SUBOTA ! Dan za svetkovanje obavezan za Hrišćane ?

Član
Učlanjen(a)
28.12.2010
Poruka
1.538
sta 6 dana radi? ovo kako je krenulo radicemo 14\7 za minimalac, reci to ovim privatnicima da vidimo sta ce da kazu, subota i nedelja dva dana za odmor tako je najbolje, ljdi rade po 2 tri meseca bez dana odmora jer moraju da prehrane porodicu, i sta sad on kao krsi neki boziji zakon? pa ako je tako onda bi bog trebalo da pomogne tim ljudima da odmaraju subotu i da im on plati ili nadohnadi te neradne dane

ja opet kazem ljudi preterujete manite se corava posla koja nemaju veze sa mozgom a kamoli sa bogom, ali covek ne bi bio covek ako ne bi poceo da komplikuje i izmislja

Član
Učlanjen(a)
11.05.2011
Poruka
1.251
Sarrdy,
ti se u teologiji ponasas kao politicari u polkitici. Ti na osnovu javnog mjenja donosis spasonosne zakljucke, a to je pogresno.
Hiriscani se ne pitaju koliko ljudi idu sirokim putema, a Isus je rekao da ih iama mnogo i da on vodi u propast; nego se pitaju da li je to istina ili nije. Ako je nesto istina, ja cu je drzati pa makar bio sam na celoj zemlji.
Istina, a ne vecina. Vecina je uvek bila na pogtresnom putu.

Jurivaka,
u cetvrtoj zapovesti Bog je na kamenu napisao. "Sest dana radi a sedmi je SABTH. Sabat je subota, a subota znaci odmor, prestanak sa radom. Da ne bi bilo nikave zabune, Bog je to u istoj zapovesti i objasnio:

"Jer je za sest dana Gospod stvorio nebo i zemlju, more i sto je god u njima A U SEDMI DAN POCINU; ZATO JE BLAGOSLOVIO GOSPOD DAN SUBOTNI I POSVETIO GA." 2. Mojsijeva 20,11.

Katoilicki prevod, Stvarnoist, upravo tako je preveo ovaj deo cetvrte zapovesti:

"Sjeti se da svetkujes dan subotni...
Ta i Jahve je sest dana stvarao nebo, zemlju i more, i sve sto je u njima. a sedmog je dana pocinuo. Stoga je Jahve blagoslovio i posvetio dan SUBOTNI." 2, Mojsijeva 20,8.11.

Znam da ce te ovo iznenaditi, ne samo sto tako pise u Jevrejskoj Bibliji, nego sto su to katolici sa originala tako lepo preveli, a ipak ne drze subotu nego nedelju.

Sve najbolje

Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
25.10.2011
Poruka
1.562
Sarrdy,
ti se u teologiji ponasas kao politicari u polkitici. Ti na osnovu javnog mjenja donosis spasonosne zakljucke, a to je pogresno.
Hiriscani se ne pitaju koliko ljudi idu sirokim putema, a Isus je rekao da ih iama mnogo i da on vodi u propast; nego se pitaju da li je to istina ili nije. Ako je nesto istina, ja cu je drzati pa makar bio sam na celoj zemlji.
Istina, a ne vecina. Vecina je uvek bila na pogtresnom putu.

Tema je SUBOTA, i da li je ona OBAVEZNA ZA HRIŠĆANE ILI NE.
Ljude ne zanimam ni ja ni ti - Već DAN od ODMORA, koji je namenjen ljudima. Da li je to
SUBOTA ili NEDELJA ili neki drugi DAN.
A to možemo utvrditi JEDINO ANALIZOM STIHOVA IZ BIBLIJE, a nikako
DA LI SE ŠARDI U POLITICI PONAŠAJU KAO POLITIČARI......

Zato OKANI ME SE, jer tema nisam ja već piše ti šta je.
A ako nećeš da me se OKANEŠ, onda ću nažalost i ja morati da se bavim s tobom, a ne BIBLIJSKIM STIHOVIMA I SUBOTOM. A druge zamoliti da se bave TEMOM. Jer koliko vidim jako si TVRDOGLAV. Zaključuj kome je data SUBOTA, a ne šta ŠARDI ZAKLJUČUJE.
A i ja znam pisati o drugim ljudima, ali to maksimalno izbegavam, jer nije Hrišćanski.

Hvala

Član
Učlanjen(a)
01.02.2011
Poruka
702
Jurivaka,
u cetvrtoj zapovesti Bog je na kamenu napisao. "Sest dana radi a sedmi je SABTH. Sabat je subota, a subota znaci odmor, prestanak sa radom. Da ne bi bilo nikave zabune, Bog je to u istoj zapovesti i objasnio:

"Jer je za sest dana Gospod stvorio nebo i zemlju, more i sto je god u njima A U SEDMI DAN POCINU; ZATO JE BLAGOSLOVIO GOSPOD DAN SUBOTNI I POSVETIO GA." 2. Mojsijeva 20,11.

Katoilicki prevod, Stvarnoist, upravo tako je preveo ovaj deo cetvrte zapovesti:

DA SAMO UVEK ZABORAVLJAS DA CITIRAS SVESNO ILI NE SVESNO NEZNAM(KOME I KADA I ZASTO JE DAO SUBOTE SVOJE IZMEDJU SVIH LJUDI I NARODA)To si mi ostao duzan na temi adventi.

Ta i Jahve je sest dana stvarao nebo, zemlju i more, i sve sto je u njima. a sedmog je dana pocinuo. Stoga je Jahve blagoslovio i posvetio dan SUBOTNI." 2, Mojsijeva 20,8.11.

Takodje kao i Sardi bih te zamolio da se drzis temi o suboti.

Član
Učlanjen(a)
25.10.2011
Poruka
1.562
Hvala brate Vanhelsing G.
Mislim da bi kod ove teme morali postaviti još dva značajna pitanja:

1. Kako da niko osim 30 miliona subotara, nije mogao razumeti tako jasne stihove iz 2. Mojsijeve 20 ?
Ništa tu nema nejasno. Nije to vizija, ili mistično SAKRIVENA SUBOTA, već vrlo jasne reči koje je Bog uputio Mojsiju. I sada kako toliki teolozi, fakulteti, svetitelji, odlični poznavaoci Pisma,Monasi,.... nisu ukapirali da je SUBOTA obavezni dan od odmora i svetkovanja Bogu DAT za Hrišćane, a žena sa 3 razreda osnovne škole i teškom povredom glave (EGW) to ukapirala bez problema !!!
Ako znamo tačan odgovor na ovo pitanje, on će nam u mnogome pomoći u razotkrivanju DANA obaveznog za odmor i svetkovanje Bogu;

2. Zašto Židovi u Sinagogi tvrde da je SUBOTA data samo Jevrejma, a ne celom Čovečanstvu ?

Hvala

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Fino. A ako počnem raditi, recimo, u srijedu, šta biva? Radim narednih šest dana, sedmi pada u utorak!?
Da se ne zamajavamo. Navedite - citirajate, gdje je Bog u zapovijedima imenovao subotu, ili bilo koji drurgi dan? I vi, kao što su radili mnogi prije vas, samo pretpostavljate da bi taj sedmi dan mogla biti subota. Bog na kameneim pločama nije pomenuo subotu, to je činjenica. Ovo što ti kažeš da je "kasnije objasnio", ništa Bog nije kasnije objasnio. To su "objašnjavali" drugi.

Jurivaka, stvar je u prevodu.
Kasniji prepisivaci i prevodioci su umesto SABAT - Subota stavili ODMOR.

"Sjećaj se dana od odmora ( Jevrejski SABAT - Subota ) da ga svetkuješ.
Šest dana radi, i svršuj sve poslove svoje.
A sedmi je dan odmor ( SHABAT - Subota ) Gospodu Bogu tvojemu; tada nemoj raditi nijednoga posla, ni ti, ni sin tvoj, ni kći tvoja, ni
sluga tvoj, ni sluškinja tvoja, ni živinče tvoje, ni stranac koji je među vratima tvojim.
Jer je za šest dana stvorio Gospod nebo i zemlju, more i što je god u njima; a u sedmi dan počinu; zato je
blagoslovio Gospod dan od odmora ( SHABAT - Subota ) i posvetio ga"

Prema tome, Mika je vec pomenuo da ova zapovest treba da glasi:

"Sjećaj se dana od SUBOTNOGda ga svetkuješ.
Šest dana radi, i svršuj sve poslove svoje.
A sedmi je dan SUBOTA Gospodu Bogu tvojemu; tada nemoj raditi nijednoga posla, ni ti, ni sin tvoj, ni kći tvoja, ni
sluga tvoj, ni sluškinja tvoja, ni živinče tvoje, ni stranac koji je među vratima tvojim.
Jer je za šest dana stvorio Gospod nebo i zemlju, more i što je god u njima; a u sedmi dan počinu; zato je
blagoslovio Gospod dan SUBOTNI i posvetio ga"

Nema veze kada covek pocibnje sa radom, Bog je uspostavio sedmicu od sedam dana, sest za rad i sedmi subotu za odmor.

Član
Učlanjen(a)
25.10.2011
Poruka
1.562
Jurivaka,

DA SAMO UVEK ZABORAVLJAS DA CITIRAS SVESNO ILI NE SVESNO NEZNAM(KOME I KADA I ZASTO JE DAO SUBOTE SVOJE IZMEDJU SVIH LJUDI I NARODA)To si mi ostao duzan na temi adventi.

Takodje kao i Sardi bih te zamolio da se drzis temi o suboti.
Uvek i vešto će izbegavati tri pitanja:

1. Kako da niko osim 30 miliona subotara, nije mogao razumeti tako jasne stihove iz 2. Mojsijeve 20 ?
Ništa tu nema nejasno. Nije to vizija, ili mistično SAKRIVENA SUBOTA, već vrlo jasne reči koje je Bog uputio Mojsiju. I sada kako toliki teolozi, fakulteti, svetitelji, odlični poznavaoci Pisma,Monasi,.... nisu ukapirali da je SUBOTA obavezni dan od odmora i svetkovanja Bogu DAT za Hrišćane, a žena sa 3 razreda osnovne škole i teškom povredom glave (EGW) to ukapirala bez problema !!!
Ako znamo tačan odgovor na ovo pitanje, on će nam u mnogome pomoći u razotkrivanju DANA obaveznog za odmor i svetkovanje Bogu;

2. Zašto Židovi u Sinagogi tvrde da je SUBOTA data samo Jevrejma, a ne celom Čovečanstvu ?

3. KOME, KADA i ZAŠTO je data SUBOTA ?

A pitanja su krajnje prosta i jednostavna. Ali nešto ih tera da ne odgovaraju na njih.

Član
Učlanjen(a)
24.01.2010
Poruka
667
Fino. A ako počnem raditi, recimo, u srijedu, šta biva? Radim narednih šest dana, sedmi pada u utorak!?
Da se ne zamajavamo. Navedite - citirajate, gdje je Bog u zapovijedima imenovao subotu, ili bilo koji drurgi dan? I vi, kao što su radili mnogi prije vas, samo pretpostavljate da bi taj sedmi dan mogla biti subota. Bog na kameneim pločama nije pomenuo subotu, to je činjenica. Ovo što ti kažeš da je "kasnije objasnio", ništa Bog nije kasnije objasnio. To su "objašnjavali" drugi.

U izvornom tekstu stoji:
זָכֹ֛ור֩ אֶת־יֹ֥֨ום הַשַּׁבָּ֖֜ת לְקַדְּשֹֽׁ֗ו ׃

Izguglaj pa ćeš videti da te adventisti ne lažu da stvarno stoji šabat.
Samo da ne bude zabune šta piše ili ne piše u SZ.
A pitanje teme je nešto drugo.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
U izvornom tekstu stoji:
זָכֹ֛ור֩ אֶת־יֹ֥֨ום הַשַּׁבָּ֖֜ת לְקַדְּשֹֽׁ֗ו ׃

Izguglaj pa ćeš videti da te adventisti ne lažu da stvarno stoji šabat.
Samo da ne bude zabune šta piše ili ne piše u SZ.
A pitanje teme je nešto drugo.
Izguglo sam i pošto ne znam hebrejski, Google ovo ne prevodi kao šabat (sabat), nego kao odmor - dan odmora. Probaj i sam, pa ćeš se uvjeriti. U krajnjem, ovdje je zanimljivije nešto drugo, nešto što govori kako se oduvijek manipulisalo sa Svetim pismom, (ne samo kada je u pitanju subota) ovisno o tome kakve su u datom momentu bile političke i druge društvene okolnosti. Znamo da je car Konstantin još 321. godine proglasio nedelju kao hrišćanski dan odmora. Mogao je tako proglasiti bilo koji dan, zar ne? Ako uistinu na kamenim pločama koje je Bog dao Mojsiju piše da se praznuje subota, za pretpostaviti je da su prevodi na klasične jezike do 321. godine tako i glasili. (Ima li dokaza za ovo?) Međutim, od 321. godine, ti prevodi vjerovatno na pominju subotu, nego dan odmora. Treba li bolji dokaz o manipulacijama sa biblijskim tekstovima, manipulacijama koje su, ponavljam, uslovljavale društveno-političke prilike.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Da, svet je izmanipulisan iz razloga duhovne indoktrinacije.
To je sotonin plan bio od pocetka.

Natrag