Sveto Trojstvo

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Isus jeste Duh Sveti, ovdje je Duh Sveti duh Očev. Ko svjedoči za Isusa, pa Otac.

A sta sad nije Isus = Duh Sveti?
Vec je Otac = Duh Sveti?

Malo ovako, malo onako, po potrebi?

Pa kako to da je isti Duh i u Bogu i u Isusu?
Zar ti to ne svedoci da je rec o jednom Bogu? :)

Ili ti mozda imas ''Dva Sveta Duha''??? o_O

KO se javio Pavlu, pa Pavle nije razg. sa nekim ko nije Isus. Jel Isus došao u tijelu da razg. sa Pavlom kod Damska?
Nije.

Isus ispunjava svoje obecanje, i salje Svetog Duha kojeg je primio od Oca, on ga zastupa.
Sta tu ima cudno?
Nista!
Duh Isusov zabranjuje odlazak apostolima u neko mjesto ne mogu se sada sjetiti koje.

Pa Duh Sveti je Duh Isusov jer ga je dobio od Oca.
Sveti Duh ishodi od Oca i salje se kroz Isusa...
Opet nista cudno!
Duh Isusov je sam On. Isus kaže da je sa nama do svršteka svijeta, tamo gdje su sabrani dva i više On je među njima.

A da li je samo Isus u nama? Sta citas?
''k njemu cemo doci i u njega cemo se nastaniti'' - Ko to mi?
Boravi li samo Isus Hristos u nama, ili i Otac???

Da li je ''Sveti Duh = Isus'' > ''I ja cu vam poslati drugog utesitelja, da bude s vama uvek''.
Vidimo da Isus nije taj koji se salje, nego je Sveti Duh ''drugi utesitelj''.

Znaci u nama boravi ko?
Otac + Sin> a posto Isus nije Sveti Duh, onda imamo i treceg u nama, a to je Duh.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Na drugom mestu se kaze: ''I ovo rekavši dunu, i reče im: primite Duh sveti.''

Ako je Duh Sveti = Isus, onda on nije mogao da im ga da dok je jos bio na zemlji.
To dokazuje da je Sveti Duh, odvojen od Hrista i da je posebna licnost, i jos kaze: ''Drugog utesitelja''.
I ''umolicu Oca i dace vam drugog utesitelja'' - Sveti Duh od Oca ishodi..
Nije Duh Sveti=Isus , kako vi ucite, on ga prima od Oca i deli ljudima...

Nebih se složio.
Isus je OPUNOMOĆIO dao vlast učenicima i oni su U ISUSOVO IME izgonili demone i dunuvši a onda rekavši da prime Duha Svetoga govori ko je davalac i nalogodavac.
Učenici su primili PO REČI i VLASTI Duha ali ne puninu već zalog.

DRUGI UTEŠITELJ nije druga osoba već druga služba istog Boga.Ako bi prihvatili da Isus šalje drugog Boga opet gledanoda je Isusa poslao i rodio prvi Bog imamo komičnu situaciju tojice Bogova gde jedan umire,drugi zavisi od dvojice a prvi od onih koje šalje...strašno.

Bog sebe predstavlja STVORITELJEM i narod zna za STVORITELJA a potom se navešćuje da stižeSpasitelj ali u telu kao Sin.
Ne drugi deo Boga ili drugi Bog već onaj Stvoritelj zato Isaija piše SIN je Otac večni i Bog silni.
Tog Sina pitaju u neveri ko je Otac Njega nam pokaži i Isus SEBE POKAZA.
Rabini nikad nebi kamenovali Isusa za to da se on predstavio čovekom ili prorokom nebi obratili pažnju.
Da se proglasio Mesijom opet ništa možda bi se smejali ALI kad reče više puta da je On JA JESAM jer je taj izraz Boga označavao to videše kao hulu gde se Bogom gradi.

Tačno da je Bog otac duhova i duhovi U NJEMU kao Duhu izlaze i vrše volju jednu jer imaju ISTU VOLJU i jedan iz Oca duhova začinje telom i pokazuje se Bogduh ogrnut -rođen telom.
Taj duh jeste u telu i iz tog tela izlazi i stiže u vernike.Znači od Oca duhova ide preko Isusa utelovljenog Boga do vernik ali ernik nije ispunjen puninom već ima rođenje svog duha i svoju volju dok je volja tela-Isusovog bila u potpunosti volja Duha u telu.

Duh nije hleb da se deli nekome na parčiće već je razlika u autoritetu i sili koju ko primi.
Neko ima manji dar i manjusilu neko veći dar i veću silu (govorim o stvorenjima).
Usvima je Duh u istoj meri ali znakovi i ostalo zavise od dara i potrebe.
Duh miruje u čoveku ali kad dođe situacija gde treba velika sila i čudo onda Duh odradi svoje i tad se vidi da je uvek tu i bio ali nije uticao silom dok nije bio trenutak.

Tako je Duh bio osoba bez materijalnog -zemaljskog tela i ogrnuo se materijom i pokazao ljudima.
Tako apostol kaže da je velikatajna pobožnosti BOG SE JAVI U TELU ne bogovi ne u više tela već jedan u jednom telu.
Nije za glasom u pustinji stigla delegacija Bogova već jedan u telu.Zato se u to jedno IME i krsti i izgoni demon i nema ništa u titulama već U IMENU.

Član
Učlanjen(a)
26.02.2011
Poruka
987
Njima je treći bog neki duh koji Iebdi a nema forme iIi tijeIa....sigurno nismo na njegovu sIiku stvoreni.....nego na sIiku Oca i Sina....NormaIno je da Bog sjedi na prijestoIju...I Otac i Sin sjede...što je sa trećim....

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Evo ovde sve trojice:

1:8 Ja sam Alfa i Omega, Početak i Svršetak, govori Gospod, Koji jeste, i koji beše, i koji će doći, Svedržitelj.
1:9 Ja Jovan, koji sam i brat vaš i drug u nevolji, i u carstvu i trpljenju Isusa Hrista, bijah na ostrvu koje se zove Patam, za reč Božiju i za svedočanstvo Isusa Hrista.
1:10 Bijah u duhu u dan nedeljni, i čuh za sobom glas veliki kao trube koji govoraše: Ja sam Alfa i Omega, Prvi i Poslednji;
1:11 I šta vidiš napiši u knjigu, i pošlji crkvama koje su u Aziji: u Efes, i u Smirnu, i u Pergam, i u Tijatir, i u Sard, i u Filadelfiju, i u Laodikiju.
1:12 I obazreh se da vidim glas koji govoraše sa mnom; i obazrevši se videh sedam svećnjaka zlatnih,
1:13 I usred sedam svećnjaka kao Sina čovečijeg, obučenog u dugačku haljinu, i opasanog po prsima pojasom zlatnim.
1:14 A glava Njegova i kosa beše bela kao bela vuna, kao sneg; i oči Njegove kao plamen ognjeni;
1:15 I noge Njegove kao bronza kad se rastopi u peći; i glas Njegov kao huka voda mnogih;
1:16 I držaše u svojoj desnoj ruci sedam zvezda, i iz usta Njegovih izlažaše mač oštar s obe strane, i lice Njegovo beše kao što sunce sija u sili svojoj.
1:17 I kad Ga videh, padoh k nogama Njegovim kao mrtav, i metnu desnicu svoju na me govoreći mi: Ne boj se, ja sam Prvi i Poslednji,
1:18 I Živi: i bijah mrtav i evo sam živ va vek veka, amin. I imam ključeve od pakla i od smrti.

Posle obavljene službe Spasitelja ISTI DUH koji je bio U TELU dolazi u verujuće ali ne po nalogu TELA već po nalogu OCA DUHOVA.
A po nalogu Oca duhova Njegov Duh dolazi u telo i rađa se u telu te se Bog objavljuje kroz materiju-telo kao velik tajna pobožnosti koju samo verom i Božjim otvaranjem razuma možemo razumeti.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
A sta sad nije Isus = Duh Sveti?
Vec je Otac = Duh Sveti?

Malo ovako, malo onako, po potrebi?

Pa kako to da je isti Duh i u Bogu i u Isusu?
Zar ti to ne svedoci da je rec o jednom Bogu? :)

Ili ti mozda imas ''Dva Sveta Duha''??? o_O

Pa čitaj Bibliju da je to Duh Očev i Isusov. Ne prebacuj temu ako ne možeš da dokažeš da je Duh Sveti posebna treća osoba. Niko se ne moli Duhu Svetom (u Bibliji) ne slavi ga, ne odaje mu hvalu.

Nigdje nije uslov za spasenje vjera u Trojstvo, nego u Oca i Sina.

Da si čitao Bibliju pažljivo znao da je to isti Duh Očev i Isusov. to imaš u Rimljanima.

Evo nekih biblijskih tekstova koji eksplicitno pominju božanske Ličnosti:

Jovan 1:18
Jovan 3:16-18
Jovan 6:27, 29, 32, 37-40, 44-46, 57, 69
Jovan 10:30: „Ja i Otac jedno smo“. (stihovi od 29 do 38 pominju samo dvije božanske Ličnosti, od kojih je Bog Otac veći)
Jovan 12:44, 45, 49, 50
Luka 10:21, 22
Rimljanima 1:7
1. Korinćanima 1:3, 4 Blagodat i mir od DVIJE Ličnosti, Oca i Sina
2. Korinćanima 1:2, 3 (stihovi 20-22 u nastavku poglavlja precizno objašnjavaju ulogu Duha)
2. Korinćanima 13:13
Galatima 1:3
Efescima 1:2, 3; 6:23
1. Petrova 1:2, 3
2. Petrova 1:2
Kološanima 1:2, 3
Filibljanima 1:2
Titu 1:4
Filimonu 1:3
1. Timoteju 1:1, 2
2. Timoteju 1:2
1. Solunjanima 1:1
2. Solunjanima 1:1, 2
Juda 1:4
1. Jovanova 4:9, 10 (zapazite da se u 13. retku u nastavku o Duhu govori kao o nečemu što se DAJE od Boga)
2. Jovanova 1:3
Otkrivenje 1:4, 5; 5:8,13; 7:9-11; 14:4 (Bog Otac kao Predsjedavajući i Sin Iskupitelj. Nikakva treća ličnost ne dijeli presto sa njima).
Motiv Plana spasenja „Bog u Hristu“ ponavlja se mnogo mjesta u Novom Zavjetu, i kao rezultat prihvatanja toga vjerni „hode u Duhu“.

Stari Zavjet takođe pominje dvije božanske Ličnosti.
Danilo 3:25; 7:13, 14; 12:1
Psalam 2. glava
Psalam 110:1
Isaija 9:6, 7
Ezekijel 1:26
1. Mojsijeva 3:8-24 (uporedi sa Jovan 1:1-4, 18)
1. Mojsijeva 18:2, 3, 13, 14, 20, 22, 33 (uporedi sa 1. Mojsijeva 19:1!)

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Tripo u pravu si kad kažeš:,,Da si čitao Bibliju pažljivo znao da je to isti Duh Očev i Isusov. to imaš u Rimljanima.,,
I ovde: ,,Motiv Plana spasenja „Bog u Hristu“ ponavlja se mnogo mjesta u Novom Zavjetu, i kao rezultat prihvatanja toga vjerni „hode u Duhu“.

Ali nikako nesmemo zanemariti Duha Svetog kao manifestaciju Boga nikako.
Bog se u telu pokaza ali se isti Bog pokaza i u vidu ognja (Bog je oganj koji pali)i vidno u obliku goluba.
Kao što se Duh u obličju tela ljudskog javio vidno kao LIČNOST isto tako i manifestacija istog Boga se vidi i u Svetom Duhu.
Sveti Duh JE LIČNOST koja odlučuje,daje darove,žalostise,pečati za život,prenosi vernika,poučava,osvedočava,GOVORI,ima silu,ima vlast.

Hula na objavu Boga po Duhu se ne oprašta iz jednog razloga a to je lično osvedočenje svakoga iznutra po našem duhu da nemamo izgovora kao kad je Eva okusila plod i znala šta je dobro a šta zlo rekla NEZNAM DA LI JE ZLO OVO ŠTO UČINIH.
Otac Duhova-Bog je STVORITELJ potom dolazi u telu među narod kao SPASITELJ i po odlasku tela silazi istiDuh koji izlazi od Oca Duhova preko tela Isus stiže u vernike kao DRUGI ZASTUPNIK-UTEŠITELJ ne kao drugi Bog već izvan tela to nam telo saopštava da ono više neće biti dole ali će biti duhom stalno u verujućima.

Tako Telo beše ličnost i punina božanstva kao što Duh Sveti ne gubi ličnost već zemaljsko telo.
Oiketerion označava našu odeću islavu pre pada i mito izgubismo ali time nije ličnost nestala tako i Isusov Duh bez zemaljskog tela ne gubi ličnost.
Božji Duh dolazi u TELO i opet je Božji jer i Bog je ličnost bez zemaljskog tela i u telu.
Tako Isus punina Božanstva telesno utelovljenog Boga ima u sebi puninuDuha kao ličnosti i kaže TELO da ne govori svoje već ono što ličnost -Duh u Njemu govori tako isti Duh odnevši to telo gore dolazi svedočiti za delo u telu-otkup i koji poveruju dolazi ista ličnostBoga i nastanjuje se uvernika a ko je sve pokazan kroz tu ličnost Boga kao Duha,pokazano je TELO iDUH SVETI kao vidljive manifestacije jednog Boga zato kaže obojica ćese staniti u nama Duh od Oca i duh od Sina a Sin je Otac večni i Bog silni iDuh Sveti pokazan ognjem jer u sve tri manifestacije se ličnost istog Boga pokazuje kao Stvoritelj kao Spasitelj i kao Utešitelj.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Njima je treći bog neki duh koji Iebdi a nema forme iIi tijeIa....sigurno nismo na njegovu sIiku stvoreni.....nego na sIiku Oca i Sina....NormaIno je da Bog sjedi na prijestoIju...I Otac i Sin sjede...što je sa trećim....

Bog ''ne sedi na prestolu'' ON NIJE OGRANICEN JEDNIM MESTOM.
U pitanju su vizije koje sluze da nam ''opisu nebesku stvarnost'', a Boga ne mozes videti..
Sta sad hoces reci, da zato sto ne vidimo Svetoga Duha u ''vizijama'' NZ da zato on ne postoji?
Ne vidimo ni Isusa u vizijama SZ (pored Boga na prestolu), pa ne kazemo da on ''ne postoji''.
Totalno bezvezan argument.

Pa čitaj Bibliju da je to Duh Očev i Isusov. Ne prebacuj temu ako ne možeš da dokažeš da je Duh Sveti posebna treća osoba. Niko se ne moli Duhu Svetom (u Bibliji) ne slavi ga, ne odaje mu hvalu.

Ja sam dokazao da jeste treca osoba, a to sto ti ne vidis, to je tvoj problem.
I to sto nisi prokomentarisao ni jedan stih sto sam postavio to je tvoj problem i namerno ignorisanje..
Ti nisi nicim dokazao da nije, ni jednim stihom..

Ne mole se ni Isusu u Bibliji cesto, pa to nije dokaz da mu ne odaju hvalu, da ga ne slave i da on nije Bog.

Nigdje nije uslov za spasenje vjera u Trojstvo, nego u Oca i Sina.

Trojstvo se u Bibliji spominje: ''Jer je Troje sto svedoci na nebu, Otac, Rec i Sveti Duh'', i na drugim mestima, koje vi ''izbacujete'' i ne priznajete, jer se drzite Euzebijevih manuskripata, zaista je cudno da se ti protivis J.S. i navodis tekstove koji su izbaceni a propustas da vidis da su i ''ovi namerno izbaceni, da bi propagirali Arijevu teologiju''.
Koristis falsifikat od Euzebija onda kada tebi odgovara da podupres teologiju protiv Hrista..

Da si čitao Bibliju pažljivo znao da je to isti Duh Očev i Isusov. to imaš u Rimljanima.

Jeste isti je, i to dokazuje da je to jedan Bog.
Ne moze im biti ''isti Duh'' ako se radi o ''dva odvojena Boga''.

Evo nekih biblijskih tekstova koji eksplicitno pominju božanske Ličnosti:

Ne treba mi spisak stihova..

Otkrivenje 1:4, 5; 5:8,13; 7:9-11; 14:4 (Bog Otac kao Predsjedavajući i Sin Iskupitelj. Nikakva treća ličnost ne dijeli presto sa njima).

Rekao sam:

Bog ''ne sedi na prestolu'' ON NIJE OGRANICEN JEDNIM MESTOM.
U pitanju su vizije koje sluze da nam ''opisu nebesku stvarnost'', a Boga ne mozes videti..
Ni andjeli nemaju ''krila'' niti Bog ima ''ruke, noge i telo'' niti ''on sedi na nekom prestolu''.
Ne vidimo ni Isusa u vizijama SZ (pored Boga na prestolu), pa ne kazemo da on ''ne postoji''.
Totalno bezvezan argument.

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Mi znamo da su Otac, Sin i Sveti Duh Bog i to Sveto Pismo jasno govori.MI znamo da je BOg jedan tj. jedna priroda, ako se i taj broj može primeniti na Boga jer u Njega ne postoje brojevi niti bilo šta što mi možemo zamisliti.Mi jasno znamo da je Bog vanvremen i nepromenljiv.Mi znamo da su Otac, Sin i Sveti Duh ličnosti.
E sad pošto je kristalno jasno da Sveto Pismo govori o ovim činjenicama možemo da zaključimo da Bog ako je nepromenljiv i van vremen ne može da menja likove jer je nepromenljiv.KAd bi smo verovali da Bog ima jednu ličnost i da menja uloge tj. da je jednom Sin, a drugi piut Otac, a treći put Duh Sveti onda bi smo morali da prihvatimo da je On promenljiv iako Sveto Pismo govori drugačije.Iz rečenog možemo zaključiti da ako su i Otac i Sin i Sveti Duh tri ličnosti i da je Bog nepromenljiv i da je Bog jedan onda automatski zaključujemo da je jedan BOg i Otac i Sin i Sveti Duh i da su svi oni 1/1 prirode Božije.

Član
Učlanjen(a)
26.02.2011
Poruka
987
Nađite mi termin Sv. Duh Bog....Isus je sve primio od Oca...npr. Isus kaže da sve što Otac čini vidi i on pa i on čini...jedan apsolutan Bog ne mora gledati od drugog Boga pa da uči..i to govori da je rođen u vječnosti....čak i Božije ime Jahve je naslijedio...Bog je rekao Mojsiju da šalje anđela (Isusa) i da njega slušaju u svemu...U Jošui imamo izvjštaj kada je on sreo jedno misteriozno biće....i pitao tko si ti...ovaj je odgovorio "Zapovijednik Vojske Jahvine"...kasnije je to biće reklo Jošui da izuje obuću jer mjesto na kojem stoji je sveto....pošto se Oca ne može vidjeti ovo biće je očito Sin Božji jer ga je Jošua obožavao a obožavati možemo samo božansko biće....ali vidimo da Isus kaže da je Zapovijednik Vojske Jahvine...on Oca naziva Jahve....znači kad Isus koristi ime Jahve znamo da je Bog rekao Mojsiju da je njegovo ime Jahve u tom anđelu...

Brat mi kupio danas za rođendan tastaturu sa USB priključkom pa sam se raspisao....

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Mi znamo da su Otac, Sin i Sveti Duh Bog i to Sveto Pismo jasno govori.MI znamo da je BOg jedan tj. jedna priroda, ako se i taj broj može primeniti na Boga jer u Njega ne postoje brojevi niti bilo šta što mi možemo zamisliti.Mi jasno znamo da je Bog vanvremen i nepromenljiv.Mi znamo da su Otac, Sin i Sveti Duh ličnosti.
E sad pošto je kristalno jasno da Sveto Pismo govori o ovim činjenicama možemo da zaključimo da Bog ako je nepromenljiv i van vremen ne može da menja likove jer je nepromenljiv.KAd bi smo verovali da Bog ima jednu ličnost i da menja uloge tj. da je jednom Sin, a drugi piut Otac, a treći put Duh Sveti onda bi smo morali da prihvatimo da je On promenljiv iako Sveto Pismo govori drugačije.Iz rečenog možemo zaključiti da ako su i Otac i Sin i Sveti Duh tri ličnosti i da je Bog nepromenljiv i da je Bog jedan onda automatski zaključujemo da je jedan BOg i Otac i Sin i Sveti Duh i da su svi oni 1/1 prirode Božije.

Razlika između tvog verovanjai mog je u jednoj stvari.
Evo šta nam je zajedničko:
Bog je svemoguć i bez početka,večan je.
Bog ima Sina rođenog od device a po tajni pobožnosti Bog se svojim Duhom javio kroz to telo.
Sveti Duh je takođe ličnost kao i predhodne dve ličnosti.

Razlika je:
Ti imaš TROJICU ličnosti u jednom Bogu a ja JEDNOG BOGA kroztri služe-manifestacije.

Slabost trojednog je u UMIRANJU i jednakosti.
Čitamo gde Isus kao Bog kaže da je Otac VEĆI od Njega i tu se degradira istovetnost Boga.
Bog umro znači nije Bog jer Bog ne umire već On jedini ima ŽIVOT VEČNI.
Samoda se ispravi umesto tri Boga čine jednog u JEDAN Bog je objavljuje kroz tri službe-lica eto nam jedinstva ispravne vere.

Brat mi kupio danas za rođendan tastaturu sa USB priključkom pa sam se raspisao....

Kod nas u Evropi danas je subota i ne kupuje se.

Natrag