Hoćeš li to malo pojasniti i argumentovati ?
Može o tome dajem malo duži tekst.
Po čemu se Bog prepoznaje?
Po karakteru i Zakonu i po stvorenjima.
Stihovi koji to dokazuju su:
Psalam 69,30 Tada ću slaviti u pjesmi ime Božje, veličati ga u hvali.
IME hebr. znači KARAKTER.
Dakle slavi se Božji karakter.
shem: a name
Original Word: שֵׁם
Part of Speech: Noun Masculine
Transliteration: shem
Phonetic Spelling: (shame)
Short Definition: name
NAS Exhaustive Concordance
Word Origin
of uncertain derivation
Definition
a name
NASB Translation
byword (1), defamed* (1), defames* (1), fame (8), famous (3), famous* (1), memorial (1), Name (3), name (654), name's (11), name* (4), named (7), named* (66), names (80), renown (6), renowned (1), report (1), repute (1), same names (1).
Mojsije ne pita Boga da li si ti trojstvo ili dvojstvo, pita ga za IME. Tačnije za karakter.
- Mojsijeva 3,13 A Mojsije reče Bogu: evo, kad otidem k sinovima Izrailjevijem, pa im rečem: Bog otaca vaših posla me k vama, ako mi reku: kako mu je ime? šta ću im kazati?
- Mojsijeva 3,14 A Gospod reče Mojsiju: ja sam onaj što jest. I reče: tako ćeš kazati sinovima Izrailjevijem: koji jest, on me posla k vama.
- Mojsijeva 3,15 I opet reče Bog Mojsiju: ovako kaži sinovima Izrailjevijem: Gospod Bog otaca vaših, Bog Avramov, Bog Isakov i Bog Jakovljev posla me k vama; to je ime moje dovijeka, i to je spomen moj od koljena na koljeno.
Šta ljudi trebaju da poznaju kod Boga?
Psalam 79,6 Izlij gnjev soj na narode, koji te neće da poznaju, na kraljevstva,
koja ne poštuju imena tvojega!
Jeremija 10,25 Izlij gnjev svoj na narode, koji te ne poznaju, na plemena, koja ne zazivaju imena tvojega, jer progutaše Jakova, pojedoše ga i proždriješe i livade njegove učiniše pustinjom.
Ivan 15,21 Ali sve će vam ovo činiti
zbog imena mojega, jer ne poznaju onoga, koji me posla.
Jeremija 10,25 Izlij gnjev svoj na narode koji te ne poznaju, i na plemena koja ne prizivlju imena tvojega, jer proždriješe Jakova, proždriješe ga da ga nema, i naselje njegovo opustiše.
Bog se poznaje po karakteru i Zakonu jer zakon oslikava Božji karakter.
Bog i zakon
Bog je duh (Jovan 4,24)
Njegov zakon je duhovan (Rim. 7,14)
Bog je ljubav (1. Jov. 4,8)
Njegov zakon je ljubav (Mat. 22, 37-40)
Bog je istina (Jovan 14,6)
Njegov zakon je istina (Ps. 119)
Bog je pravedan (1. Kor. 1,30)
Njegov zakon je pravedan (Ps. 119,172)
Bog je svet (Isa. 6,3)
Njegov zakon je svet (Rim. 7,12)
Bog je savršen (Mat. 5,48)
Njegov zakon je savršen (Ps. 19)
Bog je nepromenjiv(Jakov 1,17)
Njegov zakon je nepromenjiv (Ps. 111,7.)
-----------------------------------------------------------------
Šta je Isus objavio ljudima, karakter (ime) Oca ili trojstvo?
Jovan 17,6
Ja javih ime tvoje ljudima koje si mi dao od svijeta; tvoji bijahu pa si ih meni dao, i tvoju riječ održaše.
Biblija poznanje Boga vezuje za zakon za dekalog.
1. Ivanova 5,3 Jer je ovo ljubav Božja, da zapovijedi njegove držimo, i zapovijedi njegove nijesu teške.
1. Jovanova 2,4 Koji govori: poznajem ga, a zapovijesti njegovijeh ne drži, laža je, i u njemu istine nema;