac bio prvi.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Nisi ti ništa razbio...nego nisi u pravu da ta riječ iz Miheja znači izlazak.

Kako znas da nisam razbio a niti citas ono sto sam napisao?

A po cemu ja nisam u pravu?
Zar LXX ne citiraju apostoli i koriste kao svoju Bibliju?
A tamo pise ''exodus'', ne pise ''familijarno poreklo''...

Postoji samo jedan prijevod i to neki riječki koji je za sada najbolje preveo tu riječ i to stavio je riječ "porijeklo"- Čak je i jehovski srpski prijevod dobro preveo gdje kaže da "potječe" od vječnih vremena

Znam ja da je izvor svih vasih jeresi prevod Jehovinih Svedoka..
Vasi su od njih povukli, a vi se primili..

Mihej 5.3: On će se uspraviti, na pašu izvodit’ svoje stado silom Jahvinom, veličanstvom imena Boga svojega.
Opet ne kužiš da je Otac Jahve Bog Svemogući - Isus i ako koristi ime Jahve to ima po pravu naslijđea kao njegov Sin.

Sad posto ne mozes dokazati izvrtanjem prevoda, niti potkrepiti nicim drugim sem Jehovistickom Biblijom, prelazis na sledeci stih?

Dobro, evo:

I stajaće i pašće ih silom Gospodnjom - dok je bio na zemlji Isus ih je pasao i vodio Bozjom silom.
Boga svojega - I Otac je Isusa nazvao svojim Bogom: ''Pomaza te BOZE BOG TVOJ''

To što Isus ima Boga ne kužite nikako.

Ne uopste..
I Otac ima svojega Boga Isusa: ''Pomaza te BOZE BOG TVOJ''

"Bog je glava Kristu".

To ne dokazuje nista, tako uce i crkveni oci.
I postoji raspodela uloga u Trojstvu...

Kaže da će Isus izvodit stado silom Jahvinom - duhom svetim - još samo jedan dokaz da je SD ništa do drugo nego Božja prisutnost i sila.

Pa vi cim cujete ''sila'' vama nesto klikne u glavi i to automatski pripisete Svetom Duhu, a ne primecujes razliku ovde:

''Duh Sveti će na tebe doci i sila Svevišnjega oseniće te"
Dve odvojene stvari..

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Upravo tako, Isus je sin! Za mene je ovo ovako jer sam Isus tako kaze pa i Otac sa neba.
Druga stvar, Isus je Oca predstavio kao Svevisnjeg Boga a ne sebe, taj nauk i Apostoli nastavise. Nikad i niko od njih posle Hristovog vaznesenja nije ukazao duzno obozavanje prema prvoj zapovesti, 'sinu' Isusu Hristu vec iskljucivo Ocu Jehovi.

A što je ovo:

Rim 1,7: Milost vam i mir od Boga, Oca našega, i Gospodina Isusa Krista.

Tit 3,4-6: Ali kad se pojavila dobrostivost i čovjekoljublje Spasitelja našega, Boga, on nas spasi ne po djelima što ih u pravednosti mi učinismo, nego po svojem milosrđu: kupelji novoga rođenja i obnavljanja po Duhu Svetom koga bogato izli na nas po Isusu Kristu, Spasitelju našemu,

Pogledaj tko je za svetog Pavla Spasitelj. "Spasitelj naš Bog" i "Isus Krist Spasitelj naš". A koliko Spasitelja imamo? Kako Spasitelj može biti i Bog i Isus Krist? Ako je Spasitelj Bog, i samo Bog može biti Spasitelj, što bi morao biti Isus Krist?

Ja ne mogu biti sektas jer verujem Hristovim recima i samo Hristovim recima! Sektasi su oni koji ne veruju Hristu, vec recimo kao u ovom slucaju Jevrejima! Pa je li bitnije sta Hrist kaze ili Jevreji, kome ti vise verujes!?
Nadam se da ti je to jasno.

A vjeruješ li ovim Isusovim riječima:

Iv 8,24: Stoga vam i rekoh: Umrijet ćete u grijesima svojim. Uistinu, ako ne povjerujete da Ja jesam (ἐγώ εἰμι), umrijet ćete u grijesima svojim.

"Ja jesam" (ἐγώ εἰμι), kaže Isus za sebe. Isus sebe predstavlja potpuno istim riječima kojim se Bog objavio Mojsiju (Izl 3,14 i Pnz 32,39). Ako vjeruješ samo Isusovim riječima, kako bi mogao ovo zanemariti i odbaciti?

Meni nije bitna lazna optuzba od strane Jevreja kao tebi i nije mi bitno sta ce Jevreji da kazu ko je Isus Hrist, vec mi je bitno iskljucivo ono sto veliki ucitelj govori... i tako je za sve. Hrist se bukvalno branio od njihove lazne optuzbe, recima da je 'sin Boziji'!

A to da su hteli da ga ubiju sto se Bogom predstavio kao sto kazes nije bas tako. Citam ja novi zavet ne brini.

Odgovoriše mu Jevreji: Mi imamo zakon i po zakonu našem valja da umre, jer načini sebe sinom Božijim. Jovan 19:7
Da. Samo ne znam kakve ovo ima veze sa onim sto sam te pitao!?

Netočno. Optužba od Židova nije bila lažna. Na sve lažne optužbe Isus je reagirao i pojasnio kako stvari stoje. Zašto si citirao Iv 19,17, jesi li ovo vidio i pročitao:

Iv 10,33: Odgovoriše mu Židovi: "Zbog dobra te djela ne kamenujemo, nego zbog hule: što ti - čovjek - sebe Bogom praviš."

Evo optužbe Židova - "sebe Bogom praviš". I Isus u reakciji na ovo ne niječe ono što su Židovi ustvrdili, nego samo kritizira njihovo neprihvaćanje onoga što Isus zaista jeste.

Zasto Apostoli nakon Hristovog vaznesenja ni jednom nisu rekli: 'Isus Bog moj' ili 'Isus Hrist Bog nas', ama bas ni jednom! Ja sam siguran da ti ovo izgovaras i po nekoliko puta dnevno a oni nisu za zivota ni jednom! Zasto?

Već sam ti naveo. Toma kaže: "Gospodin moj i Bog moj!" Tvoja teza da se Gospodin odnosi na Isusa a Bog na Boga Oca je smiješna.

A Isus odgovori mu: Prva je zapovest od svih: Čuj Izrailju, Gospod je Bog naš Gospod jedini; Marko 12:29

Prije si tvrdio da Isus ponavlja prvu zapovijed u kojoj "naglašava da su dužni obožavati Oca", onda ja tražim citat iz Biblije gdje Isus ponavljajući prvu zapovijed govori o obožavanju Oca, ti gore citira i što imamo? Gdje u gornjem citatu uopće nalaziš riječ Otac? Ako je tebi netko podvalio, ne pokušavaj i ti meni podvaliti.

Kao sto gore rekoh, naveo sam ti dosta primera gde Isus svoga Oca i svoga Boga naziva Jevrejskim ili Izrailjevim Bogom, kao sto to i ovde cini! I kaze da tom Bogu prema prvoj zapovesti treba dati duzno obozavanje!

Ne podmeći. Gore smo vidjeli da si pokušao podvaliti, a pokušavaš i sada. Točno je da je Otac Bog, ali najobičnija je podvala, vidjeli smo, tvoja tvrdnja da Isus govoreći o prvoj zapovijedi govori isključivo o Ocu.

To kazes ti a Isus to nije rekao nikada niti je Boga tako predstavio.
Jesi procitao u Marku gore iznad kome pripada obozavanje prema najvecoj zapovesti. Samo Jehovi, tako Isus kaze! Ne njemu ili svetom Duhu, to nikada nije rekao.

Inercija te ponijela u podmetanju. Jesi li ti pročitao gornji citat od Marka? Gdje je u tom citatu Otac?

Daj mi mesto gde Apostoli Isusa ili svetog Duha obozavaju prema najvecoj zapovesti, samo jedno mesto! Takvog primera nema!

Daj se ne blamiraj.

Ne, ali je poslao sina. Bog ne moze umreti NIKADA, to je osnovno sto svako mora da zna! Bog je besmrtan!!!

Umro je Sin čovjek, naravno da Sin Bog ne može umrijeti i nije umro.

Ali opet imaj u vidu da Hrist nije dosao svojom voljom, znaci da ima neko iznad njega a to je Otac kao sto je i sam rekao!
Naravno da bih verovao i to svim srcem! Ali nije ni jednom!

Bog je Ljubav, a vi sektaši to ne razumijete. Vaša logika i vaše razumijevanje "iznad" i "ispod" je logika nakaradnog sektaškog razumijevanja. Odnos Oca i Sina je odnos Ljubavi, a logika Ljubavi je potpuno suprotna vašoj sektaškoj logici. Jesi li ikada ovo vidio i pročitao:

Mt 20,26: Naprotiv, tko hoće da među vama bude najveći, neka vam bude poslužitelj.

Zbog ovoga Sin o Ocu govori kao o nekome tko je uzvišeniji od njega. A vidi što Otac kaže o Sinu: "Ovo je Sin moj, Ljubljeni! U njemu mi sva milina!" Što znači da je sva milina Oca u nekome? Takav može biti samo netko tko je jednak Ocu, zato Sin i kaže: "Ja i Otac jedno smo." (Iv 10,30)

Rekao sam vec, ti se zasigurno svom Bogu Isusu Hristu u molitvi ili nebitno, obracas recima 'Gospode Boze Isuse Hriste'.

Ako držiš do Božje riječi, a tvrdiš da držiš, i ti bi se Kristu trebao obraćati kao Bogu. Sin i Otac jedno su. (Iv 10,30)

Apostoli se Isusu nisu tako obratili ni jednom!!!! Zasto?

Uz Isusovo ime UVEK ide rec Gospod a nikada Bog.

Primer: 'Hrist Bog' ili 'Bog Hrist', a na hiljadu mesta imas 'Gospod Isus' ili 'Isus Gospod'!

Ali uz Oca uvek ide Bog!

Jesu. Toma: "Gospodin moj i Bog moj!"

U skladu sa ovim i njihovo obozavanje prema prvoj zapovesti ide uvek Ocu a nikada Isusu Hristu! Cinjenice su to nista ja ne izmisljam!
Pise da Apostoli znaju da je dosao Sin Božji, i dao im je razum da poznaju istinitog Boga. Ne kaze dosao je 'Bog Sin' vec Boziji sin, sto je velika razlika!
Dalje Jovan potvrdjuje ovo sto sam reko, da je Isus Krist neciji Sin! Ciji? Pa Boziji naravno!

Da Jovan ovde hoce Hrista da predstavi kao Svevisnjeg Boga ili kao 'Boga Sina' on to ne bi sigurno ovaku uradio. Dakle, ostaje da je na zemlji bio sin Boziji a ne Bog Sin, jer to nigde pa ni ovde nije receno!

Iv 8,24: Umrijet ćete u grijesima svojim. Uistinu, ako ne povjerujete da Ja jesam (ἐγώ εἰμι), umrijet ćete u grijesima svojim.

Znao je Isus da će biti onih koji neće povjerovati kako je On pravi Bog.

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Taramana, kainos, Takticar, kako ne shvatate da svo troje verujte da tumačite Duhom Svetim, a vaša tumačenja se suprostavljaju?
Evo jednog citata iz poslanice Varnavine za vas:
"Nemojte se sami u sebepovlačiti usamljujući se, kao već opravdani, nego se okupljajte zajedno i istražujte što je zajednička korist.Jer Pismo veli:Teško onima koji misle da su mudri, a samo su sebi razumni"

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Taramana, kainos, Takticar, kako ne shvatate da svo troje verujte da tumačite Duhom Svetim, a vaša tumačenja se suprostavljaju?
Evo jednog citata iz poslanice Varnavine za vas:
"Nemojte se sami u sebepovlačiti usamljujući se, kao već opravdani, nego se okupljajte zajedno i istražujte što je zajednička korist.Jer Pismo veli:Teško onima koji misle da su mudri, a samo su sebi razumni"

Moglo bi ih se ovdje nabrojati šestero, sedmero, i kada bi svatko od njih htio pripadati crkvi koja pravovjerno uči, morali bi osnovati šest sedam crkava. Istu knjigu čitaju, na istog duha se pozivaju, a šest sedam "crkava u fušu" bi morali osnovati. Nema Krista tamo gdje ljudi crkvu osnivaju.

Član
Učlanjen(a)
26.02.2011
Poruka
987
Jesi ti slape slijep ili šta...evo tvoga teksta

Tit 3,4-6: Ali kad se pojavila dobrostivost i čovjekoljublje Spasitelja našega, Boga, on nas spasi ne po djelima što ih u pravednosti mi učinismo, nego po svojem milosrđu: kupelji novoga rođenja i obnavljanja po Duhu Svetom koga bogato izli na nas po Isusu Kristu, Spasitelju našemu,

Pa vidiš da je tu Spasitelj Bog Otac - jer dalje piše da je izlio svoga duha na nas po Kristu isto Spasitelju. Da po ovome stoji da su oba spasitelja. Jedino ako ne vjeruješ kao lavić da je to jedna te ista osoba - to je izlio svoga duha po sebi.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Jesi ti slape slijep ili šta...evo tvoga teksta

Pa vidiš da je tu Spasitelj Bog Otac - jer dalje piše da je izlio svoga duha na nas po Kristu isto Spasitelju. Da po ovome stoji da su oba spasitelja. Jedino ako ne vjeruješ kao lavić da je to jedna te ista osoba - to je izlio svoga duha po sebi.

Mi nemamo dva Spasitelja. Spasitelj je Isus Krist, a kako Je Isus Krist pravi Bog kažemo da je Bog naš Spasitelj.

Natrag