Sveto Trojstvo

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Posejan život...mene ne zanima reprodukcija već uzrok ŠTA JE UZROKOVALO ŽIVOT?
Kozna odgovor načemu stoji univerzum zna odgovor o postanju i mrtve ižive materije.
Pozdrav.
Tema je Sveto Trojstvo. Pređimo na temu!
Laodikeja, tvoj post o velikom prasku, premješten je na temu "Kako je sve nastalo".

Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
4.465
Nemam ja nikakav cilj interpretacije, tako pise: ''Postavio sam te da si Faraonu NAMESTO BOGA'' , to znaci da ce on ''PREDSTAVLJATI BOGA'' a ne da ce ''BITI BOG'' , njemu nije data ta titula , i to je ovde jasno.
NE MISLIS VALJDA DA JE JAHVE MOJSIJA PROIZVEO U BOGA???
Gde si nasao da su mu se obracali sa ''Bozje moj Mojsije''???
Ja sam koristio DK prevod 2.Moj 7:1
Ne znam koji ti prevod koristis ,ali ima i jevrejski tekst,
WTT Exodus 7:1 וַיֹּ֤אמֶר יְהוָה֙ אֶל־מֹשֶׁ֔ה רְאֵ֛ה נְתַתִּ֥יךָ אֱלֹהִ֖ים לְפַרְעֹ֑ה וְאַהֲרֹ֥ן אָחִ֖יךָ יִהְיֶ֥ה נְבִיאֶֽךָ׃
(Exo 7:1 WTT)
ali evo ti i nekih engleskih prevoda
KJV Exodus 7:1 And the LORD said unto Moses, See, I have made thee a god to Pharaoh: and Aaron thy brother shall be thy prophet.

NAS Exodus 7:1 Then the LORD said to Moses, "See, I make you as God to Pharaoh, and your brother Aaron shall be your prophet.
A ovaj tvoj prevod zamagljuje ."Ako je Mojisije faraonu umesto egipatskog Boga",to znaci da je Mojsije njemu Bog od jehove,zar ne?

Član
Učlanjen(a)
24.01.2010
Poruka
667
WTT Exodus 7:1 וַיֹּ֤אמֶר יְהוָה֙ אֶל־מֹשֶׁ֔ה רְאֵ֛ה נְתַתִּ֥יךָ אֱלֹהִ֖ים לְפַרְעֹ֑ה וְאַהֲרֹ֥ן אָחִ֖יךָ יִהְיֶ֥ה נְבִיאֶֽךָ׃
KJV Exodus 7:1 And the LORD said unto Moses, See, I have made thee a god to Pharaoh: and Aaron thy brother shall be thy prophet.

NAS Exodus 7:1 Then the LORD said to Moses, "See, I make you as God to Pharaoh, and your brother Aaron shall be your prophet.
A ovaj tvoj prevod zamagljuje ."Ako je Mojisije faraonu umesto egipatskog Boga",to znaci da je Mojsije njemu Bog od jehove,zar ne?

פַרְעֹ֔ה фараон
לְפַרְעֹֽה׃ фараону

Naglasio si pogrešnu reč(kao i uvek).
אֱלֹהִ֖ים Elohim znači Bog
U ovoj rečenici, a u kontekstu Svetog pisma se jasno vidi da je Bog učinio Mojsija da on bude bog Faraonu.
Kome,čemu?
Faraonu!
Nije Bog Mojsija učinio Bogom, nego da bude bog faraonu.

Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
4.465
פַרְעֹ֔ה фараон
לְפַרְעֹֽה׃ фараону

Naglasio si pogrešnu reč(kao i uvek).
אֱלֹהִ֖ים Elohim znači Bog
U ovoj rečenici, a u kontekstu Svetog pisma se jasno vidi da je Bog učinio Mojsija da on bude bog Faraonu.
Kome,čemu?
Faraonu!
Nije Bog Mojsija učinio Bogom, nego da bude bog faraonu.
Smisao je potpuno isti,i po ovom tvom prevodu i po DK prevodu
1 I Gospod reče Mojsiju: Evo, postavio sam te da si Bog Faraonu; a Aron brat tvoj biće prorok tvoj.
Jasno se vidi da je Bog POSTAVIO Mojsija da bude Bog faraonu.Dakle Jehova Bog je dao Mojsiju najvisu titulu!!!

Poslednja izmena od urednika:
Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Smisao je potpuno isti,i po ovom tvom prevodu i po DK prevodu
1 I Gospod reče Mojsiju: Evo, postavio sam te da si Bog Faraonu; a Aron brat tvoj biće prorok tvoj.
Jasno se vidi da je Bog POSTAVIO Mojsija da bude Bog faraonu.Dakle Jehova Bog je dao Mojsiju najvisu titulu!!!

Ne,nije Mojsije postao Bog jer se Bog ne postaje.
Bog je postavio Mojsija da bude Božje oruđe i kad Mojsije govorion govori reči Božje i Božjom silom čuda čini.
Ništa Mojsije sam od sebe ne može činiti bez Boga.
Kad se kaže da će Mojsije biti Faraonu Bog to se gleda iz Faraonovog ugla jer suoni imali kipove isvako ko je činio velika čuda koja vračari nisu mogli uraditi smatrao se Bogom.
Mojsije ,imitira, Boga jer nema on silu da čini već je on sredstvo Božje koje će Faraonu pokazati Božju silu.
A kakve ovo ima veze sa trojstvom?

Poslednja izmena od urednika:
LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Zadnji postovi sa ove teme, koji se nisu odnosili na temu, prebačeni su na temu "Religija - rasprave o nedoumicama".

Član
Učlanjen(a)
26.02.2011
Poruka
987
''Bog je besmrtan i nema pocetak''.
To je nas pojam Boga, a on se zasniva na ljudskoj definiciji, u skladu sa covekovim zeljama.
Bog Otac jeste vecan i besmrtan i nema pocetak, ali njegov Sin je direktno proizasao od njega.
I to je Isus na mnogo mesta naglasio: ''Ja od Oca izidjoh'' , a tekst na grckom nosi misao doslovno ''iznedriti''. ''Njegovi su izlasci od pocetka, od vecnih vremena''
Tako je Hristos direktno iz Boga proizasao, kao sto je i Eva direktno od coveka izasla(a Bog na svoju sliku stvara coveka dajuci nam primer odnosa Bozanskih osoba).
Eva nije nista manje covek nego sto je to Adam.
Tako je i u slucaju Boga, Isus nije nista manje Bog nego sto je to Otac, ako je od njega i direktno proizasao. Oni su jednaki.
Nasa pretpostavka da Bog ne moze biti rodjen i da mora biti bez pocetka, je ljudska i u ovom slucaju pogresna, jer radjanjem nastaje po prirodi jednaka osoba. Ako je od coveka onda je covek, ako je od Boga onda je Bog.
A primer nam je dat i u stvaranju coveka.

Da su prvi Hriscani verovali u ''doslovno rodjenje'' potvrdjuju i muslimani, koji se javljaju kao protvnici i kazu: ''Bog nije rodio niti je rodjen'' - ova izjava bila bi besmislena, da Hriscani u to vreme nisu tako verovali.

To sto se Isus naziva Sin, je u ovom slucaju nepotrebno i samo bi stvorilo zabunu, ako je Isus=Otac.
Ne bi bilo smisla praviti opis odnosa Oca i Sina i to predstavljati primerom, ako taj odnos ne postoji.
To bi bila gluma. A Bog nije glumac i u njemu lazi nema, vec cista istina.
Takodje ako mi verujemo u Trojstvo kao sto sam ja nekada verovao, moramo da se mucimo da objasnimo ove Hristove reci: ''Otac je moj veci od mene'' , a sa druge strane na drugom mestu on kaze: ''Ja i Otac Jedno smo''.
Ako je u ljudskom telu mogao izgovoriti da je on ''SAM BOG'', zasto to na drugom mestu porice?
Nije ga u ovom slucaju sprecavala ljudska priroda, vec je u pitanju nase nerazumevanje.
A to nerazumevanje upravo proizilazi iz toga sto mi usvajamo ljudske dogme, a ne verujemo onako kako je napisano.

Da bi smo ovo razumeli dovoljno je sagledati odnos Muza i Zene u braku, pa shvatiti da iako su oni oboje covek po prirodi, i razlicite su osobe, ipak su ''jedno telo'' , takodje jedna osoba je veca a druga manja.
I Bog tako stvara coveka , na svoju sliku, po ovom istom principu.
Treba li da objasnjavam celu bibliju koja je sa ovim u skladu, mislim da nema potrebe i da ces shvatiti o cemu pricam..

Jeste Sveti Duh je licnost. Kao sto je i ''Duh covecji'' ''licnost covekova''.
Tako je i Sveti Duh nosilac Bozanske licnosti i on nam je dat kao ''zalog'' u srca nasa.
Duh Sveti je sam Bozji zivot kojim on zivi u nama i kojim nas menja.
Vrlo jednostvno za shvatiti.
Zato se Duh prikazuje kao licnost. Ne radi se o nekoj trecoj osobi, vec o Bozjoj licnosti..
Ne rece li tamo da ''Hristos zivi u nama''?
Kako Hristos? Zar ne zivi Sveti Duh?
UPRAVO TAKO, HRISTOS ZIVI U NAMA SVETIM DUHOM , JER DUH JE NJEGOVA LICNOST..
Ne postoji nikakva treca osoba.. autor mire000
Kod:
http://serbianforum.org/threads/adventizam-i-trojstvo-da-li-su-rani-adventisti-verovali-u-trojstvo.577732/page-39

Ja samo mogu reći AMEN mire000....

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330

Sta si ti sad ovde rekao, pozivas se na hebrejski, a dao si ''dva razlicita prevoda'' istog teksta, jedan od njih prevodi kako sam i ja preveo:

Za one koji ne znaju engleski: ''as God to Pharaoh'' znaci bices ''KAO BOG FARAONU'', ne kaze ''BICES BOG'';
Znaci ''nije mu dao titulu'' vec to znaci da ce ''predstavljati Boga'', ''KAO Bog''.
''Titula'' je ''ime'' , ''naziv'' i ono se koristi kao ''licna imenica''.
A koliko je nama poznato niko nikad Mojsija ''nije zvao Bogom''.
On je samo ''predstavljao Boga''.

''Bog je besmrtan i nema pocetak''.
To je nas pojam Boga, a on se zasniva na ljudskoj definiciji, u skladu sa covekovim zeljama.
Bog Otac jeste vecan i besmrtan i nema pocetak, ali njegov Sin je direktno proizasao od njega.
I to je Isus na mnogo mesta naglasio: ''Ja od Oca izidjoh'' , a tekst na grckom nosi misao doslovno ''iznedriti''. ''Njegovi su izlasci od pocetka, od vecnih vremena''
Tako je Hristos direktno iz Boga proizasao, kao sto je i Eva direktno od coveka izasla(a Bog na svoju sliku stvara coveka dajuci nam primer odnosa Bozanskih osoba).
Eva nije nista manje covek nego sto je to Adam.
Tako je i u slucaju Boga, Isus nije nista manje Bog nego sto je to Otac, ako je od njega i direktno proizasao. Oni su jednaki.
Nasa pretpostavka da Bog ne moze biti rodjen i da mora biti bez pocetka, je ljudska i u ovom slucaju pogresna, jer radjanjem nastaje po prirodi jednaka osoba. Ako je od coveka onda je covek, ako je od Boga onda je Bog.
A primer nam je dat i u stvaranju coveka.

Da su prvi Hriscani verovali u ''doslovno rodjenje'' potvrdjuju i muslimani, koji se javljaju kao protvnici i kazu: ''Bog nije rodio niti je rodjen'' - ova izjava bila bi besmislena, da Hriscani u to vreme nisu tako verovali.

To sto se Isus naziva Sin, je u ovom slucaju nepotrebno i samo bi stvorilo zabunu, ako je Isus=Otac.
Ne bi bilo smisla praviti opis odnosa Oca i Sina i to predstavljati primerom, ako taj odnos ne postoji.
To bi bila gluma. A Bog nije glumac i u njemu lazi nema, vec cista istina.
Takodje ako mi verujemo u Trojstvo kao sto sam ja nekada verovao, moramo da se mucimo da objasnimo ove Hristove reci: ''Otac je moj veci od mene'' , a sa druge strane na drugom mestu on kaze: ''Ja i Otac Jedno smo''.
Ako je u ljudskom telu mogao izgovoriti da je on ''SAM BOG'', zasto to na drugom mestu porice?
Nije ga u ovom slucaju sprecavala ljudska priroda, vec je u pitanju nase nerazumevanje.
A to nerazumevanje upravo proizilazi iz toga sto mi usvajamo ljudske dogme, a ne verujemo onako kako je napisano.

Da bi smo ovo razumeli dovoljno je sagledati odnos Muza i Zene u braku, pa shvatiti da iako su oni oboje covek po prirodi, i razlicite su osobe, ipak su ''jedno telo'' , takodje jedna osoba je veca a druga manja.
I Bog tako stvara coveka , na svoju sliku, po ovom istom principu.
Treba li da objasnjavam celu bibliju koja je sa ovim u skladu, mislim da nema potrebe i da ces shvatiti o cemu pricam..

Jeste Sveti Duh je licnost. Kao sto je i ''Duh covecji'' ''licnost covekova''.
Tako je i Sveti Duh nosilac Bozanske licnosti i on nam je dat kao ''zalog'' u srca nasa.
Duh Sveti je sam Bozji zivot kojim on zivi u nama i kojim nas menja.
Vrlo jednostvno za shvatiti.
Zato se Duh prikazuje kao licnost. Ne radi se o nekoj trecoj osobi, vec o Bozjoj licnosti..
Ne rece li tamo da ''Hristos zivi u nama''?
Kako Hristos? Zar ne zivi Sveti Duh?
UPRAVO TAKO, HRISTOS ZIVI U NAMA SVETIM DUHOM , JER DUH JE NJEGOVA LICNOST..
Ne postoji nikakva treca osoba.. autor mire000
Kod:
http://serbianforum.org/threads/adventizam-i-trojstvo-da-li-su-rani-adventisti-verovali-u-trojstvo.577732/page-39

Ja samo mogu reći AMEN mire000....

Jedino ja mogu i da se demantujem..
Ono sto sam napisao je tacno delimicno, to sto sam napisao da je ''Isus rodjen'' jeste istina jer to uce i crkveni oci, ali oni ne uce da je ''Isus stvoren'' i da je Sveti Duh ''u Bogu'', vec da on ''Proizlazi iz Boga''..
Proizvod ''indoktrinacije'' preko glupog videa, koji je lazno tvrdio da su ''crkveni oci ucili da je Isus stvoren''.. :)

Poslednja izmena:
Natrag