- Učlanjen(a)
- 11.02.2009
- Poruka
- 8.070
Jeste, to je produkt tog formalističkog pristupa zakonu. Oni su stvarno pomislili da se obredom spasavaju..nije li danas isto? Na žalost, ljudi i danas misle da se obredom spasavaju i da on ima u sebi čarobnu moć koja oslobađa greha...upravu si...Jevreji su imali isti problem
Jovane, opet ponavljamo isto. Ko može da kaže da su se Hebreji formalistički držali zakona? Prblem je dublje prirode, mnogo dublje. U pitanju je dubina srca, naum. Sve što su činili. činili su da bi sebe prikazali pred Bogom i pred ljudima kao pravednike, izabrane, čiste. Sebi su davali za pravo da prosuđuju. Svi drugi su im bili grešnici a samo oni savršeni. Sve to je samo dodavalo grehe koje su u dubini svojioh srca mnogi od sinova Israela činili.
Da li im je Bog na Sinaju rekao, "budite sveti kao što sam Ja Svet? Jeste. Ali to nije značilo da se držanjem zakona, na bilo koji način posvećuje. Jer da je tako, ne bi Isus prigovarao Farisejima, Sadukejima i Pismoznancima, jer ako se iko držao zakona, to su bili oni.
Dakle, niti se tu radi o nekakvom formalizmu, niti nedovljnom poštovanju zakona. Nego o ne držanju date reči, olakom prisvajanju Boga i zamišljanju da je zakon dovoljan za spasenje. Jer, zar bi da jeste, Bog sam rekao da mu se sva vršenja dela zakona gade.
Daću ti jedan primer. Recimo imaš trojicu ljudi, žena, nije bitno. Svi oni se deklarišu kao vernici, redovno idu u crkvu, daju milostinju, reklo bi se savršeni su. No, prvi to čini jer su ga tako učili, drugi da bi sebe prikazao vernikom, i jer veruje da će mu zbog toga biti dobro u životu, dok treći sve čini kao deo svog života, ne hvališe se time što odlazi u crkvu, ne gura se da da milostinju, ili učini dobra dela, ne udara na sva zvona kada posti, i ono što je najvažnije ne sudi drugome, ne govori kako je on savršen, i kako svi treba da slede njegov primer da bi bili dragi Bogu.
Ko je od ove trojice pravi vernik? Ko je od ove trojice drag Bogu? Treći.
Poslednja izmena: