Ti dobro krenes sa tumacenjem, ali potom skrenes sa sustine.
Dakle evo o cemu se radi.
Jevreji su bili neposlusni i nisu usli u obecanu zemlju i pokoj Božji koji bi samo ulaženje u obećanu zemlju proizvelo.
Dakle, prekršili su uslov za ulazak u obećanu zemlju i pokoj Božji, i ako su imali zapovest o Suboti i obećanje da će ih Bog kroz poslušnost uvesti u obećanu zemlju i pokoj Božji oni su bili neposlušni.
Apostol Pavle savetuje da mi ne budemo neverni kao Jevreji koji zbog kršenja zapovesti i Subote nisu ušli u obećanu zemlju i pokoj Božji, već da kroz poslušnost udjemo u pokoj.
Pošto Bog nije uveo Jevreje u obećanu zemlju i pokoj, on je odredio jedan drugi dan, odnosno sadašnji trenutak kada će vernik kroz prihvatanje Isusa za spasitelja i poslušnost zapovestima i držanjem Subote po primeru Boga koji je počinuo u sedmi dan nakon stvaranja, ući u pokok Božji i na kraju u samo nebo.
Dakle, drugi dan nije zamena za Subotu, već zamena za ulazak Jevreja u obećanu zemlju i tadašnji pokoj u koji su oni mogli ući a nisu zbog neposlušnosti.
Zato, apostol Pavle naglašava, da mi ne krenemo tim istim putem neverstva Jevrejskog naroda, već da kroz poslušnost uđemo u pokoj i na kraju u samo nebo.
"Da se bojimo, dakle, da kako dok je još ostavljeno obećanje da se ulazi u pokoj Njegov, ne zakasni koji od vas.
Jer je nama objavljeno kao i onima; ali onima ne pomaže čuvena reč, jer ne verovaše oni koji čuše.
Jer mi koji verovasmo ulazimo u pokoj, kao što reče: Zato se zakleh u gnevu svom da neće ući u pokoj moj, ako su dela i bila gotova od postanja sveta.
Jer negde reče za sedmi dan ovako: i počinu Bog u dan sedmi od svih dela svojih.
I na ovom mestu opet: Neće ući u pokoj moj.
Budući, pak, da neki imaju da uđu u njega, i oni kojima je najpre javljeno ne uđoše za neposlušanje;
"Dakle je ostavljeno još počivanje narodu Božijem. ( orig: SABATISMOS - Subotnji odmor )
Jer koji uđe u pokoj Njegov, i on počiva od dela svojih, kao i Bog od svojih.
Da se postaramo, dakle, ući u taj pokoj, da ne upadne ko u onu istu gatku neverstva"