- Učlanjen(a)
- 11.02.2009
- Poruka
- 8.070
Zato je najpravilnije izraz "Bog je echad" prevesti sa Bog je jedno. Jeste, jer je Njegova priroda jedinstvo Božanskih ličnosti.
Echad može značiti i Jedini, tako da bi Shema u stvari glasila "Znaj Israele Gospod Bog Jedini Gospod., U originalu je to bilo Znajte (Shema) sinovi onoga koji Boga vide (Israel) (YHWH) Ja Sam Bog (Eloheinu Jedini (Echad) Ja Sam (YWHW)
Shem, Shema, zapisano shm s desna na levo ima značenje: čuj, znaj, ime, ali i sunce (shmsh) u smislu svetlosti.
I u pravu si Bog je jedno
„Kada se, dakle, obazremo na Božanstvo, i na prvi uzrok, na jednonačalstvo (monarhiju), i na jedno te isto, da tako kažem, delanje i volju, te na istovetnost suštine, sile i energije i gospodstva, tada vidimo da ono što možemo zamisliti jeste jedno.“
ali i Jedan
„Kao što je Otac Istiniti Bog, isto tako je i Sin Istiniti Bog, i Duh Sveti je Istiniti Bog, i pri tome u Tri Ipostasi (Lica) jeste samo jedan Triipostasni (Trilični) Bog. “
Da, ali pojasni to onima koji manje veruju u Trojstvo ličnosti, a više u trijadu bića, a to već ide ka politeizmu. Da ne govorim o onima koji navodno filozofijom "spoznavaju" karakter Boga.
Inače, ljudima je, zarobljenicima trodimenzionalnog sveta (čak im je i Ajnštajnovo ubacivanje vremena kao četvrte dimenzije previše neshvatljivo) nemoguće spoznati tajnu triličnog ili Trojstvenog Boga, pa se često služe analogijama, koje vode i zablude, ili čak hereze i apostaze.
Naime, mi jedinstvenost zamišljamo u našim terminima, dakle Boga zamišljamo u trodimenzionalnim okvirima.
Kada se takvo materijalističko, "racionalno" i "prosvetljeno" poimanje suoči sa Istinom, nastaje za neupućene i tvrdoglave materijaliste, lom.
Otud i heretički napadi na Trojstvo, onako kako ga Crkva (I istok i zapad) naveštava i ispoveda. Uz sve to, istri se napadači koriste knjgama (Biblija je zbirka knjiga, a ne jedna knjiga) da bi napali doktrinu Trojstva, kao navodno ne Bibilijsku doktrinu, suprotnu Jedinstvu Boga.
Isuviše bi vremena i prostora odnelo kada bi se takvim "poznavaocima" pojašnjavalo ono što je već pojašnjeno.
Bog se u hebrejskom jeziku piše elohim, što je množina (ne mažestis pluralis kao što je to neko pokušao da protumači). Zatim, kroz čitav Stari Zavet pominju se različite ličnosti koje su Bog. Pa tako imamo YHWH, pa "anđela YHWH" i duha YHWH (koji je lebdeo nad vodama haosa). Pojam "anđeo YHWH" se često menja pojmom "memra YWHW" ili "memra adonai" ili "memra elohim". Anđeo koji se ovde pominje nije običan anđeo, još manje arhanđeo kako to iz ovih redaka pojedini "bibličari" vole da dokazuju, nego reč mlk (malak) ovde ima značenje Glasa. Memra je Reč.
Dakle, u Bibliji se (pošto ovde raspravljamo sa onima koji Boga zaključavaju u Knjigu) pominju tri različite ličnosti sa atributima Boga. Kako je Bog jedan, zaključak se sam nameće. Radi se o trima ipostazama. Ne o tri uloge, niti o tri bića, Boga. Svaka od tri ličnosti je u potpunosti YHWH (ne nalik, ili liči kako to pogrešno prevode ime Mikhael ovde već i vrapcima poznati duhovni sinovi Vilijama Milera), i svaka od tri ličnosti jeste elohim.
Sve ovo doslovno potrvđuje da doktrina o Trojstvu nije, da se narodskim jezikom izrazim, isisana iz prstiju, ili je plod nekakvog paganizma, nego da je duboko utkana u Hebrejsko poimanje Boga.
Poslednja izmena: